Episode 17: Prosjekt Sarajevo og håndstrikk til glede for al..

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 17 - Prosjekt Sarajevo og strikkeoppskrift

 

Det hyggeligste med å designe håndstrikkeplagg er kanskje at det foregår for det meste i sofaen. Pinner, garn og prøvelapp er første trinn. Ideen om et plagg har jeg som regel i hodet. Så prøver jeg meg fram. Alt mens film etter film går forbi på TV. Mål, masker fellinger noteres og justeres underveis. Verre er der ikke ;)

Det er noe eget med plagg som er laget av flittige hender, egne eller andres. Mange kan strikke, men ikke like mange kommer seg helt gjennom prosessen fra nøster og pinner til ferdig produkt. På et tidspunkt i fikk jeg muligheten til å få mitt design håndstrikket. Ikke bare for å skape variasjon i egen kolleksjon, men det var også en unik mulighet til å hjelpe.

Våren 2013 fikk jeg en spennende invitasjon av den norske ambassaden i Sarajevo. De ville, sammen med Det Norske Handelsdepartement, gjerne gjennomføre et prosjekt med en utvalgt gruppe norske klesdesignere som kunne være interessert i å legge ut noe av sin produksjon til Sarajevo og Bosnia-Hercegovina.

Det finnes gode tradisjoner for håndarbeid i Bosnia-Hercegovina, inkludert strikking, broderi, hekling og søm. Ambassaden har et godt samarbeid med en lokal organisasjon, NGO Udruzenje, som engasjerer kvinner for produksjon av håndstrikk. Bosnia-Hercegovina har i dag flere sosiale utfordringer etter en opprivende og blodig krig på 90-tallet. Det er høy arbeidsledighet i landet, og å strikke er en fin måte for hjemmeværende å tjene penger på. Det er et fleksibelt arbeid som lett kan tilpasses det å ta vare på en familie.

Allerede november 2013 var de første produktene på plass i Mette Møller butikken og alle var fornøyde med å ha kommet godt i gang.



I April 2014 ble gjengen med designere invitert ned til et oppfølgingsmøte til glede for alle. Nye prosjekter og modeller ble diskutert og det var helt tydelig begge «sider» inspirerte hverandre. En av strikkerene kunne fortelle hun hadde kjøpt ny sykkel til datteren sin for pengene hun hadde tjent på å strikke. I en bransje som er så opptatt av overflate og flyktige trender er det godt å føle det så direkte at man gjør en forskjell.

Produktene ble strikket i lammeull fra det skotske høyland. Behandling av dyr og produksjon av garn ble gjort med omtanke og kvalitet av den tradisjonsrike familiebedriften J.C Rennie. Foruten at kvaliteten var «riktig» produsert, så var det viktig at plaggene hadde en vesensforskjell fra min øvrige kolleksjon og at det var lett og raskt å strikke med. 

Det er aspekter ved det å designe som går utover form, farge og kvalitet. Veien til det ferdige produkt må være så effektiv og hensiktsmessig som man kan med de midler man har til rådighet. Det var viktig at de første produktene jeg fikk produsert i Sarajevo var enkle og oppskriftene lette å forstå. Det er alltid misforståelser inntil man lærer hverandres metoder og vaner å kjenne. En snill start for begge parter. Enklere produkter åpner også for å gi arbeid til flere.


Det skal ikke så mye strikkekunnskap til for å lage de enkleste tingene, det er heller ikke så mye å holde styr på med fellinger ol. slik at man enkelt kan gå ut og inn av arbeidet. Jobber man hjemme og passer små barn kan det feks bli mange avbrytelser. For de som har tøffe traumer fra krigen som forstyrrer konsentrasjonen, så er det fint med noe enkelt. Strikking er jo god terapi, i et lag med flere damer kommer de vanskelige historiene lettere mens hendene er i gang.


