Mette Møller's website

1 kjole 5 dager 2

Jeg har alltid likt å sette sammen antrekk i ulike kombinasjoner og å være kreativ med det jeg har i kleskapet. For å få skyte litt over med selv, får jeg ofte høre av venninner «Helen, du kler alt. Jeg kunne aldri gått i det selv, men du får det til å se bra ut», dette handler i bunn og grunn om å bruke plaggene med selvtillit og å være stolt av kreativiteten bak antrekket du selv har satt sammen. At du føler deg vell i det du går i er superviktig. Så hvorfor ikke variere måten å bruke akkurat den favorittkjolen du har i klesskapet som du føler deg så vell i? Du oppnår da en enda mer bærekraftig garderobe, i tillegg til å utfordre kreativiteten litt!

1 kjole 5 dager er et prosjekt vi har hatt tidligere, hvor Mette viste hvordan hun brukte sesongens omslagskjole på ulike måter. Jeg har valgt å vise fram kjolen som heter Softer than soft tunic, som er en smal ullkjole med ribbestrikkede ermer og har en liten kant på skuldrene. Det er altså en kjole med fine detaljer men som likevel er ganske minimalistisk - som også er grunnene til at jeg kjøpte kjolen. Samtidig var en annen grunn til å kjøpe denne at den er behagelig, men at jeg likevel kan være fin og se pynta ut. Min tanke bak valget om å bruke den til prosjektet, var at siden den er minimalistisk, så er det også enkelt å legge til andre elementer i antrekkene.

Min hverdag: Nå på vinteren tar jeg enten buss eller trikk til og fra jobb, jeg går dermed et veldig lite stykke til og fra kollektivt så å gå med hæler eller sneakers spiller ingen stor rolle i denne sammenhengen. Jeg er likevel mye aktiv og oppreist store deler av dagen med å hjelpe dere som kommer innom for eksempel. Dermed trives jeg best i boots eller sneakers. Da det har vært ekstremt kaldt denne uken, har jeg bare gått med parkasen min hver dag og viser derfor ikke antrekkene med denne på – kun med annet tilbehør. Noe annet jeg ønsker å understreke, er at jeg begynte å jobbe for Mette i høst og har derfor ikke rukket å fylle klesskapet med masse Mette Møller klær enda. For å variere antrekkene har jeg derfor tatt i bruk klær og tilbehør jeg allerede har hjemme, og håper dette kan inspirere dere til å bruke og kombinere det dere allerede har i klesskapet.

DAG 1: 


Denne dagen følte jeg for et litt fransk uttrykk, jeg tok fram alpeluen min, denne har jo vært så trendy i det siste! Jeg tok så fram et skjerf og et belte. Skjerfet la jeg om skuldrene og lot lengdene henge ned foran før jeg justerte til med et belte på – plutselig hadde jeg en slags cardigan, om man kan kalle det så.

Mens jeg tok på meg det her, kom jeg på at et fint alternativ hadde vært å bruke en poncho istedenfor skjerfet. Eventuelt å bare bruke et belte uten noe skjerf, poncho eller cardigan. Noe så enkelt som et belte vil også gi kjolen et nytt liv. Softer than soft tunic er selvsagt fra Mette Møller, som nå ligger ute til slags og koster - 1190,- (Før: 1700,-)

Underkjolen er også fra Mette Møller, og jeg opplever at mange av dere kunder gir den mye skryt. Jeg må innrømme at jeg har lite erfaring med underkjoler fra før av, men jeg får ofte høre av kunder at den er perfekt tung, deilig og glatt. Det er jeg helt enig med.
Underkjolen heter Anna slip dress som koster - 800,-

Ullstrømpebukse fra Wolford - 399,-

Luen og skjerfet fikk jeg i julegave, men ser på etiketten at det er fra Masai.

Mine høye ankel boots er av merket Aldo som jeg kjøpte på Zalando - 1295,-

Beltet kjøpte jeg for noen år siden på gina tricot.

Vesken er fra Ralph Lauren som også er kjøpt noen år tilbake via Zalando.  Den første videoen over viser antrekket i bevegelse. Hvis du ser på videoen til høyre så viser jeg deg hvordan du kan forvandle skjerfet ditt til en "cardigan". Det er lettere å vise enn å forklare, men som nevnt tidligere, så la jeg skjerfet over skuldrene og dro litt i kantene etter jeg tok på beltet i midjen. 


