Mette Møller's website

"My friend Vera"


"My friend Vera" kom inn døren en kald dag i begynnelsen av februar. Den myke lammeullen fra Skotland hadde blitt om til deilige, varme og feminine kjoler av de flittige hendene i Sarajevo. Når plagg blir strikket i ett som denne, så får de et mykt og rundt uttrykk som passer godt til lunheten ullen gir.

"My friend Vera" kom i mange forskjellige varianter hvor de flittige hender har tatt seg et par kunstpauser eller friheter underveis. Jeg tenker det er fint at det er litt sånn omtrent ;)

Kjolen heter det den heter fordi min venn Vera fortjener en kjole. Hun strikker i alle former og farger og helst sånn nesten i en retning. Denne er til henne og alle andre som fortjener at noen legger litt varme og godhet rundt dem.  

(Så er det nå det er ugreit å si at den kan klø?;)

Les mer om håndstrikkeprosjektet vårt i Sarajevo her.
Men Vera kommer til et godt selskap. "Little lamb" har feiret jul med oss allerede. Little lamb er med på å gjøre overgangen fra vinter til vår litt hyggeligere. Ikke bare går hun fint til vottene og luene som har fast opptreden hos oss, men hun finner også sin selvfølgelige plass sammen de nye medlemmene i den økologiske denim serien.Her er Little lamb først sammen med Oriental skirt fra i fjor sommer over en tynn strikkegenser med striper på som kommer senere i vår. I midten er Little Lamb i fargen garnet brukt til Organic 70's jeans. Veldig kul bukse med stripe i sidene. Ytterst til høyre er Little Lamb brukt til Organic jeans skirt. Sier seg selv det er bra antrekk for våren! 


Modellen er ikke strukket eller endret på noen måte som ikke er i takt med virkeligheten. Hun er størrelse 34 og har på seg kjole i størrelse XS Hun er 167 cm høy.

Modell: Maria

Sminke og hår: Sara/ Pudder

Foto: Mette Møller

Produktfoto: Blueline Studio


Prosjektet: 

Prosjektet 1 kjole, 5 antrekk dukket opp da vi diskuterte bruksområdene til et plagg i butikken. Hvorfor er det sann at man alltid føler at man trenger noe nytt? Og kan man lære å bruke klærne sine på nye måter?

Spørsmålet ble stilt: Kan man bruke den sammen kjolen hver dag i en uken og likevel få 5 ulike antrekk? Jeg tenkte JA!. Man trenger ikke et skap fylt av klær, bare et hode fylt av ideer :) 

Les mine tanker og se bildene gjennom uken:) 


Valg av kjole: 

Hvilken kjole skal benyttes i prosjektet? Siden jeg ikke har alle Mette Møller kjolene i skapet mitt hjemme så måtte jeg velge en som jeg hadde. Jeg ville at prosjektet skulle være genuint så derfor var det viktig for meg å velge en kjole som jeg eide fra før og ikke kjøpe en ny for å gjennomføre prosjektet. 

Valget falt på Musselin Tunic fordi det er en enkel, svart kjole som kan kombineres med mye. I tillegg så kan man bruke den både med og uten bånd i livet. Materialet i kjolen er en blanding av ull og viskose som er mykt og behagelig å ha på så det skulle ikke stå på det! Mandag:

Jeg startet mandagen med å bruke kjolen på en måte som jeg har gjort før. La den henge rett ned som en tunika, med sorte strømper og penny loafers fra Aurlandsko. 


Tirsdag: 

Jeg ville prøve å bruke en bukse under. Jeg valgte en lys modell for å skape en kontrast mellom den sorte kjolen og underdelen. Jeg valgte også å ha på sorte boots i skinn for å ta igjen det sorte i kjolen og skape en balanse i antrekket. Det at skoene har høye hæler gjør at man får inntrykk av lenger ben slik at beina ikke blir helt stutt under kjolen. Dette tenker jeg er viktig når man velger en lys underdel. 
Onsdag:

Denne dagen måtte jeg ta bildet selv fordi jeg var på jobb alene. Jeg skulle stå i butikken hele dagen så da er gode sko viktig! Jeg valgte rett og slett hvite Nike joggesko, skinnbukse og kjolen over. Skjerfet jeg har i livet er et silkeskjerf jeg kjøpte på Fretex for noen år siden. Dette skjerfet bruker jeg så mye og jammen så kunne jeg bruke det som et belte i livet :) Det at skjerfet har hvite detaljer i seg gjorde at jeg kunne ha hvite sko til :) Jeg brettet også opp armene på kjolen for å skape litt "luft" i antrekket. 
Torsdag:

Jeg ville ha et avslappet antrekk til torsdagen. Jeg valgte derfor å bruke Cropped pants check under kjolen som er løse ullbukser fra fjorårets høstsesong. Skoene jeg bruker til er sorte sko i semsket skinn som ikke gjør så mye ut av seg annet enn at de er behagelig å ha på :) Fredag: 

Fredag! Det er starten på helga og jeg skulle i bursdagsfeiring rett etter jobb :) Dette var dagen for å la kjolen skinne og vise den frem for det den faktisk er. Jeg har knytt båndet som hører til kjolen rundt livet. (på samme måte som er vist i produkt-bildet helt øverst). Kjolen blir da litt kortere og man får vist frem midjen. Jeg tok på meg de høyeste skoene jeg hadde og en tykk strømpebukse i 80 den. Jeg velger alltid tykke strømper når jeg har på meg litt kortere kjoler. Da føler man ikke at kjolen er kort. 