Damene i Sarajevo strikket for meg helt fram til våren 2017 da jeg tok en pause fra prosjektet. Det er veldig godt å gjøre godt, men det var noen uheldige ting som spilte inn som førte til denne pausen.

Transport. Det begynte å bli uforholdsmessig dyrt og det tok veldig lang tid å få de ferdige produktene i hus. Garnet ble sendt fra Skottland til Bosnia og de ferdig produktene ble sendt fra Bosnia til Norge. Det er mye greier med ting som skal ut, inn og forbi EU og den regningen svei.

Det var store forskjeller på strikkene, og det førte til noen rare plagg. Etter jeg har laget oppskriften, så strikker de prøver de sender til meg inntil jeg blir fornøyd. Etter det skal alle plagg strikkes i likhet med prøven vi har blitt enige om er fin. De får oppskrift, garn og pinner. Deretter blir oppdraget fordelt utover damene. Her faller nok noe informasjon av underveis. Plaggene jeg får inn døra kunne variere ganske mye. Noen ganger var alt tipp topp, andre ganger ikke. Siden det var dyrt i transport, så kunne jeg ikke sende det tilbake for korrigering. Da var det rimeligere at jeg strikket om plagget selv. Jeg burde ha reist ned mer og fulgt opp, men siden dette var et sideprosjekt, så var det grenser med tid og penger jeg kunne forsvare å  bruke.

Bildet under er en prøve jeg har rettet og viser godt problematikken som kunne oppstå.Når ermet skal strikkes fra bolen mot håndledd, så skal det taes inn 2 m pr hver 5 cm, i alt 7 ganger midt under ermet slik den grønne streken viser. Den grå tråden og de røde sirklene viser hvordan denne strikkeren har valgt å gjøre det. 

Å være bærekraftig betyr at økonomien går rundt. Slik dette utviklet seg, så gikk det rundt om alt gikk etter planen. Så holdt ikke planen ofte nok.

Heldigvis solgte klærne godt til slutt, men det var en del å lære om det å blande butikk med det å være en hjelpende hånd.

Ble plaggene for enkle (for å inkluderer flest mulig strikkere) så syntes kunden det ble for dyrt. Det er mange gode strikkere her hjemme, og mange kommenterte «dette kan jeg strikke selv» på luer og votter. På gensere og kjoler ble det telt masker og studert metode for å så å komme fram til hvor få dager de kunne strikke denne plagget selv. Det velmenende aspektet kommer helt i skyggen. Altså må plagget være så kompleksiteten i plagget være så høy at du enten ikke ville giddet  gjort det, eller man ikke ser hvordan ting er gjort. Dvs en del strikkere faller fra og marginen for feil blir mindre.

«Dette er for dyrt, så her må Mette Møller ha stukket penger i sin egen lomme». Det var den vondeste kommentaren jeg har fått, tatt i betraktning at det var det stikk motsatte, og at min integritet ble trukket i tvil.

Men ser man at man strikke noe selv, så forsvinner villigheten til å betale. Man føler man blir lurt. Produktene var helt riktig priset. Alle fikk det de skulle. Damene i Sarajevo satte prisen sin selv, garnprodusenten fikk sitt, tollkontoret fikk sitt, transportselskapet fikk sitt, min butikkansatte fikk sitt, og myndighetene fikk sine 25%. Jeg fikk også mitt om alt gikk etter planen, men ikke overtid for å lage oppskrifter, strikke fram prøver og retting av ferdige produkter på kveldene.

Men dette ser jo ikke den vanlige forbruker, og det passer seg ikke å forklare det. Selv jeg i min taletrengthet som liker å pynte meg med moral og integritet skjønner at jeg må la det passere. Jeg må bare gjøre det smartere slik at situasjonen kan unngås.


ÅRETS PÅSKEGENSER!

