Mette Møller's website

Endelig - hverdag!


Endelig tilbake til hverdagen? Vi koser oss hvertfall, spesielt når dagen starter med å hoppe på trampoline. 

Vi har så vidt startet på høstens nye kolleksjon, og noe av det vi gledet oss mest til er de to nye medlemmene i Flerken familien. Dette er den samme faste jerseyen som er brukt i de foregående Flerken plaggene, men buksen er ledigere og kjolen har fått ny stripe og nye farger.

Hvor lang er kjolen? Modellen over er 158 cm høy, er en størrelse 34 og har på seg kjole i størrelse 36. Modellen under er 165 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg kjole i størrelse 36.

Om du bekymrer deg for bare knær, så vent til det blir litt kaldere og du kan ha strømpebukse på. 

DIY tips: Tightsene vi har på under kjolene er strømpebukser vi har klippet av ved knærne, og så sydd på en bred strikk i sort. Perfekt for en litt sporty vri på antrekket.Ikke bare er kjolene elegante og feminine, men de er superfleksible og er med i enhver sving. Halsen og ermene er kantet med ton-i ton silkebånd for å lage en diskret liten ekstra stripe.

Kjolene er i størrelse fra 36 til 46 og koster 1950,-. Under ser du alle fargekombinasjonene. Fra venstre: brun, terra, oker og til slutt kaki.

Materialet er i 68% viskose, 27% nylon og 5% elastane. Fra et miljøperspektiv, så er det ikke greit med nylon, men i dette materialet er det den som står for stabiliteten og det faste holdet som så mange liker. Det beste for miljøet er hvis du bruker den mye og vasker den sjeldnere. 

Vi hopper videre!


Flerken baggy trousers heter den nye flerken buksa, og den er en del ledigere enn den vi har hatt tidligere. Om Flerken trousers er "Office chick", så er Flerken baggy trousers "Comfy cool". På bildene over er den matchet med en enkel singlet. På bildet under er den litt mer kledd i sesongens fall Kimono top.

Som dere ser trenger man ikke være hverken ung, modell eller "wannabe førstedame" for å se bra ut i en rulletrapp. Men det er på ingen måte noen ulempe med å være ung og yndig heller :) På bildet under har Helen på seg "Fall top" som er A-formet med mye ledighet. I sidene er det sydd inn to belter slik at du kan forme toppen og ha den akkurat så tett inntil kroppen som du kler og liker. Nydelig på varmere eller litt hektiske dager, og fin under en liten eller stor jakke.Alle Flerken baggy trousers på et brett. Fra venstre under ser du fargene brun, kamel, oker og kaki.Vi har mange fine topper som passer fint til disse buksene. Under ser du noen eksempler. Fra venstre: Classic jersey longsleeve, V-top, Strawberry tee og Classic J singletKlikk på bildet for å se alle typer topper vi har :)Når kommer det ny kolleksjon? Hva er det som kommer? Hvilke farger? Hva er nytt? Hva har inspirert designeren nå? Ny sesong er alltid spennende. Det er en magisk verden av farger og former som skal fanges og presenteres til oss her nede i en kald og grå hverdag. 

Og det har vært inspirasjon og magi, små lykkestunder hvor man har truffet en estetisk gullåre. -For en kombinasjon! For en form! Ble ikke DEN kul?!

Så kom virkeligheten. Covid 19. Alt salg stopper, vi går tom for penger, alle blir permitterte, jeg jobber som en helt for å holde hjulet i gang. Sjefen trenger å lage ny kolleksjon, - det er lenge til. Overleve først.

Så går det bra! Vi åpner opp og ansatte kommer tilbake. Men vi skal jo flytte butikken. Pusse opp ny, flytte over gammel. Sjefen har planen klar og vet alt. Ny kolleksjon? Jeg har funnet nytt garn og nye farger. Spennnende!

Men nå er det åpning snart! Forberede åpning. Ta bilder, henge opp klær. Alt er klart på nett. Åpne, champagne og - ÅÅÅåå så fint det har blitt! Passe på Covid nå. En ansatt,- en pilar slutter - må finne ny. Lese søknader. Intervjue,- du får jobben, du vil ikke ha den. Nytt søk i bunken, 300 stykker. Nye intervjuer. Masse kunder og masse salg! Hurra! To får jobben, en er topp og en må gå. Lager strikkekolleksjon.

Ny nedstenging. Alle kundene på hjemmekontor. Den nye ansatte sitter i karantene. Vakuum....

Strikkekolleksjonen blir sendt og garn bestilt. Jerseykolleksjonen er sendt og stoff bestilt. Fargene er valgt utfra et mønstrete bomullstoff. Økologisk! Det ser ut som 70 tallet og det er november. Jeg må lage blomstrete bomullskjoler, og skjorter, og bukser. Og den nye ansatte er på plass, blir tatt vare på og må lære alt. Og ingen må bli syke.

Men pengene kommer ikke inn. Jeg må finne på noe veldig lurt. Klassikere på salg får hjulet til å spinne fort, fort, fort! Hurra, her må alle kluter til! Pakke, pakke, pakke. Lage kjoler? Må bare pakker ferdig først. Noen andre kan pakke vel? Andre pakker de også!! Bra, da er vi trygge igjen.

Det er desember. Jeg lager kjoler og bukser i full fart! 

Og så er det jul. Statussjekk på jerseykolleksjonen - den er i rute. Statussjekk på strikkekolleksjonen - Hvilken garnordre? !!!!!!!!!!!!!!!!!

Det hadde skjedd en misforståelse på garnfabrikken. Ordre 1 hadde blitt sendt, ordre 2 hadde ikke blitt registrert. Garnfabrikken kaster seg rundt for å få det sendt. Men ordren min er for liten. Jeg har to valg: Bestille altfor mye garn eller bytte kvalitet og gå på kompromiss med fargene? Jeg bytter kvalitet. Strikkefabrikken starter på nye prøver.

Jeg bestiller skjortestoffer og blomsterstoff hvor alt skal være på lager. Nei - blomstene de er borte. Grunnlaget for alle fargevalg er borte. Både i-en og prikken over er borte.....

Så får to essensielle arbeidere på strikkefabrikken covid-19 og alt stopper i minst 14 dager. Det er januar og alt er altfor sent. Og vi får ny lockdown.

Når kommer det ny kollekjson da? Hvilke farger? Det er så spennende, hva har du blitt inspirert av? Når får vi se bilder? Å nei, dett blir jo bare tull!

Vi får bare starte med starten :)

Bildene over og under viser jeg to nye modeller i Supersoft-serien jeg startet på i høst. De er lekne og varme og slike plagg man har med i på lur hvor nå man skal i sommer. I tillegg er de gode å ha utover våren til jeans. Senere i sesongen er det morsomt å leke med kontrasten i den tykke og lette ulla mot lett sommerbomll eller jersey. I tillegg til creme og oransje som vist her, så kommer plaggene også i mørk blå, slik som jeansen.

Dette blir bra!
Og dette også:

Det har vært veldig gøy å lage plagg i denim de siste sesongene. Spesielt siden jeg har funnet en myk og elastisk kvalitet som er økologisk og GOTS sertifisert. Den blør litt i vask og bruk først, men så går det bra etter hvert. 

Sweeper trousers var en "hit" i høst, så jeg har laget en variant i denim. Den sitter litt nedpå og har vide ben. 

I tillegg kommer to nye kjoler. En feminin omslagsvariant og en tøffere skjortekjole. Skjortekjolen jeg har på  meg på bildet over er litt i trangeste laget. Utfordringen med å designe i dette materialet er at det krymper i vask, og det skjer litt forskjellig fra modell til modell. Denne første prøven ble smalere og lengre enn hva jeg hadde tenkt, så litt mer plass til kroppen skal den bli når de kommer i butikk. 

