Mette Møller's website


Når kommer det ny kolleksjon? Hva er det som kommer? Hvilke farger? Hva er nytt? Hva har inspirert designeren nå? Ny sesong er alltid spennende. Det er en magisk verden av farger og former som skal fanges og presenteres til oss her nede i en kald og grå hverdag. 

Og det har vært inspirasjon og magi, små lykkestunder hvor man har truffet en estetisk gullåre. -For en kombinasjon! For en form! Ble ikke DEN kul?!

Så kom virkeligheten. Covid 19. Alt salg stopper, vi går tom for penger, alle blir permitterte, jeg jobber som en helt for å holde hjulet i gang. Sjefen trenger å lage ny kolleksjon, - det er lenge til. Overleve først.

Så går det bra! Vi åpner opp og ansatte kommer tilbake. Men vi skal jo flytte butikken. Pusse opp ny, flytte over gammel. Sjefen har planen klar og vet alt. Ny kolleksjon? Jeg har funnet nytt garn og nye farger. Spennnende!

Men nå er det åpning snart! Forberede åpning. Ta bilder, henge opp klær. Alt er klart på nett. Åpne, champagne og - ÅÅÅåå så fint det har blitt! Passe på Covid nå. En ansatt,- en pilar slutter - må finne ny. Lese søknader. Intervjue,- du får jobben, du vil ikke ha den. Nytt søk i bunken, 300 stykker. Nye intervjuer. Masse kunder og masse salg! Hurra! To får jobben, en er topp og en må gå. Lager strikkekolleksjon.

Ny nedstenging. Alle kundene på hjemmekontor. Den nye ansatte sitter i karantene. Vakuum....

Strikkekolleksjonen blir sendt og garn bestilt. Jerseykolleksjonen er sendt og stoff bestilt. Fargene er valgt utfra et mønstrete bomullstoff. Økologisk! Det ser ut som 70 tallet og det er november. Jeg må lage blomstrete bomullskjoler, og skjorter, og bukser. Og den nye ansatte er på plass, blir tatt vare på og må lære alt. Og ingen må bli syke.

Men pengene kommer ikke inn. Jeg må finne på noe veldig lurt. Klassikere på salg får hjulet til å spinne fort, fort, fort! Hurra, her må alle kluter til! Pakke, pakke, pakke. Lage kjoler? Må bare pakker ferdig først. Noen andre kan pakke vel? Andre pakker de også!! Bra, da er vi trygge igjen.

Det er desember. Jeg lager kjoler og bukser i full fart! 

Og så er det jul. Statussjekk på jerseykolleksjonen - den er i rute. Statussjekk på strikkekolleksjonen - Hvilken garnordre? !!!!!!!!!!!!!!!!!

Det hadde skjedd en misforståelse på garnfabrikken. Ordre 1 hadde blitt sendt, ordre 2 hadde ikke blitt registrert. Garnfabrikken kaster seg rundt for å få det sendt. Men ordren min er for liten. Jeg har to valg: Bestille altfor mye garn eller bytte kvalitet og gå på kompromiss med fargene? Jeg bytter kvalitet. Strikkefabrikken starter på nye prøver.

Jeg bestiller skjortestoffer og blomsterstoff hvor alt skal være på lager. Nei - blomstene de er borte. Grunnlaget for alle fargevalg er borte. Både i-en og prikken over er borte.....

Så får to essensielle arbeidere på strikkefabrikken covid-19 og alt stopper i minst 14 dager. Det er januar og alt er altfor sent. Og vi får ny lockdown.

Når kommer det ny kollekjson da? Hvilke farger? Det er så spennende, hva har du blitt inspirert av? Når får vi se bilder? Å nei, dett blir jo bare tull!

Vi får bare starte med starten :)

Bildene over og under viser jeg to nye modeller i Supersoft-serien jeg startet på i høst. De er lekne og varme og slike plagg man har med i på lur hvor nå man skal i sommer. I tillegg er de gode å ha utover våren til jeans. Senere i sesongen er det morsomt å leke med kontrasten i den tykke og lette ulla mot lett sommerbomll eller jersey. I tillegg til creme og oransje som vist her, så kommer plaggene også i mørk blå, slik som jeansen.

Dette blir bra!
Og dette også:

Det har vært veldig gøy å lage plagg i denim de siste sesongene. Spesielt siden jeg har funnet en myk og elastisk kvalitet som er økologisk og GOTS sertifisert. Den blør litt i vask og bruk først, men så går det bra etter hvert. 

Sweeper trousers var en "hit" i høst, så jeg har laget en variant i denim. Den sitter litt nedpå og har vide ben. 

I tillegg kommer to nye kjoler. En feminin omslagsvariant og en tøffere skjortekjole. Skjortekjolen jeg har på  meg på bildet over er litt i trangeste laget. Utfordringen med å designe i dette materialet er at det krymper i vask, og det skjer litt forskjellig fra modell til modell. Denne første prøven ble smalere og lengre enn hva jeg hadde tenkt, så litt mer plass til kroppen skal den bli når de kommer i butikk. 

Levering av skjortekjolen og Sweeper trousers blir i slutten av februar. Omslagskjolen er her allerede!

En god start!På bildene over er Denim Pocket dress til venstre, Sweeper trousers i midten og Denim wrap dress til høyre. Modellen er 165 cm høy, er en størrelse 36 og har på seg størrelse 34-36. (Siden det er prøver og justeringer har blitt gjort så er det ikke 100% riktig enda).Nå er vi inne på trygg grunn:

Plagg i jersey er like sikkert i en Mette Møller kolleksjon som ull på høsten. Denne gangen holder jeg på noen klassikere, som Classic wrap dress på bildet over. Men, så kommer det 3 nye også :)

Det er den smale Evas dress som har lange ermer, så er det Synnes dress som er en enklere og mindre høytidelig omslagskjole. Så har jeg store forhåpninger til Summer ruffle dress. Den er ledig og feminin. Den har en forførende utringing og et lekent skjørt hvor den nederste rysjen er med på å svinge skjørtet litt ekstra. Sommerkroppen kommer med et godt sett komplekser hvor det kan være vanskelig å møte alle, men denne kjolen har fine ermer som jeg vil tro alle kan føle seg komfortable i. 

På bildet nederst til venstre har jeg på meg Synnes wrap dress. 

All jersey blir levert innen mars er omme.Så kommer det noe nytt:

Mest sannsynlig blir det en god del hverdager framover. Hjemmekontor og hjemmebesøk og fest for 5. Så litt hverdagsfine klær er fint. Jeg har funnet en fin og lett bomull som er økologisk. Knappene jeg bruker er laget av resirkulert papir! Sydd med bomullstråd, så forsvinner hele plagget etter noen år i jorda og skader ingen i det hele tatt. 

En stor skjorte er passer bra til denim serien. Fin under omslagskjolen og kul til buksene. Samtidig er det veldig søtt med en liten sommerbluse til en lett sommerbukse. Og hva med en halvlang skjortekjole? Det er kult med sneakers til og bra for de som ikke synes det er gøy med for bare ben på sommeren. 

Skjortene kommer forhåpentlig sammen med de nye denim buksene. Resten i april.Så langt, alt vel :) trygt og fint. Men her starter den pågående thrilleren. Under er plaggene jeg lagde i det mønstrede stoffet jeg kaller Dragonfly (for det har tegninger av øyenstikkere). Det var disse materialene, sammen med et stripebånd, som inspirerte meg mest og som jeg valgte farger til både jersey og strikk utifra.

Så popp! Borte! (altså, det ligger mye mer bak dette, men for å gjøre det litt kort). I skrivende stund venter jeg på prøver av andre stoffer med blomster på som passer til alt jeg har laget. Jeg lever i håpet, men alt går jo så tregt når man helst skulle hatt ting i går!Blomster eller ikke, så passer jo strikken fremdeles sammen med resten. Når den omsider skal komme om Covid-19 vil.

