Mette Møller's website

Episode 33: Vinterkolleksjonen 2020

Høstens kolleksjon er både veldig godt planlagt og veldig tilfeldig.

I anledning min bursdag, så hadde jeg og min kjære Olav tenkt å ta en hel måned ferie i mars. Kriteriet for å få til dette var at hele vinterkolleksjonen måtte være i boks før vi dro. Dvs, alle prototyper var sendt til fabrikkene og garn var bestilt.

Jeg har mest strikkede plagg på vinteren, derfor starter jeg alltid med å designe dette først.

Forrige vinter prøvde jeg på en ny ullkvalitet som er litt mer lodden enn den jeg pleier å bruke. Jeg kaller plaggene laget i denne kvaliteten «Softer than Soft». Den fungerte veldig fint og stod godt til den nye plisseringseffekten jeg også prøvde ut. Klok av erfaring (det skjer, heldigvis ;) så lagde jeg opp et beskjedent antall for å teste. Det ble en suksess!

Suksessen betydde at en ny vei hadde åpnet seg, og det var bare å følge på. Jeg har tatt med nesten alle modellene fra i fjor, den karaktersterke plissegenseren, klokkeskjørtet, den yndige ballerinajakken, den flotte kjolen og de deilige buksene.Så hva har jeg gjort nå? Denne vinteren har kjolen fått en lillesøster. Den er kortere i skjørtet, har de vide, plisserte ermene og en tett hals. Den er utrolig yndig og det var forelskelse fra første prototype!!


Fra min samling av klassikere tok jeg med den smale omslagsjakken og den lille, innsvingte cardiganen med inn i «Softer than Soft» verdenen. På oppfordring kom den smale og korte tunikaen også med. Mange kan synes denne er for smal og avslørende, men for de som liker den, så er den nesten helt uunnværlig. Alle disse tre plaggene er personlige favoritter og modellene kledde den nye kvaliteten godt.

I tillegg laget jeg den smale omslagskjolejakken vi snakket om i forrige episode som jeg håper blir min neste favoritt. Ingenting er så godt som å ha tre nye koksgrå favoritter i min allerede nattsvarte garderobe ;)I min begeistring for «Softer Than Soft» så prøver jeg denne sesongen ut noe enda mykere. En tykkere kvalitet som jeg kaller «Supersoft». Garnet har det samme lodne uttrykket, men er tykkere og det er strikket med tydelig rib.

I dette laget jeg en en kort, tykk genser, en lang slenge-rundt-seg jakke og et slags ponchosjal. (Sistnevnte et enkelt og genialt design som jeg ikke kan ta æren for. Men nå er det så mange av den varianten der ute at det neppe kan kalles kopi.) Plaggene gir kolleksjonen en fin kontrast med sitt generøse volum og tekstur.Av klassikerne er det 3 som har fått være med videre. Petite dress, som er en enkel og søt kjole med båthals, klokkeskjørt og en liten rynke på ermet. Classic wrap dress, som er omslagskjolen med klokkeskjørt og Classic wide skirt som er det enkle A-formede strikkeskjørtet.

Og på tampen kom Classic rib sweat. Perfekt til de strikkede buksene, og etter en søt og kjolete sommer, så følte jeg for å lage noe som var litt mer sporty og rett på sak. Etter hoveddelen av strikkekolleksjonen er på plass, så lager jeg alt som ikke er strikket. Nå så var det spesielt bukser jeg hadde i fokus. Det ble den korte og guttete Mods trousers og den lange, vide og nonchalante Sweeper trousers. Materialene er i varianter av ull.Disse buksene syntes jeg vridde kolleksjonen dit jeg ville ha den. Mot en ubestridt, nonchalanse og sterk, feminin karakter. Plissegenser med skjørt til er fint men litt forsiktig. Samme genser eller slim wrap jacket med bukse til gir et mye sterkere uttrykk. Det er som man føler seg litt ekstra løftet i dette antrekket.Jeg har valgt en fargeskala som er melert og tilbaketrukket, nettopp for å balansere denne dama jeg akkurat beskrev. Melringen sammen med den litt lodne ullkvaliteten virker som en støydemper.

Sort er erstattet med myk koksgrå, den brune er levende men mørk, den blå slår mykt mot grønt. Så kommer ynden og lyset i den lyse grønne og blandes med creme som det skulle være fløte.

 Det er en moden kolleksjon.Så langt kom jeg før vi dro på ferie, og midt i den kom coronaen. Fabrikkene stengte, stoffleverandørene stengte. Ingen visste hva som skulle eller kunne skje.

Strikkefabrikken lurte på hva jeg ville gjøre med ordrene jeg hadde lagt inn. De hadde fått mange avbestillinger. Jeg lot den stå, og håpet på det beste. 

