Mette Møller hjemmeside

Hva skjer nå?

Så hva skjer? Hva kan dere forvente av Mette Møller framover?

Realiteten jeg står ovenfor er at klærne mine blir for dyre for det publikummet jeg har. Jeg kan ikke forvente at dere kan eller vil betale “dobbelt” pris for klærne mine i tiden vi lever i nå. Kanskje noen, men ikke mange nok til at hjulet kommer til å gå rundt.

Jeg kan alltids finne rimeligere produsenter og materialer, søke rimeligere land for begge deler slik mange andre gjør. Men det føles veldig feil å gjøre det nå når etikken og miljøet burde komme før vårt behov for noe nytt eller "billig". Å komme ned i pris på materialer og produksjon vil ofte bety at jeg må produsere mer. Og er det hva miljøet trenger nå? Og hva med de små produsentene jeg har brukt i 15 år? Skal jeg forlate dem når de kommer opp på et godt arbeidsmiljønivå? Nei, fot i bakken. 


Så hva skjer nå?

Høsten 2023 halverte jeg butikken, og ansatte ingen til å erstatte Helen og Tora som sluttet av helt andre årsaker. Helen planla å flytte tilbake til Grimstad og Tora skulle dykke ned i studiene. Med tre dager åpen butikk og to dager til å organisere butikk/kollekjson/sosiale medier og nettbutikk, så klarte jeg å holde det i gang selv. Det ble mye jobb, men det er jeg jo vant til :)

Det kom en liten strikkekolleksjon i strikk. Jeg brukte garner jeg allerede hadde på lager hos strikkefabrikken, og klarte dermed å holde prisene i sjakk. I tillegg ryddet jeg i Flerken modellene og lagde noen fine klassiske Mette-plagg. Med to små kolleksjoner nennsomt komponert sammen med plagg fra tidligere kolleksjoner, så ble det en fin høst.

Samme strategi har jeg våren 2024. Jeg har laget noen nye modeller i strikk og jersey. Jeg har lagt til farger samt fylt opp med manglende størrelser i de klassiske kjolene i både jersey og Flerken serien. I denim kommer det et nytt skjørt og en ny bukse.

 

I juni 2024 kommer jeg til å flytte ut av lokalet i Kirkegata 17 og finne et atelier. Da blir det ikke lengre noen butikk å komme til, men jeg vil fremdeles ha nettbutikken. Kolleksjonene blir begrenset. Jeg vil lage plagg i Jersey, Flerken og denim. Jeg vet ikke hva som er realistisk å lage i strikk enda, denen ballen henger femdeles i løse lufta.

Tanken er å ha dette som en base som skal holde liv i merkevaren og meg samtidig som jeg utforsker nye veier. De heter foreløpig:

Lage mønster av nøkkelplagg fra tidligere kolleksjoner slik at folk kan sy dem selv. Med tiden vil jeg også holde kurs hvor vi sye disse plaggene. Det vil være kurs for de som allerede kan sy, men det vil bli mye å lære om forståelsen av materialer, passform og manipulering av mønstre.

Redesign. Hvordan redesigne plagg på en slik måte at du ikke tenker på at det er redesignet? Å kjøpe brukt eller gjøre om plagg selv er veldig bra, men det tar tid og krever både kunnskap og interesse. Hvordan kan jeg lage klær som er 100% sirkulær uten at kunden tenker på det? Hvordan kan jeg gjøre et riktig valg mye enklere å ta?

Restrikk. Hvordan strikke/hekle om gamle plagg til nye? Dette er en av mine store hobbyer. Man har en gitt ramme det er veldig spennende å klare å være kreativ innenfor. Idelt sett ønsker jeg å holde kurs i dette også, hvor hovedpoenget er å lære å tøye kreativiteten, tørre og skjønne hvordan man kan gå utenfor vante spor. 