DAG 2:


Det ble en mer laid-back look denne dagen. Jeg hadde lyst å gå med mine nye sneakers. Er det noe jeg er glad i så er det helt hvite sneakers! I min garderobe er dette et must, men har du sneakers i andre farger, fungerer de også helt perfekt til.

Jeg er veldig glad i ermene på kjolen. Jeg synes ribbestrikken gjør noe med hele den, og synes derfor det er fint om ermene vises. Før jeg kjøpte kjolen hadde jeg allerede planlagt et antrekk i hodet mitt - Å bruke kjolen sammen med en strikka vest, som har vært så trendy i høst, og som fortsetter å dukke opp i butikkene. En slik vest er motivasjonen til å lære meg å strikke, men jeg har blitt fortalt at jeg må starte med noe enklere først, og da er det ikke like gøy lenger. Uansett, siden jeg ikke har fått strikket en enda eller i det hele tatt anskaffet meg en, valgte jeg å kombinere kjolen med en t-skjorte isteden. Det blir et helt annet uttrykk, men jeg likte det uansett.Kjolen er en Softer than soft tunic til prisen - 1190,-  (Før: 1700,-)

Underkjolen heter Anna slip dress som koster - 800,-

Ullstrømpebukse fra Wolford - 399,-

Skoene er fra ASICS, kjøpt via my good old friend Zalando - 899,-

T-skjorten er kjøpt for et par år siden fra Gina Tricot. 

Vesken er den samme. 


Antrekket i dag føles veldig behagelig og enkelt, det tror jeg synes gjennom hele meg i videoen over til venstre.

Dere tenker helt sikkert "hvorfor har hun på seg en helt annen farge på kjolen, og en vest istedenfor t-skjorte på bildet over til høyre?". Det er bare et bilde som inspirasjon til dere, for å vise bedre hva jeg så for meg da jeg kjøpe kjolen. Vesten er fra Mette Møller, den heter Spiff V-topp som også finnes i andre farger. For at den skal bli litt baggy har jeg gått 1-2 størrelser opp enn det jeg vanligvis bruker. Nå får dere i hvert fall en liten smakebit av hva som var visjonen min. 

DAG 3:


Tunic kjolen og en bukse er en fin match det. Nå har jeg ikke testet med andre bukser, men prøv deg fram! Dette antrekket skjedde ved en rein tilfeldighet, og var kombinert mest fordi at det var så kaldt ute. Jeg ville gå med kjolen på jobb, men orket ikke å ikke ha på bukse når jeg skulle til jobb på morgenen. Men så fikk jeg en kommentar av Mette, og får man det av en designer, da øker selvsagt selvtilliten to hakk. Jeg tok en ekstra titt i speilet og tenkte "hm, det var jo ikke så verst!". Så her har du mitt litt tilfeldige antrekk, som jeg føler meg så rå i. Skinnbukse, boots og tunic kjolen. Etter den dagen har jeg også brukt buksen mye mer. Så da har ikke bare kjolen fått flere bruksmåter men også buksen.På bildet over til venstre ser du mine chunckychuncky boots, og splitten i bunnen av buksebeinene på nært hold. Den splitten er en fin detalj som jeg ville vise fram. 

Kjolen er den samme, Softer than soft tunic - 1190,- (Før: 1700,-)

Underkjole Anna slip dress - 800,-

Buksen er kjøpt for et par år tilbake, men det er for tiden ikke vanskelig å få tak i en skinnbukse. Du kan helt sikkert finne det på (du gjettet det) for eksempel Zalando, eller brukt på tise, finn eller facebook.

Mine boots er fra DinSko - 699,-


Først nå innser jeg hvor mye svart jeg har i garderoben min! Godt jeg kjøpte kjolen i blå, og i det hele tatt at den ikke fantes i svart. haha! 

Jeg kom til å tenke på hvor kult det kunne sett ut om buksen var i en type dyp burgunder-farge. Eventuelt i brunt. Dette skal testes! Og jeg sier igjen, prøv deg bare frem. Det må absolutt ikke være en skinnbukse, men det er kanskje fint at den sitter litt etter akkurat rundt hoftepartiet. Jeg har på en underkjole til antrekket sånn at kanten på buksa, knapper og lommer ikke skal bli for markert. 

