Mette Møller's website

ARE YOU A FLERKEN?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i Intense blue til 1450,- med  "T-Dress" i Intense blue til 1600,- under. Toppen er også kjempefin til "Flerken trousers" i Intense blue til 1350,- som du ser til høyre.


Flerken har jeg kalt disse sporty plaggene i energiske farger. Det faste materialet får plaggene til å bli formfaste, nesten skulpturelle. Både stoffet og fargevalget gir hint om noe fra en gang bak i tiårene. Tiår hvor rollemønsteret stod sterkt og innsidens harde slit ble glamorifisert utenfra. Et godt eksempel kan være disse PanAm jentene fra 60 tallet. Alltid så pertentlige og korrekte.Men selv om jeg forføres av hele denne vertinne i uniform greia, så kommer jeg ikke unna at jeg vil lage klær som virker. De skal være myke, bevegelige og sterke i uttrykket. Klær som er med deg i hverdagen, klær som hjelper deg med å være feminin og som ikke bygger opp under den urettferdige betegnelsen "det svake kjønn". 


På bildet over har Jenny på seg "Flerken skirt" i wein til 1300,- sammen med "Classic Turtle sweater" til 1350,- i fargen Sea. Kombinasjonen er også fin med "Flerken skirt" i fargen petrol til. 


Klær for sterke kvinner. Kvinner som ikke lenger lar seg plukke på nesa...Men er ikke dette en klisje? Må verden påminnes eller er det vi som må minne oss selv på dette? For hvilket bilde vil vi ha av oss selv? Er vi de myke, omsorgsfulle som dekker alles behov, i jobber og familier med ansvar og krav. Er vi i tillegg de som skviser inn trening og selvaksept og pusting og alt det der?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i petrol til 1450,- og "Flerken trousers" i petrol til 1350,-. Samme topp ser du på bildet til høyre.


Så sitter jeg en kveld på kino med popcornet i armkroken, mens ny kolleksjon og kvinnetanker spretter rundt i hodet som pingpongballer. Hvor vil jeg med dette? Blir vi kvinner liksom ikke fornøyd før vi fyller alle boksene, både fortidens og nåtidens krav? Jeg skyver ut stolen på min premiumplass på Ringen kino til full horisontal. Jeg er ferdig jobbet, ferdig trent og er klar til å nyte min største min skamfulle glede – film med superhelter i.


På bildet over har Jenny på seg "Flerken dress" i blå til 1950,-. På bildet til venstre er samme kjole i fargen wein. 


Og DER fikk jeg svaret!

Filmen jeg ser på er en del av Avengers serien som er tegneserier om superhelter. Kanskje dere kjenner til feks. Iron Man. Dette er sci-fi action  (..og jeg er ikke målgruppen, jeg vet,...skamfull glede osv...). I filmen Captain Marvel, som jeg nå var i ferd med å se, så er det kvinnene som dominerer både på skurke og heltesiden. Overraskende mye historie, og det er ikke gitt hvem som er god og hvem som er ond.

"Marvel Studios' Captain Marvel foregår på 1990-tallet. Vi følger Carol Danvers mens hun blir en av universets mektigste helter. Når jorda blir rammet av en galaktisk krig mellom to utenomjordiske raser, befinner Danvers og hennes få allierte seg midt i malstrømmen."

Traileren avsluttes med et utsagn som neppe hadde kommet fra en mann i samme situasjon: «I’m not gonna fight your war, I’m gonna end it». Kvinnen, den fornuftige, problermløseren. Det er så flott, assa ;)


Pingpongballen min løper parallelt med filmen og jeg er så hjertens enig i kvinnens fortreffelighet. Da entrer Flerken scenen.

En Flerken er tilsynelatende en helt vanlig huskatt. Myk og kosete med en litt bestemt, men harmløs egen mening. En katt som vi kjenner den. I filmen tilhører Goose, som den heter, en avdød kvinnelig forsker. Og en superhelt etterlater jo som kjent ingen. Den gode og uskyldige gjerningen kommer på Askeladdensk vis våre helter til gode. 

For hva som for 90- tallets menneske er en katt, så er den en for aliens en skapning man best holder seg unna.Hvorfor avsløres i en scene hvor våre helter står maktesløse overnfor fienden. En Flerken har nemlig flere tentakler med skarpe tenner i munnen sin. Ved behov rulles disse ut av munnen i rasende fart og tar kål på alle som prøver seg. På samme vis kan Flerken sluke hele galakser og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass i uendelig med tid. 