Det er viktig at strikken passer over resten av modellene. Finner man en fin kjole, så kommer alltid spørsmålet opp,- hva skal jeg ha over denne? Her må jeg være på plass og løse et problem snarere enn å ha skapt et. Og det er jo litt av moroa med å skape en kolleksjon. Alt henger sammen og har en plass. Fra kalde februar til varme juli. 

Kinomojakken er fin til buksene og er litt mer av et plagg å ha på. Den kan sittet tett eller slenge litt løst. Den korte genseren er et alternativ til boleroene jeg har hatt....alltid ;) For de dristigste er de fine over singlet med jerseybukser. Mer trygt og sannsynlig at dere velger er en kort genser til en av jerseykjolene som Boat dress eller Summer dress.

Den lille boleroen er spesiallaget til Summer ruffle dress. V-halsen og vidden på ermene på boleroen og kjolen korresponderer. 

Den siste cardiganen er en klassiker som passer til nesten alt som heter skjørt og bukser.

Om Covid vil...Med en komplett kolleksjon er det kombinasjonen av antrekk som er morsomt! Det ligger an til dristige kombinasjoner av saftige farger, lett og krisp bomull mot myk og føyelig jersey under tykk og voluminøs strikk.

Dragonfly mønsteret er nok ikke for alle, men det liver opp resten og burde bli tatt fram med et - Åååå, så nydelig, var ikke den skjønn. Da har den gjort nytten sin i å løfte og glede selv om det kanskje ikke er den som blir med deg hjem. 

Så får vi se hvordan det går og hva som kommer og ikke kommer.

Når veien framover er mest humper og hull, så er det best holde seg godt fast og tenke på når alt blir bra igjen:)


Episode 33: Vinterkolleksjonen 2020

Høstens kolleksjon er både veldig godt planlagt og veldig tilfeldig.

I anledning min bursdag, så hadde jeg og min kjære Olav tenkt å ta en hel måned ferie i mars. Kriteriet for å få til dette var at hele vinterkolleksjonen måtte være i boks før vi dro. Dvs, alle prototyper var sendt til fabrikkene og garn var bestilt.

Jeg har mest strikkede plagg på vinteren, derfor starter jeg alltid med å designe dette først.

Forrige vinter prøvde jeg på en ny ullkvalitet som er litt mer lodden enn den jeg pleier å bruke. Jeg kaller plaggene laget i denne kvaliteten «Softer than Soft». Den fungerte veldig fint og stod godt til den nye plisseringseffekten jeg også prøvde ut. Klok av erfaring (det skjer, heldigvis ;) så lagde jeg opp et beskjedent antall for å teste. Det ble en suksess!

Suksessen betydde at en ny vei hadde åpnet seg, og det var bare å følge på. Jeg har tatt med nesten alle modellene fra i fjor, den karaktersterke plissegenseren, klokkeskjørtet, den yndige ballerinajakken, den flotte kjolen og de deilige buksene.Så hva har jeg gjort nå? Denne vinteren har kjolen fått en lillesøster. Den er kortere i skjørtet, har de vide, plisserte ermene og en tett hals. Den er utrolig yndig og det var forelskelse fra første prototype!!


Fra min samling av klassikere tok jeg med den smale omslagsjakken og den lille, innsvingte cardiganen med inn i «Softer than Soft» verdenen. På oppfordring kom den smale og korte tunikaen også med. Mange kan synes denne er for smal og avslørende, men for de som liker den, så er den nesten helt uunnværlig. Alle disse tre plaggene er personlige favoritter og modellene kledde den nye kvaliteten godt.

I tillegg laget jeg den smale omslagskjolejakken vi snakket om i forrige episode som jeg håper blir min neste favoritt. Ingenting er så godt som å ha tre nye koksgrå favoritter i min allerede nattsvarte garderobe ;)I min begeistring for «Softer Than Soft» så prøver jeg denne sesongen ut noe enda mykere. En tykkere kvalitet som jeg kaller «Supersoft». Garnet har det samme lodne uttrykket, men er tykkere og det er strikket med tydelig rib.

I dette laget jeg en en kort, tykk genser, en lang slenge-rundt-seg jakke og et slags ponchosjal. (Sistnevnte et enkelt og genialt design som jeg ikke kan ta æren for. Men nå er det så mange av den varianten der ute at det neppe kan kalles kopi.) Plaggene gir kolleksjonen en fin kontrast med sitt generøse volum og tekstur.Av klassikerne er det 3 som har fått være med videre. Petite dress, som er en enkel og søt kjole med båthals, klokkeskjørt og en liten rynke på ermet. Classic wrap dress, som er omslagskjolen med klokkeskjørt og Classic wide skirt som er det enkle A-formede strikkeskjørtet.

Og på tampen kom Classic rib sweat. Perfekt til de strikkede buksene, og etter en søt og kjolete sommer, så følte jeg for å lage noe som var litt mer sporty og rett på sak. Etter hoveddelen av strikkekolleksjonen er på plass, så lager jeg alt som ikke er strikket. Nå så var det spesielt bukser jeg hadde i fokus. Det ble den korte og guttete Mods trousers og den lange, vide og nonchalante Sweeper trousers. Materialene er i varianter av ull.Disse buksene syntes jeg vridde kolleksjonen dit jeg ville ha den. Mot en ubestridt, nonchalanse og sterk, feminin karakter. Plissegenser med skjørt til er fint men litt forsiktig. Samme genser eller slim wrap jacket med bukse til gir et mye sterkere uttrykk. Det er som man føler seg litt ekstra løftet i dette antrekket.Jeg har valgt en fargeskala som er melert og tilbaketrukket, nettopp for å balansere denne dama jeg akkurat beskrev. Melringen sammen med den litt lodne ullkvaliteten virker som en støydemper.

Sort er erstattet med myk koksgrå, den brune er levende men mørk, den blå slår mykt mot grønt. Så kommer ynden og lyset i den lyse grønne og blandes med creme som det skulle være fløte.

 Det er en moden kolleksjon.Så langt kom jeg før vi dro på ferie, og midt i den kom coronaen. Fabrikkene stengte, stoffleverandørene stengte. Ingen visste hva som skulle eller kunne skje.

Strikkefabrikken lurte på hva jeg ville gjøre med ordrene jeg hadde lagt inn. De hadde fått mange avbestillinger. Jeg lot den stå, og håpet på det beste. 

På konfeksjonsiden var det verre. Jeg hadde ingen stoffer til planlagte bukser, skjorter, skjørt og kjoler. Det skulle bestilles fra Italia, og gudene vet hvordan det skulle gå.

Men jeg hadde rester, litt her og litt der. Mens jeg og resten av verden ventet på at en normalitet skulle komme tilbake, så puslet jeg rundt med restestoffene mine.

Jeg hadde lyst til å lage noe koselig, hyggelig og nært.

Plagget som ble valgt var en jakke, bygget på samme lest som Fat flerken jacket. Det er en kort, innsvingt ytterjakke med gode lommer og et belte festet i sidene du knyter foran. Maokragen ble byttet ut ned en langsgående bred kant.

Siden det var mange forskjellige kvaliteter som skulle settes sammen i et og samme plagg, så ville jeg det skulle vaskes etter produksjon. Da finner stoffene sin permanente form i forhold til hverandre. For at det hele ikke skulle komme ut av fasong, så ville jeg sy materialene sammen som i et quiltet teppe. 

Både vaskingen og quiltingen bygde opp om det nære, som i hjemmelaget. 

Sammen med mine tålmodige samarbeidspartnere i Team Kameleon i Litauen, så fant vi ut av alle restestoffene og mulige kombinasjoner. Bla fant vi et firma som quilter. Et tynt vattlag blir lagt mellom stoffene før de syes sammen. Vaskingen gjør overflaten litt ujevn og ruglete. 

