GREEN FRIDAY

GREEN FRIDAY

Green Friday. Du er helt sikkert kjent med Black Friday, men hva er egentlig Green Friday?

I 2016 startet DNT ung med Grønn Fredag hvor man kjøper, selger, eller bytter brukt friluftsutstyr, eventuelt reparerer utstyr. Dette konseptet synes vi er fint, og et tiltak som burde være mer utbredt. Black Friday skaper hvert år kaos, kanskje dette er noe vi ser mest av i USA, men det er en handledag som praktiseres over hele verden og det er heller ikke noe godt for miljøet. Etterhvert har vi også sett black week, black weekend, black week uka før black week. Det blir nesten litt overveldende med reklamer over alt. Rabattene presses nærmest opp i ansiktene på oss.
Skal vi ha noen Black Friday rabatter, nei. Hvis du lurer på hvorfor vi ikke pleier å ha noen tilbud på Black Friday, så kan du høre første episode av Klespodden på Spotify eller Apple podcaster. Episoden heter Black Friday. Der snakker Mette og tidligere markedsfører for Mette Møller, Martine, hva dumping av priser gjør med oss som forbrukere og hvordan det er å sitte på den andre siden og stå imot det stadig jaget om salg. 

Men vi skal ikke snakke mer om Black Friday nå. I denne bloggen ønsker vi å gi deg grønn informasjon og tips fram til Green Friday. Vi legger til en ny del to ganger til denne uka (Onsdag og Fredag), eller du kan lese det komplette innlegget på fredag 26.november! 


Å HANDLE SMART


Det er fint å reflektere over viktigheten av gjenbruk. I oppveksten har jeg vært vandt med å dra innom brukthandler og se etter skatter, for det kan det faktisk være at du finner. Jeg elsker det fortsatt, og synes det kan være spennende å tenke på hvor akkurat den fine jakken har vært i verden, eller hvordan vasen kan passe så perfekt inn i min leilighet som sikkert er helt ulik fra min. Du har kanskje hørt frasen «One man's trash is another man's treasure». Jeg sier ikke at man aldri skal kjøpe seg noe ubrukt, men kanskje du finner akkurat det du ser etter brukt også. Ofte er det kunder innom butikken som forteller om en eller annen Mette Møller kjole, eller kåpe eller cardigan som de har brukt i 15 år. Dere har sikkert vært flinke til å ta vare på klærne, men kvaliteten spiller også en stor rolle. Så om du er heldig, kan du finne brukte Mette Møller skatter nesten som nye 😊

På Finn.no kan du finne mange fine Mette Møller klær til salgs. Jeg skrev inn Mette Møller i søkefeltet og fikk 46 treff. Noe av det som var å finne, kan du se på bildet under. Tise blir mer og mer brukt, og appen er kjempe enkel å bruke. På samme måte som på finn.no, kan du skrive inn Mette Møller i søkefeltet, trykke deg inn på plagget du liker, og sende en melding.

Jeg har lyst å fortelle dere en opplevelse jeg hadde, som riktignok ikke handler om Finn eller Tise, men som understreker hvordan andre kan få glede av noe brukt. En dag jeg var på jobb, kom det er ung jente innom med en nydelig grønn høstjakke. Denne lurte hun på om vi kunne fikse for henne, kraven hadde begynt å bli litt slitt. Jeg kjente ikke igjen denne jakken. Hvilket år kunne denne være fra, og hvordan har den havnet i hendene på denne unge kvinnen? Hvor gammel er hun? Maks 20, tenker jeg. Jeg måtte spør. Jakken hadde hun arvet av moren sin, den hadde moren hatt i nesten 17 år. Wow. Det første jeg tenkte var hvordan jakken nesten var like gammel som jenta, og fortsatt kunne være så fin. Men så tenkte jeg videre på hvor kult det var at hun hadde et ønske om å bruke den, nå i år, 17 år etter den ble laget. Trender og mote kommer og går. Gjenbruk er viktig. 

Men mens vi er inne på temeat om gjenbruk, vil jeg over på et nytt poeng men likevel ganske likt. Prøv å mixe gemmelt og nytt. Det er nok en ganske åpenbar ting for mange av dere, men nå nevner jeg det uansett.  Når du kjøper et nytt plagg,  prøv å tenke på hvordan dette kan brukes til det du allerede har hjemme. Hvordan kan gammelt og nytt mixes. Tenk på dette uansett om det er et nyttnytt plagg eller et brukt nytt plagg du er i ferd med å anskaffe deg. På den måten kan du unngå å kjøpe noe du absolutt ikke trenger. Men hvis shopehumøret først er på topp, hva med å shoppe plagg som kan brukes på flere måter? Akkurat denne sesongen har vi kåret Softer than soft kimono dress til høstens favoritt, og dette med god grunn. Jeg nevner akkurat denne kjolen fordi at kjolen kan brukes som kjole med behagelige strømper, men så er den også kjempe fin over softer than soft trousers. Du får et helt nytt antrekk selvom det er akkurat det samme plagget. MEN bonus, du kan bruke den som en jakke også. Det er altså dette vi mener med å bruke et plagg på flere måter.

