Episode 15: Hva er kvalitet?

Episode 15: Hva er kvalitet?

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 15: Hva er kvalitet?

Du har kanskje hørt at folk snakker om god og dårlig kvalitet. Hvis et plagg varer lenge og i tillegg kanskje er litt ekstra dyrt.. Da er det god kvalitet... Eller?


Hva er egentlig kvalitet? I podcast-episoden sammenligner Martine god kvalitet med en dress fra felleskjøpet. Du vet de grønne med gul stripe? De er holdbare over mange år, laget med 65% polyester og 35% bomull. I tillegg er den impregnert, noe som gjør den vannavstøtende.

bildet er hentet fra felleskjopet.no sine nettsider. 

Dette blir kanskje litt rart for mange av dere, men det illustrerer et viktig poeng. Hva er det som gjør at når vi tar steget fra å kjøpe noe i en billig kjedebutikk til å investerer i et dyrere plagg f.eks en kasjmirgenser så forventer vi noe helt annet av denne genseren enn hva vi gjorde av den billige varianten.. En genser i kasjmir kan være ganske vanskelig å holde fin hvis du ikke vet noe om vedlikeholdsprosessen


Polyester VS silke

I episoden sammenligner vi en bluse i polyester mot en bluse i silke. Mange vil si at silkeblusen er av bedre kvalitet enn den i polyester. Det er vi helt enig i. Men hva skjer når den delikate silkeblusen får en ekstra god strekk på seg? F.eks når man løfter hendene hardt og raskt over hodet sitt. Sømmer kan gå opp og vevingen kan skli fra hverandre. Dette kan skje etter en gangs bruk eller det kan skje etter to år. Her er det ingen fasit. Dette vil nok ikke skje med blusen din i polyester fordi polyester er mye mer slitesterkt enn hva silke er. Man lager f.eks tau av polyester. man lager ikke tau av silke. 


Så hva er det du egentlig kjøper deg for de ekstra tusenlappene når du investerer i ett plagg? Du kjøper deg ikke bedre slitestyrke og du kjøper deg heller ikke en enklere vedlikeholdsprosess. Du betaler for et plagg som ser finere ut, et naturmateriale som puster og som koster mer å produsere fordi det finnes mindre av materialet som er brukt. Hvorfor forbindes da kvalitet med slitestyrken på ett plagg? 


Slitesterke jeans?

Et annet eksempel der kvalitet ofte diskuteres er når det kommer til slitestyrken på jeans og denim. Et problem mange har er at det fort blir hull mellom beina/ lårene på jeans. Folk spør om råd og tips til jeans som varer lenger... men fakta her er at dette hullet kommer av at beina gnisser mot hverandre når du går og beveger deg. Konstant gnissing over tid gir hull. Dette har ikke noe med tykk eller tynn å gjøre, det har med fasongen på kroppen din og hvis du er en av de som opplever dette problemet så kan du dessverre ikke betale deg oppover i pris for å bli kvitt det. Det kommer til å skje uansett hvilken jeans du velger. Billig som dyr. Det du kan gjøre er å være flink å bytte på hvilken bukse du bruker slik at hver enkelt bukse vil holde seg lenger. Kanskje må du kjøpe flere enn bare 1 hvis du finner en skikkelig god favoritt.Hvordan bruker du klærne dine?

En annen faktor å tenke på er hva noe egentlig er ment for å være. Beltehemper på buksa for eksempel. Tar du tak i hele buksa når du drar den på deg eller tar tak i beltehempene? La oss si at du bruker beltehempen for å dra på deg buksa og den ryker... Er dette da dårlig kvalitet? Eller er hensikten med en beltehempe å holde beltet på plass? Bruker du plagget slik det er ment å brukes?


Et plagg som er så dyrt må da tåle normalt bruk?Ja, men hva er normalt bruk? Hvordan bruker du klærne og kroppen din? Noen personer bruker kroppen mye, mens andre er mer stille i bevegelsene sine. En kropp som blir brukt mye gjør også at klær er borti mye og utsettes for flere ting som kan ødelegge plagget. Er du i en periode med små barn? har du hund? Bruker du sekk? Sykler du til jobb? Alle disse tingene er med på å påvirke hvilke klær og materialer du burde bruke. Hvis du er bevisst på hvilken type person du er så kan du sørge for at klærne dine holder seg lenger. Rett og slett ved at du velger riktige klær for ditt bruk.