Mens jeg grubler på å løse dette, så kan du kose deg med årets påskegenser. Den heter "Little Lamb" fordi den er strikket i lammeull og er liten ;) Nedenfor er den slik jeg fikk den strikket i Sarajevo, og under der igjen er en stripete variant jeg strikket akkurat. Det er en veldig lettstrikket genser og variasjonsmulighetene er uendelige. Perfekt til restegarn. 



Modell: “Little Lamb” – Smal genser med høy hals

Garnet jeg brukte i Sarajevo genserne er ikke å få kjøpt i Norge, men jeg fant et godt alternativ hos norske Pickles. Det er litt tykkere enn J.C Rennie sitt, men har samme uttrykk.

Garn fra Pickles – Tweedy ca 400 g (142,- pr nøste a 100 g. Garn finner du på www.pickles.no)

Garnet jeg brukte i Sarajevo genserne er ikke å få kjøpt i Norge, men jeg fant et godt alternativ hos norske Pickles.

I den stripete genseren har jeg brukt disse fargene: Tweedy shade SD4725 – strågul, Tweey shade SD4806 – perle, Tweedy shade SD4802 – teglstein, Pure Wool – shade – SD138 – fjelltopp (dobbelt garn)

Pinner:  7 og 5,5

Strikkefasthet:10 cm = 16 masker (m), 10 cm = 22 rader/ omganger (r/omg)



Kroppen og genseren er strikket hver for seg opp til brystpunktet F. Der samles delene og blir strikket sammen hele veien opp til og med halsen.              

Plaggets mål S (M) L (se på bildet hvordan målene er tatt):

A - Halsvidde – 40 cm

B - Hel lengde fra skulder – 59 (61) 63 cm

C - Ermlengde fra hals – 69 (70) 71 cm

D - Brystvidde – 78 (83) 88 cm

E - Overermsvidde – 30 (32,5) 35 cm

Genseren strekker seg opptil 10 cm i bredden, så husk på dette når du bestemmer deg for størrelse



ERMENE

Legg opp 34 (38) 42 m på p 7. Marker m 1 og 34 (38) 42

Strikk 2 rader. Bytt til p 5,5

Strikk rett 15 cm (Ønsker du annen lengde på ermene, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Etter 15 cm *legg ut 1 m mellom m 1 og 2, og mellom den nest siste og siste m på omgangen. Strikk 5 cm*. Gjenta *til* 7 ganger. Du skal nå ha 48 (52) 56 m.

Strikk det andre ermet helt likt. Marker de 3 første og 3 siste maskene på omgangen.

BOLEN

Legg opp 112 (120) 128 m på p 7. Strikk 2 rader.

Bytt til p 5,5

Strikk rett 35 cm (Ønsker du annen lengde på bolen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Marker de 3. første og 3. siste m på raden i tillegg til m 54/59 (58/63) 62/67

SAMMENSLÅING/ SKULDER OG HALSEN

Strikk de markerte 6 maskene på ermene og bolen sammen og fell av. Du har nå 184 (200) 216 m

Marker de første og siste 2 m som tilhører ermene.

Oppdelingen av masker ser nå ut som på skissen under. 

Strikk 4 omganger *Strikk sammen 2 m på hver side av de 2 markerte maskene, totalt reduseres 8 m pr omgang. Strikk 3 omganger* Gjenta * til* 16 (18) 20 ganger til du har 56 m igjen.

Strikk 10 cm (Ønsker du annen lengde på halsen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Bytt til p 7, strikk 2 rader. Fell av. Om halsen blir litt trang, så kan siste rad strikkes med dobbelt garn. Da blir kanten mer elastisk.

MONTERING/ AVSLUTNING

Fest alle tråder

Vask plagget på 30 grader ullvask I maskin. Tørk flatt.

Damp/ press plagget lett og genseren er FERDIG!!

Ønsker du oppskriften samlet? Send oss en mail på post@mettemoller.no og vi sender den som PDF


GOD PÅSKE!!!