Lufta skifter, og vi kjenner at en ny årstid nærmer seg. For meg handler denne tida om starten på noe nytt. Da jeg var liten handlet det om skolestart; ny ransel og nye sko! Senere gruegleda jeg meg til nye studier, eller en ny jobb. Uansett hva denne tida byr på, kjenner jeg hvert år en spenning for hva høsten kommer til å bli. Den er som en ny start, med nye muligheter. Selv om ferie er det deiligste vi veit, er det vel kanskje ikke så ille å være tilbake i hverdagen likevel?
I Norge er årstidene så forskjellige. Personlig er det overgangene fra sesong til sesong som gjør meg så glad i årstidene. Det er hele tiden en endring, vi er på vei til noe, noe nytt, men likevel kjent. Og naturen viser seg fra sin beste side! Overgangen fra sommer til høst må være den jeg liker aller best. Jeg elsker å ta på meg en tjukk strikkejakke og gå ut en krystallklar høstdag. Sola varmer tappert, men lufta er klar og frisk. Nesa blir kald, men under strikketøyet er du varm og god.
Og hva eller vel bedre da, enn å ha på seg noe du har laget selv? Jeg har masse garn liggende, og hadde lyst til å bruke noe av det til å lage noe raskt og enkelt. Nedenfor følger en oppskrift som ikke burde avskrekke noen, så lenge du har tatt i strikketøy før.
Lykke til!
Jeg har brukt Polaris fra Drops Design som er et veldig tykt, uspunnet ullgarn. Med pinne nr. 15 får man en passe fast, men elastisk strikk. Med det tykke garnet kommer resultatet fort! Men dette blir et tungt plagg! Jeg har startet med halsen, og strikka meg nedover. Denne metoden gjør at du strikker plagg som du underveis tilpasser din egen kropp. Hvis du strikker til andre, kan du notere ned mål før du starter. Jeg ønsket å lage en skikkelig tjukk og koselig omslagsjakke, med et enkelt snitt. Jakken kan fungere som et ytterplagg i tiden fremover, med mulighet til å variere med knapper og belter. Jeg har strikket frem og tilbake, og kun med rette masker. Da får man fine og jevne riller, og et elastsik "stoff".
Materialer: ca. 10-12 nøster Polaris (avhengig av hvordan du strikker) , rundpinne nr.15. Min jakke passer til en M/L, slik at antallet masker og omganger som er oppgitt må endres etter behov dersom du er mindre eller større.
Pinnen kan være så lang du vil, gjerne 80 cm om du får tak i. Du skal prøve plagget på underveis, så dette er mer praktisk. Du starter med halsen. Legg opp ca.35 masker. Mål rundt halsen din. Raden skal overlappes rundt halsen med 4-5 cm. Jakken skal kunne overlappes like mye nedover hele fronten ! Jeg strikket først ca. 7 riller, eller 14 omganger. Når du har bestemt deg for at kragen er klar, er det tid for raglan. Raglan er masker som legges til fra halsen og ned mot armhulen. Dette øker maskeantallet, som resulterer i et erme på hver side. Begynn slik: strikk ca 10 masker inn på pinnen. Strikk en maske inn i løkken før og etter neste maske. Masken i midten kan du "vri" for et bedre resultat; det betyr at du strikker inn i masken på baksiden av pinnen, og ikke den delen av masken som ligger foran på pinnen. (Dette er valgfritt!) Nå har du økt med to masker. Strikk 4 masker, og gjenta med ny raglan. Disse fire maskene mellom økningene er starten på ett erme. På tilsvarende sted på slutten av pinnen legger du ut masker til det andre ermet. Se illustrasjon.
Nå kan du fortsette å strikke en stund. Siden hvor du øker maskene er retta, mens den andre er vrangen. På vrangen skal du ikke legge ut, men strikke vanlig de maskene du la ut i forrige omgang. Masken som ligger mellom de nye maskene må strikkes vrangt på vrangen. På denne måten blir dette en rett og fin linje på retta. Se bilde nr.4. Etter noen omganger ser du lett at jakken tar form. etter ca. 16 omganger, eller 8 riller, kan du prøve den på. Du sprer maskene utover pinnen. Hvis pinnen ikke er lang nok, kan du tre noen av maskene på en annen rundpinne, hvis du har en liggende. Legg jakken over skuldrene og se: er den enda for kort? Da fortsetter du noen omganger. Møtes raglan stripene under ermen? Da kan du gå til neste steg. Arbeidet skal altså akkurat møtes i armhulen, uten at du strekker i tøyet.
