Black Friday

Black Friday

Vår ekstrahjelp på, Tora Berg, er en ung og engasjert jente. Hun har delt sine tanker om Black Friday med oss i denne bloggen:


Black Friday er en årlig handledag som finner sted den fjerde fredagen i november. Det er en amerikansk tradisjon (selvfølgelig) og er starten på julehandelen. Begrepet ble først brukt i Norge i 2010. Nå er det et vanlig begrep og noe mange gleder seg til. Alt er billigere og ordet ”rabatt” henger i ethvert vindu. For mange er det en fin dag å få kjøpt gaver til en billigere penge eller unne seg noe fint. Hvis du er en av de som planlegger dette, så vil jeg gjerne at du leser dette:

 

Over 100 millioner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. Industrien slipper ut mer enn flytrafikk og sjøfart til sammen.. Mote industrien produserer 20% av verdens avfallsvann. En halv million tonn mikrofiber slippes ut i havet årlig, tilsvarende 3 millioner fat olje. I Norge kjøper vi i gjennomsnittet 63 klesplagg hvert år. Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. I fjor høst kjøpte vi mer klær og sko enn noen gang. 300 tusen tonn klær blir kastet i havet og elver.

 

Hvordan vet jeg alt dette? Er jeg en slags klimaekspert? Nei. Jeg leste FN sin klimarapport og googlet litt rundt under nøkkelord som “forbruk, klær, Norge”. Det tok meg 5 minutter. 


“ Oi! Se så billig, den må du jo bare slå til på! Perfekt til julebordet!”. Ikke si denne setningen den 25 November. ”Denne jeansen er på 70% og sitter mye bedre enn den jeg har hjemme, jeg slår til”. Ikke si denne setningen den 25. November. Hvorfor ikke?

 

Hvis et klesplagg er billig betyr det at det er laget av dårlig kvalitet under dårlige, uetiske arbeidsforhold. Det betyr at plagget er en del av klimaverstingen ”fastfashion”. Jeg gjentar: Over 100 milloner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. ”Oi! Se så billig, det er bare å holde seg unna. Det er det her som ødelegger jorda vår”: Det er det du skal si.

 

Å produsere en jeans krever 7000 liter vann. Jeg gjentar: Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. Du får ikke meg til å tro at du, eller en venn eller familiemedlem ikke har en bukse hjemme som funker akkurat like fint. Ikke kjøp den buksa.

 

Ikke kjøp på Black Friday. All den skumle statistikken og alle de farlige faktaene er ikke noe mindre sanne bare fordi det er Black Friday. Det er ingen skam i å gi brukte julegaver. Det er ingen skam i å kjøpe gjenbrukt. 


Dette står jo på en blogg til en klesbutikk, hvordan henger dette sammen? Nå skal du høre.

Hos Mette Møller er det ”slow fashion”, for å sette et begrep på det. Ting tar tid fordi ting gjøres ordentlig. Det tar lang tid å designe klær fordi Mette bruker lang tid til å tenke ut plagg som er praktiske, stilfulle og tidløse. Det produseres ikke så mye av hvert plagg fordi god kvalitet koster. Her går det sakte. Og det funker. Klærne blir bra og de blir brukt. Jobben jeg har hos Mette Møller fikk jeg fordi min mor har handlet her i 20 år. Jeg har dermed sett klærne hennes gjennom hele oppveksten og lånt de (noen ganger tatt de) siden ung alder. La meg bare si det sånn: du finner ikke klær hos de største kjedene som passer både mor og datter, men det gjør du her. Klærne er tidløse. De er klassiske.


Mette Møller kommer ikke til å ha noe salg på Black Friday. Vi støtter ikke dårlige produserte klær laget av underbetalte arbeidere i dårlig kvalitet. Vi støtter ikke fredagen der alle gjøre tankeløse kjøp av dårlige klær de ikke trenger. Men vi støtter fargen svart. Vi støtter klær av god kvalitet produsert under gode arbeidsforhold til en rimelig pris. Vi støtter gjennomtenkte kjøp av gode basisplagg du kan ha i flere ti år. Det er det vi tilbyr. På denne black fridayen tar vi det derfor veldig bokstavelig: vi kjører all black. Alle våre sorte basisplagg: gensere, kjoler, bukser og skjørt vil henge framme og vi vil stå klare til å hjelpe deg å finne det plagget som passer deg best. Du vil ikke få rabatt, men du vil få gode, tidløse, praktiske, elegante klesplagg som passer deg og som du kan ha i flere år. Og kanskje best av alt: du vil få slippe å ta del i vår tids det største kapitalistiske kaos.

 Ikke gi inn for Black Friday, ikke bidra til enda mer klesavfall, gjør en forskjell. Vær så snill. Du har nok.