Mette Møller's website

Take care of your clothes

Vasketips:

Vreng alltid plagget før du legger det i maskinen, da slites ikke overflaten unødvendig. Bruk gjerne vaskepose for delikate kvaliteter. Følg ellers vaskeanvisningen til plagget. Har du en jakke eller cardigan? Knepp igjen alle knapper før vask. Da unngår du at plagget strekker seg i en unormal retning. 


Stryketips:

Dampstrykejern på ullplagg gir best resultat. Stryk på vrangen for å unngå gjennomslag. Et ullplagg kommer ferdig vasket og strøket fra fabrikken. Ullfiberen, som har en naturlig korketrekkerform, er presset flat. Ved vask trekker ullfiberen seg tilbake til sin naturlige form og blir rund. Plagget kan da føles som det har krympet uten at dette er tilfellet. Stryker du det får det sin opprinnelige fasong tilbake.

Hvorfor nupper det? 

En tråd lages ved å spinne sammen mange forskjellige fibere. I en ferdig spunnet tråd ligger fiberen flatt. Under veving eller strikking vil fiberen holdes nede ved at den jevnlig blir strøket på i prosessen. I bruk blir fiberen utsatt for friksjon fra andre klær, vesker, stolseter eller armer og ben som beveger seg. Dette kan få fiberen til å løsne fra tråden sin, og den jevne bevegelsen ruller den løse fiberen sammen til en liten ball eller nupp. 

Noen mennesker opplever mer nupper enn andre. Er du varm kan det få fiberen til å løfte seg litt ekstra. Det er fordi ullfiberen er programmert til å ese om det blir varmt for å lage et ventilerende lufterom. 

At et plagg nupper, betyr ikke at det er av dårlig kvalitet. Er ullfiberen spesielt glatt og fin, som kasjmir eller angora, sklir den lettere ut av tråden sin og lager en nupp. Er ulla derimot grov og krøllete og i tillegg hardt strikket eller vevd skal det mer til for at fiberen løsner og nupper seg.

Er du redd for at et plagg skal nuppe må du tenke på hvordan du bruker det. Velg en jakke som har glatt for, og unngå vesker av stoff eller semsket skinn. 

Bruker du en nuppepeller vil plagget se pent ut lenger. Stryker du ullplagg etter vask legges fiberen ned, og den vil ikke nuppe så fort.


Hvorfor er det blir klærne elektriske? 

Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet i et materiale å gjøre.

Statisk elektrisitet er elektrisitet som er blir sperret inne mellom lag av tekstiler og ikke slipper ut. Den fungerer da nesten som en magnet og trekker lag i klærne dine mot hverandre. Dette skjer spesielt når det er tørr og kald inneluft. 

Fuktighet er det som vil løse opp klistringen fordi det vil lede elektrisiteten gjennom stofflagene og ut i det fri. For å komme den statiske elektrisiteten i forkjøpet, så kan det lønne seg å bruke tøymykner når du vasker klærne dine, spesielt strømpebukser. Tøymykner vil fungere som fuktighetskrem til fibrene. Du kan også ha litt tøymykner på lur om klistring skulle komme brått på. Ta da litt tøymykner på hendene og bre det utover håndflaten. Stryk hendene lett over lårene dine, foran og bak og du vil se stofflagene slippe tak i hverandre. Du setter elektrisiteten fri!

Om noe er elektrisk eller ikke kommer an på fiberens evne til å lede strøm. Polyester, som jo er plastikk, holder veldig godt på strøm. Det er derfor vi dekker ledningene våre med plastikk. Derfor oppstår statisk elektrisitet ofte i plagg laget av polyester. Men også silke og ull er gode isolatorer, og statisk elektrisitet vil også inntreffe her. 

Mange er raske til å sette dårlig kvalitet sammen med statisk elektrisitet, men det er altså ikke riktig. Do we have anything that suits you?


Hvorfor designer jeg det jeg gjør?

Som forbruker, så forholder man seg til en store mengde klær, men bare en kropp. Som designer er det omvendt. Ikke en mengde klær, men en stor mengde kropper. Hvor begynner jeg? Hvordan kan lage noe som passer til alle? Det er bare rett plagg til rett kropp som må til, eller?

