Mette Møller's website

Mulesing - hva er det?


Heldigvis er det mange forbrukere som er opptatt av hvem-, hva-, hvor- og hvordan- spørsmål knyttet til produktene de ønsker å kjøpe. Ønsket om at miljøet, dyr og mennesker er tatt godt vare på i prosessen fra råvare til ferdig produkt er høy. Som produsent så er vi like opptatt av dette. Det er viktig at vi deler vår kunnskap om dette og hvilke valg vi har tatt i denne prosessen.

I våre kolleksjoner finner du mye ull, og spesielt merinoull fordi det er en slitesterk kvalitet som i tillegg er myk og god å ha mot huden. Dessverre kan merinosauen bli utsatt for mishandling i form av at bakparten av sauen blir brutalt kuttet av. Dette kalles Mulesing.

Vi fikk et spørsmål fra en bekymret kunde som ville forsikre seg at hennes plagg ikke kom fra mishandlede sauer:

«Hei, jeg har kjøpt en nydelig bukse i merinoull fra dere. Jeg er veldig glad for plagget. Men så leser jeg i dag en artikkel om at 50% av all merinoull kommer fra Australia, der det er vanlig å mishandle merinolammene for å få best mulig ull, ved å skjære bort huden rundt halen for å hindre larver i pelsen. Jeg vil nå gjerne vite hva slags merinoull dere benytter.»

Vi blir veldig glade for å få slike spørsmål, for det betyr at hun som forbruker bryr seg, og at vi kan forsikre henne om at hun er på trygg grunn.

Vi svarte: «Det er riktig som du har lest at å skjære av deler av bakparten på sauen er en metode for å få bort larver som har satt seg i bakenden på dyret. Dette kalles Mulesing. Dette blir ikke gjort først og fremst for å få best mulig ull, men for at dyret skal overleve.» Deretter forklarer vi videre:

Merinosauen har mye folder i huden sin fra naturen av. I bakenden på sauen vil det naturlig nok ofte være fuktig og mye bakterier pga urin og avføring. Dette tiltrekkes sauefluen Blowflie/Lucilia Cuprina av. Den legger eggene sine i de myke og fuktige foldene. Etter 12-14 timer blir eggene til larver som begynner å spise av selve sauen. Etter ca 3 dager blir larvene til fluer og flyr sin vei. Samlet kalles dette «Flystrike», og er veldig smertefullt og kan bli fatalt for sauen om den ikke blir behandlet. «Flystrikes» er vanligst om våren da været er varmt og fuktig.

Mulesing er en metode for å få bort eggene/larvene før den gjør skade på dyret. Den ble utviklet så tidlig som i 1927. Om det blir gjort uten bedøving, så er det veldig vondt for sauen. Rent og skjært barbari.Det er så klart sterke følelser i sving når man ser og leser om dyremishandling. Når man har fulgt problemstillingen over tid ser man over- og underdrivelser fra begge sider. Det er derfor viktig å ha kalde fakta så man kan peke fingre på sakens kjerne og utøve virkelig press.

1 – «Flystrikes» rammer merinosauen fordi den har masse hudfolder i bakparten som nevnt over. Sauer med glattere hudstruktur blir sjeldent rammet. Disse hudfoldene er naturlig for rasen, og ikke nødvendigvis manipulert fram for at dyret skal gro mest mulig ull og dermed bli mer produktiv.

2 - Blowflies finnes bare i Australia/New Zeeland og ikke på andre kontinenter som feks Afrika og Argentina som også har mange merinosauer.

3 - Det er om våren det er høysesong for blowflies og «Flystrikes», så resten av året er det heller sjeldent det forekommer. Mao det er som oftest ikke nødvendig å skjære sauen i rompa.

Men, selv om «Flystrikes» ikke skjer hele tiden, så er det klart at mulesing ikke er en metode som burde bli brukt, hverken som forebyggende tiltak eller som løsningen når det skjer. Det finnes og jobbes stadig med å finne metoder for å forhindre at sauene blir utsatt for «Flystrikes». Bla jobbes det med genmodifisering av både sauen og fluen som forhindrer flystrike. Det finnes også et stoff som injiseres i foldene og får dem til å trekke seg sammen og bli uegnet til å legge egg i.  Les mer om dette på «RSPCA – for all creatures grate and small» sine sider. AWI Australian Wool Innovation Limited skriver også mye om hva som blir gjort på sine sider.