DAG 4:


Nest siste dag ville jeg vise at kjolen helt fint fungerer som en topp så lenge man har et skjørt som er litt lenger enn selve kjolen. Jeg så for meg at de fleste har et halvlangt skjørt hjemme, om ikke et omslagsskjørt.

Skjørtet jeg har på her har jeg fått av mamma som dessverre har blitt lite brukt. Men dette antrekket likte jeg godt og kunne tenke meg å bruke det utover våren. Jeg ser for meg å bruke dette eksakte antrekket, bare med sneakers istedenfor boots.


Stilen her vil jeg si er en mix mellom feminin og edgy. Det glatte skjørtet gjør det litt pent og feminint, mens de kraftige skoene føler jeg gir antrekket en litt casual look. Jeg liker den komboen, om jeg da tenker tilbake på tidligere år og hva jeg har pleid å gå med, så er denne mixen veldig meg. 

Softer than soft tunic - 1190,- (Før: 1700)

Underkjolen er fortsatt på, Anna slip dress - 800,- 

Ullstrømpebukse fra Wolford - 399,-

Skjørtet var en gave fra mamma.

Boots fra DinSko - 699,-

Vesken er den samme, fra Zalando. OG så en liten catwalk av antrekk nr. 4. Har du et skjørt med litt farger eller print på så tror jeg det også kan bli veldig fint, det må jo ikke være ensfarget!

På videoen til høyre viser jeg hvordan jeg byttet ut reimen på vesken. Vesken kom egentlig med en svart lang reim som jeg etter hvert gikk lei av. Som dere kanskje har skjønt, i hvert fall dere som fortsatt henger med på dette blogginnlegget (takk!), så liker jeg å følge noen trender. I 2020 var det trendy med korte reimer på veskene, og da bestemte jeg meg for å foreta et lite DIY prosjekt. Jeg byttet ut reimen med et gull kjedebelte som jeg fant til en rimelig pris på Gina Tricot. Nå kan jeg enkelt bytte på som jeg vil avhengig av hva jeg føler for, lang eller kort reim, kort eller lang reim!  

DAG 5:


Det er dag 5 og det er et siste antrekk jeg må vise fram. Det er tunic kjolen sammen med supersoft turtle sweater, mitt mest brukte antrekk. Her kan antrekket fungere slik at kjolen blir et skjørt, men jeg pleier å dra opp ermene på genseren sånn at ermene på kjolen synes. Da kan det bli litt lettere å se at det faktisk er en kjole jeg har på meg samtidig som at jeg egentlig synes det ser litt stilig ut. I mine øyne gjør det antrekket mer spennende på en måte, og det er ganske gøy at det faktisk ikke skal så mye til for å gjøre det mer unikt. 


Softer than soft tunic - 1190,- (Før: 1700,-)

Underkjole, Anna slip dress - 800,-

Genseren kjøpte jeg i høst, og den har jeg praktisktalt bodd i. Supersoft genseren er ikke bare myk og god, men den er VARM! Det er absolutt noe jeg har savnet i min garderobe, og den brukes til bukser, skjørt og kjoler - absolutt alt. Mette Møller - Supersoft turtle sweater - 1900,-

Ullstrømpebukse fra Wolford - 399,-

ASICS joggesko fra Zalando - 899,-

Samme veske som tidligere brukt, Ralph Lauren fra Zalando. 


Her var jeg like komfortabel som dag 2 da jeg hadde på t-skjorten. Dette antrekket føles behagelig og er kjempe enkelt å kombinere. Av og til er det enkle best.

Jeg har gått med dette antrekket mye, og da pleier jeg å variere mellom boots og sneakers. Jeg går for tiden mest i boots, men denne dagen følte jeg for å droppe de tunge skoene. 

