Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?
Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.
Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.
Du kan høre tredje episode av klespodden her: Episode 3 - Statisk elektrisitet
Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Det klistrer og gnistrer og det er utrolig kjedelig og irriterende! Dårlig kvalitet vil du kanskje tro, men denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet å gjøre.
For å kunne unngå dette, så må vi forstå hva som skjer, og da må vi kunne litt mer om hva elektrisitet er. Jeg har prøvd å gjøre det så enkelt og forståelig som mulig, og håper fagfolket vil bære over med mine lette tak om temaet.
Hva er elektrisitet?
Elektrisitet er rundt oss hele tiden. Vi er omringet av atomer som består av positivt ladde protoner og negativt ladde elektroner. Disse er i ro eller i bevegelse. Elektrisitet eller strøm oppstår når det ytterste skallet av atomet frigjøres. Dette skjer ved bevegelse og friksjon.
Hvordan fungerer flyten av elektrisitet/strøm?
Når vi vil kontrollere elektrisiteten, få den fra punkt A til B, så bruker vi forskjellige grunnstoffer til å lede og stoppe strømmen.
Se for deg en vanlig ledning til en lampe. Det er plastikk utenpå med en kobberledning inni. Kobberet er en god leder og frakter strømmen fra kontakten til lyspæra. Plastikken er en god isolator og holder strømmen inni ledningen.
Slik jeg har forstått det, så er ikke strøm en jevn enhetlig ting som vann i en elv, men snarere frie smådeler i bevegelse vi ønsker skal dra i samme retning. Jeg ser for med en flokk med småbarn som skal fra barnehagen til lekeplassen. Alle er små surrehoder som lett lar seg distrahere. Om de ikke hadde holdt et tau mellom de to voksne foran og bak, så hadde hele rekken blitt oppløst på kort tid og surret rundt som frie elektroner.
Hva er statisk elektrisitet?
Statisk elektrisitet betyr stillestående ladning. Altså det blir laget strøm ved bevegelse og friksjon, men den blir stengt inne når det er ikke ledere rundt strømmen, bare isolatorer. Så er det slik at like ladninger frastøter hverandre og ulike ladninger tiltrekker hverandre.
Så forklar klær som er statisk elektriske.
Et vanlig scenario:
Det er kaldt i været, så du har på deg strømpebukse under kjolen din. Du beveger deg fra kulden ute til et oppvarmet kontor. Det gnistrer idet du tar av deg jakka og skjøret klistrer seg til bena dine.
Hva har skjedd? Når du har gått, så har skjørt og ben vært i bevegelse og vært nær hverandre (friksjon) og du har laget elektrisitet. Både skjørt og strømpebukse er laget i et isolerende materiale, så elektrisiteten er stengt inne og de ulike ladningene som har oppstått reagerer med å trekke seg mot hverandre.
Da er vi ved saken kjerne. Du har her kledd på deg gode isolatorer som er plastikk i strømpebuksen og kanskje ull i kjolen. Strømpebukser er ofte laget i nylon, polyester ol. Ulla som er dekket av sin naturlige olje, lanolin, leder heller ikke strøm. Kald uteluft og oppvarmet inneluft er ofte svært tørr, så her er det ingen strømledende fuktighet å hente fra omgivelsene.
Det samme skjer når du tar av deg jakken. Det er to isolerende lag som ved en rask eller brå bevegelse mot hverandre, skaper stor friksjon og de ulike ladningene trekkes sammen. Alt godt hjulpet av tørr luft.
Hvordan unngå statisk elektrisitet?
Det vi må gjøre er å tilføre en leder. Og fuktighet/ vann er en god leder.
Ull kan holde på mye fuktighet uten å føles våt. Heng plagget du skal bruke på badet mens du dusjer, så vil ullfiberen hente og lagre vanndamp i luftlommene sine og være en god elektrisk leder. Ull er spesielt godt egnet til dette, men du kan prøve det samme på andre materialer også.
Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Hvis du bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Nå skal du ikke bruke tøymykner på ull, men dette er bra for syntetiske materialer som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.
Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet allerede fra du tar det ut av tørketrommelen.
Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.
Om skaden allerede har skjedd:
Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse mellom de forskjellige lagene som klistrer. Feks et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.
Om du ikke har noen tøymykner i nærheten så kan rent vann hjelpe.
Ha alltid med deg en liten flaske med tøymykner blandet med vann, en fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam.
Et kjerringråd er å stryke en metallhenger over plagget, eller ha en sikkerhetsnål festet på innsiden av skjørtekanten. Flere metaller er gode strømledere, så i teorien kan dette virke uten at jeg kan gå god for metoden selv. Prøv gjerne J
Men så er det gravitasjonen!
Det er ikke bare fukt som kan hjelpe på situasjonen. Vi har også gravitasjonen. Om elektrisiteten trekker materialer sammen, så jobber gravitasjonen alltid med å trekke ting nedover. Vi kan hjelpe gravitasjonen med dette ved å:
Bruk glatte overflater. Glatte strømpebukser og glatt, tung underkjole. En underkjole i viskose er å foretrekke da materialet i seg selv er tungt. Da får ikke lagene så lett feste i hverandre.
Bruk plagg med tyngde i så det må mye mer elektrisitet til for å få til en sammentrekning. Lette tekstiler er mer føyelige.
Vi anbefaler alltid å bruke underkjoler nettopp på grunn av dette. Husk den må være tung og glatte.
Hvorfor er noen mer elektriske enn andre?
Om du generelt er varm, så avgir du mer fuktighet som fordeles ut i klærne dine. Om du er kald og frossen, så tilfører du ikke fuktighet på egen hånd.
Har du ofte tørr hud, så er dette et tegn på at du mangler fuktighet. Det kan hjelpe om du er flink med å smøre deg inn.
Oppholder du deg i rom med for lite fuktighet? Er det tepper på gulvene? Sitter du på stoler av syntetisk materiale i kombinasjon med dette?
Om du forstår hva som skjer, så er det lettere unngå problemet.
Dette handler ikke om god eller dårlig kvalitet. En dyr polyester vil være en like god isolator som en billig polyester. Et plagg i tynn, tørr ull vil klistre seg like fort til kroppen om det er dyrt eller billig. Om vi skjønner fysikken, så skjønner vi det ikke har relevans til kvalitet eller pris.
Håper dette var til hjelp og at vi har gjort vinterhverdagen din lettere!