Under ser du samme kjole, men brukt på ulike måter. 
Softer than soft Kimono dress - 2700 ,-
Softer than soft trousers - 1400 ,-
Fall wrao dress print - 1750 ,-

Dagens tema om å handle smart er ikke det samme uten å nevne en kapselgarderobe. Jeg googlet meg frem til hva en kapselgarderobe er, så for å sitere direkte er en kapselgarderobe en liten samling med klær som passer sammen i stil og farge og som kan kombineres til å skape mange ulike antrekk. Har du et godt system i din garderobe? Hvis ikke så kan det være lurt å lage det. Det finnes mange måter å lage en kapselgarderobe på, men det viktige er at det ikke blir vanskelig å følge den type organisering du har valgt deg. Det ideelle er altså et uanstrengt system, som etter hvert går på autopilot for deg. Et eksempel på en kapselgarderobe er å endre garderoben etter 4 sesonger - et enkelt eksempel - du pakker bort de aller varmeste klærne når våren kommer, men så pakker du ikke opp sommer klærne før det er ordentlig sommer.

Jeg vil anbefale å sjekke pengesnakk.no, bloggen til Lise Vermelid Kristoffersen. Der forklarer hun hvordan du kan komme i gang med din kapselgarderobe. Jeg ramser også opp mine favoritt punkter fra den lange listen hennes med fordelene av en kapselgarderobe:
- Sparer tid
- Bærekraftig
- Oversiktlig og ryddig klesskap
- Man kan bruke favorittklærne hele tiden

Til slutt! Shop etter fasong..
Kjøp kun det du trenger, og det som faktisk passer deg og får deg til å se strålende ut. Om du pleier å lese bloggene vi legger ut, så har du kanskje lest «shop etter fasong» bloggene også. Før du kommer på shopping til oss (eller andre), kan du lese disse bloggene og plukke opp mange fine tips. Vi tenker at hvis man har noen av tipsene i bakhodet når man er ute og shopper, så vil man være mer rustet til å velge et plagg som blir elsket og brukt, framfor et plagg som plutselig bare henger i skapet fordi det er noe med det som ikke helt fungerer.  
Les den nyeste av shop etter fasong bloggene ved å trykke: HER 😊


VEDLIKEHOLD


Hvis du er flink med å ta ordentlig vare på klærne dine så forlenger du levetiden på klærne. Du trenger da heller ikke å shoppe masse nytt hele tiden, og sparer miljøet litt på denne måten.

Ved å vaske med riktig temperatur, eller for eksempel brette eller henge klærne fint på plass, får klærne dine respekten de fortjener. Sammenlign klærne med håret ditt, du drar til frisøren av og til, du lar det hvile fra varmebehandlinger av og til, og du liker å style det på ulike måter. Du kan også tenke på planter. Planter trives i ulikt lys og med ulik menger av vann. Ulike materialer krever ulik behandling. For eksempel behandles bomull annerledes enn ull.

Vi nevnte akkurat vasking av klær. Akkurat nå selger vi jo mye ull i butikken. Det er jo midt i blinken nå som man bare vil pakke seg inn i det varmeste man kan finne. Men hvordan vaske dine ullplagg? Først og fremst vil jeg bare nevne at du burde bruke vaskemiddel for ull. Det er en grunn til at man har ulike vaskemidler tilgjengelig på butikken. Det er en del som ikke ønsker å vaske ull i maskin. Men har du en god vaskemaskin, skal ullprogrammet være skånsom og vaske plagget slik det behøves med akkurat nok omdreininger og så videre. Håndvask kan kan føre til et ødelagt plagg om du ikke er nøye nok. Ull er svakere i våt tilstand og kan fort komme ut av form. Du kan være mer hardhendt enn du tror når du vasker for hånd, og temperaturen på vannet som du tenker er perfekt kan vise seg å være for varmt eller for kaldt. Ull er smussavstøtende, så det kan holde å lufte plagget, la plagget hvile litt, eller legge det i frysen hvis du ikke har fått flekker på det. 