Levering av skjortekjolen og Sweeper trousers blir i slutten av februar. Omslagskjolen er her allerede!

En god start!På bildene over er Denim Pocket dress til venstre, Sweeper trousers i midten og Denim wrap dress til høyre. Modellen er 165 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg størrelse 34-36. (Siden det er prøver og justeringer har blitt gjort så er det ikke 100% riktig enda).Nå er vi inne på trygg grunn:

Plagg i jersey er like sikkert i en Mette Møller kolleksjon som ull på høsten. Denne gangen holder jeg på noen klassikere, som Classic wrap dress på bildet over. Men, så kommer det 3 nye også :)

Det er den smale Evas dress som har lange ermer, så er det Synnes dress som er en enklere og mindre høytidelig omslagskjole. Så har jeg store forhåpninger til Summer ruffle dress. Den er ledig og feminin. Den har en forførende utringing og et lekent skjørt hvor den nederste rysjen er med på å svinge skjørtet litt ekstra. Sommerkroppen kommer med et godt sett komplekser hvor det kan være vanskelig å møte alle, men denne kjolen har fine ermer som jeg vil tro alle kan føle seg komfortable i. 

På bildet nederst til venstre har jeg på meg Synnes wrap dress. 

All jersey blir levert innen mars er omme.Så kommer det noe nytt:

Mest sannsynlig blir det en god del hverdager framover. Hjemmekontor og hjemmebesøk og fest for 5. Så litt hverdagsfine klær er fint. Jeg har funnet en fin og lett bomull som er økologisk. Knappene jeg bruker er laget av resirkulert papir! Sydd med bomullstråd, så forsvinner hele plagget etter noen år i jorda og skader ingen i det hele tatt. 

En stor skjorte er passer bra til denim serien. Fin under omslagskjolen og kul til buksene. Samtidig er det veldig søtt med en liten sommerbluse til en lett sommerbukse. Og hva med en halvlang skjortekjole? Det er kult med sneakers til og bra for de som ikke synes det er gøy med for bare ben på sommeren. 

Skjortene kommer forhåpentlig sammen med de nye denim buksene. Resten i april.Så langt, alt vel :) trygt og fint. Men her starter den pågående thrilleren. Under er plaggene jeg lagde i det mønstrede stoffet jeg kaller Dragonfly (for det har tegninger av øyenstikkere). Det var disse materialene, sammen med et stripebånd, som inspirerte meg mest og som jeg valgte farger til både jersey og strikk utifra.

Så popp! Borte! (altså, det ligger mye mer bak dette, men for å gjøre det litt kort). I skrivende stund venter jeg på prøver av andre stoffer med blomster på som passer til alt jeg har laget. Jeg lever i håpet, men alt går jo så tregt når man helst skulle hatt ting i går!Blomster eller ikke, så passer jo strikken fremdeles sammen med resten. Når den omsider skal komme om Covid-19 vil.

Det er viktig at strikken passer over resten av modellene. Finner man en fin kjole, så kommer alltid spørsmålet opp,- hva skal jeg ha over denne? Her må jeg være på plass og løse et problem snarere enn å ha skapt et. Og det er jo litt av moroa med å skape en kolleksjon. Alt henger sammen og har en plass. Fra kalde februar til varme juli. 

Kinomojakken er fin til buksene og er litt mer av et plagg å ha på. Den kan sittet tett eller slenge litt løst. Den korte genseren er et alternativ til boleroene jeg har hatt....alltid ;) For de dristigste er de fine over singlet med jerseybukser. Mer trygt og sannsynlig at dere velger er en kort genser til en av jerseykjolene som Boat dress eller Summer dress.

Den lille boleroen er spesiallaget til Summer ruffle dress. V-halsen og vidden på ermene på boleroen og kjolen korresponderer. 

Den siste cardiganen er en klassiker som passer til nesten alt som heter skjørt og bukser.

