Mette Møller's website

Når alt er godt - miljømerket denim

Å designe og produsere klær, samme hvor stor eller liten du er, kommer i våre dager med et ansvar. Gjennom lang tid har både mennesker og jorda blitt neglisjert og utnyttet for å kunne levere store mengder klær til en veldig billig penge. 

Bomull er en av de store syndere. Det er mange av de fattigere landene i verden som har det beste klimaet for å produsere bomull. De har mye sol, varme og plass. Dessverre er ikke så gode på å verne om hverken jorda eller mennesker. De distribuerer heller ikke den store mengden vann som kreves til en slik produksjon på en god måte. For å få til mengden som markedet krever, så kuttes det mange hjørner. 

Situasjonen beskrives veldig godt i de to dokumentarene The True Cost og Sannheten om klesindustrien som jeg vil anbefale dere å se. 

Allikevel er ikke løsningen å snu ryggen til bomullen eller klesindustrien for den saks skyld, for denne industrien huser også mange tusen arbeidsplasser. Det vi kan gjøre er å tvinge industrien til å gjøre riktige valg ved å selv velge riktig. 


Så hvilket ansvar tar jeg? Denimen jeg bruker er GOTS sertifisert, det er er en av de høyeste miljømerkinger som finnes idag. Den sikrer at både jord og mennesker har blitt tatt vare på i produksjonsprosessen. Jeg kjenner også godt til produksjonsstedene jeg bruker i Litauen, og at alt går riktig for seg.

Jeg søker også å lage klær som folk føler seg fine og komfortable i slik at de vil bruke dem oftere. Klærne må kunne vare over tid både i design og kvalitet.En siste viktige ting er at jeg må fortelle kunden hvordan de skal behandle og bruke plagget for å sikre det en lengst mulig levetid.


Og hva er det du som forbruker burde tenke på?

1 - Ikke kjøp mer en du trenger

2 - Pass på at det du kjøper passer din kropp, ditt liv og din mulighet/vilje til vedlikehold

3 - Bruk klærne du kjøper

4 - Se eller spør etter miljømerking

Fra venstre har Silje på seg kjole og bluse i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. I midten har Ingvild på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Til høyre har Tea på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Kjolen heter Denim dress (1850,-) og blusen heter Shiny Puff blouse (1450,-)Derfor er det gøy at våre mest populære plagg denne våren er laget i denne miljøvennlige denimen. Som denne kjolen, feminin i fasong og detaljer som kler det litt kraftige materialet. Det er noen % elastane i stoffet som gjør at kjolen kan sitte litt tett uten at det blir ubehagelig. En sånn kjole synes jeg skal ha en liten snert, og da kan den ikke være for stor.

En av grunnene til at kjolen er så populær er at den passer så godt de kvinnelige kurver. De tre modellene her passer kjolen godt selv om de er ganske forskjellige fra hverandre. 

Her bruker de den med en ledig bluse under i et blankt materiale som skaper en fin variasjon i antrekket og gjør at kjolen fint kan brukes når det ikke er kortermevarmt. På denne måten skjuler man ikke detaljene på kjolen og bruksområdet forlenges. Foto: Mette Møller

Hår/ sminke: Sara/ Pudder

Produktfoto: Blueline Studio


Alle er vi best som oss selv


Denne våren inviterte jeg flere forskjellige jenter til å bli tatt bilde av i vårens kolleksjon. Det er jenter som jobber for meg, en danser, en god kunde og ei som følger oss på Facebook. 

Et fint knippe helt vanlige mennesker, for det er de jeg lager klær til. Og det jeg liker best er når kropp og plagg og behov kommer sammen til et - Oj, så fin! Og å se at kunden selv tør å si dette til sitt innerste jeg. For veldig mange har et meget selvkritisk blikk som ikke tar fem øre for å slå ned positive tanker om eget utseende. 

Et ofte stilt spørsmål vi får i butikken er: "Hvordan skal dette plagget egentlig sitte" og "Er størrelsene normale". Usikkerheten på om man er innenfor eller utenfor ens eget bilde av hva som er "normalt" er ofte sterkt tilstede.

Med denne serien vil jeg vise at vi alle er fine, men på våre egne premisser. Ingen er like. Alderen spenner fra 24 til 47, høyden fra 165 til 179 og størrelsen fra 34 til 44. Jeg har også bevisst brukt veldig lite sminke for at de skal være så naturlige som mulig. De er ikke retusjert eller strukket ut av virkelighetens proporsjoner (annet at en og annen kvise er fjernet, men det må være lov ;)

Jeg ba hver av jentene å si noe fint om seg selv, hva de liker best ved sitt eget utseende: Silje sier: "Til tross for verdens korteste ben, dumbo-ører og rynker i en alder av 24, så er jeg i det store og det hele fornøyd med meg og min kropp. Skal jeg peke ut en ting, så er jeg glad for at formene mine er markerte til tross for at jeg er relativt petite. "

På bildet til venstre har Silje på seg Denim blazer og Bilbao top i størrelse 36 og Slim denim trousers i størrelse 34. På bildet til høyre har hun på seg Denim Ruffle Jacket og Short jeans i størrelse 34 og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. Ingvild sier: "Jeg er fornøyd med meg selv fra hoftene og opp... og ansiktet :) "

På bildet til venstre har Ingvild på seg Denim dress i størrelse 40 og Shiny Puff Blouse i størrelse 38. På bildet til høyre har hun på seg Classic J Tee og Short jeans i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Martine sier: "Jeg liker aller best ansiktet mitt. At jeg har markerte kinnben, en litt for stor nese og naturlig lange øyevipper."