Men alt dette med tiden. Akkurat nå er det nok å runde av gammelt system før jeg tar fatt på det nye. Håper dere vil følge med! Dette blir gøy :)

Black shoot

Det er et styr med disse forutbestemte handledagene. Jeg tror både forbrukere og handelsstand føler man går inn i en hvirvelvind og man får håpe man kommer ut med vettet i behold.

Vi inviterte til en uhøytidelig "foto-shoot", og at folk kunne komme med plagg som trengte en liten fiks. Mange hull og rifter kom, ble fikset, og gamle plagg fikk nytt liv, hurra!


Det var også noen modige sjeler som prøvde seg foran kameraet. Siden alt stod klart, så hadde vi det litt moro vi som jobber her også. På bildet over er det vår egen Black Friday skribent Tora som leker seg med selvutløseren :) Les hennes innlegg her om du har lyst.Camilla tok sjansen. Hun er 179 cm høy og har på seg hhv. Softer than Soft long jacket og Softer than Soft kimono dress, begge i størrelse 42. Skoene er fra nabobutikken RoccamoreCamilla hadde med seg sin kollega Caroline som valgte å bli tatt bilde av i Flerken wrap dress. Hun er også opp mot 180 høy og har på seg kjole i størrelse 42.Innsatsen var upålagelig, og jeg synes begge to så veldig elegante og fine ut. 

Så gikk Tora og jeg løs på selfiene igjen. Det er fnis og fjås mens vi prøver å få til noe vi har sett på instagram. Begge har på seg Retro T-dress i størrelse 38. Tora er en størrelse 38 og er 170 cm høy. Jeg er en størrelse 36 og er 165 cm høy. Begge har på sko fra Roccamore.Så fikk vi med Helen på laget slik at dagens Mette Møller-team ble komplett. Hun har også på Retro T-dress i størrelse 36. Hun er 158 cm høy og er en størrelse 34.


Det kom også en kunde som motvillig stilte opp på bildet i skjørtet hun akkurat hadde kjøpt. Det hele ble veldig direkte, rett fram, kjapt og ekte. Akkurat slik jeg forestiller meg klærne mine der ute. På,- ferdig,- gå! Hun hadde valgt Lace skirt til dette denne dagen.Til slutt tok Helen og jeg en runde til med selvutløseren. På mange måter er selve situasjonen så "unaturlig" og vi blir så stylta opp at vi må le av det og brått blir alt mer ekte. 

Her har Helen på Softer than Soft V-dress og jeg har på Flerken Wrap dress

Alt i alt en fin dag når vi lot hvirvelvinden bli igjen ute. Takk for dere som valgte å fikse på sine gamle helter og takk til dere som handlet seg nye helter. Så ser vi fram til gode på-ferdig-gå hverdager resten av året.

Hvordan er Black friday for en liten bedrift som oss? Les vår blogg "Black week cyber friday" her om du har lyst.Black Friday

Vår ekstrahjelp på, Tora Berg, er en ung og engasjert jente. Hun har delt sine tanker om Black Friday med oss i denne bloggen:


Black Friday er en årlig handledag som finner sted den fjerde fredagen i november. Det er en amerikansk tradisjon (selvfølgelig) og er starten på julehandelen. Begrepet ble først brukt i Norge i 2010. Nå er det et vanlig begrep og noe mange gleder seg til. Alt er billigere og ordet ”rabatt” henger i ethvert vindu. For mange er det en fin dag å få kjøpt gaver til en billigere penge eller unne seg noe fint. Hvis du er en av de som planlegger dette, så vil jeg gjerne at du leser dette:

 

Over 100 millioner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. Industrien slipper ut mer enn flytrafikk og sjøfart til sammen.. Mote industrien produserer 20% av verdens avfallsvann. En halv million tonn mikrofiber slippes ut i havet årlig, tilsvarende 3 millioner fat olje. I Norge kjøper vi i gjennomsnittet 63 klesplagg hvert år. Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. I fjor høst kjøpte vi mer klær og sko enn noen gang. 300 tusen tonn klær blir kastet i havet og elver.

 

Hvordan vet jeg alt dette? Er jeg en slags klimaekspert? Nei. Jeg leste FN sin klimarapport og googlet litt rundt under nøkkelord som “forbruk, klær, Norge”. Det tok meg 5 minutter. 


“ Oi! Se så billig, den må du jo bare slå til på! Perfekt til julebordet!”. Ikke si denne setningen den 25 November. ”Denne jeansen er på 70% og sitter mye bedre enn den jeg har hjemme, jeg slår til”. Ikke si denne setningen den 25. November. Hvorfor ikke?

 

Hvis et klesplagg er billig betyr det at det er laget av dårlig kvalitet under dårlige, uetiske arbeidsforhold. Det betyr at plagget er en del av klimaverstingen ”fastfashion”. Jeg gjentar: Over 100 milloner klær blir produsert hvert år. Tekstil industrien står for 8% av globale utslipp og drivhusgasser. ”Oi! Se så billig, det er bare å holde seg unna. Det er det her som ødelegger jorda vår”: Det er det du skal si.

 

Å produsere en jeans krever 7000 liter vann. Jeg gjentar: Hver innbygger i Norge har i gjennomsnittet 359 klesplagg i skapet sitt og hvert femte plagg bli aldri eller svært sjeldent brukt. Du får ikke meg til å tro at du, eller en venn eller familiemedlem ikke har en bukse hjemme som funker akkurat like fint. Ikke kjøp den buksa.

 

Ikke kjøp på Black Friday. All den skumle statistikken og alle de farlige faktaene er ikke noe mindre sanne bare fordi det er Black Friday. Det er ingen skam i å gi brukte julegaver. Det er ingen skam i å kjøpe gjenbrukt. 


Dette står jo på en blogg til en klesbutikk, hvordan henger dette sammen? Nå skal du høre.

Hos Mette Møller er det ”slow fashion”, for å sette et begrep på det. Ting tar tid fordi ting gjøres ordentlig. Det tar lang tid å designe klær fordi Mette bruker lang tid til å tenke ut plagg som er praktiske, stilfulle og tidløse. Det produseres ikke så mye av hvert plagg fordi god kvalitet koster. Her går det sakte. Og det funker. Klærne blir bra og de blir brukt. Jobben jeg har hos Mette Møller fikk jeg fordi min mor har handlet her i 20 år. Jeg har dermed sett klærne hennes gjennom hele oppveksten og lånt de (noen ganger tatt de) siden ung alder. La meg bare si det sånn: du finner ikke klær hos de største kjedene som passer både mor og datter, men det gjør du her. Klærne er tidløse. De er klassiske.


Mette Møller kommer ikke til å ha noe salg på Black Friday. Vi støtter ikke dårlige produserte klær laget av underbetalte arbeidere i dårlig kvalitet. Vi støtter ikke fredagen der alle gjøre tankeløse kjøp av dårlige klær de ikke trenger. Men vi støtter fargen svart. Vi støtter klær av god kvalitet produsert under gode arbeidsforhold til en rimelig pris. Vi støtter gjennomtenkte kjøp av gode basisplagg du kan ha i flere ti år. Det er det vi tilbyr. På denne black fridayen tar vi det derfor veldig bokstavelig: vi kjører all black. Alle våre sorte basisplagg: gensere, kjoler, bukser og skjørt vil henge framme og vi vil stå klare til å hjelpe deg å finne det plagget som passer deg best. Du vil ikke få rabatt, men du vil få gode, tidløse, praktiske, elegante klesplagg som passer deg og som du kan ha i flere år. Og kanskje best av alt: du vil få slippe å ta del i vår tids det største kapitalistiske kaos.

 Ikke gi inn for Black Friday, ikke bidra til enda mer klesavfall, gjør en forskjell. Vær så snill. Du har nok.