Vinter 2019

Vinter 2019

KLASSIKERENE:
Denne sesongen var det fargene som stod i fokus. Av den klassiske strikken, så hentet jeg fram gode former fra så langt tilbake som 2008. Ton-i-ton i rødt, grønt og blått ga nydelige antrekk med diskre variasjoner. Ermløse kjoler med snuppete jakker til eller 3 delte sett i 3 farger som gled fint i hverandre. Kjolene var gjerne tofargede får å videreføre ton-i-ton tanken.

SOFTER THAN SOFT:
Jeg prøvde også ut en ny kvalitet denne gangen som var litt mer lodden i overflaten. Som lamull, men tynnere. Den var ekstra lun og myk, så tankene gikk til ballett og yoga med en gang. Plaggene er ensfargede, så jeg spilte på struktur. Ribbestrikk, bred og smal, ble brukt i ermer og kanting, mens en plisseringeffekt lagde striper og bevegelighet i skjørt og ermer på gensere. Resultatet ble veldig bra og jeg var glad for å ha funnet en ny tråd å følge på min designervei :)

FLERKEN:
I en kolleksjon starter jeg gjerne med klassikerene for å komme i gang og få former og farger under huden. Etter å ha vært i det myke kvinneuniverset en stund, så kom det feministiske tanker snikende. Mykt, men sterkt! Det er her Flerken kommer inn.

Flerkens faste jerseymateriale får plaggene til å bli formfaste, nesten skulpturelle. Både stoffet og fargevalget gir hint om noe fra en gang bak i tiårene. Tiår hvor rollemønsteret stod sterkt og innsidens harde slit ble glamorifisert utenfra. Tenk PanAm jentene fra 60 tallet. Alltid så pertentlige og korrekte. Jeg forføres av vertinne/uniform universet, men jeg vil lage klær som virker. De skal være myke, bevegelige samtidig sterke i uttrykket. Dette er det klær for sterke kvinner. Kvinner som ikke lenger lar seg plukke på nesa...

Fra Pan-Am via sterke kvinner løp inspirasjonen videre til Marvelfilmen filmen Captain Marvel. Der er det kvinnene som dominerer både på skurke og heltesiden. Marvel Studios' Captain Marvel foregår på 1990-tallet. Vi følger Carol Danvers mens hun blir en av universets mektigste helter. Når jorda blir rammet av en galaktisk krig mellom to utenomjordiske raser, befinner Danvers og hennes få allierte seg midt i malstrømmen og må hamle opp. Et beskrivende stitat fra filmen er når superheltinnen tar ansvar for det hele og sier: «I’m not gonna fight your war, I’m gonna end it». Kvinnen, den fornuftige, problermløseren. Det er så flott, assa ;)

Flerken har en viktig birolle i denne filmen. Det er en pusekatt som er myk og kosete utenpå, men som ved behov kan rulle ut tentakler med skarpe tenner fra munnen i rasende fart og ta kål på alle som prøver seg. En Flerken kan også sluke hele galakser og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass i uendelig med tid.

Så tenker jeg disse plaggene er litt superhelt og skummel pusekatt på samme tid. I hverdagens kjas og mas, er det godt å huske på hvem man er, og hva man er i stand til,- egentlig. Sånn bang, bang, der skal skapet stå. Sleng ut en tentakkel, svisj! Svelg et hemmelig univers! Man ser en pusekatt men du skulle bare visst!! (Les mer om inspirasjon til kolleksjonen i bloggen vår https://www.mettemoller.no/vinterkolleksjonen-2019-er-du-en-flerken-?cp=730)
Vis mer