På konfeksjonsiden var det verre. Jeg hadde ingen stoffer til planlagte bukser, skjorter, skjørt og kjoler. Det skulle bestilles fra Italia, og gudene vet hvordan det skulle gå.

Men jeg hadde rester, litt her og litt der. Mens jeg og resten av verden ventet på at en normalitet skulle komme tilbake, så puslet jeg rundt med restestoffene mine.

Jeg hadde lyst til å lage noe koselig, hyggelig og nært.

Plagget som ble valgt var en jakke, bygget på samme lest som Fat flerken jacket. Det er en kort, innsvingt ytterjakke med gode lommer og et belte festet i sidene du knyter foran. Maokragen ble byttet ut ned en langsgående bred kant.

Siden det var mange forskjellige kvaliteter som skulle settes sammen i et og samme plagg, så ville jeg det skulle vaskes etter produksjon. Da finner stoffene sin permanente form i forhold til hverandre. For at det hele ikke skulle komme ut av fasong, så ville jeg sy materialene sammen som i et quiltet teppe. 

Både vaskingen og quiltingen bygde opp om det nære, som i hjemmelaget. 

Sammen med mine tålmodige samarbeidspartnere i Team Kameleon i Litauen, så fant vi ut av alle restestoffene og mulige kombinasjoner. Bla fant vi et firma som quilter. Et tynt vattlag blir lagt mellom stoffene før de syes sammen. Vaskingen gjør overflaten litt ujevn og ruglete. 

Qulting, vasking, knyting og det umiskjennelige hintet av slåbrok jevnes ut med den strenge formen og stivheten/tykkelsen vatteringen gir

Utenpå er den rene ullen, inni kan foret være blomstrete, smårutet eller mykt og silkeaktig. Alt i alt er 25 forskjellige stoffer fordelt på 11 modeller. Jeg har sett alle varianter i hodet mitt, tre varianter i levende live. I Litauen er de begeistret. Og snart komme de til oss.Heldigvis kom Italia og leverandørene på bane igjen, så de viktige buksene og skjørtene ble føyd inn i kolleksjonens rekker igjen. Perfekte venner er de alle med kosejakka.

Jeg synes kolleksjonen føles ny selv om det er mange av de faste elementene på plass. Det er akkurat dette som er så vanskelig, å vri meg selv og dere kunder i en ny retning akkurat passe fort så ingen faller av.

Velkommen høst!


Episode 8: Vårens kolleksjon

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 8: Årets vårkolleksjon 2020


Hvordan starter man med en kolleksjon? Hvor får man inspirasjonen fra når man står der med blanke ark?

For min del, når jeg har holdt på så lenge, så er arkene aldri blanke. Allerede er det elementer som lager rammen. Det er sesongen, kundegruppen, materialvalg og tilgang, signaturen og forventningen. Noen ganger er disse rammene gode å kunne holde fast i, andre ganger føles det trangt. Men slik er det.

Det hele starter med klassikerne. Om vinteren er de strikket i myk merino ull. Vårens klassiker er den føyelige viskosen med tungt fall. Begge kvalitetene er utrolig behagelige å ha på seg, og smyger så fint rundt kroppen.

i januar og den tidlige våren trenger man ofte å roe litt ned etter julens festligheter. For det har jo vært fest på alle måter, handlefest, matfest, drikkefest og sosial fest.

Kolleksjonen min blir ofte preget av ønsket om denne roen, og de «lukter» yoga og detox lang vei ;) Neida, eller joda... Uansett er jeg stor tilhenger av behagelige plagg som sitter godt og fint, plagg du ikke trenger å tenke på at du har på. Noe som er med deg.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490,- og Classic jersey skirt til 1100,- Fargekombinasjonene er fra venstre: Light jade topp + light petrol skjørt, curry topp og dark red skjørt, dark petrol singlet og bordeaux skjørt

 


PÅ bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over) med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic slim jacket før: 1700,- / nå: 1190,- og Classic Wide jacket før: 1750,-/ nå:1225,-

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet light jade, skjørt light petrol, jakke steel blue. 2 – Singlet jade, skjørt dusty mint, jakke blue. 3 – Singlet curry, skjørt dark petrol, jakke petrol. 4 – Singlet petrol, skjørt bordeaux, jakke dark navy.

 Formene prøver jeg å balansere mellom vidt og tett for at de skal beholde femininiteten uten at det blir for mye. Bukser som sitter etter i livet og over rumpa får vide ben. Skjørt som sitter etter i livet har god vidde i skjørtekanten.

Jeg prøver hele tiden å finne opp nye klassikere. Mange får bli med sesong etter sesong, mens andre må jeg jobbe videre med eller forlate fullstendig. Ide og skisse blir ikke alltid like fint i virkeligheten ;)

Det har alltid vært viktig å lage kolleksjoner du kan ta med deg videre år etter år. I år henger vinter og sommer tett sammen. Fargeskalaen på vinteren tar en ny vending sammen med vårens farger.