Om Covid vil...Med en komplett kolleksjon er det kombinasjonen av antrekk som er morsomt! Det ligger an til dristige kombinasjoner av saftige farger, lett og krisp bomull mot myk og føyelig jersey under tykk og voluminøs strikk.

Dragonfly mønsteret er nok ikke for alle, men det liver opp resten og burde bli tatt fram med et - Åååå, så nydelig, var ikke den skjønn. Da har den gjort nytten sin i å løfte og glede selv om det kanskje ikke er den som blir med deg hjem. 

Så får vi se hvordan det går og hva som kommer og ikke kommer.

Når veien framover er mest humper og hull, så er det best holde seg godt fast og tenke på når alt blir bra igjen:)


Episode 33: Vinterkolleksjonen 2020

Høstens kolleksjon er både veldig godt planlagt og veldig tilfeldig.

I anledning min bursdag, så hadde jeg og min kjære Olav tenkt å ta en hel måned ferie i mars. Kriteriet for å få til dette var at hele vinterkolleksjonen måtte være i boks før vi dro. Dvs, alle prototyper var sendt til fabrikkene og garn var bestilt.

Jeg har mest strikkede plagg på vinteren, derfor starter jeg alltid med å designe dette først.

Forrige vinter prøvde jeg på en ny ullkvalitet som er litt mer lodden enn den jeg pleier å bruke. Jeg kaller plaggene laget i denne kvaliteten «Softer than Soft». Den fungerte veldig fint og stod godt til den nye plisseringseffekten jeg også prøvde ut. Klok av erfaring (det skjer, heldigvis ;) så lagde jeg opp et beskjedent antall for å teste. Det ble en suksess!

Suksessen betydde at en ny vei hadde åpnet seg, og det var bare å følge på. Jeg har tatt med nesten alle modellene fra i fjor, den karaktersterke plissegenseren, klokkeskjørtet, den yndige ballerinajakken, den flotte kjolen og de deilige buksene.Så hva har jeg gjort nå? Denne vinteren har kjolen fått en lillesøster. Den er kortere i skjørtet, har de vide, plisserte ermene og en tett hals. Den er utrolig yndig og det var forelskelse fra første prototype!!


Fra min samling av klassikere tok jeg med den smale omslagsjakken og den lille, innsvingte cardiganen med inn i «Softer than Soft» verdenen. På oppfordring kom den smale og korte tunikaen også med. Mange kan synes denne er for smal og avslørende, men for de som liker den, så er den nesten helt uunnværlig. Alle disse tre plaggene er personlige favoritter og modellene kledde den nye kvaliteten godt.

I tillegg laget jeg den smale omslagskjolejakken vi snakket om i forrige episode som jeg håper blir min neste favoritt. Ingenting er så godt som å ha tre nye koksgrå favoritter i min allerede nattsvarte garderobe ;)I min begeistring for «Softer Than Soft» så prøver jeg denne sesongen ut noe enda mykere. En tykkere kvalitet som jeg kaller «Supersoft». Garnet har det samme lodne uttrykket, men er tykkere og det er strikket med tydelig rib.

I dette laget jeg en en kort, tykk genser, en lang slenge-rundt-seg jakke og et slags ponchosjal. (Sistnevnte et enkelt og genialt design som jeg ikke kan ta æren for. Men nå er det så mange av den varianten der ute at det neppe kan kalles kopi.) Plaggene gir kolleksjonen en fin kontrast med sitt generøse volum og tekstur.Av klassikerne er det 3 som har fått være med videre. Petite dress, som er en enkel og søt kjole med båthals, klokkeskjørt og en liten rynke på ermet. Classic wrap dress, som er omslagskjolen med klokkeskjørt og Classic wide skirt som er det enkle A-formede strikkeskjørtet.

