Strikk selv - The missing link?

Strikk selv - The missing link?

Nytt år, nye muligheter, blanke ark. Alt det der. Men en kveld med raketter visker vel ikke ut gårsdagen, gjør den vel? Kanskje denne tiden er bedre brukt til ettertanker? Tidene forandrer seg for oss alle. Helt fra der ute i verden og inn til den trygge sofakroken. Det kniper til.

Ettertanke og kniping for egen del vil føre til en del endringer i Mette Møller da verden med seg og sitt sniker seg inn døra om jeg vil eller ikke. En av endringene er å hoppe av motens spinnville karusell.

Et vanlig løp i denne bransjen er at ny vår og sommerkolleksjon kommer i februar. Uansett vær, så er det lette og vårlige plagg som henges ut i butikkene. Mot enden av juni settes disse på salg, så kommer det ny vinterkolleksjon i august som går på salg i romjula. Et produkt som skal vare i  årevis blir sett på som ferskvare. Genseren som man var henrykt over i september er helt uinteressant i januar, så sant den ikke selges til 30 eller helst 50%.

Jeg vil levere kvalitet og forkynner om god bruk og vedlikehold, og klær som tåler tidens tann. Allikevel forventer både dere og jeg at ny kolleksjon skal og må stå klar minst to ganger i året. Hvilke farger kommer nå? Hva er trenden? Hva er nytt? Når kommer det noe NYTT?

Jeg lever av at dere kunder forbruker, men den verden som kom inn min dør trenger at vi tenker oss om, tar gode valg. Den trenger ikke at vi fyrer opp under et tankeløst forbruk, men heller at vi anstrenger oss for å ha et smart forbruk. Så fra nå går jeg for smart :)Året hos oss starter vi derfor med noe smart og morsomt som stiller “noe nytt”-sulten samtidig som den gir rom for ettertanken.

For hvordan se dine eller våre “gamle plagg” som noe nytt? Med utgangspunkt January-serien med strikkeplagg fra i fjor, så har jeg designet noen veldig enkle, men effektfulle strikkeplagg du kan lage selv.

Jeg tok med January boy sweat i blått og petrol til garnbutikken og forsøkte å gjenskape hovedinntrykket av genserene gjennom farge og tekstur. Dette er veldig morsomt, og jeg kan holde på med dette i timesvis om jeg hadde kunnet. Prøv selv! Til dette prosjektet valgte jeg to typer garn. “Vams” fordi den er tykk og luftig og “Finull” jeg fordi den er tynnere men har en sjarmerende porøshet i utrykket sitt. Begge kvalitetene er fra norske Rauma garn og i 100% ull.  

På bildet under fra venstre: Lue i Vams, January trousers i petrol til 1500, Skjerf i Finull og January jacket til 1650

På bildet over fra venstre er: January jacket i petrol, January boy sweat i petrol til 1500 og January sweater i petrol. NB! Første jakke og siste genser er utsolgte fra oss, men jeg har dem med for å inspirere dere som allerede har disse i skapet.


Jeg liker å jobbe med hele kolleksjoner, nettopp fordi oppgaven er å skape variasjon i bruksområder og antrekk i et enhetlig bilde. Her er kunsten å balansere fargefordelig, tekstur og form. Å være ulik med en fellesnevner.

Felles med January er den rene formen. Materialene er allerede så myke at de strenge linjene blir snillere. Felles er også fordelingen av fargene. Det er to kraftige hovedfarger delt av en smal stripe nøytral farge. Håndstrikken er både glatt og med ribb akkurat som de andre plaggene. 

Forskjellene er teksturene. Den håndstrikkede glattstrikken er luftigere, tykkere og mer porøs. Ribbestrikken i halsen føles mindre raffinert og mer “ærlig” enn den teknisk pene ribben i Supersft sweater. Plaggene på bildet over fra venstre er: Supersoft turtle sweat til 2200,- (denne kommer inn igjen i februar). Hals i Vams og Lue i Vams

Plaggene på bildet under fra venstre er: January jacket i blue, January sweater i blue. NB! Disse to plaggene er utsolgte fra oss, men jeg har dem med for å inspirere dere som allerede har disse i skapet. Det som er på lager er:  January boy sweat i blå til 1500, January trousers i blå og cloud til 1500 og January sweater - solid til 1650. 


I antrekk, så ville jeg hatt ensfargede hånstrikka plagg sammen med January boy sweat. Hvis ikke kan det bli for mye striper og detaljene slår hverandre ihjel. Samtidig vil følelsen fra Boy sweat være tydelig tilstede i antrekkene med ensfargede plagg sammen med stripete håndstrikkede plaggene.

På samme måte kan du fornye dine egne antrekk. To ulike elementer forenes av et tredje ved at du henter inn farge, form eller tekstur som forener dem i samme stilbilde. Klær og antrekk er morsomst når man får til de subtile nyansene (selvfølgelig etter at de har dekket primærbehovene :)). 

Planen min framover er å følge vær og vind. Kolleksjonene vil alltid ha gode klassikere, så trekkes noe fra samtidig som annet legges til underveis. Det blir ikke to store nyhetsslipp i året, men snarere drypp av nye gleder hele tiden. Noe kan du kjøpe, noe kan du lage selv og noe kan du hente fram fra svunne tider. 

Vi gleder oss til å glede deg!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------