Episode 34: Gode bærekraftige alternativer

Jeg bruker som regel mine egne klær, og er derfor veldig trygg og har mer enn noen oversikt over fotavtrykket de har på miljøet. Vanskeligere blir det når jeg er på utkikk etter de få plaggene jeg trenger fra andre produsenter. mest interessert er jeg i treningsklær.

Etter å ga googlet litt runt fant jeg en fin side som het «My Green Closet». Verena Erin som driver siden har vært interessert i slow fashion og det å leve bærekraftig i over 10 år.


På siden sin deler hun informasjon om produkter som er både bærekraftige og økologiske innenfor klær, sko og hudpleieprodukter. Siden er veldig interessant og innholdsrik.


Jeg tittet på treningsklær. Mye er for yoga og de bruker tencell, lyocell fibre som vi har vært inne på før.


Disse er bra for trening med lav intensitet, men ikke så bra til de gangene treningen krever mer støtte, letthet og transport av fuktighet. men, det var mange fine alternativer. Se mer her.


På bildet under er produkter fra Miakoda.


Men jeg tittet litt på sko. Sko er interessant, for det inneholder så mange forskjellige komponenter at det er vanskelig å treffe miljøet på alle.

Merker har forskjellige fokus. Det kan for eksempel være vegansk eller plastikk fritt. Noen lager produkter hvor alt helt naturlig i materialene, så har du de som i tillegg vil bevare håndverkstradisjonene.

My Green Closet kom med gode alternativer fra «Verden», men da kom jeg på to fine alternativer fra Norge. Bla Lars Jensen fra Åsa utenfor Hønefoss som signerer, nummerer og daterer hvert par han lager før han selger de gjennom et digitalt lykkehjul på nett. Hør P2-portrettet om ham fra august 2020, og se mer på hans instagramside @folklore.

Dundas footwear – et par norske menn, Helge og Liam så etter et par gode, røffe lærstøvler i god kvalitet og av håndverk. Det fant de ikke, så de laget sine egne. Deres støvler blir laget på en liten fabrikk i Nord-England som har håndlaget sko i over 100 år. Følg lenken til nettsiden deres eller følg instagramsiden @dundasfootwear.


Under er Dundas sin støvler til venstre og Lars Jensen sine til høyre.


Men, det utvikles masse spennende på materialfronten om dagen. Dere husker sikkert episoden om viskose hvor vi snakket om avfall fra mais som ble brukt i produksjon av viskose? Det samme er gjort for å lage imitasjoner av lær og skinn.

Et slikt nytt materiale er Pinatex. Piñatex er et naturlig skinnalternativ laget av cellulosefibre hentet fra ananasblader, PLA (thermoplastic polyester) og petroleumsbasert harpiks.

Man lager Pinatex ved å filte sammen de lange fibrene fra ananasblader. Ananasindustrien produserer opp til 40 tusen tonn avfall på verdensbasis ila et år. Vanligvis blir det liggende og råtne eller det blir brent. Ca 480 blad, (eller avfall fra ca 16 ananaser) tar det å lage 1 kvm med materiale.

Ikke bare er det bra å bruke avfall som materiale, men ananasdyrkere kan tjene litt ekstra på å skille ut de lange fibrene, avfallet etter denne prosessen igjen blir brukt som gjødsel.

Siden Pinatex er produsert dels fra et avfallsprodukt krever det ikke ekstra land, vann, insektmidler eller gjødsel. Det unngår også bruken av giftige kjemikalier og tungmetaller som man bruker i produksjon av ekte lær. Man kan også utnytte materialet bedre da det ikke blir begrenset av dyrets form. Bare gladnytt mao :)

Under er eksempler på hvordan Pinatex kan se ut.Andre spennende alternativer er Eple-lær. Avfall fra epler blir tørket og malt til pulverform. Dette pulveret blir blandet med pigmenter og et bindemiddel og deretter spredt utover et bomullslerret. Da det er tørt har det fått en skinnaktig struktur. Materialet er PETA godkjent for veganere.

Andre elementer man kan gjøre dette med er banan, druer, sopp, løv fra mulberry trær og teak blader. Les mer om alternativer til lær her.

 Et siste alternativ er 3D strikkede sko av resirkulert plastikk.

Et amerikansk merke, Rothy’s 3D strikker sine sko fra resirkulerte plastikkflasker og «havplastikk» som kan være fiskenett og all annen plastikk som flyter rundt som søppel i vannet.

Skoene er kombinerte med vegansk lær, ull og andre bionedbrytbare komponenter. Merket er amerikansk, men sender internasjonalt (med karbonavtrykk, hmmm).

3d strikking er som vanlig strikking i form. En vanlig raggsokk er 3d strikket, så litt fancy ord på noe vi allerede kjenner godt . Men,- fordelen er jo at det blir veldig lite avfall når man bruker denne metoden siden man bruker nesten 100% av materialet og det blir minimalt med avkapp.

Produktene er slitesterke, og du kan vaske dem i maskin i vaskepose, så klart.

Ble du inspirert? Se flere forslag fra «My green Closet» om sko her.

Under ser du bilde av en klassisk Rothys modell i et "plastikkhav" av farger ;)