Mette Møller's website

Et hull kan vel ikke oppstå av seg selv? Så hvorfor har det seg da at det noen ganger plutselig bare skjer? Vel, det kan være av forskjellige grunner. Vi tar deg gjennom noen av de mest vanlige når det gjelder plagg strikket i ull. 


Hull i ull? Vi har svaret på hvorfor det skjer! Bruksuhell: 

Bruksuhell skjer når plagget er i bruk. Du er på vei ut døra og plutselig henger du deg opp i eller kommer borti noe. Vipps så har det fine ullplagget ditt fått et hull. Jo tynnere ullstrikken er, jo lettere er det å få hull fordi tråden er tynn og ømfintlig. Jo løsere ulla er strikket, jo lettere er det å dra ut en tråd. Det kan være når du løfter opp barnet ditt, katten eller hunden, eller når du tar på deg genseren og den henger seg opp i smykket, klokka eller ringen din. Plutselig så har en liten kant eller krok hengt seg opp i en av maskene og revet av fiberen eller trukket i tråden. Det er ikke sikkert du legger merke til det der og da, så når plagget er i bevegelse og tråden blir trukket ut av posisjon, så oppstår hullet og det kan være vanskelig å spore årsaken.  Slike bruksuhell er den vanligste grunnen til at man får hull i ullplagget sitt. Men hvordan kan man unngå dette? 


Hvordan unngå:

Først av alt må du anerkjenne at selv om du har betalt dyrt for klærne dine så betyr det ikke at det skal tåle alt. Tenk på silke.. Silke er dyrt, men skjørt og må behandles deretter. Akkurat slik er det med ullstrikk også. Du har kanskje forstått det allerede, men veldig mange uhell kan man altså unngå ved å være forsiktig når man tar av og på ullplagget. Tynn strikk er veldig bevegelig i forhold til sømmer og strikkede sammenføyninger. Da er det fort gjort å strekke disse litt ekstra fordi selve materialet lett lar seg strekke uten problem. Spesielt gjelder dette bevegelsen når man stikker armene i ermene på en jakke og strekker den godt over skuldrene for at ermene skal komme på plass. Det er en utfordring for sammenføyningen i nakken og den henger ikke alltid med. "Man skal det ikke tåle normal bruk da?" Jo, men jo tynnere og finere ullplagget er strikket, jo mer utsatt blir det for slike uhell. Om man er oppmerksom på disse tingene ved bruk, så går det fint. Om du er litt røff i dine bevegelser og bruk, så velg heller en tykkere ull som er tettere strikket.


Når uhellet først er ute:

Se etter om tråden har blitt kuttet eller bare dratt ut. Hvis tråden kun er blitt dratt ut så kan du helt enkelt trekke tråden inn igjen slik at det ikke syns. Hvis tråden er kuttet derimot må du sy igjen hullet. Finn en tråd som du vil bruke og sy rundt hullet slik at du får med alle maskene. Vær forsiktig og ikke bruk en altfor skarp nål. Da kan du ende opp med å kutte trådene rundt hullet og gjør vondt verre. Vi kan også fikse hull for deg (ca 175 kr per hull) men hvis du ønsker å gjøre det selv så kan vi hjelpe med å finne tråd som kan passe plagget ditt. 


Hvorfor lager vi plagg som ikke tåler en trøkk?

I vår klassiske strikkekolleksjon bruker vi samme kvalitet sommer og vinter. På vinteren er den tykkere fordi det er kaldere i været, på sommeren er tråden tynnere siden det er varmere i været. En lett liten overdel i ull er gull verdt og en god følgesvenn til sommerkjolen. Tynn ull luner uten å bli tett og klam og den tørker fort om den blir fuktig. Plaggets uttrykk er også lettere slik at den harmonerer bedre til et sommerlig antrekk.
Tekstilskadedyr:

Klesmøll eller tekstilbiller er ikke godt å få i hus. Disse er både plagsomme og kan gjøre stor skade på tekstiler og spesielt går det utover ulltøy. Hvis du oppdager at det er kommet små hull i noen ullplagg uten at du kan skjønne hvorfor så kan det være møll eller tekstilbiller. Det er larven til klesmøllen som spiser og lever av ull. Når møllen legger eggene foretrekker den ren ull (som alle våre strikkeplagg er laget av). Eggene, som blir til larver, er avhengige av fettstoffer for å utvikle seg og derfor lever de best i klær som ikke er vasket så ofte. Ubehandlet ull er derfor mer utsatt da det inneholder naturlige fettstoffer. Det kan være grunnen til at det oppstår hull på noen ullplagg, og ikke på andre. Jo tynnere ullen er, desto lettere er det å "spise" seg gjennom fiberen og man ser hullene raskere..


Hvordan unngå:

Problemet oppstår som oftest når plagget får ligge i ro over en lenger periode. Hvis du pakker bort ulltøyet for vinteren så sørg for at de er pakket tett i plast eller bokser slik at du unngår angrep. Du må også tømme alle lommer for rusk og sørge for at plagget er rent. Et ullplagg som får ligge lenge i ro er mer utsatt enn de som henger og er i bruk. Bruk møllkuler eller kleshengere av sedertre. Dette liker ikke møllen. Eggene sitter ikke særlig godt fast, så det er lurt å riste plaggene med jevne mellomrom eller før du pakker dem ned for vinteren.


Når uhellet først er ute:

* Støvsug grundig. Vær spesielt nøye i rom og skap hvor det er funnet klær med hull, og pass på å være nøye langs lister og i kroker og sprekker. Husk å kast støvsugerposen etterpå.
* Rist klær og angrepet tekstil godt. Eggene sitter som regel løst og er ikke særlig solide.
* Møllen liker ikke store temperaturforskjeller: Utsett plagg som er angrepet for temperaturendringer gjentatte ganger. 
* Har du husdyr bør du undersøke deres seng og oppholdssted ekstra nøye. Her er det mye god mat for møllen.
* Frys eller vask angrepet tekstil.


Slitasje på ulltråd: 

Hvis du fortsatt ikke kan forstå hvorfor det dukker opp små hull i ullplagget ditt så er det en siste naturlig forklaring på hvorfor det blir hull. Etter en tid vil et ullplagg generelt bli svakere i sømmer og tråden slites ned og blir tynnere etterhvert som årene går. En ulltråd er spunnet opp av mange små fiber som trekkes ut og tvinnes så de henger sammen for å bli en tråd. Med årene vil flittig bruk av et plagg gjøre slik at det lettere oppstår hull rett og slett fordi tråden blir svakere. Du får siltasjehull som oppstår her og der. Ull er et naturlig materialet og akkurat som håret på hodet ditt kan det bli tørt og knekke lettere. Jo mindre du vasker ulla til bedre beskyttelse har den mot tørrhet, men etterhvert må man altså regne med at ullplagget lettere får hull i seg. Uansett hvor god kvaliteten er så holder ikke en ulltråd for evig. Det krever at man tar vare på plagget sitt og er villig til å gjøre den jobben. 

Hvordan unngå:

Hvis du ønsker å beholde et plagg lenge er du helt nødt til å behandle det med omsorg. Tenk på bruken din og Ikke vask ullklærne dine så ofte.. Ull består av naturlig fett som beskytter tråden og holder den sterk. Til mer du vasker jo mer av det naturlige fettet forsvinner. Ull er selvrensende og trenger ofte bare å luftes eller legges i fryseren. Fjern flekker for hånd. Når du først skal vaske plagget så vil vi anbefale deg å bruke ullvask i maskin. Ikke vask ull for hånd. Ofte er du mer uforsiktig i dine bevegelser enn hva en vaskemaskin er. Vi har også en tendens til å bruke for varmt vann når vi vasker for hand. Putt ditt ullplagg i en vaskepose og vask med vaskemiddel for ull. Er det en jakke så knepp igjen alle knapper. Igjen for at plagget ikke skal få unødvendig slitasje i vask. Ull blir svakere i våt tilstand. Om plagget slippes "fritt" og ukneppet løs i vaskemaskinen, så strekkes den og kan knyte seg sammen i seg selv eller mad andre plagg i samme vask. Da kommer det unødig press på sammenføyninger og tråder kan briste. Stryk alltid etter vask om du vil at det skal se ut som da du kjøpte det. Dette er viktig! Når du kjøper ett ullplagg i butikken så er det ferdig strøket fra fabrikken, dyre som billige plagg. Når ullfiberen kommer i kontakt med vann så trekker det seg sammen til sin opprinnelige form. Akkurat som et krøllete hår vil trekke seg sammen når det blir vått! Sammentrekningen er ikke permanent, men vil rette seg ut igjen om det blir strøket. Mange mener at ull alltid krymper, og handler en størrelse for stor. Da kan du velge enten å ha en krøllete jakke som passer nesten eller en glatt og pen som passer perfekt.

Mange mener også at man ikke skal stryke ull da ullen blir ødelagt av det. Det er riktig at ved for hard og varm stryking blir ullfiberen presset flat og vil miste mange av sine unike egenskaper. Om du stryker med damp (da formes ullen lettere) og med passelig trykk og varme, så vil det ikke skade ulla. Husk, dette er en prosess alle kommersielle ullplagg har gått gjennom før de kom ut for salg, så det er en myte at ulla ødelegges av dette.

Strykejernet er din venn og hjelper deg til å holde dine ullplagg fine. Du kan lese mer om hvordan du kan ta vare på klærne dine i bloggen vår "Ta vare på klærne dine"


Har du spørsmål? Gi oss en kommentar så svarer vi så fort vi kan :) 

Hvordan unngå at klær blir statisk


Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare klistrer seg fast til kroppen din. Utrolig kjedelig og irriterende!  Hvorfor er det slik at klærne vil inn mot kroppen din og ikke henge rett ned? Jo, elektrisitet som ikke kommer noen vei.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som blir sperret inne mellom ulike lag. Det blir som en magnet som trekker element mot hverandre. Spesielt med tørr og kald inneluft. Fuktighet løser opp elektrisitet så derfor er det fint å bruke tøymykner fordi det funker som en fuktighetskrem til fiberne. 

Om et plagg kan bli statisk kommer an på fiberens evne til å holde på strøm. Ull holder på strøm f.eks.


Hvilke stoffer skjer det med?

Både ull, silke og polyester/akryl er gode isolater og har derfor evnen til å bli statisk. Ull og silke er også ofte så myke at det skal ikke så mye til for at det trekkes sammen. Bomull er ofte stivere og er en dårligere isolator. Derfor er ikke disse plaggene utsatt for dette fenomenet i samme grad. 


Hvordan løser vi problemet?

Føre var:

·         Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Dette er bra for syntetiske plagg som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.

·       Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet fra første sekund!

·       Ha alltid med en liten flaske med tøymykner. Alternativt, et tips fra KK.no, ha en liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam på lur.

·       Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.

·       Bruk alltid en underkjole eller underskjørt når du har på deg ullkjole. En tung og glatt underkjole gjør at kjolen over faller fint rundt kroppen.


Ettersnar:

·       Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse på de forskjellige lagene som klistrer. Feks, et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.

·       Ingen tøymykner i nærheten? Da kan håndkrem, hårspray eller rett og slett vann hjelpe. Dog vær forsiktig så ikke noe av dette lager flekker på tøyet ditt.

·         «Kleshenger i stål. Sveip over plagget med en kleshenger i stål. Metallet skal lede de negativt ladede elektronene vekk fra klærne. Gjør gjerne det samme på kroppsområdet hvor klærne klenger.»

·         «Fest en liten sikkerhetsnål i linningen på skjørtet.»


Fine alternativ i viskose og bomull


Det finnes ingen internasjonale standardmål for ulike størrelser. I min tid har jeg brukt mange gradører som lager grunnmønster opp i flere størrelser. Alle sier det samme, hvert enkelt merke må bestemme mål på størrelsene. Hva er da en normal størrelse?

Ulike merker designer for ulike målgrupper. Jeg er 165 cm høy og passer inn i min størrelse 36. Leser du bloggen "Hvilken fasong passer meg?" så finner du meg under et lite timeglass.Våre ulike fasonger


Et spørsmål vi ofte får: “Er størrelsene deres normale?” Hva skal man svare på det? Klærne er jo ikke unormale. Alle er ulike og slik er det også med klær. I skjemaet nedenfor så er nesten ingen av butikkene like i sine størrelsemål. Fra kundens perspektiv hadde det jo vært fint å vite at en M alltid er en M. Spesielt når mye av handelen foregår på nett, men slik er det altså ikke.Våre størrelser sammenlignet med andre

Str.40 Mette Møller Lindex HM Cubus Vero Moda
 Byste 96 92 92 98 96
Midje 78 76 76 82 76
Hofte 103 100 100 106 102


Hovedutformingen av mitt eget design er preget av egen erfaring med form på klær.

Hvis vi kan se bort i fra størrelsen på plagget så kan vi snakke om det som egentlig er viktig.

Hvilken fasong har plagget?Sport dress i bildet til venstre har X-fasong og sitter tett mot kroppen. Sammenlignet med A-line dress vil denne oppleves som mindre på grunn av sin fasong. A-line dress har A-fasong og snøring i livet. Denne kjolen sitter ikke like tett mot kroppen og vil oppleves som større.


Så hva skal man gjøre da? 

  1. Ikke tenk at en størrelse alltid er lik.
  2. Finn ut hvilken fasong du er og hva som føles komfortabelt.
  3. Se etter plagg som bygger opp under dette.
  4. Kjøp dine klær i butikker der de ansatte har god innsikt om produktene de selger.


Populære kategorier