Som forbruker er det så klart veldig vanskelig å vite hvilke leverandører av plagg laget i merino ull som er opptatt av sauens vel og ve, og de som ikke er det. Vi er det. Leverandøren vi bruker til våre ullprodukter, Zegna Baruffa, er veldig opptatt av at alt deres arbeide er bærekraftig. Hvert år gir de ut en rapport hvor vi som kunder kan lese oss opp på deres innsats på området. Les mer om dette her: https://baruffa.com/en/sustainability/. Den omhandler alt fra energibruk, fordeling av kjønn på arbeidsplassen, arbeidernes rettigheter, hva de bruker i innfargingen og rensing av vann. De har en rekke sertifiseringer som beviser dette. Kvaliteten vi bruker har bla disse merkingene: Confidence in Textiles,  TF Tracebility & Fashion, Assosiazione Tessile e Salute og Alperia Green Energy

Mulesing er noe jeg har pratet mye med dem om. De er opptatt av problemet og har aktivt jobbet for å handle ull som er garantert mulesing fri. Deres kunnskap rundt temaet, og hvor opptatt de er av hvilket fotavtrykk deres virksomhet gir verden har gitt meg tillit til deres ord.

Og deres ord er ikke grunnløse. I 2016 ble det utviklet en sertifiseringsordning for tekstilprodusenter - RWS (responisble wool standard certification). Vår italienske garnprodusent, Zegna Baruffa, står på denne listen over selskaper som har forpliktet seg til RSW. Ordningen garanterer at ullen til de produsentene som står på denne listen er fri for mulesing.

Så et langt svar på spørsmål om våre ullplagg er mulesingfrie: JA!!! Det er de! Hurra! 


Når alt er godt - miljømerket denim

Å designe og produsere klær, samme hvor stor eller liten du er, kommer i våre dager med et ansvar. Gjennom lang tid har både mennesker og jorda blitt neglisjert og utnyttet for å kunne levere store mengder klær til en veldig billig penge. 

Bomull er en av de store syndere. Det er mange av de fattigere landene i verden som har det beste klimaet for å produsere bomull. De har mye sol, varme og plass. Dessverre er ikke så gode på å verne om hverken jorda eller mennesker. De distribuerer heller ikke den store mengden vann som kreves til en slik produksjon på en god måte. For å få til mengden som markedet krever, så kuttes det mange hjørner. 

Situasjonen beskrives veldig godt i de to dokumentarene The True Cost og Sannheten om klesindustrien som jeg vil anbefale dere å se. 

Allikevel er ikke løsningen å snu ryggen til bomullen eller klesindustrien for den saks skyld, for denne industrien huser også mange tusen arbeidsplasser. Det vi kan gjøre er å tvinge industrien til å gjøre riktige valg ved å selv velge riktig. 


Så hvilket ansvar tar jeg? Denimen jeg bruker er GOTS sertifisert, det er er en av de høyeste miljømerkinger som finnes idag. Den sikrer at både jord og mennesker har blitt tatt vare på i produksjonsprosessen. Jeg kjenner også godt til produksjonsstedene jeg bruker i Litauen, og at alt går riktig for seg.

Jeg søker også å lage klær som folk føler seg fine og komfortable i slik at de vil bruke dem oftere. Klærne må kunne vare over tid både i design og kvalitet.En siste viktige ting er at jeg må fortelle kunden hvordan de skal behandle og bruke plagget for å sikre det en lengst mulig levetid.


Og hva er det du som forbruker burde tenke på?

1 - Ikke kjøp mer en du trenger

2 - Pass på at det du kjøper passer din kropp, ditt liv og din mulighet/vilje til vedlikehold

3 - Bruk klærne du kjøper

4 - Se eller spør etter miljømerking

Fra venstre har Silje på seg kjole og bluse i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. I midten har Ingvild på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Til høyre har Tea på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Kjolen heter Denim dress (1850,-) og blusen heter Shiny Puff blouse (1450,-)Derfor er det gøy at våre mest populære plagg denne våren er laget i denne miljøvennlige denimen. Som denne kjolen, feminin i fasong og detaljer som kler det litt kraftige materialet. Det er noen % elastane i stoffet som gjør at kjolen kan sitte litt tett uten at det blir ubehagelig. En sånn kjole synes jeg skal ha en liten snert, og da kan den ikke være for stor.

En av grunnene til at kjolen er så populær er at den passer så godt de kvinnelige kurver. De tre modellene her passer kjolen godt selv om de er ganske forskjellige fra hverandre. 

Her bruker de den med en ledig bluse under i et blankt materiale som skaper en fin variasjon i antrekket og gjør at kjolen fint kan brukes når det ikke er kortermevarmt. På denne måten skjuler man ikke detaljene på kjolen og bruksområdet forlenges. Foto: Mette Møller

Hår/ sminke: Sara/ Pudder

Produktfoto: Blueline Studio


Alle er vi best som oss selv


Denne våren inviterte jeg flere forskjellige jenter til å bli tatt bilde av i vårens kolleksjon. Det er jenter som jobber for meg, en danser, en god kunde og ei som følger oss på Facebook. 

