Mette Møller's website

Episode 8: Vårens kolleksjon

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 8: Årets vårkolleksjon 2020


Hvordan starter man med en kolleksjon? Hvor får man inspirasjonen fra når man står der med blanke ark?

For min del, når jeg har holdt på så lenge, så er arkene aldri blanke. Allerede er det elementer som lager rammen. Det er sesongen, kundegruppen, materialvalg og tilgang, signaturen og forventningen. Noen ganger er disse rammene gode å kunne holde fast i, andre ganger føles det trangt. Men slik er det.

Det hele starter med klassikerne. Om vinteren er de strikket i myk merino ull. Vårens klassiker er den føyelige viskosen med tungt fall. Begge kvalitetene er utrolig behagelige å ha på seg, og smyger så fint rundt kroppen.

i januar og den tidlige våren trenger man ofte å roe litt ned etter julens festligheter. For det har jo vært fest på alle måter, handlefest, matfest, drikkefest og sosial fest.

Kolleksjonen min blir ofte preget av ønsket om denne roen, og de «lukter» yoga og detox lang vei ;) Neida, eller joda... Uansett er jeg stor tilhenger av behagelige plagg som sitter godt og fint, plagg du ikke trenger å tenke på at du har på. Noe som er med deg.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490,- og Classic jersey skirt til 1100,- Fargekombinasjonene er fra venstre: Light jade topp + light petrol skjørt, curry topp og dark red skjørt, dark petrol singlet og bordeaux skjørt

 


PÅ bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over) med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic slim jacket før: 1700,- / nå: 1190,- og Classic Wide jacket før: 1750,-/ nå:1225,-

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet light jade, skjørt light petrol, jakke steel blue. 2 – Singlet jade, skjørt dusty mint, jakke blue. 3 – Singlet curry, skjørt dark petrol, jakke petrol. 4 – Singlet petrol, skjørt bordeaux, jakke dark navy.

 Formene prøver jeg å balansere mellom vidt og tett for at de skal beholde femininiteten uten at det blir for mye. Bukser som sitter etter i livet og over rumpa får vide ben. Skjørt som sitter etter i livet har god vidde i skjørtekanten.

Jeg prøver hele tiden å finne opp nye klassikere. Mange får bli med sesong etter sesong, mens andre må jeg jobbe videre med eller forlate fullstendig. Ide og skisse blir ikke alltid like fint i virkeligheten ;)

Det har alltid vært viktig å lage kolleksjoner du kan ta med deg videre år etter år. I år henger vinter og sommer tett sammen. Fargeskalaen på vinteren tar en ny vending sammen med vårens farger.

Det er noe eget ved å føle seg fornyet. Et nytt antrekk eller bare nye sko kan være utrolig forfriskende. Derfor har det vært gøy å la fargene på vinter og vår gli over hverandre. Du kan få denne friske følelsen bare ved å legge til en ny topp eller en ny bukse til plagg du allerede har. Eller se fargene i garderoben din på nytt? 

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey skirt til 1100 / til høyre og venstre classic jersey wrap top til 1300 / i midten Spiff rib jacket til 1500 

Fargekombinasjonene er fra venstre: Curry singlet + bordeaux skjørt + dark petrol wrap top, light jade singlet + light petrol skjørt + wein strikkejakke, dark petrol singlet + bordeaux skjørt + jade wrap topPå bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over), med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic small cardigan før:1550 / nå:1085 + Classic Wide jacket før:1750/ nå:1225

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet dusty mint + skjørt dark red+ jakke red. 2 - Singlet bordeaux + skjørt jade + jakke dark navy. 3 - Singlet dark navy + skjørt sea print + jakke steel blue. 4 - Singlet high red + skjørt curry + jakke burgunder.Sesongens farger starter med petrol i forskjellige nyanser med bordeaux som aksent.

Deretter følger rødt – først, en dyp og moden som blir den mer og mer intens til den nesten vibrerer.

Det grønne følger på i to klare jadefarger og slår seg sammen med vinterens intense blåtoner. Så spinner de rundt og rundt med masse energi og liv! Og svosj, så kommer den myke mint og lette gule og stryker den som en varm sommervind.

For eksempel... Men alle fargene kan blandes om hverandre, så klart. Det er det som er gøy med dem!

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100

Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux, singlet dusty mint + bukse i dark petrol, singlet i jade + bukse i sort.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger og strikkede topper fra vinteren. Det er Classic jersey trousers 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/ nå: 504 eller Classic topp før: 700/ nå: 476 og Sport wrap top til 1400

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Ruffle top i wood thrush + flerken trousers i burgunder + wrap top i red. 2 – Ruffle top i turkis + bukser i bordeaux + wrap top i petrol. 3 – Classic top i sea + bukser i dark petrol + wrap top i gul. 4 – Classic top I turkis + flerken trousers I petrol + wrap top I sort.


