Ta vare på klærne dine

Ta vare på klærne dine

Vasketips:

Vreng alltid plagget før du legger det i maskinen, da slites ikke overflaten unødvendig. Bruk gjerne vaskepose for delikate kvaliteter. Følg ellers vaskeanvisningen til plagget. Har du en jakke eller cardigan? Knepp igjen alle knapper før vask. Da unngår du at plagget strekker seg i en unormal retning. 


Stryketips:

Dampstrykejern på ullplagg gir best resultat. Stryk på vrangen for å unngå gjennomslag. Et ullplagg kommer ferdig vasket og strøket fra fabrikken. Ullfiberen, som har en naturlig korketrekkerform, er presset flat. Ved vask trekker ullfiberen seg tilbake til sin naturlige form og blir rund. Plagget kan da føles som det har krympet uten at dette er tilfellet. Stryker du det får det sin opprinnelige fasong tilbake.

Hvorfor nupper det? 

En tråd lages ved å spinne sammen mange forskjellige fibere. I en ferdig spunnet tråd ligger fiberen flatt. Under veving eller strikking vil fiberen holdes nede ved at den jevnlig blir strøket på i prosessen. I bruk blir fiberen utsatt for friksjon fra andre klær, vesker, stolseter eller armer og ben som beveger seg. Dette kan få fiberen eller fibrenes ender til å løsne eller løfte seg fra tråden sin, og den jevne bevegelsen bevegelsen av en arm eller veske ruller den løse fiberen sammen til en liten ball eller nupp. 

Noen mennesker opplever mer nupper enn andre. Er du varm kan det få fiberen til å løfte seg litt ekstra. Det er fordi ullfiberen er programmert til å ese om det blir varmt for å lage et ventilerende lufterom. 

At et plagg nupper, betyr ikke at det er av dårlig kvalitet. Oppstår det friksjon mellom to lag hvor den ene er myk og den andre ru, så vil den myke delen tape og en nupp kan bli resultatet. En spesielt glatt og fin ullfiber, som kasjmir eller angora, vil skli lettere ut av tråden sin og lage en nupp. Er ulla derimot grov og krøllete og i tillegg hardt strikket eller vevd skal det mer til for at fiberen løsner og nupper seg.

Er du redd for at et plagg skal nuppe må du tenke på hvordan du bruker det. Velg en jakke som har glatt for, og unngå vesker av stoff eller semsket skinn. Skule uhellet være ute, så finn ut av hva som forårsaket nuppingen utfra hva jeg har fortalt her, å unngå at du umake deler møtes igjen. 

Om skaden allerede har skjedd, så kan nupper fint fjernes med en nuppepeller. De får du rimelig på større matvarebutikker og jernvarehandler som Clas Olson eller Jernia.

Bruker du en nuppepeller vil plagget se pent ut lenger. Stryker du ullplagg etter vask legges fiberen ned, og den vil ikke nuppe så fort.


Hvorfor er det blir klærne elektriske? 

Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet i et materiale å gjøre.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som er blir sperret inne mellom lag av tekstiler og ikke slipper ut. Den fungerer da nesten som en magnet og trekker lag i klærne dine mot hverandre. Dette skjer spesielt når det er tørr og kald inneluft. 

Fuktighet er det som vil løse opp klistringen fordi det vil lede elektrisiteten gjennom stofflagene og ut i det fri. For å komme den statiske elektrisiteten i forkjøpet, så kan det lønne seg å bruke tøymykner når du vasker klærne dine, spesielt strømpebukser. Tøymykner vil fungere som fuktighetskrem til fibrene. Du kan også ha litt tøymykner på lur om klistring skulle komme brått på. Ta da litt tøymykner på hendene og bre det utover håndflaten. Stryk hendene lett over lårene dine, foran og bak og du vil se stofflagene slippe tak i hverandre. Du setter elektrisiteten fri!

Om noe er elektrisk eller ikke kommer an på fiberens evne til å lede strøm. Polyester, som jo er plastikk, holder veldig godt på strøm. Det er derfor vi dekker ledningene våre med plastikk. Derfor oppstår statisk elektrisitet ofte i plagg laget av polyester. Men også silke og ull er gode isolatorer, og statisk elektrisitet vil også inntreffe her. 

Mange er raske til å sette dårlig kvalitet sammen med statisk elektrisitet, men det er altså ikke riktig.