Over til høyre har jeg på en turtleneck topp under kjolen og underkjolen. Om jeg hadde fått vist dere en dag til med kjolen, så hadde det nok vært dette. Det er en minimal detalj, men jeg synes det ble ganske fint. Du får bare en kontrastfarget hals og det ser ut som at kjolen var ment å se sånn ut. Å blande blått med en sånn mørk pudderrosa farge synes jeg ikke ble så verst. Jeg har på et hårstrikk i identisk farge, fordi jeg liker godt når fargene går igjen i andre elementer av antrekket. Så for eksempel kunne det vært pudderrosa sneakers, eller en veske. Da føler jeg hele antrekket ser mye mer gjennomført ut! 


Min konklusjon er at antrekkene som var mest laid-back var favorittene (dag 2 og dag 5), og at jeg har VELDIG mye svart i klesskapet mitt! Noe annet jeg merka var at kreativiteten bare ble større mens jeg holdt på. Jeg kom på flere og flere mulige antrekk med tunic kjolen for hver dag som gikk. Kjempe gøy! 

Jeg vil si dette prosjektet er kjempe lurt å teste ut når tanken slår deg inn at "jeg har jo ingenting å gå med!", for vi har alle vært der! Men tro meg, du har absolutt nok å gå med. Det er i hvert fall den tanken jeg sitter med om meg selv og min egen garderobe etter denne uken. 

Dette var min versjon av 1 kjole - 5 dager! Hva blir din? :)1 kjole 5 dager

Å ha en bærekraftig garderobe, betyr at du du bruker klærne du har mye. Noen ganger kan det føles vanskelig. For egen del synes jeg det er morsomt å finne variasjoner, men så er det en del av jobben min ;) Men, idetørken er lett å kjenne igjen fra andre deler av hverdagen,- som dette med middag. Hver dag, ny rett, hva skal man finne på?

Da trenger man litt inspirasjon :) 1 kjole 5 dager er et morsomt prosjekt som viser nettopp hvordan man med litt ekstra kreativitet kan føles litt ny hver dag.

Denne uken valgte jeg kolleksjonens litt vanskelige omslagskjole/jakke. Til å være kjole vil man synes omslaget er for smalt og man tenker -Hæ, denne er altfor liten!? Brukes den som jakke vil man synes omslaget er for mye, og båndene for lange. Men det er nettopp disse elementene som gjør den så fleksibel og det skal jeg vise her. 

Premissene for uken var å bruke samme kjole hele uken, hele dagen. Jeg viser den med yttertøy, sko og vesker det er naturlig for meg å bruke, og som jeg hadde fra før. Skal det inspirere dere, så måtte det være på ekte.

Min hverdag er slik: Jeg går til og fra jobb som er ca 2 - 2,5 km avhengig av vei jeg velger. Arbeidsdagen er på kontoret, i atelierdelen eller som butikkdame i butikken. Uansett er jeg i mye bevegelse. Før eller etter jobb går jeg på trening. Jeg sykler ikke og kjører ikke bil. Denne uken var det ikke regn og temperaturen var sånn 7 - 12 grader.

Mye av tilbehøret er Mette Møller klær, som jo er god reklame for meg ;) Men naturlig nok. så har jeg mye av mine egne klær. Du kan ha andre varianter i ditt skap som sikkert like fint kan brukes.

Ok, nok prat! Kjør kjole!


DAG 1


Bildene over til venstre:

Denne dagen brukte jeg kjolen knytt igjen med grå strikkebukser og hvite joggesko til. Under hadde jeg en underkjole slik at kjolen ikke skulle henge seg opp i buksen.


Bildene over til høyre:

Ytterjakken er et bruktkupp jeg gjorde i London i fjor. Den er i tett ull, uforet med nydelig håndsydde detaljer. Den er fra Joseph og koster egentlig en trilliard, men jeg fill den for 1800,- Liknende jakker kan du få hos bla Filippa KBildene over:

Softer Than Soft wrap dress er i 100% extra fine wool og koster 2300,-

Softer than Soft trousers er i 100% extra fine wool og koster 1400,- ( Disse jeg har på her er fra i fjor i en lys grå farge. En mørk grå farge er tilgjengelig i år).

Anna slip dress er i viskose og koster 800,-

Anhenget er fra serien Bubbles fra Kaja Gjedebo

Sneakersene er fra Steve MaddenPlagg på et bilde forteller ikke hele sannheten, derfor får dere en liten film i tillegg. 

Noen små tips (se på filmen med nærbilde) :

For at en omslagskjole skal sitte pent er det viktig å brette, trekke og knyte den riktig. 

