Mette Møller's website

Hvordan unngå at klær blir statisk


Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare klistrer seg fast til kroppen din. Utrolig kjedelig og irriterende!  Hvorfor er det slik at klærne vil inn mot kroppen din og ikke henge rett ned? Jo, elektrisitet som ikke kommer noen vei.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som blir sperret inne mellom ulike lag. Det blir som en magnet som trekker element mot hverandre. Spesielt med tørr og kald inneluft. Fuktighet løser opp elektrisitet så derfor er det fint å bruke tøymykner fordi det funker som en fuktighetskrem til fiberne. 

Om et plagg kan bli statisk kommer an på fiberens evne til å holde på strøm. Ull holder på strøm f.eks.


Hvilke stoffer skjer det med?

Både ull, silke og polyester/akryl er gode isolater og har derfor evnen til å bli statisk. Ull og silke er også ofte så myke at det skal ikke så mye til for at det trekkes sammen. Bomull er ofte stivere og er en dårligere isolator. Derfor er ikke disse plaggene utsatt for dette fenomenet i samme grad. 


Hvordan løser vi problemet?

Føre var:

·         Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Dette er bra for syntetiske plagg som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.

·       Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet fra første sekund!

·       Ha alltid med en liten flaske med tøymykner. Alternativt, et tips fra KK.no, ha en liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam på lur.

·       Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.

·       Bruk alltid en underkjole eller underskjørt når du har på deg ullkjole. En tung og glatt underkjole gjør at kjolen over faller fint rundt kroppen.


Ettersnar:

·       Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse på de forskjellige lagene som klistrer. Feks, et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.

·       Ingen tøymykner i nærheten? Da kan håndkrem, hårspray eller rett og slett vann hjelpe. Dog vær forsiktig så ikke noe av dette lager flekker på tøyet ditt.

·         «Kleshenger i stål. Sveip over plagget med en kleshenger i stål. Metallet skal lede de negativt ladede elektronene vekk fra klærne. Gjør gjerne det samme på kroppsområdet hvor klærne klenger.»

·         «Fest en liten sikkerhetsnål i linningen på skjørtet.»


Fine alternativ i viskose og bomull


Det finnes ingen internasjonale standardmål for ulike størrelser. I min tid har jeg brukt mange gradører som lager grunnmønster opp i flere størrelser. Alle sier det samme, hvert enkelt merke må bestemme mål på størrelsene. Hva er da en normal størrelse?

Ulike merker designer for ulike målgrupper. Jeg er 165 cm høy og passer inn i min størrelse 36. Leser du bloggen "Hvilken fasong passer meg?" så finner du meg under et lite timeglass.Våre ulike fasonger


Et spørsmål vi ofte får: “Er størrelsene deres normale?” Hva skal man svare på det? Klærne er jo ikke unormale. Alle er ulike og slik er det også med klær. I skjemaet nedenfor så er nesten ingen av butikkene like i sine størrelsemål. Fra kundens perspektiv hadde det jo vært fint å vite at en M alltid er en M. Spesielt når mye av handelen foregår på nett, men slik er det altså ikke.Våre størrelser sammenlignet med andre

Str.40 Mette Møller Lindex HM Cubus Vero Moda
 Byste 96 92 92 98 96
Midje 78 76 76 82 76
Hofte 103 100 100 106 102


Hovedutformingen av mitt eget design er preget av egen erfaring med form på klær.

Hvis vi kan se bort i fra størrelsen på plagget så kan vi snakke om det som egentlig er viktig.

Hvilken fasong har plagget?Sport dress i bildet til venstre har X-fasong og sitter tett mot kroppen. Sammenlignet med A-line dress vil denne oppleves som mindre på grunn av sin fasong. A-line dress har A-fasong og snøring i livet. Denne kjolen sitter ikke like tett mot kroppen og vil oppleves som større.


Så hva skal man gjøre da? 

  1. Ikke tenk at en størrelse alltid er lik.
  2. Finn ut hvilken fasong du er og hva som føles komfortabelt.
  3. Se etter plagg som bygger opp under dette.
  4. Kjøp dine klær i butikker der de ansatte har god innsikt om produktene de selger.


Populære kategorier

Hvilken fasong passer meg?

Våre passformer (klikkbare bilder)


På bildet over er en oversikt over forskjellige kroppsformer. Denne er begrenset, men mange kan passe inn i varianter av disse og den kan være en god hjelper når man skal finne sin fasong. (Husk at enhver av disse grunnformene kommer i alle slags høyder og med mer eller mindre kroppsmasse.)
Shop etter fasong

Din fasong minner om rektangel:

Kjole 1) vil du kanskje gå opp en str fordi ditt bredeste punkt er kjolens smaleste.

Kjole 2) må du kanskje vurdere å gå ned eller prøve din vanlige størrelse siden din fasong korresponderer bedre med kjolens. Din fasong minner om pære:

Kjole 1) vil du kanskje gå ned en str fordi ditt smaleste punkt er kjolens smaleste. 

Kjole 2) må du gå opp i størrelse om den skal passe rundt hoftene. Din nette overdel vil bli helt borte i altfor mye stoff oventil. En H-kjole vil nok ikke passe fasongen til en pære. 


Så hva må jeg tenke på? 

1. Hvilken fasong har plagget og passer det min fasong? 

2. Hvor elastisk er stoffet som er brukt? 100% ren viskose eller bomull har ikke noe elastisitet i seg og vil derfor oppleves smått hvis fasongen ikke passer. Ull og viskosejersey har god elastisitet og vil oppleves normalt eller til og med stort i størrelsen.

Vi ønsker at du skal finne det plagget som passer din fasong. Ikke nødvendigvis velge ut i fra størrelse. Et tall sier ingenting om fasong eller materialet som er brukt. Det som teller er at du har på deg noe som passer, som får deg til å føle deg bra og som får deg til å bli trygg, sikker og glad. :)

Vi hjelper gjerne hvis du sender oss en melding eller legger igjen en kommentar :)