Qulting, vasking, knyting og det umiskjennelige hintet av slåbrok jevnes ut med den strenge formen og stivheten/tykkelsen vatteringen gir

Utenpå er den rene ullen, inni kan foret være blomstrete, smårutet eller mykt og silkeaktig. Alt i alt er 25 forskjellige stoffer fordelt på 11 modeller. Jeg har sett alle varianter i hodet mitt, tre varianter i levende live. I Litauen er de begeistret. Og snart komme de til oss.Heldigvis kom Italia og leverandørene på bane igjen, så de viktige buksene og skjørtene ble føyd inn i kolleksjonens rekker igjen. Perfekte venner er de alle med kosejakka.

Jeg synes kolleksjonen føles ny selv om det er mange av de faste elementene på plass. Det er akkurat dette som er så vanskelig, å vri meg selv og dere kunder i en ny retning akkurat passe fort så ingen faller av.

Velkommen høst!


Episode 8: Vårkolleksjonen 2020

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 8: Årets vårkolleksjon 2020


Hvordan starter man med en kolleksjon? Hvor får man inspirasjonen fra når man står der med blanke ark?

For min del, når jeg har holdt på så lenge, så er arkene aldri blanke. Allerede er det elementer som lager rammen. Det er sesongen, kundegruppen, materialvalg og tilgang, signaturen og forventningen. Noen ganger er disse rammene gode å kunne holde fast i, andre ganger føles det trangt. Men slik er det.

Det hele starter med klassikerne. Om vinteren er de strikket i myk merino ull. Vårens klassiker er den føyelige viskosen med tungt fall. Begge kvalitetene er utrolig behagelige å ha på seg, og smyger så fint rundt kroppen.

i januar og den tidlige våren trenger man ofte å roe litt ned etter julens festligheter. For det har jo vært fest på alle måter, handlefest, matfest, drikkefest og sosial fest.

Kolleksjonen min blir ofte preget av ønsket om denne roen, og de «lukter» yoga og detox lang vei ;) Neida, eller joda... Uansett er jeg stor tilhenger av behagelige plagg som sitter godt og fint, plagg du ikke trenger å tenke på at du har på. Noe som er med deg.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490,- og Classic jersey skirt til 1100,- Fargekombinasjonene er fra venstre: Light jade topp + light petrol skjørt, curry topp og dark red skjørt, dark petrol singlet og bordeaux skjørt

 


PÅ bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over) med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic slim jacket før: 1700,- / nå: 1190,- og Classic Wide jacket før: 1750,-/ nå:1225,-

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet light jade, skjørt light petrol, jakke steel blue. 2 – Singlet jade, skjørt dusty mint, jakke blue. 3 – Singlet curry, skjørt dark petrol, jakke petrol. 4 – Singlet petrol, skjørt bordeaux, jakke dark navy.

 Formene prøver jeg å balansere mellom vidt og tett for at de skal beholde femininiteten uten at det blir for mye. Bukser som sitter etter i livet og over rumpa får vide ben. Skjørt som sitter etter i livet har god vidde i skjørtekanten.

Jeg prøver hele tiden å finne opp nye klassikere. Mange får bli med sesong etter sesong, mens andre må jeg jobbe videre med eller forlate fullstendig. Ide og skisse blir ikke alltid like fint i virkeligheten ;)

Det har alltid vært viktig å lage kolleksjoner du kan ta med deg videre år etter år. I år henger vinter og sommer tett sammen. Fargeskalaen på vinteren tar en ny vending sammen med vårens farger.

Det er noe eget ved å føle seg fornyet. Et nytt antrekk eller bare nye sko kan være utrolig forfriskende. Derfor har det vært gøy å la fargene på vinter og vår gli over hverandre. Du kan få denne friske følelsen bare ved å legge til en ny topp eller en ny bukse til plagg du allerede har. Eller se fargene i garderoben din på nytt? 