Dette er absolutt den fineste måten jeg liker å bruke kjolen på :)  
 

Gjennom hele prosjektet har jeg tenkt mye på hvilket tilbehør jeg har brukt. Jeg har hatt ulike sko på meg hver dag i tillegg til ulike underdeler. Jeg har også vekslet mellom hvor mye sminke jeg har brukt og hvordan jeg har hatt håret. Slike små detaljer har gjort at jeg har følt at jeg har hatt på meg helt ulike klær hver eneste dag. Jeg vet at disse detaljene ikke kommer så godt frem i bildene og det er derfor jeg vil fortelle det her:) Jeg synes også det er viktig å få frem at jeg ikke har kjøpt noe nytt for å få til dette prosjektet. Jeg har bare brukt klær/ sko og tilbehør som jeg hadde fra før. 

Gi meg gjerne en kommentar på hva du tenker om prosjektet :) 

Chapter 2 - Recycling and reuse


Gjenbruk er også noe jeg som designer også kan ty til på ideplan.  I denne kolleksjonen har jeg jo fortsatt med blomsterranken fra 2014. Både for å binde de re-designede plaggene sammen med den nye kolleksjonen, men også fordi jeg synes det er så fint.

Kanskje jeg ikke ble helt ferdig med dette den gangen for 3 år siden? Det kan jo også skje. Noen ganger må du bare levere selv om du ikke er helt klar, eller tiden strekker ikke til til å utforske alle mulighetene.

Men det er morsomt å sette sammen kjente brikker og få til noe nytt. På bildet under ser du at Just for Fun kjolen har formen til Herring dress fra ifjor og stripene fra Cordy  dress fra sommer 2010. Gjenbruk er et tidsriktig ord som egentlig betyr at du bruker klærne dine mer enn en gang. En selvfølge...? Etter en stund glemmer vi litt hva vi har. Kanskje er du lei og pakker noe bort. Bare for en stund, men så glemmes det? Kanskje finner du noe nytt som er mer spennende å bruke? Eller kanskje er plagget litt krevende, så det er vanskelig å finne noe som passer til?

I kolleksjonene mine prøver jeg å tenke på hva jeg har laget før, og hvordan de kan brukes til det som kommer. Ikke alltid like lett, men her er et fint eksempel:

Fargene i Just for fun serien kjenner du kanskje igjen? Det er helt riktig rester fra vinter 2016.  Just for fun serien har ikke fått navnet sitt ufortjent. Her har jeg rett og slett bare hatt det gøy. For gøy er det å bruke gammelt for å lage noe nytt. Og gøy er det når nye klær kan hente fram gamle helter igjen.  

På bildet under har jeg tatt utgangspunkt i årets gule skjørt og samlet overdeler fra flere år tilbake som kan passe fint til. Noe nytt som kan inspirere til bruk av noe du har fra før. Eller ta den helt ut?

Da jeg valgte farger til årets strikk, så var fargekartet fra produsenten begrenset. En lys blågrå farge var klart en favoritt (alltid). Burgunderrød var fin og varm til, men litt mørk. Derfor ble en rar nøttegul og kitt aksenter (detaljfarger som støtter hovedfargene). Svart er en selvfølge. Den siste.......jo, en flaskegrønn, den kompletterer burgunder fint. Men tenke, tenke, har jeg ikke vært her før?

På bildet under har jeg hentet utdrag fra min 30-talls inspirerte kolleksjon fra 2009. Hallo! Noen ganger kommer gjenbruken litt kastende på, hehe. Eller kan vi kalle dette noe helt annet? Seg selv lik? Signatur? Dårlig fantasi? 
Men når jeg først var der, så var det interessant å se hvordan disse to kolleksjonene passet til hverandre. I år har jeg lagt vekt på å finne de ultimate klassikerne. De plaggene som går til alt og som alltid kan lage en trygg og fin base til aksentplaggene. Plaggene fra 2009 hadde flere detaljer og hver enkelt modell hadde «noe å si». Perfekte til høstens plagg som bare gjør alt fint uten at du helt vet hva det er.

I bildet under har jeg satt sammen flere kombinasjoner som kan være fine. Slow fashion i praksis J For hva er vel 8 år? Så sant kroppen din er nogen lunde lik?

Hvert år de siste 8 årene, så er det kjoletypen på bildet under dere liker best. Jeg har prøvd mange andre former, men det er denne som vinner hver sesong. Gammel som ung, høy som lav, tykk som tynn. Det er denne dere vil ha J Så da får dere den.

Her har jeg satt dem opp imot hverandre. Hvilket år var best? Finn den gamle på loftet eller den nye i butikken vår. Ta eierskap til ditt nye gjenbruk.
Foto fra 2009 kolleksjonen: Siren Lauvdal

Styling: Pauline Nærholm


Alle produktfoto: Blueline studio