På bildet over ser du flere fargealternativer i serien "Flerken".

"Flerken Dress" til 1950,- "Flerken top"til 1450,- "Flerken trousers" til 1350,- og "Flerken skirt" til 1300,-


Så tenker jeg alle som bruker disse Flerken klærne er litt superhelt og skummel pusekatt på samme tid. I hverdagens kjas og mas, er det godt å huske på hvem man er, og hva man er i stand til,- egentlig.

Sånn bang, bang, der skal skapet stå. Sleng ut en tentakkel, svisj! Svelg et hemmelig univers! Du ser en pusekatt, ja, du skulle bare visst!!

 

I’m not a cat.....;)


Alle modellfoto: Mette Møller

Modell: Jenny Langlo - Hun er 170 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg klær i størrelse 36

Produktfoto: Svein Erik Tøraasen/ Blueline Studio

Bilder fra Captain Marvel: Marvel Studio
Produkter fra bloggen: 

Når alt er godt - miljømerket denim

Å designe og produsere klær, samme hvor stor eller liten du er, kommer i våre dager med et ansvar. Gjennom lang tid har både mennesker og jorda blitt neglisjert og utnyttet for å kunne levere store mengder klær til en veldig billig penge. 

Bomull er en av de store syndere. Det er mange av de fattigere landene i verden som har det beste klimaet for å produsere bomull. De har mye sol, varme og plass. Dessverre er ikke så gode på å verne om hverken jorda eller mennesker. De distribuerer heller ikke den store mengden vann som kreves til en slik produksjon på en god måte. For å få til mengden som markedet krever, så kuttes det mange hjørner. 

Situasjonen beskrives veldig godt i de to dokumentarene The True Cost og Sannheten om klesindustrien som jeg vil anbefale dere å se. 

Allikevel er ikke løsningen å snu ryggen til bomullen eller klesindustrien for den saks skyld, for denne industrien huser også mange tusen arbeidsplasser. Det vi kan gjøre er å tvinge industrien til å gjøre riktige valg ved å selv velge riktig. 


Så hvilket ansvar tar jeg? Denimen jeg bruker er GOTS sertifisert, det er er en av de høyeste miljømerkinger som finnes idag. Den sikrer at både jord og mennesker har blitt tatt vare på i produksjonsprosessen. Jeg kjenner også godt til produksjonsstedene jeg bruker i Litauen, og at alt går riktig for seg.

Jeg søker også å lage klær som folk føler seg fine og komfortable i slik at de vil bruke dem oftere. Klærne må kunne vare over tid både i design og kvalitet.En siste viktige ting er at jeg må fortelle kunden hvordan de skal behandle og bruke plagget for å sikre det en lengst mulig levetid.


Og hva er det du som forbruker burde tenke på?

1 - Ikke kjøp mer en du trenger

2 - Pass på at det du kjøper passer din kropp, ditt liv og din mulighet/vilje til vedlikehold

3 - Bruk klærne du kjøper

4 - Se eller spør etter miljømerking

Fra venstre har Silje på seg kjole og bluse i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. I midten har Ingvild på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Til høyre har Tea på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Kjolen heter Denim dress (1850,-) og blusen heter Shiny Puff blouse (1450,-)Derfor er det gøy at våre mest populære plagg denne våren er laget i denne miljøvennlige denimen. Som denne kjolen, feminin i fasong og detaljer som kler det litt kraftige materialet. Det er noen % elastane i stoffet som gjør at kjolen kan sitte litt tett uten at det blir ubehagelig. En sånn kjole synes jeg skal ha en liten snert, og da kan den ikke være for stor.

En av grunnene til at kjolen er så populær er at den passer så godt de kvinnelige kurver. De tre modellene her passer kjolen godt selv om de er ganske forskjellige fra hverandre. 

Her bruker de den med en ledig bluse under i et blankt materiale som skaper en fin variasjon i antrekket og gjør at kjolen fint kan brukes når det ikke er kortermevarmt. På denne måten skjuler man ikke detaljene på kjolen og bruksområdet forlenges. Foto: Mette Møller

Hår/ sminke: Sara/ Pudder

Produktfoto: Blueline Studio


Alle er vi best som oss selv


Denne våren inviterte jeg flere forskjellige jenter til å bli tatt bilde av i vårens kolleksjon. Det er jenter som jobber for meg, en danser, en god kunde og ei som følger oss på Facebook. 

