Landing: Hvorfor nupper det?

En tråd lages ved å spinne sammen mange forskjellige fibere. I en ferdig spunnet tråd ligger fiberen flatt. Under veving eller strikking vil fiberen holdes nede ved at den jevnlig blir strøket på i prosessen. I bruk blir fiberen utsatt for friksjon fra andre klær, vesker, stolseter eller armer og ben som beveger seg. Dette kan få fiberen til å løsne fra tråden sin, og den jevne bevegelsen ruller den løse fiberen sammen til en liten ball eller nupp. 

Noen mennesker opplever mer nupper enn andre. Er du varm kan det få fiberen til å løfte seg litt ekstra. Det er fordi ullfiberen er programmert til å ese om det blir varmt for å lage et ventilerende lufterom. 

At et plagg nupper, betyr ikke at det er av dårlig kvalitet. Er ullfiberen spesielt glatt og fin, som kasjmir eller angora, sklir den lettere ut av tråden sin og lager en nupp. Er ulla derimot grov og krøllete og i tillegg hardt strikket eller vevd skal det mer til for at fiberen løsner og nupper seg.

Er du redd for at et plagg skal nuppe må du tenke på hvordan du bruker det. Velg en jakke som har glatt for, og unngå vesker av stoff eller semsket skinn. 

Bruker du en nuppepeller vil plagget se pent ut lenger. Stryker du ullplagg etter vask legges fiberen ned, og den vil ikke nuppe så fort.