Restrikk - Mariusgenseren

Restrikk - Mariusgenseren

Tradisjon tro så kommer jeg med et strikkeprosjekt dere kan kose dere med i påsken. Det er ikke et helt eget plagg dere får, men mer et lite puff i retning av å skape noe helt eget og unikt innenfor trygge rammer. 

Jeg har nevnt tidligere jeg liker å kjøpe strikkegensere på bruktbutikker for å rekke opp garnet og strikke noe nytt. Men, det er like moro å strikke om plagg jeg finner. Et eksempel på dette blir min påskepresang til dere :)

Velkommen Mr. Marius :)  Dette er en klassisk Marius genser som egentlig ikke er så ille, men jeg skal gjøre om litt ekstra så dere forstår hva jeg mener og kanskje bli inspirerte til å ta fatt på egne bortgjemte eller glemte plagg. Kanskje hytta har x-antall gamle strikkegensere som er modne for et lite løft?



Jeg liker best å være kreativ innenfor gitte rammer. Da blir utfordringen større og jeg tøyer min kreative muskel. Om alt er lov kjeder jeg meg fort, faktisk. Sikkert derfor jeg ikke liker å gå i garnbutikken å kjøpe nøster. Ikke liker jeg å følge oppskrifter og ikke liker jeg at det uendelig med valg. Så det å kommer over en pose med garnrester, påbegynte strikketøy eller slitte, hullete, uformelige eller feilvaskede ullplagg er som julaften :) 

Tilbake til Marius. Det er var først og fremst vidden og lengden jeg ønsket å endre på. Dernest lage mer mønster uten at Marius mistet identiteten sin. Forrige eier hadde allerede gjort sine tilpasninger ved å bytte ut den tradisjonelle rette halsen til en høy ribbestrikket. Midt i blinken for meg :)



Før man starter på er det viktig å lage en liten plan.

1 - Om du ønsker at gammel og ny strikk skal se likt ut, så må du finne ut strikkefastheten.

Mål 10x10 cm på plagget og tell masker og rader. Finn pinner du tror kan passe og lag en prøvelapp litt større enn 10x10, slik at du får målt og telt. Det kan hende du må prøve litt forskjellig. Jeg fant en oppskrift på Mariusgenseren og fant ut hva slags garn som vanligvis ble brukt og hva slags pinner som ble anbefalt. 3,5 viste seg å være tipp topp :)

2 - Hva er endringene du ønsker å gjøre? Mål nye lengder og bredder og konverter cm til masker og rader. Så kan denne øvelsen i matte erstatte sudokuen for en liten stund ;)

Over ser du mine notater og "plan" på hva jeg skulle gjøre. Etter det er det bare å sette i gang og ødelegge det gamle verket :)



Det første jeg gjorde var å dele genseren hvor ensfarget ble til mønster.

Deretter plukket jeg opp masker og startet å strikke mønster videre nedover. Jeg ville la X-borden være sjefen alene på toppen, så brukte jeg heller de mindre bordene nedover. Her er genseren i seg selv oppskriften, så du har hele tiden med deg fasiten på lus og kryss.

Ofte bruker jeg garnet jeg rekker opp til å strikke nytt, men i dette tilfellet trengte jeg en mønsterfarge. Jeg ville respektere genserens opprinnelse og identitet, så jeg gikk til en garnbutikk og fant riktig type garn i rett rød og naturfarge.



Det som er interessant er at når jeg nå endelig var så flink til å følge reglene, med oppskriftskorrekt farge og garn, så hadde ikke genserens opprinnelige strikker gjort det samme! Hadde jeg rett og slett møtt på en likesinnet?! Min naturfarge er gulere enn i genseren, og genserens rødfarge er nesten oransje ved siden av mitt nye nøste. Denne røde borden jeg strikket her er lik den som er oppå skulderen. Men, for å knytte gammel og ny sammen, så rekket jeg opp litt av halsen og la inn en liten stripe. Til gjengjeld fikk halsen en ekstra mørk rød "ny" kant.



Har man lang påskeferie, så tar man også utfordringen med å få mønsteret til å matche i sidene. Nå fikk jeg det dessverre litt travelt med å få i stand dette til dere før påske, så jeg gjorde det enkelt. Istedenfor å la det mismatche, så lagde jeg et lite opphold. Iflg mine beregninger på å lage innsving, så skulle 4 masker bort på hver 6. rad, så jeg hadde måtte klø meg litt ekstra i hodet for å få dette sømløst til. Dere får ha meg unnskyldt!



På dette tidspuktet var jeg gått lei av mønsteret og tenkte det var på tide å felle inn den røde fargen. Jeg ville egentlig den skulle komme høyere opp, men så gjorde den ikke det. Men hva gjør vel det? Her har jeg hentet opp mønsteret fra ermet og skuldrene hvor det røde danner små klosser. Tanken er å binde genseren sammen med denne type repetisjoner i improvisasjonene.




Så nådde jeg mine planlagte 58 cm. Forhåpentlig er den nå passe smal og lang. Den mørkeblå kanten nederst er belegget jeg har laget istedenfor ribbekant. Det er strikket inn en piquet som blir til en slags taggete kant når belegget brettes opp bak. (Se bildet under til venstre.)

Men før jeg gjør ferdig denne siste delen, så vasker og presser jeg hele genseren. Man kan også bare dampe over det ferdige resultatet, men det er flere grunner til at jeg vasker: 1 - Kjøper du fra en brukthandel eller loppemarked, så er det greit å vaske. Man vet jo ikke hva den har opplevd før den kom i din eie. 2 - Garn du rekker opp er krøllete, så masker kan ha en ujevnhet et vanlig strykejern ikke klarer å hamle opp med. 3 - Hele genseren, både ny og gammel del glir bedre sammen. Det er som en vask gir et ekstra skjønnhetsfilter, det blir en jevn og selvfølgelig overflate.

Etter vask og tørk damper jeg genseren med strykejern, belegget blir jevnt, fint, brettet inn og sydd fast. 


Da gjenstår bare siste prøving!




Endelig ferdig! Mønsteret i sidene er fikset, kanten nede er sydd på. Halsen har fått en fin avslutning. Jeg tror jeg er ganske fornøyd :) Kanskje jeg vil ha den kortere og rekker den opp til den røde borden, kanskje jeg likte den bedre når den bare var blå.... Endelig svar får jeg etter en testtur i påskesola med appelsin, kvikk lunsj og faktor 50 i trynet ;)



Håper dere ble inspirerte til å ta fatt på egne prosjekter. Husk at om du ikke blir fornøyd med en gang, så er det ingen skam å rekke opp og prøve igjen. Garn er uendelig akkurat som din egen kreativitet og utholdenhet kan bli det :) 


GOD PÅSKE!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------