Mette Møller's website

Episode 27: Sommergarderoben

Hva bør man tenke på når man bygger sommergarderoben? Hvis du har høst på episoden om basisgarderoben så er det litt på samme måte. Velg ut dine farger, sørg for at de går godt sammen. Martine sin sommergarderobe er hvit, lys blå, denim, og beige. Innslag av striper. 


En sommer betyr ofte ferie og med det reise, både korte og lange. Når skal pakke til en ferie så kan det være litt vanskelig å vite hva man skal ha med. Men har man et utgangspunkt i farger og former som går sammen er det lettere allerede. Så vårt første tips er:


1 - Velg smarte farger og former som går sammen og som med enkle grep gir variasjon. Og så klart, pakk etter destinasjon.


2 - Planlegg dagene du skal være borte. Er det 10 dager? Hvor skal du? Hva skal du gjøre disse dagene? Skal du ligge på stranda? Skal du ha byferie? Skal du gå i fjellet? Skriv en plan for hva dagene skal bringe. Da er det lettere å planlegge hva du faktisk må og burde ha med. Lag en aktivitetsliste. 


3 -  Etter du har aktivitetslisten din så kan du starte å planlegg antrekkene dag for dag. Ja, det kan være kjedelig. men hvis du planlegger hva du skal ha på deg så trenger du ikke pakke mer enn nødvendig. Hvis du vet at du skal på to sommerfester ila ferien eller ha to finere restaurantbesøk. Da vet du at du må i hvert fall ha to antrekk du føler deg litt ekstra fin i. Om det er kjole eller bukse er jo opp til hver enkelt. Vi hadde tatt med en ekstra fin kjole og en finere shorts. Sammen med en av base-toppene blir det to pene antrekk. 

Legg frem antrekkene. For Martine hadde det vært: 

·         Én langbukse, to shorts og en solkjole. 

·         En penere kjole.

·         Seks ulike overdeler; 3 t-skjorter, 2 topper og en varmere genser for kjøligere kvelder/ dongerijakke

·         Badeklær.

Og så bare husk: En pen kjole kan like godt være en basekjole som kan funke på dagtid også. Poenget er at du skal kunne pynte den opp og ned med f.eks skovalg og smykker. Som tar oss til neste punkt... 


5 - Når du skal pakke ting i kofferten. Pakk alltid med ‘ytterst til innerst’ prinsippet. Pakk de ytterste klesplaggene først, deretter undertøy. Undertøy og sokker trenger ingen «fast plass» i bagasjen, og kan plasseres mellom andre ting til slutt. Har du et ekstra par sko med deg? De passer utmerket for oppbevaring av sokker og andre småting!

 

Et godt tips for en både ryddig og effektiv bagasje er å bruke små stoffposer med glidelås. Da ligger plaggene pent brettet hele tiden,og du kan raskt finne det du trenger. Mette pleier å pakke sine ting slik:


1 – undertøy (truser + BH)

2 – singlets + topper

3  - kjoler + bukser + shorts

4 – hvert par sko i egne poser.

5 - badetøy/ treningstøy

 

Det er lurt å skille ut skittentøyet og ha med noen tomem poser til dette. De kan gjerne være i en annen farge, og om du gidder, samme fordeling ;)Glade venner på starten av Inka Trail

Det er viktig at du selv er komfortabel med din reisegarderobe og at de praktiske behovene går hånd i hånd med dine "indre" behov. Med det mener vi de situasjonene du føler du "har ingenting å ha på " samtidig som skapet er fullt opp med klær. 

Mette forteller: 

For noen år tilbake siden, så skulle vi på en lengre tur til Sør-Amerika. Vi skulle opp i fjellene og ned i jungelen. Drikke drinker på Miami Beach og hjemmelaget brygg i landsbyer som fløt på vannet.

Her skulle klærne dekke alle typer vær og kulturelle "normaler", og jeg skulle ikke komme opp i et "jeg har ingenting som passer" situasjon. 

Den største utfordringen ble Inka-trailen til Machu Picchu i Peru. Jeg trodde egentlig vi startet i bunn av en bunn, og gikk opp til det hellige stedet som lå på toppen av en topp. Slik var det ikke. Det går bratt opp og bratt ned hver av de 3 dagene turen tar. I dalbunnene er det varmt når solen står på, men det blir kaldere og kaldere jo høyere du kommer. I tillegg kunne det komme mye vind og brå regnskyll. I tillegg blir man jo veldig varm av anstrengelsene i når man går oppover, og tilsvarende kald på vei nedover.

Mitt problem var at jeg på den tiden ikke kunne fordra konvensjonell sportstøy. I tillegg hadde jeg lyst til å  prøve en annen variant på  av faglig interesse. Det ble slik:

1 - Ullstrømpebukse (den ga mye bevegelse og ulla holder meg tørr og godt ventilert hele veien. Den tørket iløpet av natten, og luktet ikke vondt.

2 - Strikket tuikakjole i tynn ull (Den hadde samme fordeler som strømpebuksen. Under hadde jeg en enkel underkjole som gjorde at tunikaen ikke hang seg opp i strømpebuksen. Ble det veldig varmt gikk jeg også bare i den.)

3 - Tykk strikket tunika (Lag på lag med ull er uvurderlig! Denne tok jeg på etterhvert som det ble kaldere før vinden ble for sterk, for lagene holdt meg lun mens vinden snek seg passe behagelig inn mellom lagene. Den var også veldig god å ha på om natten da det kunne bli skikkelig kaldt, eller som hodepute.)