I disse bildekollasjene viser jeg vår og vinterkolleksjonen om hverandre slik det kan være naturlig for deg å bruke dem. Strikket jakke over jersey topp og jersey skjørt eller bukse. Eller strikket topp under jersey topp. Klærne er enkle nettopp fordi slike kombinasjoner ikke skal bli for vanskelige.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100/ fra venstre Classic jersey wrap top til 1300/ Sport wrap top til 1400/ Spiff wrap bolero til 1450

 Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux + wrap kaclet i dark red, singlet dusty mint + bukse i dark petrol + sport wrap top i sort, singlet i jade + bukse i sort + spiff wrap bolero i red.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger, topper fra vinteren og classic jersey wrap top fra våren. Det er Classic jersey trousers til 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/  nå:504 eller Classic topp før:700/ nå:476 og Classic wrap top til 1300

 Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 - Ruffle top i sea + bukser i sort + wrap top i dark red. 2 – Classic top i blue + Flerken trousers i intense blue + wrap jacket i dark petrol. 3 – Classic top i burgunder + bukser i dark petrol + wrap top i jade. 4 – Amsterdam top i gold + bukser i bordeaux + wrap top i light petrol.

 

Håper dette kan inspirerer til fler- og merbruk. Ta en titt i garderoben din og se hvilke nye b\vendinger dine vanlige antrekk kan ta. Klær er gøy og dagen blir litt ekstra bra om du har en antrekk du føler deg helt perfekt i!

NB! Modellene jeg har vist fra vinterkolleksjonen kan være utsolgt eller utplukket på farger og størrelser. Forhåpentlig har de flyttet fra mitt stativ og inn i din garderobe :)ARE YOU A FLERKEN?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i Intense blue til 1450,- med  "T-Dress" i Intense blue til 1600,- under. Toppen er også kjempefin til "Flerken trousers" i Intense blue til 1350,- som du ser til høyre.


Flerken har jeg kalt disse sporty plaggene i energiske farger. Det faste materialet får plaggene til å bli formfaste, nesten skulpturelle. Både stoffet og fargevalget gir hint om noe fra en gang bak i tiårene. Tiår hvor rollemønsteret stod sterkt og innsidens harde slit ble glamorifisert utenfra. Et godt eksempel kan være disse PanAm jentene fra 60 tallet. Alltid så pertentlige og korrekte.Men selv om jeg forføres av hele denne vertinne i uniform greia, så kommer jeg ikke unna at jeg vil lage klær som virker. De skal være myke, bevegelige og sterke i uttrykket. Klær som er med deg i hverdagen, klær som hjelper deg med å være feminin og som ikke bygger opp under den urettferdige betegnelsen "det svake kjønn". 


På bildet over har Jenny på seg "Flerken skirt" i wein til 1300,- sammen med "Classic Turtle sweater" til 1350,- i fargen Sea. Kombinasjonen er også fin med "Flerken skirt" i fargen petrol til. 


Klær for sterke kvinner. Kvinner som ikke lenger lar seg plukke på nesa...Men er ikke dette en klisje? Må verden påminnes eller er det vi som må minne oss selv på dette? For hvilket bilde vil vi ha av oss selv? Er vi de myke, omsorgsfulle som dekker alles behov, i jobber og familier med ansvar og krav. Er vi i tillegg de som skviser inn trening og selvaksept og pusting og alt det der?


På bildet over har Jenny på seg "Flerken top" i petrol til 1450,- og "Flerken trousers" i petrol til 1350,-. Samme topp ser du på bildet til høyre.


Så sitter jeg en kveld på kino med popcornet i armkroken, mens ny kolleksjon og kvinnetanker spretter rundt i hodet som pingpongballer. Hvor vil jeg med dette? Blir vi kvinner liksom ikke fornøyd før vi fyller alle boksene, både fortidens og nåtidens krav? Jeg skyver ut stolen på min premiumplass på Ringen kino til full horisontal. Jeg er ferdig jobbet, ferdig trent og er klar til å nyte min største min skamfulle glede – film med superhelter i.


På bildet over har Jenny på seg "Flerken dress" i blå til 1950,-. På bildet til venstre er samme kjole i fargen wein. 


Og DER fikk jeg svaret!

Filmen jeg ser på er en del av Avengers serien som er tegneserier om superhelter. Kanskje dere kjenner til feks. Iron Man. Dette er sci-fi action  (..og jeg er ikke målgruppen, jeg vet,...skamfull glede osv...). I filmen Captain Marvel, som jeg nå var i ferd med å se, så er det kvinnene som dominerer både på skurke og heltesiden. Overraskende mye historie, og det er ikke gitt hvem som er god og hvem som er ond.

"Marvel Studios' Captain Marvel foregår på 1990-tallet. Vi følger Carol Danvers mens hun blir en av universets mektigste helter. Når jorda blir rammet av en galaktisk krig mellom to utenomjordiske raser, befinner Danvers og hennes få allierte seg midt i malstrømmen."

Traileren avsluttes med et utsagn som neppe hadde kommet fra en mann i samme situasjon: «I’m not gonna fight your war, I’m gonna end it». Kvinnen, den fornuftige, problermløseren. Det er så flott, assa ;)


Pingpongballen min løper parallelt med filmen og jeg er så hjertens enig i kvinnens fortreffelighet. Da entrer Flerken scenen.

