Landing: Hvorfor blir klærne mine elektrisk?

Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet i et materiale å gjøre.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som er blir sperret inne mellom lag av tekstiler og ikke slipper ut. Den fungerer da nesten som en magnet og trekker lag i klærne dine mot hverandre. Dette skjer spesielt når det er tørr og kald inneluft. 

Fuktighet er det som vil løse opp klistringen fordi det vil lede elektrisiteten gjennom stofflagene og ut i det fri. For å komme den statiske elektrisiteten i forkjøpet, så kan det lønne seg å bruke tøymykner når du vasker klærne dine, spesielt strømpebukser. Tøymykner vil fungere som fuktighetskrem til fibrene. Du kan også ha litt tøymykner på lur om klistring skulle komme brått på. Ta da litt tøymykner på hendene og bre det utover håndflaten. Stryk hendene lett over lårene dine, foran og bak og du vil se stofflagene slippe tak i hverandre. Du setter elektrisiteten fri!

Om noe er elektrisk eller ikke kommer an på fiberens evne til å lede strøm. Polyester, som jo er plastikk, holder veldig godt på strøm. Det er derfor vi dekker ledningene våre med plastikk. Derfor oppstår statisk elektrisitet ofte i plagg laget av polyester. Men også silke og ull er gode isolatorer, og statisk elektrisitet vil også inntreffe her. 

Mange er raske til å sette dårlig kvalitet sammen med statisk elektrisitet, men det er altså ikke riktig.