Har en normal kropp en normal størrelse?Det er en ting som er like sikkert som at det blir kaldt i Norge om vinteren. Det er at uansett om man vil eller ikke, så må man forholde seg til debatten om kvinnekroppen. Det skrives artikkel opp og ned om dette temaet. Du får tips om hva du skal spise og hva du ikke skal spise.. Plutselig inneholder en banan for mye sukker?! Hvem har vel noen gang blitt tykk av å spise for mye banan? Og det største spørsmålet av alle; Hvordan få sommerkroppen?....Et raskt google-søk ga meg 68.300 treff. Finnes det virkelig over 68.000 måter å skaffe seg sommerkroppen på?


Så kommer motpolen med tv programmer som Top Model plus size og bilder av flotte formfulle kvinner spres på Facebook som ild i tørt gress. Er de for små til å være pluss'ere?


Både media, naboen og oss selv (?) elsker å snakke om kropp. De fleste av oss elsker å ha en mening om den, være seg vår egen eller andres. Det ser nesten ut til at kvinnekroppen aldri blir bra nok uansett fasong. For hvor "lov" er det å si at man er fornøyd?


Bildet under er fra Dove sin kampanje "For Real Beauty". Dette er 11 helt normale kvinner. Det er også helt normalt å være lavere, høyere, tykkere og tynnere enn de på dette bildet. Utgangspunktet for kampanjen var en undersøkelse som viste at bare 2% av kvinner anser seg  selv som vakre... 2%!!!!!!!  Målet var å selge mer såpe så klart, men de prøvde også å si noe viktig : "To make women feel comfortable in the skin they are in, we want to create a world where beauty is a source of confidence and not anxiety." 


Jeg synes også disse kvinnene er fine fordi de ser glade og tilfredse ut. Vi kan spørre oss selv, kom selvtilliten med skjønnheten, eller ble de attraktive av å ha selvtillit?

Gjennom butikken møter vi hver dag forskjellige kvinner og nesten uten unntak klarer de å si en negativ ting om seg selv i en prøvesituasjon. Knærne er ikke fine, leggene er for tykke, rumpa er for flat, magen synes for mye, de har for lite farge, de er for korte, skuldrene er hengslete, halsen er for lang. Ikke en kroppsdel har unsluppet mikroskopet. Gammel som ung har komplekser på gang. Interessant nok kan den ene være veldig negativ til feks sine knær. Så kommer neste kunde, med helt like knær men for henne er det puppene som er helt feil. Som regel er det ingen andre som ser "skavankene" dine enn deg selv.


Men, hva nesten alle er likeledes opptatt av, er hvilken størrelse de bruker eller snarere hvilken de hvertfall IKKE bruker.  "Er størrelsene deres normale?" er et veldig vanlig spørsmål vi får fra kundene våre. Hva kan vi svare til det? Det finnes jo bare feil svar. For ingen er jo unormale og klærne er heller ikke unormale. Likevel kan det bli full kræsj.


Som regel svarer vi ja, fordi det er bedre å være innenfor hva hver enkelt måtte definere som normalt enn utenfor. Så legger vi gjerne til at størrelsene kan være små. Om man må opp i størrelse da, så blir ikke dette oppfattet som negativt. Så sant ikke personen er petite, da kan det slå feil helt andre vei. "Jeg er hvertfall ikke størrelse 34, jeg er 36!"


Får vi øynene bort fra størrelsen, så kan vi fokusere på hva som egentlig er viktig: FORM!  Det er viktigere å snakke om hvordan klærne er formet og hvordan de er ment å sitte på kroppen. Om noe oppleves som stort eller lite avhenger ikke så mye av størrelse men om plaggets fasong er riktig til din fasong.


Kommer du på besøk i en av butikkene våre så kan vi hjelpe deg  med dette, men handler du på nett, så er det vanskeligere. Det er derfor viktig å lese beskrivelsen av plagget. Hvordan har designeren tenkt at dette plagget skal sitte? Hvilke variasjonsmuligheter finnes? Er fasongen på plagget kompatibel med min egen?Guide til din fasong


På bildet over ser dere en oversikt over forskjellige kroppsformer. Selv om den er begrenset, så er det mange som kan passe inn i varianter av disse og den kan være en god hjelper. (Husk at enhver av disse grunnformene kommer i alle slags høyder og med mer eller mindre kroppsmasse.)


Si at du ser 2 kjoler på nett. Den ene har en tydelig X-fasong, den andre H. Du har tittet over skjemaet og funnet ut at du er en Rektangel. Med X-kjolen vil du antagelig måtte gå opp et hakk i størrelse fordi ditt bredeste punkt er kjolens smaleste = Kjolen er liten størrelsen? Med H-kjolen hadde du gått ned et hakk siden din fasong korresponderer bedre med kjolens = Kjolen er stor i størrelsen?

Er du derimot en Pære, så kanskje du går ned i størrelse i X-kjolen fordi kjolens smaleste punkt er akkurat på ditt eget smale punkt = Kjolen er stor i størrelsen? Tilsvarende ville du måtte gå mye opp i størrelse om H-kjolen skulle passe rundt hoftene og din nette overdel ville blitt helt borte i altfor mye stoff oventil = Kjolen er liten i størrelsen?


Men dette har jo ikke noe med størrelser å gjøre tenker du kanskje nå? Det er jo god og dårlig passform. Nemlig!! Så gi en lang en i det hersens tallet!! Det sier ingenting om deg. Det som teller er at du har på deg noe som PASSER, som får deg til å føle deg bra og som får deg til å bli trygg, sikker og glad.Martine forteller:


Noen synes Mette Møller-klærne er for små og noen synes de for store. Noen passer helt perfekt inn i klærne. Martine som er markedsansvarlig for Mette Møller as beskriver sin kropp slik:


"Noe jeg har forstått er at alle klær kan ikke passe meg. Selv om jeg skulle ønske det.. Jeg bruker 40 i overkroppen, men 38 over baken og hoftene. Midjen er derimot mitt smaleste punkt! Så hvis du gir meg en jeans i 38 vil den garantert bli altfor stor rundt livet, men kanskje litt trang over rumpen?. Spørs hvor mye strech som er i den.. Jeg er ingen perfekt match til alt, men ved å se på plaggets form før jeg ser på str kan jeg lett se om det kan passe meg eller ikke. I tillegg har jeg forstått at det også går an å tilpasse klær ved å sy inn i livet eller legge opp/ ned bukser og skjørt. Da blir mulighetene mye større også :)"


Som dere ser er Martine en helt normal jente med en helt vanlig kropp selv om hun trenger litt forskjellige størrelser.


Vårt målskjema

Så er det slik at man kan ikke treffe alle kropper like godt. Antall størrelser er begrenset, men i kombinasjoner med forskjellige fasonger, så kan man allikevel få plass til de fleste typer.


Her er det målskjemaet som jeg bygger klærne mine rundt. Om du måler deg selv og sammenlikner med disse, så finner du ut hvor i vårt formlandskap du ligger. Så er det viktig å se an modell som vi viste ovenfor. De to elementene går hånd i hånd og den ene er fortapt uten den andre.

Dette skjemaet vil du finne på produktsidene i nettbutikken fra denne uken.