Hva er jersey?

Hva er jersey?

Hva er egentlig Jersey?


Navnet Jersey kommer fra Jersey, Channel Island der det først ble produsert og kan dateres helt tilbake til middelalderen. Som du kanskje vet er det siden den gang blitt et veldig populært materiale som brukes i alle typer plagg. I starten var det bare laget av ull, men nå er det laget av mange ulike fibre, både ull, bomull, viskose og syntetiske fiber.Noe man kanskje ikke tenker over ved første øyekast er at jersey er et strikket materiale. Det er derfor det er så elastisk.
Bildene er hentet fra Google 


Jersey har siden starten vært mye brukt i undertøy og t-skjorter på grunn av sine strechy egenskaper. Tenk deg en t-skjorte uten strech da! Eller undertøy for den del..


Vi bruker mye jersey i kolleksjonene våre fordi det er et fantastisk stoff å lage blant annet kjoler av. Materialet faller lett og ledig rundt kroppen og er veldig behagelig å ha på. Når man vil være fin uten å gå på kompromiss med komfort er jersey-kjoler de beste :) 


Coco Chanel og Jersey


I 1916 gjorde Gabrielle «Coco» Chanel noe som ingen hadde gjort før. Hun lagde et sett i ren jersey som besto av en cardigan-jakke, skjørt og en genser-topp. Hele antrekket tilførte noe nytt til motebransjen. Dyre dameklær med en mer avslappet vri. Motebransjen ble veldig satt ut av dette og designere synes det var et materiale som var altfor vulgært til å kunne brukes i couture. Inntil da hadde jo jersey bare vært brukt i undertøy. 


Men for å sitere Coco Chanel selv; 

"Luxury must be comfortable, otherwise it is not luxury."


Blant folket ble deimot innføringen av jersey kombinert med «high-fashion» veldig populært. For det første så gjorde krigen slik at det var mangel på materialer å bruke, men viktigst av alt så ønsket kvinner mer enkle og praktiske klær å bruke. Mange kvinner jobbet som sykepleiere eller i sivil tjeneste og på fabrikker. Arbeidet krevde mer fysisk aktivitet og mange måtte ta tog, buss eller sykkel for å komme til jobb. Chanel´s fluid kjoler og dresser var praktiske og tillot fri bevegelse ved bruk. En perfekt kombinasjon for kvinner både da og nå. 


Tre jersey-antrekk fra Coco Chanel, Mars 1917

(Bildet hentet fra Google)

Coco Chanel, Jersey suit. Bildet hentet fra lesouk.co 
Vi må kunne si at datidens jersey-kjoler var litt annerledes enn nå :) 
Fluid Strap Dress 

Fluid Kimono Dress 

Fluid Summer Dress

(Denne kommer inn igjen i alle farger og

størrelser i løpet av mai.)