Og på tampen kom Classic rib sweat. Perfekt til de strikkede buksene, og etter en søt og kjolete sommer, så følte jeg for å lage noe som var litt mer sporty og rett på sak. Etter hoveddelen av strikkekolleksjonen er på plass, så lager jeg alt som ikke er strikket. Nå så var det spesielt bukser jeg hadde i fokus. Det ble den korte og guttete Mods trousers og den lange, vide og nonchalante Sweeper trousers. Materialene er i varianter av ull.Disse buksene syntes jeg vridde kolleksjonen dit jeg ville ha den. Mot en ubestridt, nonchalanse og sterk, feminin karakter. Plissegenser med skjørt til er fint men litt forsiktig. Samme genser eller slim wrap jacket med bukse til gir et mye sterkere uttrykk. Det er som man føler seg litt ekstra løftet i dette antrekket.Jeg har valgt en fargeskala som er melert og tilbaketrukket, nettopp for å balansere denne dama jeg akkurat beskrev. Melringen sammen med den litt lodne ullkvaliteten virker som en støydemper.

Sort er erstattet med myk koksgrå, den brune er levende men mørk, den blå slår mykt mot grønt. Så kommer ynden og lyset i den lyse grønne og blandes med creme som det skulle være fløte.

 Det er en moden kolleksjon.Så langt kom jeg før vi dro på ferie, og midt i den kom coronaen. Fabrikkene stengte, stoffleverandørene stengte. Ingen visste hva som skulle eller kunne skje.

Strikkefabrikken lurte på hva jeg ville gjøre med ordrene jeg hadde lagt inn. De hadde fått mange avbestillinger. Jeg lot den stå, og håpet på det beste. 

På konfeksjonsiden var det verre. Jeg hadde ingen stoffer til planlagte bukser, skjorter, skjørt og kjoler. Det skulle bestilles fra Italia, og gudene vet hvordan det skulle gå.

Men jeg hadde rester, litt her og litt der. Mens jeg og resten av verden ventet på at en normalitet skulle komme tilbake, så puslet jeg rundt med restestoffene mine.

Jeg hadde lyst til å lage noe koselig, hyggelig og nært.

Plagget som ble valgt var en jakke, bygget på samme lest som Fat flerken jacket. Det er en kort, innsvingt ytterjakke med gode lommer og et belte festet i sidene du knyter foran. Maokragen ble byttet ut ned en langsgående bred kant.

Siden det var mange forskjellige kvaliteter som skulle settes sammen i et og samme plagg, så ville jeg det skulle vaskes etter produksjon. Da finner stoffene sin permanente form i forhold til hverandre. For at det hele ikke skulle komme ut av fasong, så ville jeg sy materialene sammen som i et quiltet teppe. 

Både vaskingen og quiltingen bygde opp om det nære, som i hjemmelaget. 

Sammen med mine tålmodige samarbeidspartnere i Team Kameleon i Litauen, så fant vi ut av alle restestoffene og mulige kombinasjoner. Bla fant vi et firma som quilter. Et tynt vattlag blir lagt mellom stoffene før de syes sammen. Vaskingen gjør overflaten litt ujevn og ruglete. 

Qulting, vasking, knyting og det umiskjennelige hintet av slåbrok jevnes ut med den strenge formen og stivheten/tykkelsen vatteringen gir

Utenpå er den rene ullen, inni kan foret være blomstrete, smårutet eller mykt og silkeaktig. Alt i alt er 25 forskjellige stoffer fordelt på 11 modeller. Jeg har sett alle varianter i hodet mitt, tre varianter i levende live. I Litauen er de begeistret. Og snart komme de til oss.Heldigvis kom Italia og leverandørene på bane igjen, så de viktige buksene og skjørtene ble føyd inn i kolleksjonens rekker igjen. Perfekte venner er de alle med kosejakka.

Jeg synes kolleksjonen føles ny selv om det er mange av de faste elementene på plass. Det er akkurat dette som er så vanskelig, å vri meg selv og dere kunder i en ny retning akkurat passe fort så ingen faller av.

Velkommen høst!