Et fint knippe helt vanlige mennesker, for det er de jeg lager klær til. Og det jeg liker best er når kropp og plagg og behov kommer sammen til et - Oj, så fin! Og å se at kunden selv tør å si dette til sitt innerste jeg. For veldig mange har et meget selvkritisk blikk som ikke tar fem øre for å slå ned positive tanker om eget utseende. 

Et ofte stilt spørsmål vi får i butikken er: "Hvordan skal dette plagget egentlig sitte" og "Er størrelsene normale". Usikkerheten på om man er innenfor eller utenfor ens eget bilde av hva som er "normalt" er ofte sterkt tilstede.

Med denne serien vil jeg vise at vi alle er fine, men på våre egne premisser. Ingen er like. Alderen spenner fra 24 til 47, høyden fra 165 til 179 og størrelsen fra 34 til 44. Jeg har også bevisst brukt veldig lite sminke for at de skal være så naturlige som mulig. De er ikke retusjert eller strukket ut av virkelighetens proporsjoner (annet at en og annen kvise er fjernet, men det må være lov ;)

Jeg ba hver av jentene å si noe fint om seg selv, hva de liker best ved sitt eget utseende: Silje sier: "Til tross for verdens korteste ben, dumbo-ører og rynker i en alder av 24, så er jeg i det store og det hele fornøyd med meg og min kropp. Skal jeg peke ut en ting, så er jeg glad for at formene mine er markerte til tross for at jeg er relativt petite. "

På bildet til venstre har Silje på seg Denim blazer og Bilbao top i størrelse 36 og Slim denim trousers i størrelse 34. På bildet til høyre har hun på seg Denim Ruffle Jacket og Short jeans i størrelse 34 og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. Ingvild sier: "Jeg er fornøyd med meg selv fra hoftene og opp... og ansiktet :) "

På bildet til venstre har Ingvild på seg Denim dress i størrelse 40 og Shiny Puff Blouse i størrelse 38. På bildet til høyre har hun på seg Classic J Tee og Short jeans i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Martine sier: "Jeg liker aller best ansiktet mitt. At jeg har markerte kinnben, en litt for stor nese og naturlig lange øyevipper."

På bildet til venstre har Martine på seg Denim Long skirt og Classic J singlet i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Denim Jacket, Short jeans og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 170 cm høy. Tea sier: "Jeg er glad i høyden min, proporsjonene og at jeg har kvinnelige former."

På bildet til venstre har Tea på seg Denim dress størrelse 40 og Shiny Puff blouse i størrelse 42. På bildet til høyre har hun på seg Spring dress i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Sofie sier: "Som danser er jeg i konstant konfrontasjon med mitt eget speilbilde, og føler meg ofte kritisert og dømt av både meg selv og andre. Istedenfor å bryte ned selvbildet mitt har jeg måtte lære å akseptere kroppen min, og sette pris på det som skiller meg ut fra andre. Jeg har lært at det som gjør meg usikker, er også det som gjør meg til en unik danser med et unikt uttrykk. Noe jeg synes er fint med meg selv er blant annet høyden min, og mine lange armer og ben."

På bildet til venstre har Sofie på seg Denim blazer, Bilbao top og Slim denim trousers i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Maxi blazer og Flared trousers i størrelse 36. Hun er 175 cm høy. 


På bildet over har alle på seg Spring dress. Fra venstre har Martine (170 cm høy) på seg kjolen i lavendel (str 36). Silje (165 cm høy) har på seg kjolen i sort (str 36). Tea (179 cm høy) har på seg kjolen i sea (str 42). Ingvild (167 cm høy) har på seg kjolen navy (str 38). Sofie (175 cm) har på seg kjole i petrol (str 36).


Vi tok masse bilder denne dagen. Om man ikke er vant til det, så er det faktisk veldig vanskelig å holde konsentrasjonen og være tilstede i blikk og hode gjennom en sånn dag. Det er ofte ørsmå vridniger av kroppsdeler og retning av blikk som gjør forskjellen på et bra eller dårlig bilde. For å løse opp i stive smil og kropper så måtte det tulles og tøyses litt innimellom. Det er gøy å se kontrasten mellom moro og alvor. Jeg synes begge typer bilder illustrerer godt hvordan jeg vil klærne mine skal være. Sterke i uttrykket og uten jåleri. 

Jeg tenker at disse jentene kunne vært hvilken som helst av dere der ute. Så håper jeg designet mitt kan hjelpe dere i retning av å være den beste utgaven av dere selv.


Alle foto: Mette Møller

Hår og sminke: Sara/ Pudder
Produktene i bloggen finnes her: