Mette Møller hjemmeside

FLERKEN

En følgesvenn i mine kolleksjoner er Flerken. Dette er plagg i en fast og litt tykk jersey. Plaggene i dette materialet ser veldig anstendige ut, samtidig er de veldig komfortable å ha på fordi det er strikket (jersey er et strikket materiale om du titter på det med lupe) og har elastan i seg. Her er årets varianter :


I bildekarusellen over ser du:

Flerken kjole til 2100,- i fargene sort - mørk blå - burgunder og rød. Jeg har laget løse ermerstrikket i merino ull som kan forlenge bruken av denne kortermede kjolen. Disse koster 420,-

Flerken omslagskjole til 2200,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød.

Flerken skjørt til 1400,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød 

Flerken kimono topp til 1650,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder og rød. Ermene er vide som gjør toppen særegen, men de kan kneppes sammen ved håndleddene så de ikke kommer i veien for deg.

Flerken bukser til 1400,- i fargene sort - mørk blå - brun - burgunder er slanke i livet og har vide ben. Den er perfekt til jobb da den ser veldig skikkelig ut, samtidig er den superbehagelig å ha på.


Men hva betyr eller er en Flerken?

Her på jorden ville vi forvekslet den med en pusekatt, men i sience fiction verdenen vet man å passe seg. Denne pusekatten skal man ikke plukke på nesa, nemlig.

En Flerken er lojal, og i farlige situasjoner kan den rulle ut tentakler med skarpe tenner fra munnen sin for å beskytte sine kjære. Disse piskeslagene kan få enhver motstander til å skygge banen. I tillegg kan en Flerken sluke hele galakser (som må beskyttes mot farer og skurker) og oppbevare dem i sitt indre hvor det er uendelig med plass og tid. 

Flerken blir vi kjent med i Marvel-filmen "Captain Marvel", hvor superheltene og skurkene i stor grad er kvinner. En mannsdominert genre og intergalaktisk krig løses av en kvinne. "I'm not gonna fight your war, I'm gonna end it" som superheltinnen sier det.

Les hele bloggen om den flørste Flerkenkolleksjonen  her.


Så hva har dette med klær å gjøre? Plaggene jeg kaller Flerken er ypperlige til jobb. De gir bevegelse og komfort. De er feminine uten å utlevere eller fjolle til femininiteten. De er enkle å bruke og vedlikeholde. 

Vi kvinner kan være snille og myke som katter, samtidig lar vi oss ikke plukke på nesa. Vårt indre kan romme våre egne uendeligheter sammen med alt og alle vi har ansvar for i vårt liv både privat og på jobb. Jeg tenker at Flekenplaggene har denne karakteren. Myke, føyelige med karakter og kraft.

En øvelse i å yte bedre er å se seg i speilet å si "Jeg vil, jeg kan, jeg er bra nok!" Min variant er å ta på et Flerken antrekk og når det kommer til stykket tenke: "I'm not a cat, I'm a Flerken!" .Det kan være morsomt i kassekøen på Rema, i trengselen på bussen, eller andre ganger når det plutselig er 1000 baller i lufta og stresset sniker på. Jeg er ikke sliten for jeg er en superhelt!!

Se alle Flerkenplaggene vi har her.Litt praktisk men supernyttig informasjon. Innhold, vask og bruk!

Materialet Flerkenplaggene er laget av består av 68% viskose, 27% nylon og 5% elastane. 

Viskose er cellulosebasert. Oppmalt treverk blir blandet med et limstoff, kjørt gjennom en dyse og kommer ut på andre enden i form av en tråd. Cellolosen kan være fra hele trær, men i senere tid i stor grad kapp og avfall av all slags innhøsting av korn, mais, ananas, trær osv. Hva som gjør viskose mijløuvennlig er om limstoffet er valgt med eller uten miljøomhu. og videre om produksjonsvannet blir renset og gjenbrukt i produksjonen eller sluppet rett ut i naturen. Les hva Fremtiden i våre hender sier om viskose her.

Nylon er en syntetisk fiber med god elastisitet og er relativt slitesterkt. Fiberet absorberer lite fukt og tørker raskt, det er dessuten også veldig bra på å holde formen. Elastane er i praksis plast, rett og slett gummistrikk. Når jeg ønsker å lage mest mulig miljøvennlige plagg, hvorfor velger jeg denne komposisjonen? Fordi plaggene i sin helhet blir mer brukervennlige, slitesterke og komfortable. Disse elementene gjør at du bruker plaggene mer og at de varer lengre. Vi kan dessverre ikke få alt i ett.


Så hvordan velge rett?

