Hvorfor nupper klær?

Hvorfor nupper klær?


Alle som har hatt et eller flere ullplagg opp gjennom har opplevd at nupper kan forekomme. Tilsynelatende uavhengig av prisen på produktet. Det er lett å trekke slutningen: nupp = dårlig kvalitet. Det ligger mer bak enn et slurvete håndverk.


Hva er ull?

Ull er håret til et dyr. Håret ytterst beskytter mot vær og vind og er ofte stritt og grovt. Håret lengere inn mot kroppen er mykt og bløtt og holder dyret varmt (eller kaldt alt ettersom). Det er det innerste håret vi bruker i klær nettopp fordi det er skapt for å være mykt og godt og for å ta vare på kroppen.


Hva er en tråd?

En tråd er enkelthår som er lagt sammen etter og oppå hverandre samtidig som de er tvunnet rundt seg selv. Her begynner forskjellene som kan være avgjørende for om et plagg nupper eller ikke.


Hva er en nupp?

Det er ullfibre/hår som sitter så løst at det løsner fra sin tråd når man gnir borti det flere ganger. Fiberen rulles rundt og blir til en liten kule eller nupp.


Gode sjanser for MYE NUPPING får du ved:

  • Korte hår - det er vanskeligere å holde fast ulla, siden det er kort er det lite feste
  • Løst spunnet - ulla løsner lettere fra tråden sin
  • Løst strikket - ulla løsner lett fra to knuter, både tråd og strikk


Gode sjanser for LITE NUPPING får du ved:

  • Lange hår - mye feste og håret har vanskeligere å slippe fri
    Tett spunnet - det er vanskelig for ulla å løsne fra tråden sin
  • Tett strikket - enda vanskeligere for ulla å slippe løs


Nupper god kvalitet?

Dette er de generelle reglene som vil skille et godt produkt fra et dårlig. Men så klart er det unntak. Noen typer ullfibre som angora eller kasjmir er så glatte og myke at det er nesten umulig å knytte dem hardt nok fast. For å få den silkemyke og eksklusive kvaliteten til å vare, så må den brukes med forsiktighet.


Nupper ull på deg uansett?

Da er nok du er person som utstråler mye varme. Er du varm, så "reiser" ullfiberen seg. Siden ulla er skapt til å ta vare på en kropp, så løfter den seg når du blir varm for å slippe til luft og hjelpe til med nedkjøling. En ullfiber som står opp er mye mer utsatt for å bli løsnet fra tråden sin og bli laget om til en nupp.


Hva gjør jeg?

Skaff deg en nuppepeller! Det er en kjekk liten sak du får i alle jernvarebutikker og en del store matbutikker. Den fjerner nupper i en fei!

Du kan også gå etter føre var prinsippet og tenke på disse tingene:

Vi liker best plagg som ikke nupper, så når vi lager klær er vi nøye på kvaliteten på garnet og at ting blir strikket tett og fint. Passer du også ekstra godt på dine plagg når du bruker dem, så vil et ullplagg holde seg fint lenge. Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan ta vare på klærne dine? Les mer om dette i blogginnlegget vårt "Ta vare på klærne dine".