Det er noe eget ved å føle seg fornyet. Et nytt antrekk eller bare nye sko kan være utrolig forfriskende. Derfor har det vært gøy å la fargene på vinter og vår gli over hverandre. Du kan få denne friske følelsen bare ved å legge til en ny topp eller en ny bukse til plagg du allerede har. Eller se fargene i garderoben din på nytt? 

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey skirt til 1100 / til høyre og venstre classic jersey wrap top til 1300 / i midten Spiff rib jacket til 1500 

Fargekombinasjonene er fra venstre: Curry singlet + bordeaux skjørt + dark petrol wrap top, light jade singlet + light petrol skjørt + wein strikkejakke, dark petrol singlet + bordeaux skjørt + jade wrap topPå bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over), med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic small cardigan før:1550 / nå:1085 + Classic Wide jacket før:1750/ nå:1225

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet dusty mint + skjørt dark red+ jakke red. 2 - Singlet bordeaux + skjørt jade + jakke dark navy. 3 - Singlet dark navy + skjørt sea print + jakke steel blue. 4 - Singlet high red + skjørt curry + jakke burgunder.Sesongens farger starter med petrol i forskjellige nyanser med bordeaux som aksent.

Deretter følger rødt – først, en dyp og moden som blir den mer og mer intens til den nesten vibrerer.

Det grønne følger på i to klare jadefarger og slår seg sammen med vinterens intense blåtoner. Så spinner de rundt og rundt med masse energi og liv! Og svosj, så kommer den myke mint og lette gule og stryker den som en varm sommervind.

For eksempel... Men alle fargene kan blandes om hverandre, så klart. Det er det som er gøy med dem!

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100

Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux, singlet dusty mint + bukse i dark petrol, singlet i jade + bukse i sort.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger og strikkede topper fra vinteren. Det er Classic jersey trousers 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/ nå: 504 eller Classic topp før: 700/ nå: 476 og Sport wrap top til 1400

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Ruffle top i wood thrush + flerken trousers i burgunder + wrap top i red. 2 – Ruffle top i turkis + bukser i bordeaux + wrap top i petrol. 3 – Classic top i sea + bukser i dark petrol + wrap top i gul. 4 – Classic top I turkis + flerken trousers I petrol + wrap top I sort.


I disse bildekollasjene viser jeg vår og vinterkolleksjonen om hverandre slik det kan være naturlig for deg å bruke dem. Strikket jakke over jersey topp og jersey skjørt eller bukse. Eller strikket topp under jersey topp. Klærne er enkle nettopp fordi slike kombinasjoner ikke skal bli for vanskelige.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100/ fra venstre Classic jersey wrap top til 1300/ Sport wrap top til 1400/ Spiff wrap bolero til 1450

 Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux + wrap kaclet i dark red, singlet dusty mint + bukse i dark petrol + sport wrap top i sort, singlet i jade + bukse i sort + spiff wrap bolero i red.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger, topper fra vinteren og classic jersey wrap top fra våren. Det er Classic jersey trousers til 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/  nå:504 eller Classic topp før:700/ nå:476 og Classic wrap top til 1300

 Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 - Ruffle top i sea + bukser i sort + wrap top i dark red. 2 – Classic top i blue + Flerken trousers i intense blue + wrap jacket i dark petrol. 3 – Classic top i burgunder + bukser i dark petrol + wrap top i jade. 4 – Amsterdam top i gold + bukser i bordeaux + wrap top i light petrol.

 

Håper dette kan inspirerer til fler- og merbruk. Ta en titt i garderoben din og se hvilke nye b\vendinger dine vanlige antrekk kan ta. Klær er gøy og dagen blir litt ekstra bra om du har en antrekk du føler deg helt perfekt i!

NB! Modellene jeg har vist fra vinterkolleksjonen kan være utsolgt eller utplukket på farger og størrelser. Forhåpentlig har de flyttet fra mitt stativ og inn i din garderobe :)ARE YOU A FLERKEN?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i Intense blue til 1450,- med  "T-Dress" i Intense blue til 1600,- under. Toppen er også kjempefin til "Flerken trousers" i Intense blue til 1350,- som du ser til høyre.


Flerken har jeg kalt disse sporty plaggene i energiske farger. Det faste materialet får plaggene til å bli formfaste, nesten skulpturelle. Både stoffet og fargevalget gir hint om noe fra en gang bak i tiårene. Tiår hvor rollemønsteret stod sterkt og innsidens harde slit ble glamorifisert utenfra. Et godt eksempel kan være disse PanAm jentene fra 60 tallet. Alltid så pertentlige og korrekte.Men selv om jeg forføres av hele denne vertinne i uniform greia, så kommer jeg ikke unna at jeg vil lage klær som virker. De skal være myke, bevegelige og sterke i uttrykket. Klær som er med deg i hverdagen, klær som hjelper deg med å være feminin og som ikke bygger opp under den urettferdige betegnelsen "det svake kjønn". 