På bildet til venstre har Martine på seg Denim Long skirt og Classic J singlet i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Denim Jacket, Short jeans og Classic Turtle sweater i størrelse 36. Hun er 170 cm høy. Tea sier: "Jeg er glad i høyden min, proporsjonene og at jeg har kvinnelige former."

På bildet til venstre har Tea på seg Denim dress størrelse 40 og Shiny Puff blouse i størrelse 42. På bildet til høyre har hun på seg Spring dress i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Sofie sier: "Som danser er jeg i konstant konfrontasjon med mitt eget speilbilde, og føler meg ofte kritisert og dømt av både meg selv og andre. Istedenfor å bryte ned selvbildet mitt har jeg måtte lære å akseptere kroppen min, og sette pris på det som skiller meg ut fra andre. Jeg har lært at det som gjør meg usikker, er også det som gjør meg til en unik danser med et unikt uttrykk. Noe jeg synes er fint med meg selv er blant annet høyden min, og mine lange armer og ben."

På bildet til venstre har Sofie på seg Denim blazer, Bilbao top og Slim denim trousers i størrelse 36. På bildet til høyre har hun på seg Maxi blazer og Flared trousers i størrelse 36. Hun er 175 cm høy. 


På bildet over har alle på seg Spring dress. Fra venstre har Martine (170 cm høy) på seg kjolen i lavendel (str 36). Silje (165 cm høy) har på seg kjolen i sort (str 36). Tea (179 cm høy) har på seg kjolen i sea (str 42). Ingvild (167 cm høy) har på seg kjolen navy (str 38). Sofie (175 cm) har på seg kjole i petrol (str 36).


Vi tok masse bilder denne dagen. Om man ikke er vant til det, så er det faktisk veldig vanskelig å holde konsentrasjonen og være tilstede i blikk og hode gjennom en sånn dag. Det er ofte ørsmå vridniger av kroppsdeler og retning av blikk som gjør forskjellen på et bra eller dårlig bilde. For å løse opp i stive smil og kropper så måtte det tulles og tøyses litt innimellom. Det er gøy å se kontrasten mellom moro og alvor. Jeg synes begge typer bilder illustrerer godt hvordan jeg vil klærne mine skal være. Sterke i uttrykket og uten jåleri. 

Jeg tenker at disse jentene kunne vært hvilken som helst av dere der ute. Så håper jeg designet mitt kan hjelpe dere i retning av å være den beste utgaven av dere selv.


Alle foto: Mette Møller

Hår og sminke: Sara/ Pudder
Produktene i bloggen finnes her: 

How to make a collection - Last finish


The last blog, where I wrote about the print, ended somewhat dramatic. When making a collection, being able to administrate your time is key to success. Not only must you have enough time to make the collection, you also have to calculate time to fix errors that occurs. Because they do always occur.

Anyway, in between making the bad and good cotton print collection, I made the last part of the collection. This part both enhances key details, and brings the collection together. The journey started with the clean cut and classic knitwear, via the playful and charming cotton printed styles to this final part which is the thick and voluminous jacquard knit. The shaping of the styles moves in the same pace as the dimensions of the “print”. There’s more of everything. More volume, more weight, bigger print and more attitude.

On the pictures above and below you see how the original photo has been stylized. There’s a limited color line and the challenge is to keep the identity of the picture with as few elements as possible. The print above is the development of “Erosion” and below you see how “Misty” came to be.These sketches show an alternative way to work an inspiration. To get into the mood I wanted my clothes to have, I searched Pinterest for models that had the attitude I wanted my clothes to have. Then I used them as a base for my own ideas. Sometimes the base was close to what I wanted, other times they were almost completely transformed. When the shapes were in place, I added the print and adjusted dimensions and contrast colors. This is a very fun way to work. My photoshopping is a little rough around the edges, but to my defense, I didn’t know I was going to show it to you at any point ;)As I have mentioned before, some collections come easier to me than others. These last styles came as beads on a string. Truth be told, I reworked some styles from previous collections, but they could still have been troublesome.

In general, I find it more difficult to make clothes with a lot of volume. I often feel overwhelmed by all the fabric and colors. The challenge is to imply a shape or contour without removing volume. For this series I have added strong turtle necks in contrast color. They make a visual reference point. And other decisive details: The short sweater needed a small split in the sides, the long sweater needed to be slightly curved inwards at the bottom edge, the slim skirt needed some extra length, the slim dress got a split in the side so it would allow for the use of trousers underneath.

 As expected, I really was overwhelmed by the fabric and colors, but it was super cool! This was what the collection needed. The order was sent off to the factory without any frustration or stress.

Within September, the collection was in place in the stores in all it’s glory. From my hidden spot in the studio I hear the help convey the story behind the collection to eager and happy customers. Both old and new ideas are well received.

At this point I allow myself to be carefully pleased. I write my blogs, take my photos and organize our film. I still know errors or faults can surface so I stay alerted another two months.

As the Bilbao Collection hit the shelves, a big part of me had let go of thoughts of time and value which were steppingstones for the collection. My inspiration had ben chopped up and spread on to yarns and fabrics. My head was now filled with the next collection, summer 2019. Inspiration? A small branch of pine from the Norwegian countryside. Who would have thought ;)


All photos and drawings: Mette Møller

Styling: Linda/ Pudder

Hair and Make Up: Sara/ Pudder