Det er et styr med disse forutbestemte handledagene. Jeg tror både forbrukere og handelsstand føler man går inn i en hvirvelvind og man får håpe man kommer ut med vettet i behold.
Vi inviterte til en uhøytidelig "foto-shoot", og at folk kunne komme med plagg som trengte en liten fiks. Mange hull og rifter kom, ble fikset, og gamle plagg fikk nytt liv, hurra!
Det var også noen modige sjeler som prøvde seg foran kameraet. Siden alt stod klart, så hadde vi det litt moro vi som jobber her også. På bildet over er det vår egen Black Friday skribent Tora som leker seg med selvutløseren :) Les hennes innlegg her om du har lyst.
Camilla tok sjansen. Hun er 179 cm høy og har på seg hhv. Softer than Soft long jacket og Softer than Soft kimono dress, begge i størrelse 42. Skoene er fra nabobutikken Roccamore.
Camilla hadde med seg sin kollega Caroline som valgte å bli tatt bilde av i Flerken wrap dress. Hun er også opp mot 180 høy og har på seg kjole i størrelse 42.
Innsatsen var upålagelig, og jeg synes begge to så veldig elegante og fine ut.
Så gikk Tora og jeg løs på selfiene igjen. Det er fnis og fjås mens vi prøver å få til noe vi har sett på instagram. Begge har på seg Retro T-dress i størrelse 38. Tora er en størrelse 38 og er 170 cm høy. Jeg er en størrelse 36 og er 165 cm høy. Begge har på sko fra Roccamore.
Så fikk vi med Helen på laget slik at dagens Mette Møller-team ble komplett. Hun har også på Retro T-dress i størrelse 36. Hun er 158 cm høy og er en størrelse 34.
Det kom også en kunde som motvillig stilte opp på bildet i skjørtet hun akkurat hadde kjøpt. Det hele ble veldig direkte, rett fram, kjapt og ekte. Akkurat slik jeg forestiller meg klærne mine der ute. På,- ferdig,- gå! Hun hadde valgt Lace skirt til dette denne dagen.
Til slutt tok Helen og jeg en runde til med selvutløseren. På mange måter er selve situasjonen så "unaturlig" og vi blir så stylta opp at vi må le av det og brått blir alt mer ekte.
Her har Helen på Softer than Soft V-dress og jeg har på Flerken Wrap dress.
Alt i alt en fin dag når vi lot hvirvelvinden bli igjen ute. Takk for dere som valgte å fikse på sine gamle helter og takk til dere som handlet seg nye helter. Så ser vi fram til gode på-ferdig-gå hverdager resten av året.
Hvordan er Black friday for en liten bedrift som oss? Les vår blogg "Black week cyber friday" her om du har lyst.
Vår ekstrahjelp på, Tora Berg, er en ung og engasjert jente. Hun har delt sine tanker om Black Friday med oss i denne bloggen:
Black Friday er en årlig handledag som finner sted den fjerde fredagen i november. Det er en amerikansk tradisjon (selvfølgelig) og er starten på julehandelen. Begrepet ble først brukt i Norge i 2010. Nå er det et vanlig begrep og noe mange gleder seg til. Alt er billigere og ordet ”rabatt” henger i ethvert vindu. For mange er det en fin dag å få kjøpt gaver til en billigere penge eller unne seg noe fint. Hvis du er en av de som planlegger dette, så vil jeg gjerne at du leser dette:
Over 100 millioner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. Industrien slipper ut mer enn flytrafikk og sjøfart til sammen.. Mote industrien produserer 20% av verdens avfallsvann. En halv million tonn mikrofiber slippes ut i havet årlig, tilsvarende 3 millioner fat olje. I Norge kjøper vi i gjennomsnittet 63 klesplagg hvert år. Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. I fjor høst kjøpte vi mer klær og sko enn noen gang. 300 tusen tonn klær blir kastet i havet og elver.
Hvordan vet jeg alt dette? Er jeg en slags klimaekspert? Nei. Jeg leste FN sin klimarapport og googlet litt rundt under nøkkelord som “forbruk, klær, Norge”. Det tok meg 5 minutter.
“ Oi! Se så billig, den må du jo bare slå til på! Perfekt til julebordet!”. Ikke si denne setningen den 25 November. ”Denne jeansen er på 70% og sitter mye bedre enn den jeg har hjemme, jeg slår til”. Ikke si denne setningen den 25. November. Hvorfor ikke?
Hvis et klesplagg er billig betyr det at det er laget av dårlig kvalitet under dårlige, uetiske arbeidsforhold. Det betyr at plagget er en del av klimaverstingen ”fastfashion”. Jeg gjentar: Over 100 milloner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. ”Oi! Se så billig, det er bare å holde seg unna. Det er det her som ødelegger jorda vår”: Det er det du skal si.
Å produsere en jeans krever 7000 liter vann. Jeg gjentar: Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. Du får ikke meg til å tro at du, eller en venn eller familiemedlem ikke har en bukse hjemme som funker akkurat like fint. Ikke kjøp den buksa.
Ikke kjøp på Black Friday. All den skumle statistikken og alle de farlige faktaene er ikke noe mindre sanne bare fordi det er Black Friday. Det er ingen skam i å gi brukte julegaver. Det er ingen skam i å kjøpe gjenbrukt.
Dette står jo på en blogg til en klesbutikk, hvordan henger dette sammen? Nå skal du høre.
Hos Mette Møller er det ”slow fashion”, for å sette et begrep på det. Ting tar tid fordi ting gjøres ordentlig. Det tar lang tid å designe klær fordi Mette bruker lang tid til å tenke ut plagg som er praktiske, stilfulle og tidløse. Det produseres ikke så mye av hvert plagg fordi god kvalitet koster. Her går det sakte. Og det funker. Klærne blir bra og de blir brukt. Jobben jeg har hos Mette Møller fikk jeg fordi min mor har handlet her i 20 år. Jeg har dermed sett klærne hennes gjennom hele oppveksten og lånt de (noen ganger tatt de) siden ung alder. La meg bare si det sånn: du finner ikke klær hos de største kjedene som passer både mor og datter, men det gjør du her. Klærne er tidløse. De er klassiske.
Mette Møller kommer ikke til å ha noe salg på Black Friday. Vi støtter ikke dårlige produserte klær laget av underbetalte arbeidere i dårlig kvalitet. Vi støtter ikke fredagen der alle gjøre tankeløse kjøp av dårlige klær de ikke trenger. Men vi støtter fargen svart. Vi støtter klær av god kvalitet produsert under gode arbeidsforhold til en rimelig pris. Vi støtter gjennomtenkte kjøp av gode basisplagg du kan ha i flere ti år. Det er det vi tilbyr. På denne black fridayen tar vi det derfor veldig bokstavelig: vi kjører all black. Alle våre sorte basisplagg: gensere, kjoler, bukser og skjørt vil henge framme og vi vil stå klare til å hjelpe deg å finne det plagget som passer deg best. Du vil ikke få rabatt, men du vil få gode, tidløse, praktiske, elegante klesplagg som passer deg og som du kan ha i flere år. Og kanskje best av alt: du vil få slippe å ta del i vår tids det største kapitalistiske kaos.
Ikke gi inn for Black Friday, ikke bidra til enda mer klesavfall, gjør en forskjell. Vær så snill. Du har nok.
I den mest triste og våte delen av november kommer et kick av de store. Black Week med høydepunktet Black Friday etterfulgt av Cyber Monday. Supertilbudene står i kø og det er duket for handlefest. Så hva vil Mette Møller komme med til bordet i denne jubeluken?
Moro til side,- hvorfor velger vi dette istedenfor å være med på den store festen, akkurat som de store kjedene? Som forbrukerene sikrer seg kupp, så må Mette Møller også være på bane og sikre seg forbrukerenes penger. Men kan jeg? Vil jeg? Må jeg?
Jeg kan ikke.
Pandemien var en utfordring hele bransjen bærer preg av enda, selv om alle later som ingenting ovenfor forbrukeren. At hjulene stoppet opp førte til at mange bedrifter ikke klarte seg og la ned, ekspertise forsvant eller flyttet på seg. Når alt skulle i gang igjen, så var det færre hjul og det tok tid å få hele kjeden i gang fra A til Å. Økt etterspørsel gir også økte priser. Den påfølgende inflasjonen har ført til at lønn går opp uten at man egentlig får større kjøpekraft.
For vår del har feks. prisen på materialer økt med 35%, og minstelønnen i Litauen, hvor jeg produserer min kolleksjoner, økte med 50%. Det betyr det blir en utfordring å holde mitt nåværende prisnivå og samtidig drive bærekraftig.
Kort fortalt, jeg har ikke råd til å redusere prisen på klærne så mye at jeg kan henge med på denne handlefesten. Det blir som å tisse i buksa for å holde seg varm.
Jeg vil ikke.
Det hele denne bedriften lever av er alle dere som handler til fullpris. Og jeg er så evig takknemlig for dere. Det er dere som gjør det mulig for meg å være liten og drive etisk og rettferdig. Å sette prisene kraftig ned på dette tidspunktet vil være veldig dårlig gjort ovenfor dere som allerede har investert i et nytt produkt fra meg.
Jeg vil også at mitt design skal handles fordi du virkelig VIL ha det og kommer til å bruke det masse. Ikke fordi du får en ekstra rus av å ha spart noen kroner.
Fra et miljøperspektiv, så blir det ikke riktig å støtte en slik bruk og kast mentalitet som denne handlefesten bygger opp under. Hvorfor skal jeg støtte noe verden trenger at vi går bort fra? Litauen var i starten et lavkostland, og mye av grunnen til at deres konfeksjonsindustri blomstret opp. At deres lønninger og levestandard øker er veldig bra! Så skal jeg snu ryggen til dem nå for å kunne være med på en kjøpsfest?
Nei, det kan jeg ikke.
Absurd nok holder jeg VIL i den ene hånda og KAN i den andre, mens begge bena er solid plantet i bransjen jeg synes å være imot. For jeg har jo også salg, og forer markedet med nye kolleksjoner hver sesong. Det ligger i margen dette med kjøp og salg. Å kunne levere hva du vil ha akkurat når du vil ha det.
Men nå går ikke det lengre. Jeg hverken kan eller vil følge løpet til "de store gutta". For jeg MÅ ikke :)) Det jeg må er å være liten, smidig og kreativ i måten jeg driver på. Være på lag med kunde, miljøet, arbeideren og min egen samvittighet. Utfordringer er til for å løses! Og det er akkurat det jeg planlegger å gjøre. Verden er i endring og vi må endres med den!