Nå skal du trekke en tråd gjennom maskene som er til ermen. Knyt endene sammen, slik at tråden ikke løsner. Ikke snurp dette sammen, ettersom du skal tre ermene gjennom denne åpningen når du prøver på underveis. Nå som ermene er "satt av" på vent , skal de andre maskene møtes og strikkes videre som ett arbeid. Du starter med å strikke de maskene som hører til den ene siden av fronten. Når disse er strikket, er det åpent før du kommer til maskene som hører til ryggen. Nå legger du opp ca. 3 nye masker på pinnen før du strikker videre. Gjør det samme under neste armhule. Nå kan du strikke et par omganger før du prøver den på igjen: sitter den for løst eller stramt? Kanskje du må gå tilbake i arbeidet, men heldigvis strikker du med et tykt garn, så det går unna i en fei!
Strikk videre og prøv deg fram. Jeg er smal i midjen, så jeg tok inn en maske i hver side midjen i et par av omgangene. Med det tykke garnet ser man fort effekten av økning eller forminskning, så du trenger å prøve på etter hver gang du legger inn eller ut. Deretter beholdt jeg maskeantallet i noen omganger, helt til hvor hoftene begynner å gå ut. Istedet for å legge ut igjen i sidene, la jeg til noen masker midt på i ryggen, slik at det blir en lett vipp der. Det kan holde med 3-4 masker. Jeg la ut 3 masker i to omganger, og fikk en tydelig vipp. Dette gir et feminint snitt. Hvis du vil øke, men unngå vippen bak, kan du legge ut en maske om gangen i hver side istedet.
Poenget med denne teknikken er at du prøver deg fram hele tiden. Om du kanskje må rekke opp noen omganger for å rette opp, betyr jo det bare at du får en jakke som er perfekt til din form!
Når du har kommet ned til den lengden du foretrekker, feller du av en fin kant nederst. Jeg har gått tilbake til teknikken fra barneskolen: strikke to sammen, sette en tilbake på pinnen, og strikke to sammen igjen. Hvis du gjør dette på vrangen får du en fin og jevn kant på retta.
Nå setter du maskene for den ene ermen over på pinnen og tar vekk hjelpetråden. Hent opp tre masker der hvor du økte under ermen, og strikk frem og tilbake. Du kan strikke rundt og rundt hvis du har rundpinne som passer. Da må du naturligvis strikke annenhver omgang rett og vrang. Jeg strikket ermene rette, uten å øke maskeantallet underveis. Når ermene er lange nok, avslutter du med samme kant som tidligere. Deretter tråkler du undersidene sammen med det samme garnet. Ikke sy for hardt, men bruk passe løse løkker, slik at sømmen har samme bevegelighet som det strikkede materialet. Fest andre trådender på vrangen, og du har en ferdig jakke!
Nå står du fritt til å sette ditt personlige preg på jakka! Det kan passe med knapper; hvis du vil ha store knapper, kan du sette på løkker til dem av bånd i silke eller lin. Du kan også bruke spenner (gamle beltespenner?) eller store trykknapper. Jeg liker at plagget har en så åpen og fleksibel form. Derfor har jeg ikke festet noe som helst på, men vil bruke nål eller belte som vist på bildene. Hvis det blir for varmt å snurpe jakka inntil, er den store sikkerhetsnålen festet øverst i halsen en luftig og fin løsning.
Denne jakken kan strikkes i hvilket garn og med hvilke pinner du selv ønsker. Jo tynnere garn, jo flere masker, og mer tid krever det. Denne fremgangsmåten passer alle former og størresler, så det er bare å prøve seg fram! Vil du strikke en genser istedet, følg samme retningslinjer, bare strikk rundt, istedet for å dele opp og strikke frem og tilbake. Mulighetene er mange! Lykke til, og god lun høst!