Episode 22: Hva er lin?

Episode 22: Hva er lin?


I disse maidager er det mange som tar fram bunaden sin, med den linskjorten og det evige «problemet» med at den er krøllete. Men det jo ikke noe problem, det er jo bare å stryke den, og deretter akseptere at lin krøller. Ønsker litt veiledning så får dere det bla.i denne artikkelen fra rbnett.no. Den har bilder og alt.

Ønsker du å enda lenger ned i dybden, så hør på denne episoden av Bunadspodden hvor de snakker om lin og hvordan du behandler bunadsskjorten din. 

For når det kommer til lin, så må nok krøllen anses som en del av sjarmen til og med et av dets bedre attributter. Krøllene gjør at materialet oppleves som svært ledig og på en måte mer spontan når man bærer det. 

Lin er nesten den perfekte fiber. Den er enkel og meget miljøvennlig i produksjon, den er super sterk og blir tørr nesten like fort som den blir våt. Utseendemessig blir det bare finere og finere over tid. 

Nedsiden? Den krøller.......


Bildene under er hentet fra bunadsleverandøren Solhjell og Norsk Folkemuseums digitale museum.


HVA ER LIN?

Lin er et naturmateriale som fremstilles fra linplanten og dens stilk. Den er en ettårig plante og har vært dyrket av mennesker i mer enn 10 000 år.

 

For å hente fram den lange linfiberen (som er den beste), så trekkes linplanten opp med hele roten eller kuttes tett til roten. Deretter tørkes planten og frøene fjernes. For å få separert stengel og fiber, så legges det hele i vann. Det er fukt og mikroorganismer som sammen løser opp cellevevet og skallet som ligger rundt selve fiberen. Prosessen kalles «Retting». Etter dette tørkes stråene før de i en siste prosess kalt «Scutching» brekkes og skrapes frie for de siste urenhetene.

 

Planten dyrkes ofte i et litt kjøligere klima. Russland, Baltikum, Irland og Skandinavia har lange tradisjoner for foredling av materialet i stor skala. I dag er det Kina som er den største produsenten av lin.

 

I produksjon av lin brukes det mye mindre vann enn ved produksjon av bomull. Siden lin kan dyrkes i kjøligere klima, så bruker man heller ikke av sparsomme vannressurser. Lin krever heller ikke noen kjemisk gjødsling eller insektmiddel.  Lin er også nedbrytbar. Alt i alt en av de bedre materialene for miljøet.


Det siste århundret har lin og lintøy til konfeksjon levd en ganske tilbaketrukket tilværelse sammenlignet med tidligere tider, til fordel for bomull, som er billigere fordi det på alle måter er raskere i produksjon.

 

Pga linets manglende elastisitet så brekker fibrene lettere. Man må derfor være mer forsiktig i produksjon enn med bomull og vevingen tar lengre tid. Etter at treskemaskinen for bomull ble oppfunnet i 1792 døde interessen for lindyrking ut i Norge og i Europa. Amerikansk bomull ble enerådende.



HVA ER BRA MED LIN?

Materialet har avkjølende og luftige egenskaper som gjør at det passer godt i sommerhalvåret.

Lin absorberer fuktighet godt og kvitter seg raskt med fuktighet. Linfiberen er hul som et rør, og det gjør at luft lettere strømmer igjennom. Dermed føles materialet svalt å ha på seg i sommermånedene og liksom isolerer kroppen når det er kaldere.

Sammenlignet med andre materialer, for eksempel bomull, har linet en høy evne til å absorbere fuktighet. Materialet kan ta opp hele 20 % av sin egen vekt før det begynner å føles fuktig, og det absorberer 50 % av sin egen vekt før det begynner å dryppe av tøyet. Det vil si dobbelt så mye som et bomullsstoff.

Dette er en av grunnene til at lin svært ofte brukes til håndklær, men det egner seg også godt til plagg for varme og svette sommerdager når vi trenger hjelp til å holde oss tørre og svale.

Materialet er også veldig slitesterkt. Til forskjell fra mange andre materialer bli faktisk linet bare enda sterkere når det er fuktig.

Siden lin er en plantefiber og ikke inneholder kreatin, så tiltrekker det seg ikke møll eller andre typer klesbiller.

Lin loer ikke pga sine lange fibre. I bruk blir materialet blir mykere og mer glansfullt.

Lin er lett å vedlikeholde siden den glatte fiberen ikke holder på møkk.

Lin kan vaskes på opptil 60 grader og strykes varmt uten å ta skade av det. (NB! I linpodden, så sier jeg at lin kan vaskes på 90 grader og dermed veldig godt egnet til håndklær og sengetøy. Dette viser seg å ikke være helt riktig. For vask i maskin anbefales max temperatur 60 grader, hvis ikke løser det naturlige limet i linfiberen seg opp og linet blir svakere og slites fortere i bruk. Derimot kan hvitt lin tåle 90 grader on det vaskes for hånd. Dvs, du legger linstoffet i en gyte med varmt vann og rører forsiktig rundt. Da vil ikke stoffet bli utsatt for mekanisk bearbeiding som nok er det som sammen med varme sliter linen.)

Planten brukes ikke bare til å lage stoff. Frøene i seg selv har en slimkappe så de er godt for fordøyelsen (brukes som et lett avføringsmiddel). Av frøene kan man også framstille linolje

 

HVA ER IKKE SÅ BRA MED LIN?

Linet har ofte en svært matt overflate som kan virke litt grov. Et tverrsnittet viser at linfiberen er satt sammen av irregulære, polygonale (mangekantede) former. Dette er med på å forme den grove teksturen.

Lin har ingen naturlig elastisitet, derfor krøller det lettere.


Uten unntak er lin det beste valget når det kommer til sengetøy og håndklær, både til badet og kjøkkenet. Ikke bare har de det mest fantastiske egenskapene, men det er meget interiørvennlig. Tekstilet bringer elementet av natur inn i rommet på samme, men enklere måte enn for eksempel treverk. 


DESIGN I LIN

For å minimere krøllingen, så kan lin blandes med andre fibre som ikke krøller så lett. Viskose kan være en god følgesvenn. Da kan man beholde mye av linstrukturen, samtidig som tyngden av viskose gjør det vanskelig for linkrøllen til å holde seg. De heldigste linproduktene jeg har laget har hatt denne blandingen, men den har vært vanskelig å finne.

Som designer er jeg ikke så glad i å bruke lin. Det ene er at krølleproblematikken er med hele veien i skaperprosessen, og demper mer enn gleder. Det andre er stil. For å lage et godt linplagg, så må man la linen føre an. Linens luftige, bohemske og romantiske karakter har jeg vanskeligheter med å integrere i min stramme og sporty stil.

Jeg har plukket ut tre merker som bruker mye lin i sine kolleksjoner. Alle har de en ledig og bohemsk stil, men utrykkene er allikevel forskjellige.


Under er japanske "Joie de Vire" . Stilen er meget avslappet, nostalgisk og yndig.  


I Norge har har Line of Oslo lenge hatt lin i sine sommerkolleksjoner. Bohemen her har en del hippie og rock i seg.


Svenske Gudrun Sjøden har en sterk grønn profil og hennes bohem har sterke folkloristiske trekk.