1 - Trekk begge lagene godt over hverandre slik at utringingen lukker seg.

2 - Prøv å legg båndene så flatt som mulig og ikke snurr dem rundt. Da ser det klumpete ut.

3 - For at båndene skal holde seg i samme høyde, knyt dem rundt der hvor båndet starter, så holder det seg oppe :) 


Min konklusjon: En meget behagelig dag :)


DAG 2


Bildene over til venstre:

Om gårsdagen var behagelig og myk, så var dagens antrekk litt skarpere i kanten. Jeg brukte kjolen som en jakke og hadde en ermløs strikkekjole under. Sorte strømper og kraftige boots gjorde det hele litt barskere.

Bildene over til høyre:

Josephjakken bruker jeg for alt den er verdt før det blir for kaldt. Den passer like fint over kjoler som bukser. Jeg skulle på trening etter jobb, så min Freitag-sekk var med. Det er et merke som lager vesker av gamle lastebilkapell. Ethvert produkt er unikt.Bildene over:

Softer Than Soft wrap dress er i 100% extra fine wool og koster 2300,-

Classic T-dress er strikket i 100% merinoull og koster 1120,- (før: 1600,-) 

Anna slip dress er i viskose og koster 800,-

Støvlene er norsk design fra Helene Westbye

Sekken er fra FreitagNy film :) Til venstre ser dere hvordan kjolen ser ut i bruk når den er åpen, og hvordan T-dress ser ut. Dette er en perfekt kombinasjon om temperaturene i din dag svinger være seg om de kommer innenifra eller utenifra.  


Noen små tips (se på filmen med nærbilde) :

De lange båndene du trenger for å knyte kjolen skikkelig på kan komme i veien om du bruker kjolen som en jakke. På filmen viser jeg hvordan jeg løser problemet. 

Min konklusjon: En meget behagelig dag dette også :) Feminin fordi det er kjolete, avslappet og behagelig fordi jeg har gode sko og jakken henger løst.DAG 3Bildet over til venstre:

Denne dagen har jeg valgt en litt mer energisk og fargerik variant. Kjolen bruker jeg som jakke, knytt sammen i dag i motsetning til gårsdagens åpne variant. Buksene er i litt tykk og fast jersey, singleten er i jersey og kjolen er i strikk. Elegant og avslappet, fargerikt uten at jeg går bort fra min klassiske stil.

Bildet over til høyre:

Fremdeles Joseph-jakken, i dag med slagene brettet utover. Det var trening igjen etter jobb, men siden jeg ikke trenger å ha så mye utstyr med meg, så har jeg valgt et enkelt nylonnett. Det er egentlig en logo på denne, men jeg bruker nettet på vrangen så den ikke forstyrrer ;)Bildene over:

Softer Than Soft wrap dress er i 100% extra fine wool og koster 2300,-

Flerken trousers er i 68% viskose, 27% nylon og 5% elastane og koster 1350,-

Classic jersey singlet i 94% viskose og 6% elastane ti 490,-

Sneakersene er fra Puma og sokkene fra Lindex


Selv om sokkene ikke synes for folk flest ila av en dag, så fryder jeg meg stort hvordan jeg henter opp den gule fargen fra skoene. Bare å vite om det gir barnlig en glede :)
Ny film :) Til venstre ser dere hvordan kjolen ser ut brukt som jakke, men lukket. Til høyre viser jeg hvordan jeg knyter jakken så jeg kan bruke den slik.

Min konklusjon: Jeg er ikke så glad i å bruke farger, mye fordi jeg blir for synlig. Men, i kombinasjon med den sporty og energiske stilen, så går det fint. Ikke minst er antrekket veldig behagelig på alle måter.
DAG 4Bildene over til venstre:

Kosegenser! Det er enda ikke for sent å bruke en tykk genser som ytterplagg, og man kan forlenge perioden ved å legge til et godt og lunende skjerf. Når det blir litt kaldere liker jeg også å slenge på et par leggvarmere. Jeg er ikke så glad i kombinasjonen joggesko og strømper fordi jeg synes nederste del av leggen min er litt kraftig. Leggvarmerene gjør denne delen av benet finere synes jeg. Vi har alle vårt, ikke sant?

