Why does it stick?

Why does it stick?


Klistreklær


Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Utrolig kjedelig og irriterende! Dårlig kvalitet!!! Denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet i et materiale å gjøre. For hva er det som får plagget til å ville inn mot kroppen din og ikke henge rett ned? Jo, elektrisitet som ikke kommer noen vei.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som blir sperret inne mellom ulike lag. Så det blir som en magnet som trekker element mot hverandre. Spesielt med tørr og kald inneluft. Fuktighet løser opp elektrisitet så derfor er det fint å bruke tøymykner fordi det funker som en fuktighetskrem til fiberne. 

Om noe er elektrisk eller ikke kommer an på fiberens evne til å holde på strøm. Ull holder på strøm f.eks.


Ren fysikk!


Elektrisitet er rundt oss hele tiden. Det er fysiske fenomener knyttet til negativt eller positivt ladde partikler i ro eller i bevegelse. Statisk elektrisitet betyr stillestående ladning. Fagfeltet som behandler dette kalles elektrostatikk. Hovedingrediensene i elektrostatikken er faste stoffer som er elektriske isolatorer, og frie elektroner.

Frie elektroner oppstår når det ytterste skallet av et atom frigjøres. Et ion er et elektrisk ladd atom. I likevekt holder elektronene seg til atomkjernene sine. Men, elektronene i de ytterste skallene sitter løst og kan bringes til å frigjøre og til å bevege seg. Hvert elektron har en fast mengde negativ ladning og kan derfor påvirkes med krefter. Like ladninger frastøter hverandre og ulike ladninger tiltrekker hverandre.

En isolator er betegnelsen på et stoff som ikke leder strøm. Syntetiske materialer er ofte laget av plast og er gode elektriske isolatorer. Dette fordi grunnstoffene som materialene består av inneholder atomer uten frie elektroner. Uten elektroner som kan «bevege» seg ut av atomet, kan ikke materialet lede strøm. Dette gjelder også i stor grad ull.Hæ?

Dette ble veldig teknisk, men dette er fysikk i praksis og egentlig veldig gøy.

Si du har på deg en kjole i et isolerende materiale (eks polyester). Den kommer i bevegelse ved at du tar den på, og går rundt med den. Slik friksjon kan flytte negativ ladning fra f.eks kroppen til plagget som gjør kroppen positivt ladet og plagget negativt ladet. Siden motsatte ladninger tiltrekker hverandre gjør dette at plagget tiltrekkes kroppen, og siden hverken kroppen eller plagget er ledende vil ikke kontakten gjøre at ladningene utlignes igjen så man opplever at plagget klistrer seg til kroppen.

Til vanlig er det godt med fuktighet i luften rundt oss. Fuktig luft gir fuktighet til materialene som dermed blir mer ledende. Vannmolekylet er polart og løser dermed lett opp ladde matrialer som dermed får bevege seg. Men, godt oppvarmet inneluft er ofte svært tørr og klærne våre blir ikke tilført noe ledende element, ergo blir det klistring.


Hvilke stoffer skjer det med?

Både ull, silke og polyester/akryl er gode isolatorer. Ull og silke er også ofte så myke at det skal ikke så mye kraft til for at det trekkes sammen. Bomull er ofte stivere og er en dårligere isolator. Derfor er ikke disse plaggene utsatt for dette fenomenet i samme grad. Ergo,- et flott silkeplagg er ikke av dårligere kvalitet enn den billigste T-skjorte fordi den klistrer seg fortere til kroppen.


Hvordan løser vi problemet?

Føre var:

·         Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Dette er bra for syntetiske plagg som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.

·       Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet fra første sekund!

·       Ha alltid med en liten flaske med tøymykner. Alternativt, et tips fra KK.no, ha en liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam på lur.

·       Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.


Ettersnar:

·       Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse på de forskjellige lagene som klistrer. Feks, et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.

·       Ingen tøymykner i nærheten? Da kan håndkrem, hårspray eller rett og slett vann hjelpe. Dog vær forsiktig så ikke noe av dette lager flekker på tøyet ditt.Vet kjerringa best?


·         «Kleshenger i stål. Sveip over plagget med en kleshenger i stål. Metallet skal lede de negativt ladede elektronene vekk fra klærne. Gjør gjerne det samme på kroppsområdet hvor klærne klenger.»


·         «Fest en liten sikkerhetsnål i linningen på skjørtet.»

Kommentarer fra en fagmannKleshengeren kan jo hjelpe så fremt den er jordet (Og det er den gjerne når man holder den) men den sikkerhetsnålen har jeg lite tro på da den ikke er jordet.

Professjonellt bruker vi ionegeneratorer for å fjerne statisk elektrisitet. Jeg regner ikke med at noen installerer labutstyr i klesskapet, men ioniserende luftrensere er noe som enkelte bruker. Hvis slike får blåse på klærne burde de nøytraliseres.


Kilder: Wikipedia, Sverre Brubæk, KK.no, Egen erfaring ;)