Episode 9: Hva er viskose?

Episode 9: Hva er viskose?

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 9: Hva er viskose?


Mange av mine produkter er laget i viskose. I jerseyen liker jeg det tunge fallet. I selskapstøyet er både fallet, skinnet og eksklusiviteten fin. Alt til en overkommelig pris. Men hva er viskose? ..Og hvor miljøvennlig er det? Det er mye informasjon der ute, og det er vanskelig å vite hva man skal tro på. Sinte miljøvernere står på den ene siden og grådige produsenter på den andre. Vi skal forsøke å forklare dette så nøytralt som vi kan.



Hva er viskose?

Viskose er cellulose (trær) som blir til en tyktflytende væske når den blandes med natriumhydroksid for så å reageres med karbondisulfid for så å blandes med mer natriumhydroksid. Deretter blir vesken presset i flere prosesser og til slutt gjennom en dyse med mange små hull og ut kommer viskosetråden.

Kort sagt: Trær blir gjort om til en seig guffe ved hjelp av kjemikalier som presses gjennom en maskin som lager tråd av det. Eksempler på trær som er ofte brukt i produksjon av viskose er furu, bjørk, bambus, gran, eukalyptus.

Plantefibre som er behandlet på denne måten kaller vi regenererte plantefibre. Viskose kalles også kunstsilke, rayon, modal, tencel eller lyocell.

Viskose ble funnet opp av franskmannen  Hilaire de Chardonnet i 1891, men tok av kommersielt først på 1920 og 30 tallet. Viskose ble først brukt i undertøy og strømper for damer. 



Hvor ren er produksjonen?

Måten å produsere viskose på har ikke endret seg særlig siden starten på 1900 tallet.  Heldigvis har man blitt mye flinkere til å gjøre produksjonsprosessen renere, da graden av kontroll ved utslipp av kjemikalier både under produksjon (skadelig for arbeiderne) og avfallsvann (ikke renset rett ut i naturen)

Den mest miljøvennlige formen av viskose er det som er varemerket Lyocell eller Tencel. Trærne som brukes i produksjonen kommer fra sertifiserte bærekraftige skogbruk. De bruker Natrium-Methlymorpholine istedenfor karbonsulfid i produksjonen og det er bedre for miljøet. Uansett går 99% av det kjemikalske avfallet går tilbake til produksjon igjen. Produksjonen skjer i et så godt som lukket system.

Bambus er ofte trukket fram som ekstra miljøvennlig, men det er ikke spesielt mer vennlig enn for eksempel furu. Bambus vokser fortere og er ikke kresen på jordsmonnet det skal gro i, men den er en veldig stiv og hard fiber som det tar lenger tid å bryte ned enn mykere tresorter. I sum stiller tresortene ganske likt. 

Men, de siste årene har man funnet måter på å bruke planteavfall fra matindustrien i tilvirkningen av stoffer, bla viskose. Slikt avfall blir som oftest samlet og brent, eller etterlatt på åkrene. Det Californiabaserte firmaet Circular Systems S.P.C (Social Purpose Corporation) gjør veldig interessant arbeide på dette området og de retter seg i hovedsak mot de store store kleskjedene som Zara og H&M. Helt riktig, siden det er der de kan gjøre størst forskjell. Klikk dere inn på linken og les mer. Dette er veldig spennende. Hør også episode 11 av podcasten Smart Creation hvor grunnleggeren Isaac Nichelson forteller om hva de driver med.



Fordelene med viskose:

Det puster

Det har et godt fall

Det tar og holder godt på fargen

Det trekker til seg fuktighet

Glatt og behagelig å ha på kroppen

Det holder ikke på kroppsvarme (blir ikke klamt)

Sterkt og robust

Blir ikke statisk elektrisk


Materialene holder godt på fargestoffer, noe som kan gi klærne lengre levetid avhengig av hvordan de vaskes og behandles ellers. Viskose kan være mer slitesterkt enn bomull. Studier viser også at bakterier ikke liker seg godt på viskose, fordi de «gjennomhullete» fibrene absorberer fuktighet godt. Redusert behov for vasking kan bidra til økt levetid.Både klær av naturfiber og viskose er av og til blandet med elastan (også kalt spandex eller lycra) for at plaggene skal holde formen over tid, være elastiske og noe mer slitesterke. Dette er lagt til for å hjelpe plagget med å holde formen i bruk. Holder et plagg seg godt i bruk vil du ikke ha behov for å vaske det så ofte.