Bildet over til høyre:

Om det er for varmt med tykk genser inne, men litt kaldt uten, så liker jeg å bruke skjerfet på denne måten. Det er luner godt og holder seg på plass.
Bildene over:

Softer Than Soft wrap dress er i 100% extra fine wool og koster 2300,-

Anna slip dress er i viskose og koster 800,-

Supersoft turtle sweater er i 100% extra fine wool og koster 1900,-

Det stripete PS-skjerfet er håndstrikket i Norsk Pelsull fra Hillesvåg og koster 665,- (før 950,-)

Leggvarmerene er fra svenske Tolfesbo (disse lager ikke lenger klær, men har en fin bok om å ta livet med ro)

Sneakersene er fra Puma og vesken fra den britiske designeren Ally Capellino.


Tips for å holde hvite sko hvite: Vask dem i maskin innimellom, og spray dem med impregnering etterpå.
Her er varianter av dagens antrekk. Skal kjolen fungere på denne måten uten bukser under, så MÅ du bruke underkjole. Omslagene glir opp når man går og sitter, men med en underkjole som er ren i utrykket og fast i materialet, så gjør det ikke noe synes jeg.

I dag valgte jeg å legge båndet to ganger rundt kroppen og knyte bak. Da ble det renere å ha skjerfet bak beltene foran.

Min konklusjon: Jeg følte meg veldig avslappet og det kan være godt å gjemme seg bort i en stor genser noen ganger. Allikevel følte jeg meg feminin og fin.
DAG 5Bildet over til venstre:

Casual Friday? Ikke akkurat ;) Denne fredagen skulle jeg ut på middag etter jobb, så jeg hadde pen kåpe (min egen Bilbao Coat fra vinter 2018),  pene sko og clutch. 


Bildene over til høyre:

I dag fikk kjolen være alene. Jeg har lys underkjole, pene strømper og pene sko. Beltet har fått en tekkelig sløyfe på seg, midt foran eller litt på siden i flukt med splitten. Noen ganger kan en sløyfe bli for søt, andre ganger er det som den strekker femininiteten til det ytterste.


Bildene over:

Softer Than Soft wrap dress er i 100% extra fine wool og koster 2300,-

Anna slip dress er i viskose og koster 800,-

 Clutchen/vesken fra den britiske designeren Ally Capellino.

Pumpsene er fra Repetto
(Det er fransk merke som i utgangspunktet lager sko for dansere. Dette gjør skoene deres gode å gå i selv om de har en god hel).Dagens variant var nok den mest tekkelige og pene. Kanskje er det slik man oppfatter kjolen når man treffer på den på nett eller i butikk?

Min konklusjon: Jeg følte med veldig meg feminin og fin, men kanskje litt utsatt i dette antrekket? Jeg føler det kommer med et sett forventninger til meg som person. Den perfekte vertinne eller konversasjonspartner. Klikk klakk lyden av høye heler, hva forteller den? Her kommer noe autoritært, kvinnelig, myndig, alt på stell?


Jeg prøver å finne ut hvilken dag som var min favoritt, og da vil jeg si alle unntatt dag 5 ;) og i de 4 første dagene finner jeg kjernen i mitt design, feminin og avslappet med en stiltett kontur.


Håper dette var til inspirasjon!!! Uansett hva du gjør, så bruk klærne dine ofte og ta godt vare på dem :)
Jeg bruker som regel mine egne klær, og er derfor veldig trygg og har mer enn noen oversikt over fotavtrykket de har på miljøet. Vanskeligere blir det når jeg er på utkikk etter de få plaggene jeg trenger fra andre produsenter. mest interessert er jeg i treningsklær.

Etter å ga googlet litt runt fant jeg en fin side som het «My Green Closet». Verena Erin som driver siden har vært interessert i slow fashion og det å leve bærekraftig i over 10 år.


På siden sin deler hun informasjon om produkter som er både bærekraftige og økologiske innenfor klær, sko og hudpleieprodukter. Siden er veldig interessant og innholdsrik.


Jeg tittet på treningsklær. Mye er for yoga og de bruker tencell, lyocell fibre som vi har vært inne på før.


Disse er bra for trening med lav intensitet, men ikke så bra til de gangene treningen krever mer støtte, letthet og transport av fuktighet. men, det var mange fine alternativer. Se mer her.