På bildet over har Jenny på seg "Flerken skirt" i wein til 1300,- sammen med "Classic Turtle sweater" til 1350,- i fargen Sea. Kombinasjonen er også fin med "Flerken skirt" i fargen petrol til. 


Klær for sterke kvinner. Kvinner som ikke lenger lar seg plukke på nesa...Men er ikke dette en klisje? Må verden påminnes eller er det vi som må minne oss selv på dette? For hvilket bilde vil vi ha av oss selv? Er vi de myke, omsorgsfulle som dekker alles behov, i jobber og familier med ansvar og krav. Er vi i tillegg de som skviser inn trening og selvaksept og pusting og alt det der?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i petrol til 1450,- og "Flerken trousers" i petrol til 1350,-. Samme topp ser du på bildet til høyre.


Så sitter jeg en kveld på kino med popcornet i armkroken, mens ny kolleksjon og kvinnetanker spretter rundt i hodet som pingpongballer. Hvor vil jeg med dette? Blir vi kvinner liksom ikke fornøyd før vi fyller alle boksene, både fortidens og nåtidens krav? Jeg skyver ut stolen på min premiumplass på Ringen kino til full horisontal. Jeg er ferdig jobbet, ferdig trent og er klar til å nyte min største min skamfulle glede – film med superhelter i.


På bildet over har Jenny på seg "Flerken dress" i blå til 1950,-. På bildet til venstre er samme kjole i fargen wein. 


Og DER fikk jeg svaret!

Filmen jeg ser på er en del av Avengers serien som er tegneserier om superhelter. Kanskje dere kjenner til feks. Iron Man. Dette er sci-fi action  (..og jeg er ikke målgruppen, jeg vet,...skamfull glede osv...). I filmen Captain Marvel, som jeg nå var i ferd med å se, så er det kvinnene som dominerer både på skurke og heltesiden. Overraskende mye historie, og det er ikke gitt hvem som er god og hvem som er ond.

"Marvel Studios' Captain Marvel foregår på 1990-tallet. Vi følger Carol Danvers mens hun blir en av universets mektigste helter. Når jorda blir rammet av en galaktisk krig mellom to utenomjordiske raser, befinner Danvers og hennes få allierte seg midt i malstrømmen."

Traileren avsluttes med et utsagn som neppe hadde kommet fra en mann i samme situasjon: «I’m not gonna fight your war, I’m gonna end it». Kvinnen, den fornuftige, problermløseren. Det er så flott, assa ;)


Pingpongballen min løper parallelt med filmen og jeg er så hjertens enig i kvinnens fortreffelighet. Da entrer Flerken scenen.

En Flerken er tilsynelatende en helt vanlig huskatt. Myk og kosete med en litt bestemt, men harmløs egen mening. En katt som vi kjenner den. I filmen tilhører Goose, som den heter, en avdød kvinnelig forsker. Og en superhelt etterlater jo som kjent ingen. Den gode og uskyldige gjerningen kommer på Askeladdensk vis våre helter til gode. 

For hva som for 90- tallets menneske er en katt, så er den en for aliens en skapning man best holder seg unna.Hvorfor avsløres i en scene hvor våre helter står maktesløse overnfor fienden. En Flerken har nemlig flere tentakler med skarpe tenner i munnen sin. Ved behov rulles disse ut av munnen i rasende fart og tar kål på alle som prøver seg. På samme vis kan Flerken sluke hele galakser og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass i uendelig med tid. 

På bildet over ser du flere fargealternativer i serien "Flerken".

"Flerken Dress" til 1950,- "Flerken top"til 1450,- "Flerken trousers" til 1350,- og "Flerken skirt" til 1300,-


Så tenker jeg alle som bruker disse Flerken klærne er litt superhelt og skummel pusekatt på samme tid. I hverdagens kjas og mas, er det godt å huske på hvem man er, og hva man er i stand til,- egentlig.

Sånn bang, bang, der skal skapet stå. Sleng ut en tentakkel, svisj! Svelg et hemmelig univers! Du ser en pusekatt, ja, du skulle bare visst!!

 

I’m not a cat.....;)


Alle modellfoto: Mette Møller

Modell: Jenny Langlo - Hun er 170 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg klær i størrelse 36

Produktfoto: Svein Erik Tøraasen/ Blueline Studio

Bilder fra Captain Marvel: Marvel Studio
Produkter fra bloggen: