Oppdag og kjøp moteklær online hos Mette Møller

Høstens farger!

Antrekket på bildet over: Silje cardigan til 2250, Drape tee til 1050, Flerken skjørt til 1400. Småbilder: Silje cardigan til 2550, Vida tee til 1050, Flerken skjørt til 1400


Etter dette siste året med fysisk butikk, så kommer jeg til å fortsette noen klassiske "linjer" i nettbutikken. En linje vil si modeller i en type stoff eller teknikk. De jeg har valgt ut er strikk i ull, jersey i viskose og denim i økologisk bomull.

(Jersey = Et elastisk stoff i mikrostrikk. Det er en betegnelse på en teknikk. Jersey lages i mange forskjellige materialer som ull, bomull, viskose, polyester osv.)

Innenfor disse tre linjene kan jeg leke med former og farger og skape fine hverdagsantrekk. Fra den uhøytidelige jeans og genser varienten, til den mer formelle og elegante omslagskjolen i strikk. 

Kolleksjonene framover vil ikke være helt nye for hver sesong, men en fast base av av spesielt utvalgte plagg hvor nye modeller kommer til og gamle kan falle fra i en mer naturlig flyt.


Sesongen består av plagg i fine blåtoner fra de grønnlige blå over mot de mer røde blå. Skjærer de ikke med hverandre? Kanskje. To nyanser hvor fargene brekker hver sin vei kan se feil ut, men henter man inn en tredje farge, så kan det bli veldig spennende. Over har jeg samlet alle blåtonene og synes de klinger godt :)

Antrekket på bildet over: Helen omslagsjakke til 2500, Flerken bukser til 1400, Drape tee til 1050, Drape singlet til 500.


For å skape fargemessig balanse i sesongens utvalgte, så har jeg tatt inn det rødlige fra mørk brun opp til høy rød. En varmere og mykere tone denne høsten, men tydelig tilstede. Bare et lite touch av denne røde forandrer et antrekk. På bildet helt øverst har det blå/turkise antrekket fått rustrøde strømper. Rett over her kan et antrekk snus bare ved å endre fargen på den lille toppen. Terrakotta jakke over helt grønt eller rustrød topp til blå bukse og jakke. En mer dempet variant er petrolfarget topp til den samme blå jakken og buksa.


Ensfargede plagg er lettere å kombinere. Farger kan være nøytrale eller spektakulære alt ettersom hvilken annen farge de står ved siden av. Allikevel er det gøy å sette dem sammen i et og samme plagg. Serien jeg har kalt Tress er trefarget, og jeg har har ønsket å lage et fornøyelig, nostalgisk og tydelig utrykk med fargene. Den gladeste kombinasjonen er denne på bildet over med sjøgrønn, oransjerød og sand.

Antrekket på bildet over: Tress genser til 2250, Sport skjørt til 1500 Småbildene: Sport genser til 1500, Flerken skjørt til 1400, Drapert singlet til 500, Tress cardigan til 2250.

I Tress-genseren over har jeg kombinert en grønn blåtone (sea) og en mørk, men rødlig blåtone (kragen og mansjettene). Sandfargen i ermene er den nøytrale broen mellom disse. Det er interessant å se hvordan plaggene i antrekket fremhever andrestemmen hos hverandre. Genseren blir tydelig mer grønn og skjørtet mer lavendelaktig. Alt i alt et utfordrende valg, men det vokser på meg.


Antrekket på bildet over: Martine genser til 2250, Sport skjørt til 1500 og Drape singlet til 500. Småbildene: Sport genser til 1500 og Flerken skjørt til 1400

Så er det veldig gøy å knalle til med kontraster. Mye farger kan være lekent og vimsete, men de kan også lage sterke karakterer. Mørkeblått og oransje er en personlig favoritt av det slaget. Her har jeg gjort kombinasjonen litt mykere i kanten ved å bruke terrafarget singlet og strømper. Sko kan fint gå i brunt som en god dybde av terra fargen. 


Apropos personlige favoritter. Jeg er veldig glad i sort, den klassiske rene siluetten som er både sterk og sår. Den uttrykker autoritet og avstand, samtidig er den ydmyk og tilbaketrukket. 

Så er det slik at de med nordiske farger ikke bærer sort så godt. Om man allikevel liker et bekmørkt antrekk, så kan mørk blå være bedre å ha opp mot ansiktet. Over er et utvalg av sesongens sorte, mørke grå og blå toner.


På bildet over: Tress kjole til 3600

Blir det slitsom med tre eller to deler? Da finnes det heldigvis kjoler. Bare å ta på, så ferdig. Alle mine tre fargetanker er summert i den rustrøde, den sjøfargede eller den mørke blå Tress kjolen. Lun i ull, leken uten at den lar seg vippe av pinnen, full av kraft og energi. Eneste sidekick er et par gode strømper, og en underkjole.

God høst!