Et fint knippe helt vanlige mennesker, for det er de jeg lager klær til. Og det jeg liker best er når kropp og plagg og behov kommer sammen til et - Oj, så fin! Og å se at kunden selv tør å si dette til sitt innerste jeg. For veldig mange har et meget selvkritisk blikk som ikke tar fem øre for å slå ned positive tanker om eget utseende. 

Et ofte stilt spørsmål vi får i butikken er: "Hvordan skal dette plagget egentlig sitte" og "Er størrelsene normale". Usikkerheten på om man er innenfor eller utenfor ens eget bilde av hva som er "normalt" er ofte sterkt tilstede.

Med denne serien vil jeg vise at vi alle er fine, men på våre egne premisser. Ingen er like. Alderen spenner fra 24 til 47, høyden fra 165 til 179 og størrelsen fra 34 til 44. Jeg har også bevisst brukt veldig lite sminke for at de skal være så naturlige som mulig. De er ikke retusjert eller strukket ut av virkelighetens proporsjoner (annet at en og annen kvise er fjernet, men det må være lov ;)

Jeg ba hver av jentene å si noe fint om seg selv, hva de liker best ved sitt eget utseende: Silje sier: "Til tross for verdens korteste ben, dumbo-ører og rynker i en alder av 24, så er jeg i det store og det hele fornøyd med meg og min kropp. Skal jeg peke ut en ting, så er jeg glad for at formene mine er markerte til tross for at jeg er relativt petite. "

På bildet til venstre har Silje på seg Denim blazer og Bilbao top i størrelse 36 og Slim denim trousers i størrelse 34. På bildet til høyre har hun på seg Denim Ruffle Jacket og Short jeans i størrelse 34 og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. Ingvild sier: "Jeg er fornøyd med meg selv fra hoftene og opp... og ansiktet :) "

På bildet til venstre har Ingvild på seg Denim dress i størrelse 40 og Shiny Puff Blouse i størrelse 38. På bildet til høyre har hun på seg Classic J Tee og Short jeans i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Martine sier: "Jeg liker aller best ansiktet mitt. At jeg har markerte kinnben, en litt for stor nese og naturlig lange øyevipper."

På bildet til venstre har Martine på seg Denim Long skirt og Classic J singlet i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Denim Jacket, Short jeans og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 170 cm høy. Tea sier: "Jeg er glad i høyden min, proporsjonene og at jeg har kvinnelige former."

På bildet til venstre har Tea på seg Denim dress størrelse 40 og Shiny Puff blouse i størrelse 42. På bildet til høyre har hun på seg Spring dress i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Sofie sier: "Som danser er jeg i konstant konfrontasjon med mitt eget speilbilde, og føler meg ofte kritisert og dømt av både meg selv og andre. Istedenfor å bryte ned selvbildet mitt har jeg måtte lære å akseptere kroppen min, og sette pris på det som skiller meg ut fra andre. Jeg har lært at det som gjør meg usikker, er også det som gjør meg til en unik danser med et unikt uttrykk. Noe jeg synes er fint med meg selv er blant annet høyden min, og mine lange armer og ben."

På bildet til venstre har Sofie på seg Denim blazer, Bilbao top og Slim denim trousers i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Maxi blazer og Flared trousers i størrelse 36. Hun er 175 cm høy. 


På bildet over har alle på seg Spring dress. Fra venstre har Martine (170 cm høy) på seg kjolen i lavendel (str 36). Silje (165 cm høy) har på seg kjolen i sort (str 36). Tea (179 cm høy) har på seg kjolen i sea (str 42). Ingvild (167 cm høy) har på seg kjolen navy (str 38). Sofie (175 cm) har på seg kjole i petrol (str 36).


Vi tok masse bilder denne dagen. Om man ikke er vant til det, så er det faktisk veldig vanskelig å holde konsentrasjonen og være tilstede i blikk og hode gjennom en sånn dag. Det er ofte ørsmå vridniger av kroppsdeler og retning av blikk som gjør forskjellen på et bra eller dårlig bilde. For å løse opp i stive smil og kropper så måtte det tulles og tøyses litt innimellom. Det er gøy å se kontrasten mellom moro og alvor. Jeg synes begge typer bilder illustrerer godt hvordan jeg vil klærne mine skal være. Sterke i uttrykket og uten jåleri. 

Jeg tenker at disse jentene kunne vært hvilken som helst av dere der ute. Så håper jeg designet mitt kan hjelpe dere i retning av å være den beste utgaven av dere selv.


Alle foto: Mette Møller

Hår og sminke: Sara/ Pudder
Produktene i bloggen finnes her: