Mette Møller's website

Episode 4: Mettes historie - starten

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre tredje episode av klespodden her: Episode 4 - Mettes historie - Starten


Det å være klesdesigner kan kanskje virke glamorøst og forlokkende for mange. Det å drive sitt eget merke kan være en stor drøm for kreative sjeler i alle aldre. Allikevel er det ikke mange som tørr å gå i gang, og av de som gjør det er det ikke mange som holder det gående år etter år.

I 1995 tok jeg skrittet ut i arbeidslivet som klesdesigner med eget firma. Og her er jeg enda, 25 år etter.

Hvorfor det? Gjennom å fortelle min historie håper jeg både å kunne inspirere og å advare. Det er en historie om å balansere i tid gjennom en verden og et selv i bevegelse. Man gjør feilskjær og riktige skjær. Man går ikke til grunne, men velger hele tiden mellom å gå av i en trygg havn, eller å seile videre i det ukjente. 


Bildet over: Mette 15 år og os sjef for utebutikken.


Del 1 starter på 70 tallet med en liten og sta jente på Leirsund litt uten for Lillestrøm.

Underveis i barndommen lærer jeg å sy og hekle og strikke. Etter de grunnleggende prinsipper er på plass, så vil jeg styre og finne ut av ting selv uten innblanding. Jeg lagde først klær til dukkene mine deretter til meg selv og vennene mine.

Jeg var vel et barn lik mange andre, men jeg hadde en helt tydelig interesse for stoffer, garner og farger og det å sette dette sammen til klær. Time etter time gikk med til dette og jeg husker det var ulidelig å måtte være med på noe noen andre hadde bestemt jeg skulle. Ut på skitur, besøke venner, tegne en tegning sammen med andre.

Når jeg vokste litt til dro vi ofte på Fillelåven. Der kunne vi handle brukte klær til 5,- kiloen. Det var et glimrende utgangspunkt for å videreutvikle og eksperimentere. Det var ikke så farlig (eller dyrt) å feile, og jeg lærte mye av hvordan plagg egentlig hang sammen.

Fra jeg var 13 år, jobbet jeg i pappa sin butikk, Møller på Strømmen. Her hadde jeg ansvaret for ute-butikken på sommeren og gjorde alt fra å fylle på varer til kundebehandling og kasseoppgjør. Ved siden av hadde farfar sin «herreekvipering» og mamma lagde utstilling i vinduene. Jeg syntes vel ikke det var så voldsomt gøy, men jeg lærte nok veldig mye som det var godt å ha med seg videre.

Så at jeg blir klesdesigner med egen butikk er kanskje ikke så rart når man leser dette i etterkant. Det er bare det at det var veldig rart i forkant.

Et knippe ungdomsbilder hvor jeg poserer i egne kreasjoner. Må si det er både pinlig og morsomt å se nå. I podden forteller jeg om min venninne Brita. Vår store interesse var klær. De fant vi på loppemarkeder, Fillelåven og på 70% på H&M. Ofte syntes jeg det var vanskelig å ta i bruk klær jeg hadde sydd sånn med en gang. Da var det bedre å se dem på Brita først. Hun var også veldig flink med tilbehør, og brukte klærne annerledes enn jeg gjorde selv. Hennes stil lot seg riktig nok ikke overføre til meg, men å se klærne mine var fine på henne, det gjorde meg glad. 

Den dag i dag er vi gode venner og har utviklet oss stort begge to i hver vår klesretning. Her er vi en solfylt sommerdag. 


Våre klassiske ullkjoler

Tiden er inne! Nå skal vi snakke om strikkekjoler og hvorfor du bør velge en kjole i ull til vinteren. Ullkjolene våre er i myk og god merinoull, med både rett fasong og X-fasong. Vi har også alltid et godt utvalg av fine farger og kombinasjoner.Men først; Hvorfor velge en kjole i ull? 

1. Ull kan brukes hele året. Det er varmeregulerende. 

2. Ull er selvrensende og trenger derfor ikke å vaskes så ofte.  

3. Merinoull har lengre og tynnere fibre enn andre ulltyper og derfor føles det mykere mot huden. 

4. Ull er elastisk og krøller lite. 

5. Ull er 100% fornybart og et naturlig materiale. Derfor et av de mest bærekraftige materialer vi har.  Classic Petite dress

Yndig kjole med båthals, en liten rynke på skuldrene og foran i halsen. Denne er med på å bryte opp flaten over bysten. En tynn kontraststripe markerer den litt høye livlinjen og skjørtet har en klassisk klokkeform. Det anbefales å bruke underkjole da kjolen vil sitte penere og holde seg bedre i bruk.Classic wrap dress

Klassisk omslagskjole strikket i myk merino ull. Pass på å trekke kjolen godt over bysten før du legger båndet bak ryggen og knyter det foran igjen. Kjolen rekker til kneet. Det kan være lurt å bruke en underkjole. Da henger ikke kjolen seg fast i det du har under og fasongen holder seg bedre i bruk.Classic Slim dress

Smal, figurnær kjole med krage som står opp og en elegant splitt i halsen foran. Beltet markerer midjen og er en sjarmerende detalje på denne feminine kjolen. Det anbefales at du bruker underkjole da den er litt gjennomskinnelig. Men underkjole holder den seg også bedre i bruk.Classic Wide dress

Feminin, A-formet kjole med belte sydd fast i sidene. Med beltet former du kjolen slik du vil. Finest blir det om du holder beltet ut til siden og trekker det bak så mye at selve kjolen sitter ganske tett etter kroppen din. Før du deretter krysser eller knyter beltet bak, så pass på at kjolen ligger etter kroppen i sidene og lager en jevn linje. Samle de ekstra vidden bak og fordel den slik at hovedparten ligger på midten og ikke i sidene. Da ser kjolen mye nettere ut og foldene bak lager et fint spill når du beveger deg. Classic Square dress

Rett kjole som er strikket i myk merinoull. Du kan bruke kjolen hengene rett ned, eller ta fram beltene som er sydd fast i sidene og knyte beltene bak eller foran som du vil. Da vil kjolen få mer form og bli litt mer feminin. En fin kjole som lett er med deg i alle anledninger og humør.

Prøv lykkehjulet

Har du lyst å vinne fine rabatter som kan brukes i ditt neste kjøp hos oss?

Spinn hjulet for å se om du vinner!🤩

Rabatten blir automatisk trukket fra når du legger plagg i din handlekurv,

men den varer kun i 24 timer!

Lykke til!