Strikk selv - Little Lamb


I perioden 2013 tom 2017 hadde jeg et håndstrikkeprosjekt gående i Sarajevo. Utgangspunktet var en ganske tilfeldig invitasjon fra den norske ambassaden i Sarajevo. De ønsket å være et knutepunkt mellom norske designere og strikkere i Bosnia-Herzegovina.

Ambassaden jobbet med en lokal organisasjon, NGO Udruzenje, som engasjerte kvinner for produksjon av håndstrikk. Etter en opprivende og blodig krig på 90-tallet var det høy arbeidsledighet i landet. Å strikke var en fin måte for hjemmeværende å tjene penger på. Det var et fleksibelt arbeid som lett kan tilpasses det å ta vare på en familie. Jeg er ikke lengre en del av prosjektet, men strikkegruppen lever i beste velgående og strikker for designere i hele Europa :)

Les mer om prosjektet her


Genseren Little Lamb dere ser bilde av under, var en av genserene de strikket for meg og nå gir jeg oppskriften videre til dere. 


“Little Lamb” – Smal genser med høy hals

Garn fra Pickles – Tweedy ca 400 g (Garn finner du på www.pickles.no)

I genseren har jeg brukt disse fargene: Tweedy shade SD4725 – strågul, Tweey shade SD4806 – perle, Tweedy shade SD4802 – teglstein, Pure Wool – shade – SD138 – fjelltopp (dobbelt garn)

Pinner:  7 og 5,5

Strikkefasthet:10 cm = 16 masker (m), 10 cm = 22 rader/ omganger (r/omg)


Bolen og ermene er strikket hver for seg opp til brystpunktet F. Der samles delene og blir strikket sammen hele veien opp til og med halsen. Genseren strekker seg opptil 10 cm i bredden, så husk på dette når du bestemmer deg for størrelse


Plaggets mål S (M) L (se på bildet hvordan målene er tatt):

A - Halsvidde – 40 cm

B - Hel lengde fra skulder – 59 (61) 63 cm

C - Ermlengde fra hals – 69 (70) 71 cm

D - Brystvidde – 78 (83) 88 cm

E - Overermsvidde – 30 (32,5) 35 cm



ERMENE

Legg opp 34 (38) 42 m på p 7. Marker m 1 og 34 (38) 42

Strikk 2 rader. Bytt til p 5,5

Strikk rett 15 cm (Ønsker du annen lengde på ermene, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Etter 15 cm *legg ut 1 m mellom m 1 og 2, og mellom den nest siste og siste m på omgangen. Strikk 5 cm*. Gjenta *til* 7 ganger. Du skal nå ha 48 (52) 56 m.

Strikk det andre ermet helt likt. Marker de 3 første og 3 siste maskene på omgangen.


BOLEN

Legg opp 112 (120) 128 m på p 7. Strikk 2 rader.

Bytt til p 5,5

Strikk rett 35 cm (Ønsker du annen lengde på bolen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Marker de 3. første og 3. siste m på raden i tillegg til m 54/59 (58/63) 62/67



SAMMENSLÅING/ SKULDER OG HALSEN

Strikk de markerte 6 maskene på ermene og bolen sammen og fell av. Du har nå 184 (200) 216 m

Marker de første og siste 2 m som tilhører ermene. Oppdelingen av masker ser nå ut som på skissen over. 

Strikk 4 omganger *Strikk sammen 2 m på hver side av de 2 markerte maskene, totalt reduseres 8 m pr omgang. Strikk 3 omganger* Gjenta * til* 16 (18) 20 ganger til du har 56 m igjen.

Strikk 10 cm (Ønsker du annen lengde på halsen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Bytt til p 7, strikk 2 rader. Fell av. Om halsen blir litt trang, så kan siste rad strikkes med dobbelt garn. Da blir kanten mer elastisk.



MONTERING/ AVSLUTNING

Fest alle tråder. Vask plagget på 30 grader ullvask I maskin. Tørk flatt. Damp/ press plagget lett og genseren er FERDIG!!

Oppskriften er laget enkel, men variasjonsmulighetene er mange. Under er en annen variant. Det er morsomt å se hvor forskjellig karakter genseren får utifra farger og inndelinger.






--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



FLERKEN

En følgesvenn i mine kolleksjoner er Flerken. Dette er plagg i en fast og litt tykk jersey. Plaggene i dette materialet ser veldig anstendige ut, samtidig er de veldig komfortable å ha på fordi det er strikket (jersey er et strikket materiale om du titter på det med lupe) og har elastan i seg. Her er årets varianter :


I bildekarusellen over ser du:

Flerken kjole til 2100,- i fargene sort - mørk blå - burgunder og rød. Jeg har laget løse ermerstrikket i merino ull som kan forlenge bruken av denne kortermede kjolen. Disse koster 420,-

Flerken omslagskjole til 2200,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød.