Hva annet kan du gjøre for å ta vare på klærne dine? Du kan stryke. Forventningene om at kvalitet er lik mindre vedlikehold, blir helt feil. Skal plagget bli like fint som da du kjøpte det, så må du ofte stryke det. Siden vi først er inne på ull, så fortsetter vi med det. Om ditt ullplagg har trukket seg litt sammen i vask, så kan dette forklares veldig enkelt med at ulltråden er et krøllete hår som er strøket ut i produksjon. Når du da vasker det, så vil det naturlig trekke seg sammen. Så om du da vurderer å gi bort plagget fordi det nå er litt for lite, så tar du heller frem strykejernet eller steameren din! 😊

Prøv å strekke litt mens du stryker. Du kan enkelt forme plagget litt. La oss si du har en omslagskjole med omslag du gjerne skulle ønske var litt bredere. Du strekker plagget forsiktig den retningen du ønsker at å strekke ut i, mens du stryker. 

Nupper...

Tidligere trodde jeg at jeg måtte hive klærne mine i en UFF konteiner med en gang nuppene begynte florere på klærne. Men det finnes en så enkel løsning til dette. En god og grei overgang med nuppefjerner. Det kan nemlig likevel dukke opp nupper selv om du behandler plagget ditt riktig på alle måter. Det blir helt unødvendig å kvitte seg med alt som har nupper når det likevel er en mulighet for at det oppstår, og det er så enkelt å gjøre noe med. Friksjonen du påfører klærne dine er ofte uunngåelig, så derfor er det bare å løpe og kjøpe en god nuppefjerner!
Hvorfor jeg nevner friksjon og nupper i samme avsnitt, er fordi at nupper rett og slett er resultatet av mye friksjon på klærne dine. Hvis du har lyst å lære mer om nupper og hvorfor dette skjer, så kan du lese bloggen: Hvorfor nupper klær?


Hull i ull er også noe som kan oppstå, hvorfor, kan det være ulike grunner til. Opplever du å få hull i dine ullklær, så har jeg enda en blogganbefaling til deg. Les bloggen vår:
Grunnen til at du har hull i ullklærne dine
Husk også at du kan komme innom oss, hvis det skulle gå hull i noen av dine Mette Møller klær! 


WHO MADE MY CLOTHES?


Om du ønsker å tenke grønnere i forbindelse med shoppingen hjelper det å være mer bevisst over hvem og hva klærne dine er laget av. Vi kan hjelpe deg med noen enkle første steg. 

1) Hvor i verden blir klærne produsert. 
- Dette er ikke så ukjent for de fleste, men ofte forbindes produksjon i for eksempel Asia med barnearbeid og mye dårligere arbeidskår. Så å sjekke hor selve merket er fra spiller ikke så stor rolle, det som betyr noe er hvor produksjonen foregår.

2) Du kan se etter ulike merkinger vil forsikre om at klærne blir laget på en mer etisk måte. 
- RWS (Resonsible Wool Standard. Det er en merkeordning som adresserer velferden til sauen og landet de beiter på. Sauens velferd og en etisk produksjon er noe vi verdsetter, og vi er sterkt imot mulesing. Derfor er Mette Møller RWS sertifisert. Og hvis du lurer på hva mulesing er, må du trykke deg inn på Spotify eller Apple podcaster og høre episode 12 som heter Mulesing - Hva er det?

- GOTS (Global Organic Textile Standard). Dette er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler. Dette garanterer at 70% av materialet er økologisk dyrket og at tekstilet oppfyller miljø og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Alle Denimvarer fra Mette Møller er GOTS merket. 

3) Hold deg oppdatert
- Det finnes ulike måter å holde seg oppdatert på. Vi foreslår en livreddende app som heter Good On You - Ethical Fashion (Du finner de også på instagram under navnet goodonyou_app). Der kan du stole på å få en good rangering av ulike merkers etikk, de gir gode alternativer til ulike merker, og tar opp temaer om bærekraftighet og mote - For eksempel også om black friday. Du får også mye bra fakta om bransje og miljøet. Det er alltid fint å lære noe nytt, og det er mulig å ta bedre valg. 

Bildet under er hentet fra instagram @goodonyou_app


GJØR NOE GRØNTDagens siste tips er å gjøre noe grønt istedenfor å dra på Black Friday-jakt. 

Gjør noe som føles godt for sjela, eller for miljøet. 

1) Gå en tur i naturen

2) Kjøp brukt om du trenger noe

3) Sy noe eget, det gir mye mestring og kan være veldig gøy om dette er noe du liker

4) Overrask en venn med en kaffe, sitt samme ute på en benk i hyggelige omgivelser

5) Dra på trening uansett om det er klatring, yoga, styrke..

6) Doner penger til en verdig sak. Det er mye der ute som trenger å forskes mer på som for eksempel kreft eller demens. 

Takk for at du leste. Vi ønsker deg en fin Grønn Fredag <3