Men ikke alle er like begeistret over viskose, bla Fashion Revolution. De er aktive forkjempere for miljøet og jobber for å få mer transparens i moteindustrien. De har over 360 tusen følger på Instagram og er gode til å sette fokus på de dårlige sidene ved industrien.

Steder som Instagram er brukt av mange som vil få fram sitt budskap, også vi. Men man må huske å stille seg kritisk til budskapene, samme hvilken side de kommer fra. Under er en post fra deres Instagram side fra 23 januar 2020. Denne posten de hadde om viskose kom litt feil ut. Intensjonen er som alltid god, men jeg synes de blander kortene.



I posten over beskrives ikke bare produksjon av viskose, men de verst tenkelige forhold for produksjon av alle typer materialer. Dette er fabrikker hvor man produserer veldig billige klær. Marginene er presset så hardt ned at de ikke har råd til å bry seg om hverken arbeidere eller miljø. Med små marginer er det økt volum som gir plusstall på bunnlinja. Så neste gang du ser en haug med T-skjorter som koster 30,- til fullpris. Da er det slike fabrikker de kommer fra. 

På slutten av posten oppfordrer de forbrukerne til å kreve en mer ansvarlig holdning av de store merkene. Det er bra, men nå er det faktisk en uansvarlig produksjonskultur generelt som er problemet her, og ikke viskose spesielt. Skroller man over bildet i feeden sin, og skumleser caption, så er det "Viskose er en miljøversting" som setter seg fast, og man tar med seg upresis kunnskap ut i verden.

Hvordan dette kan utarte seg har vi eksempel på under, men først skal vi ta for oss ulempene ved viskose. For selv riktig, ren og rettferdig produsert viskose har sine svakheter som alle andre materialer.

Ulemper ved viskose:

Krymper/ trekker seg sammen i vask (men dette stryker du lett ut igjen

Kan krølle

Forringes når det ligger lenge i sola eller annet veldig varn sted som i tørketrommelen

Kan lett bli utsatt for mugg ( viskose trekker lett til seg fuktighet, og tørker sakte)

Fibrene blir svake i våt tilstand

Skal man få den beste opplevelsen av sitt viskoseplagg, så må man forholde seg til disse ulempene. Mangler man kunnskap om hvordan viskose skal behandles og brukes, så kan man bli skuffet slik som denne personen, som la igjen en kommentar hentet fra en post om viskose Fashion Revolution hadde på Instagram 21 januar 2020. 




Viskose blir svakere når det er vått, akkurat som ull og det tåler ikke godt å bli tørket i tørketrommel. Om man ikke tar hensyn til dette når du vasker og tørker viskoseplagget,  så vil det så klart ødelegges fortere (Break down) .

 

Om viskosefiberen har en litt hårete overflate, så vil disse bli til nupper i tørketrommel. Ellers kan det nuppe om den blir utsatt for systematisk friksjon. Dvs. du har en veske over skulderen som er i bevegelse fram og tilbake på hoften, eller langs bæreremmen. Denne type friksjon løfter hårene opp, fram og tilbake og den blir til en nupp. Dette fjernes også LETT ved bruk av nuppefjerner. 

 

Bransjen er spekulativ og slem mange ganger, det er jeg enig i, men hadde denne personen visst hvordan hun skulle behandle plagget sitt, så hadde det levd godt og mye lenger. Hadde hun kommet til denne konklusjonen og skrevet denne kommentaren om hun hadde hatt bedre kunnskap om hva hun hadde kjøpt? 


Bransjen må helt klart ta større ansvar for hvordan de produserer klærne de selger, men de må også gi forbrukeren god og riktig informasjon om hva de kjøper, deres styrker og svakheter og hvordan de skal behandle plaggene sine riktig.