Vinterkolleksjonen 2018 - Siste finish

Vinterkolleksjonen 2018 - Siste finish


I forrige kolleksjonsblogg, "How to make a collection- Printet", så ble det dramatisk på slutten. I skrivende stund, etter litt ferie og med mesteparten av kolleksjonen ute i verden, så får jeg fremdeles vondt av å tenke på det. Jeg avsluttet med at "alt gikk bra", men sånn for ordens skyld vet jeg ikke dette heeeeelt før det har gått en måned eller to ;) Da har de nye klærne fått nye eiere og de har forhåpentlig blitt brukt en stund. Er det alvorlige produksjonsfeil, så dukker de opp etter ca 1-2 måneder. Jeg har hold på lenge nok til å vite at man vet aldri. For å best mulig kunne forberede meg på mulige «katastrofer», så har jeg en regel om at 3 ting alltid går feil.

 

Det kan være tekniske løsninger i plaggene som ikke holder mål, produsentene har misforstått designet og byttet på farger eller former, det kan være forsinkelser i leveringen. Hele produksjoner kan bli «borte» i transport. Jeg kan ha laget klær dere ikke liker som ikke selger. Videre kan det være nye kvaliteter jeg har valgt som ikke står til forventningene, eller vedlikehold er for krevende. Man lærer så klart av sine feil, men faktisk kan «alt skje» uansett.

 

Kanskje ikke så gøy eller inspirerende å lese om ting som er vanskelig eller går feil, men siden jeg nå letter på sløret om hvordan en kolleksjon blir til, så tenkte jeg alle sider burde komme fram.

 

 

Over til noe gøy J For innimellom dette dramaet rundt printet, så lagde jeg del 3 av kolleksjonen. I del 3 skal printet strikkes. Denne siste delen både forsterker og samler kolleksjonen. Vi har nå gått fra den klassiske og rene strikken, via humørfylte (tross alt) og yndige bomullsplagg med print, til en tykkere strikk som er mer kraftfull og sterk. 

 


Utformingen av plaggene beveger seg i takt med dimensjonene på mønsteret, det blir mer av alt. Mer volum, mer tyngde, mer mønster, mer "attitude".


På bildene over og under viser jeg hvordan jeg har stilisert det opprinnelige fotoet. Det er begrenset med farger som kan brukes, og det som er gøy er å klare å beholde identiteten med så få elementer som mulig. På bildene over ser dere printet "Erosion", på bildene under ser dere printet "Misty".Disse skissene av plaggene viser en annen måte å jobbe med en inspirasjon på. For å komme inn i den følelsen jeg ville at klærne skulle ha, så fant jeg bilder av jenter som hadde det uttrykket jeg lette etter. Deretter la jeg på min egne ideer. Noen ganger tett opp til hva de allerede hadde på seg på bildet, andre ganger tegnet jeg et nytt plagg oppå. Deretter la jeg inn printet og eksperimenterte med dimensjoner og kontrastfarger.

Det er veldig gøy å jobbe slik. Litt røft i kanten, men så var det heller aldri ment å skulle vises til noen ;)Som jeg har nevnt tidligere, så lar noen modeller seg lett skape, mens andre kan jeg bruke veldig mye tid på. Disse plaggene kom som perler på en snor. Jeg lente meg riktignok på ting jeg hadde laget tidligere, men de kunne gitt mye motstand allikevel. 

 

Sånn generelt kan jeg ha problemer med å lage ting med mye volum. Jeg føler fort det blir voldsomt og stort, at jeg drukner i stoff og farger. Utfordringen er å kunne antyde en form eller kontur uten å ta bort stoff. I denne delen av kolleksjonen har alle plaggene fått en tydelig hals i kontrastfarge. De lager et visuelt holdepunkt. Den korte genseren trengte en liten splitt i sidene. Den lange genseren måtte svinges litt inn nederst. Det smale skjørtet som ikke er helt smalt heller, trengte litt ekstra lengde. Kjolen er riktignok smal, men med en høy splitt i siden så får den dette selvsikre og tydelige uttrykket jeg søkte.


Da jeg fikk de første prøvene ble jeg nettopp svimmel av at det ble voldsomt og stort, at jeg druknet i stoff og farger, men det var kult. De ble den siste toppen helheten trengte. Så var kolleksjonen komplett og siste ordre gikk avgårde til fabrikken nesten umerkelig.


Så viser det seg at det tar ekstremt lang tid å strikke disse flerfargede plaggene, vi har ventet og ventet, men endelig, i starten av oktober, (1 måned forsinket) så kunne vi servere dere hele kolleksjonen, og det er stor stas!! Jeg hører jentene i butikken formidler mine ideer og tanker om kolleksjonen til hyggelige og ivrige kunder. Både gamle og nye plagg og antrekk blir tatt godt imot. Høsten er enda lys, men litt kald og det er kos å ha på klær igjen!


Selv er jeg nå langt unna Bilbao og mine tanker om tid og verdi. Min inspirasjon er hakket i fillebiter og spredd over stoffer og garner. Hodet er fylt opp av neste sommerkolleksjon. Inspirasjon: En liten grankvist fra Høvringen :) Jeg har vært rask ut fra startblokka, byggestenene er samlet og byggingen er i gang. Her er det bare å jobbe på mens jeg venter på de 3 feilene som skal komme. 


Alle foto og tegninger: Mette Møller

Styling: Linda/ Pudder

Sminke og hår: Sara/ Pudder