Knit the yellow jacket!

Knit the yellow jacket!På oppfordring har jeg skrevet ned oppskriften på påskejakken til dere. Den er ikke helt ny, men en gammel jeg har gjort noen endringer på. Bildene under viser hvordan jeg strikket nye elementer på den gamle jakken, mens oppskriften forteller hvordan jeg ville strikket hele i ett.

Siden jeg ikke hadde planlagt å dele dette som en oppskrift, så har jeg heller ikke tatt notater underveis. Spesielt garntyper, tykkelser, pinnestørrelse (altså alt som er viktig ;)) er litt uklart. 

Det gule garnet tror jeg er Smartgarn fra Sandnes og det er 100% ull.

En gang for lenge siden, så kjøpte jeg 5 store esker med garn fra en kollega som lagde strikkeoppskrifter. Jeg fikk de veldig billig, kanskje 3000,- eller noe slikt. De har jeg gnagd på i 12 år. De fleste nøster hadde etiketten intakt, men jeg tok de av da jeg syntes det så rotete ut i garnkurvene med dem på. Det er til daglig inspirasjon og glede å se alle fargene der de ligger nøye sortert i kurver på rekke og rad. Når jeg koser meg skikkelig så heller jeg dem ut på gulvet og sorterer på nytt. Finner nye fargekombinasjoner og legger planer om nye tepper eller gensere eller hva som helst. Dere garnnerder vet hva jeg snakker om! 

Den blågrå kanten i halsen er garn fra plagg jeg har kjøpt på Fretex. Siden jeg begynner å se bunn på garnskatten min, så har jeg begynt å snuse på garn i butikken og må innrømme det var priser jeg ikke helt var vant med. Så det er min egen gnetenhet som får meg til å rekke opp Fretexgensere. 199,- for en ullgenser som veier 1,5 kg er ganske god pris det ;). Det grå garnet brukt nederst på jakken er fra Sarajevo strikken dere finner i kolleksjonene mine.

Men jeg har prøvd å oversette min udokumenterte spontanitet. Forhåpentlig går det bra. Eller enda bedre, kanskje tar jakken din en annen vending halvveis ut i arbeidet. Eller verre, kanskje du må rekke opp noen ganger. Men det er jo slik det er å strikke J utfordrende og gøy!Genseren er strikket ovenfra og ned. I halsen har jeg brukt et tykt garn og strikken er ganske fast slik at halsen ikke «flyter ut» med den løsere strikkede jakken. På samme måte er mansjetter og kanten strikket på tynnere pinner og tynnere garn. Jeg syntes blandingen av garntykkelse og strikkefasthet var en fin variasjon til avslutninger som tradisjonelt er ribbestrikk


Hoveddelen av bolen og ermene er strikket på pinne 15 og av 3 tråder Smartgarn. Mine mål er: 10 cm = 7 masker, 10 cm = 12 rader. Halsen er strikket på pinne 8 og er ca like tykt (ca som de 3 trådene Smartgarn.) Mansjettene er strikket av 1 tråd Smartgarn på pinne 4. Kanten nederst på jakken er tykt som 2 tråder Smartgarn og strikket på pinne 6.

  

STARTEN/ BOLEN

Legg opp 42 m med 3 trådet garn på pinne 8. Strikk 8 cm fram og tilbake. Ikke strikk, men slipp av første maske på hver rad. Da blir endekanten penere. Bytt til pinne 15. Strikk 2 rader. Marker maske nr 9-13-28 og 33. Legg ut 1 m på hver side av de markerte m på hver 3. rad (+8 m pr omgang du legger ut). Gjenta 10 ganger til du har 122 m og arbeidet måler ca 49 cm (inkl halsen)

 

Nå deles arbeidet opp til ermene og nedre del av bolen. Maskene mellom de markerte maskene 9-13 og 23-33 er ermene. Strikk 18 m, sett av de neste 26 m (venstre erme) , strikk 34 m, sett av de neste 26 m (høyre erme), strikk de resterende 18 m. Strikk resten av bolen på (18+34+18) 70 m i 10 cm. Bytt til pinne 6 og 2 trådet garn. Strikk 7 cm, fell av

 

ERMENE

 Fortsett å strikke ermene med 3 tråder på pinne 15, men bytt til 4 pinner. Strikk 25 cm. Bytt til pinne 4 og fortsett med 1 tråd. Øk fra 26 til 52 m på første omgang (+1 m pr m). Strikk 2,5 cm. Marker m 13,26,39 og 52. Fell av 1 m pr side av de markerte maskene (til sammen 8 m på en rad. Gjenta etter 2,5 cm om du ønsker en smalere mansjett). Strikk 10 cm (+/- etter hvor lang du liker å ha ermet). Fell av.

Fest alle tråder. For å få strikketøyet til å bli jevnt og pent, så pleier jeg alltid å vaske det på ullvask i maskinen. La det så tørke flatt over tørkestativet. Gå over med strykejern med damp etterpå.

Mange har det for seg at man ikke skal eller kan stryke ull, og jeg skjønner ikke helt hvor denne regelen kommer fra. Har du på for mye varme eller presser på for hardt, så vil ullens egenskaper forringes, det er riktig, men stryker man med litt ekstra skjønn, så går det helt fint.

 

God strikking!!

(Forresten riktige knapper har jeg ikke funnet enda. Men som dere skjønner, så er det ingen grunn til å forhaste seg. Sikkerhetsnåla duger den en stund til).