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey skirt til 1100 / til høyre og venstre classic jersey wrap top til 1300 / i midten Spiff rib jacket til 1500 

Fargekombinasjonene er fra venstre: Curry singlet + bordeaux skjørt + dark petrol wrap top, light jade singlet + light petrol skjørt + wein strikkejakke, dark petrol singlet + bordeaux skjørt + jade wrap topPå bildet under har jeg satt sammen singlet + skjørt fra vårkolleksjonen (navn og priser som over), med strikkejakker fra vinterkolleksjonen. Det er Classic small cardigan før:1550 / nå:1085 + Classic Wide jacket før:1750/ nå:1225

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Singlet dusty mint + skjørt dark red+ jakke red. 2 - Singlet bordeaux + skjørt jade + jakke dark navy. 3 - Singlet dark navy + skjørt sea print + jakke steel blue. 4 - Singlet high red + skjørt curry + jakke burgunder.Sesongens farger starter med petrol i forskjellige nyanser med bordeaux som aksent.

Deretter følger rødt – først, en dyp og moden som blir den mer og mer intens til den nesten vibrerer.

Det grønne følger på i to klare jadefarger og slår seg sammen med vinterens intense blåtoner. Så spinner de rundt og rundt med masse energi og liv! Og svosj, så kommer den myke mint og lette gule og stryker den som en varm sommervind.

For eksempel... Men alle fargene kan blandes om hverandre, så klart. Det er det som er gøy med dem!

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100

Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux, singlet dusty mint + bukse i dark petrol, singlet i jade + bukse i sort.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger og strikkede topper fra vinteren. Det er Classic jersey trousers 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/ nå: 504 eller Classic topp før: 700/ nå: 476 og Sport wrap top til 1400

Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 -Ruffle top i wood thrush + flerken trousers i burgunder + wrap top i red. 2 – Ruffle top i turkis + bukser i bordeaux + wrap top i petrol. 3 – Classic top i sea + bukser i dark petrol + wrap top i gul. 4 – Classic top I turkis + flerken trousers I petrol + wrap top I sort.


I disse bildekollasjene viser jeg vår og vinterkolleksjonen om hverandre slik det kan være naturlig for deg å bruke dem. Strikket jakke over jersey topp og jersey skjørt eller bukse. Eller strikket topp under jersey topp. Klærne er enkle nettopp fordi slike kombinasjoner ikke skal bli for vanskelige.

På bildet over har jentene på seg Classic jersey singlet til 490 / Classic jersey trousers til 1100/ fra venstre Classic jersey wrap top til 1300/ Sport wrap top til 1400/ Spiff wrap bolero til 1450

 Fargekombinasjonene er fra venstre: Singlet i high red + bukse i bordeaux + wrap kaclet i dark red, singlet dusty mint + bukse i dark petrol + sport wrap top i sort, singlet i jade + bukse i sort + spiff wrap bolero i red.


På bildet under har jeg satt sammen en blanding av bukser fra begge sesonger, topper fra vinteren og classic jersey wrap top fra våren. Det er Classic jersey trousers til 1100 og Flerken trousers til før:1350/ nå:945 med Ruffle top før: 702/  nå:504 eller Classic topp før:700/ nå:476 og Classic wrap top til 1300

 Fargekombinasjonene fra venstre er: 1 - Ruffle top i sea + bukser i sort + wrap top i dark red. 2 – Classic top i blue + Flerken trousers i intense blue + wrap jacket i dark petrol. 3 – Classic top i burgunder + bukser i dark petrol + wrap top i jade. 4 – Amsterdam top i gold + bukser i bordeaux + wrap top i light petrol.

 

Håper dette kan inspirerer til fler- og merbruk. Ta en titt i garderoben din og se hvilke nye b\vendinger dine vanlige antrekk kan ta. Klær er gøy og dagen blir litt ekstra bra om du har en antrekk du føler deg helt perfekt i!

NB! Modellene jeg har vist fra vinterkolleksjonen kan være utsolgt eller utplukket på farger og størrelser. Forhåpentlig har de flyttet fra mitt stativ og inn i din garderobe :)