Hvordan unngå at klær blir statisk

Hvordan unngå at klær blir statisk


Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare klistrer seg fast til kroppen din. Utrolig kjedelig og irriterende!  Hvorfor er det slik at klærne vil inn mot kroppen din og ikke henge rett ned? Jo, elektrisitet som ikke kommer noen vei.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som blir sperret inne mellom ulike lag. Det blir som en magnet som trekker element mot hverandre. Spesielt med tørr og kald inneluft. Fuktighet løser opp elektrisitet så derfor er det fint å bruke tøymykner fordi det funker som en fuktighetskrem til fiberne. 

Om et plagg kan bli statisk kommer an på fiberens evne til å holde på strøm. Ull holder på strøm f.eks.


Hvilke stoffer skjer det med?

Både ull, silke og polyester/akryl er gode isolater og har derfor evnen til å bli statisk. Ull og silke er også ofte så myke at det skal ikke så mye til for at det trekkes sammen. Bomull er ofte stivere og er en dårligere isolator. Derfor er ikke disse plaggene utsatt for dette fenomenet i samme grad. 


Hvordan løser vi problemet?

Føre var:

·         Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Dette er bra for syntetiske plagg som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.

·       Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet fra første sekund!

·       Ha alltid med en liten flaske med tøymykner. Alternativt, et tips fra KK.no, ha en liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam på lur.

·       Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.

·       Bruk alltid en underkjole eller underskjørt når du har på deg ullkjole. En tung og glatt underkjole gjør at kjolen over faller fint rundt kroppen.


Ettersnar:

·       Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse på de forskjellige lagene som klistrer. Feks, et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.

·       Ingen tøymykner i nærheten? Da kan håndkrem, hårspray eller rett og slett vann hjelpe. Dog vær forsiktig så ikke noe av dette lager flekker på tøyet ditt.

·         «Kleshenger i stål. Sveip over plagget med en kleshenger i stål. Metallet skal lede de negativt ladede elektronene vekk fra klærne. Gjør gjerne det samme på kroppsområdet hvor klærne klenger.»

·         «Fest en liten sikkerhetsnål i linningen på skjørtet.»


Fine alternativ i viskose og bomull