En Flerken er tilsynelatende en helt vanlig huskatt. Myk og kosete med en litt bestemt, men harmløs egen mening. En katt som vi kjenner den. I filmen tilhører Goose, som den heter, en avdød kvinnelig forsker. Og en superhelt etterlater jo som kjent ingen. Den gode og uskyldige gjerningen kommer på Askeladdensk vis våre helter til gode. 

For hva som for 90- tallets menneske er en katt, så er den en for aliens en skapning man best holder seg unna.Hvorfor avsløres i en scene hvor våre helter står maktesløse overnfor fienden. En Flerken har nemlig flere tentakler med skarpe tenner i munnen sin. Ved behov rulles disse ut av munnen i rasende fart og tar kål på alle som prøver seg. På samme vis kan Flerken sluke hele galakser og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass i uendelig med tid. 

På bildet over ser du flere fargealternativer i serien "Flerken".

"Flerken Dress" til 1950,- "Flerken top"til 1450,- "Flerken trousers" til 1350,- og "Flerken skirt" til 1300,-


Så tenker jeg alle som bruker disse Flerken klærne er litt superhelt og skummel pusekatt på samme tid. I hverdagens kjas og mas, er det godt å huske på hvem man er, og hva man er i stand til,- egentlig.

Sånn bang, bang, der skal skapet stå. Sleng ut en tentakkel, svisj! Svelg et hemmelig univers! Du ser en pusekatt, ja, du skulle bare visst!!

 

I’m not a cat.....;)


Alle modellfoto: Mette Møller

Modell: Jenny Langlo - Hun er 170 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg klær i størrelse 36

Produktfoto: Svein Erik Tøraasen/ Blueline Studio

Bilder fra Captain Marvel: Marvel Studio
Produkter fra bloggen: 

Når alt er godt - miljømerket denim

Å designe og produsere klær, samme hvor stor eller liten du er, kommer i våre dager med et ansvar. Gjennom lang tid har både mennesker og jorda blitt neglisjert og utnyttet for å kunne levere store mengder klær til en veldig billig penge. 

Bomull er en av de store syndere. Det er mange av de fattigere landene i verden som har det beste klimaet for å produsere bomull. De har mye sol, varme og plass. Dessverre er ikke så gode på å verne om hverken jorda eller mennesker. De distribuerer heller ikke den store mengden vann som kreves til en slik produksjon på en god måte. For å få til mengden som markedet krever, så kuttes det mange hjørner. 

Situasjonen beskrives veldig godt i de to dokumentarene The True Cost og Sannheten om klesindustrien som jeg vil anbefale dere å se. 

Allikevel er ikke løsningen å snu ryggen til bomullen eller klesindustrien for den saks skyld, for denne industrien huser også mange tusen arbeidsplasser. Det vi kan gjøre er å tvinge industrien til å gjøre riktige valg ved å selv velge riktig. 


Så hvilket ansvar tar jeg? Denimen jeg bruker er GOTS sertifisert, det er er en av de høyeste miljømerkinger som finnes idag. Den sikrer at både jord og mennesker har blitt tatt vare på i produksjonsprosessen. Jeg kjenner også godt til produksjonsstedene jeg bruker i Litauen, og at alt går riktig for seg.

Jeg søker også å lage klær som folk føler seg fine og komfortable i slik at de vil bruke dem oftere. Klærne må kunne vare over tid både i design og kvalitet.En siste viktige ting er at jeg må fortelle kunden hvordan de skal behandle og bruke plagget for å sikre det en lengst mulig levetid.


Og hva er det du som forbruker burde tenke på?

1 - Ikke kjøp mer en du trenger

2 - Pass på at det du kjøper passer din kropp, ditt liv og din mulighet/vilje til vedlikehold

3 - Bruk klærne du kjøper

4 - Se eller spør etter miljømerking

Fra venstre har Silje på seg kjole og bluse i størrelse 36. Hun er 165 cm høy. I midten har Ingvild på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 38. Hun er 167 cm høy. Til høyre har Tea på seg kjole i størrelse 40 og bluse i størrelse 42. Hun er 179 cm høy. Kjolen heter Denim dress (1850,-) og blusen heter Shiny Puff blouse (1450,-)Derfor er det gøy at våre mest populære plagg denne våren er laget i denne miljøvennlige denimen. Som denne kjolen, feminin i fasong og detaljer som kler det litt kraftige materialet. Det er noen % elastane i stoffet som gjør at kjolen kan sitte litt tett uten at det blir ubehagelig. En sånn kjole synes jeg skal ha en liten snert, og da kan den ikke være for stor.

En av grunnene til at kjolen er så populær er at den passer så godt de kvinnelige kurver. De tre modellene her passer kjolen godt selv om de er ganske forskjellige fra hverandre. 

Her bruker de den med en ledig bluse under i et blankt materiale som skaper en fin variasjon i antrekket og gjør at kjolen fint kan brukes når det ikke er kortermevarmt. På denne måten skjuler man ikke detaljene på kjolen og bruksområdet forlenges. Foto: Mette Møller

Hår/ sminke: Sara/ Pudder

Produktfoto: Blueline Studio