1 - Bare kjøp plagg du trenger og liker

2 - Bare kjøp plagg som passer deg og din hverdag

3 - Vær villig til å vaske og veldikeholde plagget riktig

Punkt 3 er viktig. Mange opplever at plagg er fine i butikken, men så forandrer det seg i vask. Det krøller og krymper. 

Viskosefiberen sveller i vann og trekker seg sammen når de tørker. Dette er fiberens natur og har ingenting med god eller dårlig kvalitet å gjøre. Men slaget er på ingen måte tapt. Krympen stryker du enkelt ut igjen. Flerkenlaggene kan du derfor synes blir mindre etter vask og det er helt korrekt. Vreng plagget og strekk materialet i lengderetningen mens du stryker (2-3 prikker) med damp. Om du velger å ikke stryke din Flerken bukse så vil knærne og rumpen din påføre disse delene av buksene trykk og varme, akkurat det samme som et styrkejern. Resultatet er tydelig rumpe og kneform i buksene. Om hele buksen blir strøket før du bruker den, så slipper du dette problemet.

Hvis du ikke liker eller orker å stryke klærne dine, så ikke kjøp viskose. 


Ellen har fått nye kjoler!

Kropp og klær. Veldig enkle to ord som inneholder et hav av variasjoner. Plaggene jeg velger å ha i en kolleksjon er laget utifra positive tilbakemeldinger fra tidligere kolleksjoner og forbedringer som et resultat av det motsatte. Ingen kropp eller personlighet er lik, så det å klare å finne den perfekte kjolen til hver enkelt er en spennende utfordring. Å komme i mål på dette klarer jeg så klart ikke, men det er veldig tilfredstillende hver gang jeg kommer et lite skritt videre.Ellen viser her de tre kjolene jeg skal snakke om i denne bloggen. Alle kjolene er enkle og rene i snittet, og laget i samme ånd. Samtidig er de konstruert slik at de kan passe forskjellige kropper. Ellen er ca 163 cm høy og er ca størrelse 42 iflg målskjemaet vårt. Allikevel bruker hun disse kjolene i 3 forskjellige størrelser, nettopp fordi fasongene er mer eller mindre på lag med hennes kropp.

Kole nummer 1 er Ruffle cuff dress som hun har på i størrelse 42. Det trenger hun først og fremst fordi hun må ha nok stoff nok til å dekke bysten. 44 ble for stort fordi den ble for lang i livet, 40 for liten for den ble for knapp foran.

Kjole nummer 2 er Summer dress som hun har på i størrelse 40. Den gir passe lengde i overdelen. Den gir en høy livlinje uten at den trekker seg opp i ryggen.

Kjole nummer 3 er Ellens new dress som hun har på i størrelse 38. Her var bystelinjen plassert riktig, samtidig hadde den nok vidde til å rekke rundt. Hun kunne nok også hatt 40 eller 42 i denne også for å få til mer rynker i ryggen, men da hadde den også blitt gradvis lengre og unett.
Ruffle Cuff Wrap dress (2450,-) er en klassisk omslagskjole. Den sitter etter i overdelen og har klokkeformet skjørt. Ermene er smale øverst men har en liten puff nederst ved mansjetten. V-halsen er dyp nok så du ikke føler deg innestengt. Med en underkjole under, så kan den justeres til å dekke kløften en større byste kan lage. 

Siden kjolen har lange ermer, så tenker jeg den er en fin vårvariant og passer fint i jobbsammenheng. Ha på et skjerf, tette strømper og støvletter og den er fin til tidlig vår, eller kle den helt "av", bruk lettere sko til og den framstår som luftigere og mer sommerlig. Summer dress (2350,-) er en kjole jeg har hatt gjennom flere sesonger og er fremdeles en favoritt hos mange. Jeg tror det er fordi den fremhever det feminine uten å eksponere kroppen for mye. Båthalsen er elegant og dekker brystpartiet uten å bli for tett. Rynkene foran i den markerte og høyt plasserte midjen bryter opp bysteflaten. Kjolen har små og lette ermer som dekker overarmene akkurat. Midjen er plassert høyt og skjørtet har rikelig med vidde slik at mage, rumpe og lår og alle mulige tilhørende komplekser kan få være i fred under der. Ellens new dress (2350,-) er en hybrid av fjorårets Ellen dress og Ruffle dress. Halsen og ermene er flatterende og dekkende. Skjørtet er klokkeformet og har mye vidde. Det er godt med vidde i ryggen som du samler sammen med båndet som er sydd fast i sidene. 

I denne kjolen så prøver jeg å gjøre livet lettere for dere som er 160 cm høye og størrelse 44 som jeg har beskrevet i tekstene over. Om man har mye eller lite rynker i livet bak spiller ingen rolle så lenge DU føler at den passer. 

På filmen under viser jeg hvordan kjolen i størrelse 36 ser ut og knytes på en person som er 165 cm høy og har målene til størrelse 36. I filmen med Ellen på toppen av dette innlegget, så har hun samme kjole på seg i størrelse 38. Legg merke til at hun har ingen rynker i ryggen. Hun er ca størrelse 42 iflg. målskjemaet og er ca 163 cm høy. 

Kroppene våre er forskjellige og de er hva de er. Kjolen får ikke mine pupper til å bli større og de får ikke Ellen sine til å bli mindre. Men kan vi har begge på kjole som vi føler oss fin i på våre egne premisser. Dette er tre varianter av sesongens kjoler. Samme tankebane bruker jeg i hele kolleksjonen. Det skal være feminint og komfortabelt. Det skal være fremhevende, men ikke for avslørende. Hva som er rett for den ene kan være helt anderledes, men like riktig for den andre. 


Selin


Denne uken presenterer vi Selin. Hun er en 22 år gammel jente som studerer markedsføring og kommunikasjon i tillegg til å jobbe i skobutikken Roccamore. 


Over har Selin på seg Softer than Soft kimono dress i sort til 2700.  Støvlettene er fra Roccamore.

Selin er 163 cm høy og har på seg klær i hhv 44 og 46. Hun er en nydelig jente med en formfull og feminin figur. De strikkede plaggene mine smyger seg selvfølgelig rundt og med kroppen hennes.

Kimono kjolen dekker til bysten hennes og hadde blitt veldig streng og tung om den ikke hadde sittet tett og beskrevet formene hennes. Den A-formede skjørtedelen lager en fin bevegelse når hun går og hennes femininitet kommer til sin rett.Det som ikke så lett kommer fram på bilder, men som er veldig tilstede i virkeligheten er Selines lette og feminine måte å bevege seg på. Hennes måte å føre kroppen sin på stemmer godt med hennes myke og vennlige framtoning. Med våre selvkritiske øyne, så ser vi sjelden slike verdifulle ting ved oss selv. Du er ikke bare en kropp med vekt og mål, men en helhet som inneholder mer enn dette.

Som designer er det veldig tilfredstillende å lage klær som framhever noe av det beste ved en person. Gode farger, gode linjer og komfort gir trygghet slik at resten av personligheten kan får uforstyrret plass.


På bildet over har Selin på seg Retro long jacket til 2300, Retro trousers til 1550 og Frances slip top i sort til 400,-

Dette settet har jeg i stor grad laget for å passe Selin sin figurtype. Den lange jakken dekker ryggen, rumpe og lår som er generelt store hang-ups. Mange vil dekke og gjemme bort kroppen sin uten å dekke og gjemme den bort. En designutfordring med andre ord :)

Retro jacket dekker og gjemmer til en viss grad. De 4 hektene som lukker jakken foran er plassert i bystehøyde og sitter så tett at jakken ikke spriker i bruk. Beltet bak er der mer for å lage innsving isteden for å knytes rundt som en slåbrok. 

Resultatet jeg vil fram til er linjen foran som går fra skuldrene til hektene i en V og deretter går utover til en omvendt V. Da brytes fronten opp i to, den forlenges og den diffuse X-linjen gjør det feminint. De lange, rette buksene under er med på å understreke dette. Strekker og forlenger. 


På bildet over har Selin på seg Softer than Soft Butterfly sweateri purple til 1550 og Retro trousers til 1550.  Glitterstøvlettene er fra Roccamore


Her har Selin på seg samme bukse som over, men her har vi blåst i å skjule og gjemme. Her er det en god helhet som teller.

Det er mye elastikk i retro buksene og for å ikke la det blir for rundt og mykt, så er bena laget rettere og har søm i pressen foran. Butterfly sweater sitter etter over hoftene og underermene, men er ledig i overdelen. Ton-i-ton detaljene på genseren gjør at den ser mindre ut enn den er. Dvs, underdelen blir forlenget og overdelen forkortet. 

Selv om dette antrekket ikke dekker så mye, så kan det for en større person oftere se nettere ut med mindre enn mer stoff på kroppen. 

Hva som ofte er utfordringen med å veilede kunder i å finne et godt antrekk er i hvilken grad kunden er "på lag" med seg selv eller ikke. Er de på lag er det lettere å finne fine antrekk og vi kan fortelle poeng ved designet som jeg har beskrevet ovenfor. Når det er tall på en størrelse som blir viktigst, da er slaget for en god og bærekraftig garderobe tapt.

Handler du på nett, så er det viktig at du leser informasjonen om produktet, bruker målskjemaet og ser på bildene eller filmene av plagget for å danne deg et så riktig bilde som mulig av hva du kan forvente av et plagg. Er du på ditt eget lag i tillegg, så er sjansene for å treffe blink mye større :)