På bildet under er produkter fra Miakoda.


Men jeg tittet litt på sko. Sko er interessant, for det inneholder så mange forskjellige komponenter at det er vanskelig å treffe miljøet på alle.

Merker har forskjellige fokus. Det kan for eksempel være vegansk eller plastikk fritt. Noen lager produkter hvor alt helt naturlig i materialene, så har du de som i tillegg vil bevare håndverkstradisjonene.

My Green Closet kom med gode alternativer fra «Verden», men da kom jeg på to fine alternativer fra Norge. Bla Lars Jensen fra Åsa utenfor Hønefoss som signerer, nummerer og daterer hvert par han lager før han selger de gjennom et digitalt lykkehjul på nett. Hør P2-portrettet om ham fra august 2020, og se mer på hans instagramside @folklore.

Dundas footwear – et par norske menn, Helge og Liam så etter et par gode, røffe lærstøvler i god kvalitet og av håndverk. Det fant de ikke, så de laget sine egne. Deres støvler blir laget på en liten fabrikk i Nord-England som har håndlaget sko i over 100 år. Følg lenken til nettsiden deres eller følg instagramsiden @dundasfootwear.


Under er Dundas sin støvler til venstre og Lars Jensen sine til høyre.


Men, det utvikles masse spennende på materialfronten om dagen. Dere husker sikkert episoden om viskose hvor vi snakket om avfall fra mais som ble brukt i produksjon av viskose? Det samme er gjort for å lage imitasjoner av lær og skinn.

Et slikt nytt materiale er Pinatex. Piñatex er et naturlig skinnalternativ laget av cellulosefibre hentet fra ananasblader, PLA (thermoplastic polyester) og petroleumsbasert harpiks.

Man lager Pinatex ved å filte sammen de lange fibrene fra ananasblader. Ananasindustrien produserer opp til 40 tusen tonn avfall på verdensbasis ila et år. Vanligvis blir det liggende og råtne eller det blir brent. Ca 480 blad, (eller avfall fra ca 16 ananaser) tar det å lage 1 kvm med materiale.

Ikke bare er det bra å bruke avfall som materiale, men ananasdyrkere kan tjene litt ekstra på å skille ut de lange fibrene, avfallet etter denne prosessen igjen blir brukt som gjødsel.

Siden Pinatex er produsert dels fra et avfallsprodukt krever det ikke ekstra land, vann, insektmidler eller gjødsel. Det unngår også bruken av giftige kjemikalier og tungmetaller som man bruker i produksjon av ekte lær. Man kan også utnytte materialet bedre da det ikke blir begrenset av dyrets form. Bare gladnytt mao :)

Under er eksempler på hvordan Pinatex kan se ut.Andre spennende alternativer er Eple-lær. Avfall fra epler blir tørket og malt til pulverform. Dette pulveret blir blandet med pigmenter og et bindemiddel og deretter spredt utover et bomullslerret. Da det er tørt har det fått en skinnaktig struktur. Materialet er PETA godkjent for veganere.

Andre elementer man kan gjøre dette med er banan, druer, sopp, løv fra mulberry trær og teak blader. Les mer om alternativer til lær her.

 Et siste alternativ er 3D strikkede sko av resirkulert plastikk.

Et amerikansk merke, Rothy’s 3D strikker sine sko fra resirkulerte plastikkflasker og «havplastikk» som kan være fiskenett og all annen plastikk som flyter rundt som søppel i vannet.

Skoene er kombinerte med vegansk lær, ull og andre bionedbrytbare komponenter. Merket er amerikansk, men sender internasjonalt (med karbonavtrykk, hmmm).

3d strikking er som vanlig strikking i form. En vanlig raggsokk er 3d strikket, så litt fancy ord på noe vi allerede kjenner godt . Men,- fordelen er jo at det blir veldig lite avfall når man bruker denne metoden siden man bruker nesten 100% av materialet og det blir minimalt med avkapp.

Produktene er slitesterke, og du kan vaske dem i maskin i vaskepose, så klart.

Ble du inspirert? Se flere forslag fra «My green Closet» om sko her.

Under ser du bilde av en klassisk Rothys modell i et "plastikkhav" av farger ;)