Flerken skjørt til 1400,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød 

Flerken kimono topp til 1650,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød. Ermene er vide som gjør toppen særegen, men de kan kneppes sammen ved håndleddene så de ikke kommer i veien for deg.

Flerken bukser til 1400,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder er slanke i livet og har vide ben. Den er perfekt til jobb da den ser veldig skikkelig ut, samtidig er den superbehagelig å ha på.


Men hva betyr eller er en Flerken?

Her på jorden ville vi forvekslet den med en pusekatt, men i sience fiction verdenen vet man å passe seg. Denne pusekatten skal man ikke plukke på nesa, nemlig.

En Flerken er lojal, og i farlige situasjoner kan den rulle ut tentakler med skarpe tenner fra munnen sin for å beskytte sine kjære. Disse piskeslagene kan få enhver motstander til å skygge banen. I tillegg kan en Flerken sluke hele galakser (som må beskyttes mot farer og skurker) og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass og tid. 

Flerken blir vi kjent med i Marvel-filmen "Captain Marvel", hvor superheltene og skurkene i stor grad er kvinner. En mannsdominert genre og intergalaktisk krig løses av en kvinne. "I'm not gonna fight your war, I'm gonna end it" som superheltinnen sier det.

Les hele bloggen om den flørste Flerkenkolleksjonen  her.


Så hva har dette med klær å gjøre? Plaggene jeg kaller Flerken er ypperlige til jobb. De gir bevegelse og komfort. De er feminine uten å utlevere eller fjolle til femininiteten. De er enkle å bruke og vedlikeholde. 

Vi kvinner kan være snille og myke som katter, samtidig lar vi oss ikke plukke på nesa. Vårt indre kan romme våre egne uendeligheter sammen med alt og alle vi har ansvar for i vårt liv både privat og på jobb. Jeg tenker at Flekenplaggene har denne karakteren. Myke, føyelige med karakter og kraft.

En øvelse i å yte bedre er å se seg i speilet å si "Jeg vil, jeg kan, jeg er bra nok!" Min variant er å ta på et Flerken antrekk og når det kommer til stykket tenke: "I'm not a cat, I'm a Flerken!" .Det kan være morsomt i kassekøen på Rema, i trengselen på bussen, eller andre ganger når det plutselig er 1000 baller i lufta og stresset sniker på. Jeg er ikke sliten for jeg er en superhelt!!

Se alle Flerkenplaggene vi har her.



Litt praktisk men supernyttig informasjon. Innhold, vask og bruk!

Materialet Flerkenplaggene er laget av består av 68% viskose, 27% nylon og 5% elastane. 

Viskose er cellulosebasert. Oppmalt treverk blir blandet med et limstoff, kjørt gjennom en dyse og kommer ut på andre enden i form av en tråd. Cellolosen kan være fra hele trær, men i senere tid i stor grad kapp og avfall av all slags innhøsting av korn, mais, ananas, trær osv. Hva som gjør viskose mijløuvennlig er om limstoffet er valgt med eller uten miljøomhu. og videre om produksjonsvannet blir renset og gjenbrukt i produksjonen eller sluppet rett ut i naturen. Les hva Fremtiden i våre hender sier om viskose her.

Nylon er en syntetisk fiber med god elastisitet og er relativt slitesterkt. Fiberet absorberer lite fukt og tørker raskt, det er dessuten også veldig bra på å holde formen. Elastane er i praksis plast, rett og slett gummistrikk. Når jeg ønsker å lage mest mulig miljøvennlige plagg, hvorfor velger jeg denne komposisjonen? Fordi plaggene i sin helhet blir mer brukervennlige, slitesterke og komfortable. Disse elementene gjør at du bruker plaggene mer og at de varer lengre. Vi kan dessverre ikke få alt i ett.


Så hvordan velge rett?

1 - Bare kjøp plagg du trenger og liker

2 - Bare kjøp plagg som passer deg og din hverdag

3 - Vær villig til å vaske og veldikeholde plagget riktig

Punkt 3 er viktig. Mange opplever at plagg er fine i butikken, men så forandrer det seg i vask. Det krøller og krymper. 

Viskosefiberen sveller i vann og trekker seg sammen når de tørker. Dette er fiberens natur og har ingenting med god eller dårlig kvalitet å gjøre. Men slaget er på ingen måte tapt. Krympen stryker du enkelt ut igjen. Flerkenlaggene kan du derfor synes blir mindre etter vask og det er helt korrekt. Vreng plagget og strekk materialet i lengderetningen mens du stryker (2-3 prikker) med damp. Om du velger å ikke stryke din Flerken bukse så vil knærne og rumpen din påføre disse delene av buksene trykk og varme, akkurat det samme som et styrkejern. Resultatet er tydelig rumpe og kneform i buksene. Om hele buksen blir strøket før du bruker den, så slipper du dette problemet.

Hvis du ikke liker eller orker å stryke klærne dine, så ikke kjøp viskose.