4 - Knelang anorakk med hette (Den var vind og delvis vanntett og en god venn i 4000 m høyde når det bla kaldt og jeg trengte noe som holdt varmen samlet.

5 - Leggvarmere (Perfekte til når det ble kaldt, også på natten. ved å trekke dem opp og ned, så løste man fort varme/ventileringsproblemene.)

6 - Gode fjellsko! Gore tex. Kjøp et par en gang som passer godt og er av god kvalitet, så har du venner for livet.

7 - Solhatt - strikkelue - votter - regnponcho - dette måtte alltid være lett tilgjengelig. 

Med lag på lag som aldri kom i konflikt med hverken praktiske behov eller personlighet, så gikk turen som en drøm! En fantastisk tur jeg vil anbefale når verden tillater det igjen :)


 


I denne episoden snakker vi om det å ta bilder og det å være på bilder. Skal du drive et merke i dag, så er det sosiale nettverket med hovedfokus på Instagram og Facebook veldig viktig. Å poste innlegg ofte er ikke bare for å vise våre følgere og kunder våre klær, men like mye for at Instagram og Facebook skal synes vi er viktige å vise. Algoritmen må holdes oppe. 

I tillegg til å ta produktfoto og "fancy foto" som skal vise sesongens kolleksjon, så må vi ha en hel stabel bilder av "oss" til hverdagspostene. Vi har vel alle litt blandede følelser i forhold til det.

Her om dagen tok vi en ny runde med bilder bak domkirken i Oslo sentrum. De 14 maigradene var kjølige nok, og den varme sommergløden var det litt vanskelig å hente fram. Som ikke proffe modeller, så er det mange bomskudd før man får til et treff. Her er noen eksempler på dette.Selv om jeg bruker min egen kropp mye når jeg designer, så er det veldig rart å bruke seg selv også på denne måten. Kameraet kan være både snilt og veldig slemt. Et lite vindkast, vridning av kroppen eller blink kan skille gull fra gråstein, eller spenst og pudding ;) Som på bildet over, armer foran og armer bak kan være to forskjellige historier ;) Eller på bildet under: Treningskroppen kan være både fin og voldsom. Bildene over er fra en mindre høytidelig runde med fotografering. Når vi inviterer "vanlige" mennesker, så er det viktig å gjøre dem så fine som mulig uten å rokke på virkeligheten. Under er et knippe fra fotografering i studio. 

På det første bildet ser vi Ann-Carin. En flott dame på 70 et eller annet. Poenget med å bruke forskjellige vanlige mennesker er å vise variasjonen av mennesker som kan passe inn i klærne mine. Det er ikke størrelse det kommer an på, men type og det å se muligheten for seg selv. På de to bildene under valgte modellen antrekket sitt selv.Ikke alle bilder blir perfekte, men det er moro å leke med stemning, og å se hvilken personlighet som kommer fram foran kamera. Det er et fint samspill mellom modell og fotograf, og et godt resultat er avhengig av at begge to er fokusert og har det fint. Det er som regel til kolleksjonen med denim hvor vi inviterer publikum til å delta. Dette fordi det er viktig å formidle bukser, type og passform, på en riktig måte. Det er også en ryddig og enkel kolleksjon å "kaste noen utfor stupet" med ;) I forhold til de to bildene over, så gjorde jeg et poeng ut av at plaggene var like, men jentene hadde tydelig forskjellige kropper i bildene under. Nesten alle sammenlikner vi oss med eller mot andre, og glemmer å være fine på våre egne premisser. 

I bildene under synes jeg dette poenget kom godt fram. Så hvorfor smiler de ikke? Uttrykket jeg leter etter i kamera er en underfundig glede. Et smil må komme som latter, hvis ikke ser det ofte veldig unaturlig og oppstilt ut. Et bilde med latter er mer ekte og spontant, men å sende ut en reklame med en modell som "ler seg ihjel" kan bikke begge veier. 

Å bruke profesjonell modell og fotograf tar designet til en verden utenfor og har sin helt klare funksjon. Men egentlig, så er det hverdagsmennesket her og så som inspirerer og gleder meg mest.


Episode 23: Skravlepodd


I skravlepodden finner vi et par skravleverdige temaer hver som vi snakker løst rundt. I denne episoden var vi innom vintage og vi forteller bla om et av våre beste kupp. 

Martine har en spesiell forkjærlighet for 80-tallsgensere med glitter og stas på. Hun har delt sitt utvalg med oss her. En  "aquired taste" vil jeg si. (Uttrykkets betydning: Something that is appreciated only after having initially been regarded as unappealing or unpleasant). Veldig sant og morsomt ;)

Selv ble jeg veldig glad for å finne denne Joseph jakken (bilde over) da vi var i London i desember. Det er et merke jeg "beundrer" siden det er så klassisk og rent i stilen. Ikke bare er den i sort og i rett størrelse, den er også laget i merinoull og kasjmir og har flere håndsydde detaljer....og til en brøkdel av prisen!


Vi tipset også om nettsiden Care of Carl som er en livsstilsside for dandy menn som er nøye på ting. De deler tips og triks samtidig som de gir oss små gløtt inn mennenes kleshistorie. 

Ikke minst er de opptatt av å ta vare på klær og forhandler to svenske merker som spesialiserer seg på miljøvennlige vaskemidler og utstyr vedlikehold som hånsdteamere, nuppepellere og klesbørster. Link finner du her: Steamery og Laundry