På 90 –tallet gikk det en talkshow serie som het "Ricky Lake". Typisk amerikansk blabla med sort/hvit løsninger. «Bli ny» var flere ganger et tema. Et utvalg damer fikk klippet håret, ble sminket og kledd i klær som passet deres kropp. Alle ble jo fine, men som designer in-spe, så slo det meg gang på gang,- men det er jo ikke henne! Spesielt ble jeg lei meg på en ung jentes vegne. Midt i grungens tid, så ble den rebelske 18 åringen i hullete, tighte jeans, med ring i nesa og altfor stor rutete skjorte, til en liten frøken i rosa cardigan, blyantskjørt og perlekjede. Til forveksling lik programlederen. Hele salen jublet og moren var overlykkelig. Jenta selv,- veldig beklemt.

Så rett form til rett kropp behøver ikke bli riktig i det hele tatt. Samme hvor mye form og størrelse jeg snakker om, så er ikke mine klær noe for deg om du ikke liker eller føler deg hjemme i min stil. Så hvorfor er Mette Møller klær som de er?På bildet under har vi vist et utvalg klær som kan passe til en "Pære" fasong. Marker en nett overdel, ikke gjem denne under store overdeler. Alt etter smak kan du ha både vide og smale underdeler, men kanskje finest når det skrår lett utover.

På bildet over har vi funnet modeller som kan passe til et "Frodig timeglass". Det er på den ene siden viktig å beskrive eller å antyde formene for at kroppen ikke skal bli borte. På den andre siden kan det bli litt voldsomt å overbeskrive. For å lette uttrykket er det fint å veksle mellom tynne og tykke materialer i et antrekk. Er du min type?

Signaturen min, det rene, enkle og feminine ligger i bunn og fargelegger alle valg jeg tar, og typen klær jeg lager. Min designerstil er veldig lik min personlighet, konkret, jordnær og uten staffasje. Jeg liker å være fin, elegant og komfortabel. Jeg liker at klærne mine passer til hverandre slik at det er lett å finne antrekk om man er i kjole, bukse, pynte eller laidback humør. Derfor er gode baseplagg blitt min bane. Og trekker jeg hodet ut av min egen sorte garderobe, så er det veldig moro å leke med farger i kolleksjonene til glede for dere andre.

Men innenfor denne stilrammen mener jeg at jeg burde få alle former til å føle seg vel. Det klarer jeg ikke.

Ironisk nok er de klærne som jeg kler best selv også de som er de mest populære. Jeg tror det er fordi jeg har en større nærhet til «problemstillingen» enn når jeg forestiller meg behov andre fasonger har enn min egen.Det "Lille Timeglasset" som er vist under passer veldig godt til merket i fasong. Den kler både innsvingte og rette plagg. Om man er en lav og tynn utgave av denne fasongen er det viktig at plaggene ikke blir for lange eller for tunge i materialene. (NB! Har du generelt problemer med at ting er for lange, så husk at vi legger opp og tar inn.)

På bildet over har vi en "Smal kvadrat". Du kan godt kle en videre overdel som balanseres med en smalere underdel. Alle de tre kjolene her er rette, men gir deg femininitet på forskjellige måter. Asian square dress er rett som en stor genser, men har også et belte i sidene så du kan antyde en sving. Fish wide dress er rett, men formet. Det skrå partiet foran myker opp det firkantede uttrykket. Birdy shirt dress er i et mykt og føyelig materiale og bølger seg lett rundt kroppen når du beveger deg. Er du min form?

Jeg er 165 cm høy og passer inn i min egen størrelse 36. Ryggen er kort, beina er staute. Overdelen er smal mens rompa er godt polstret. I formskjemaet vil jeg være et lite timeglass. Gjennom tiden har jeg alltid hatt problemer med å finne noe som passer akkurat. Jeg har for mye form. Ofte blir mine beste attributter borte om mine bredeste punkter skal få plass. Størrelse XL måtte jeg opp i for i det hele tatt få buksa over leggen hos Filippa K, mens jeg måtte ta den inn 15 cm i livet.

Hovedutformingen av mitt eget design blir derfor mye preget av min egen erfaring med form på klær.  Jeg ønsker å vise min femininitet men ikke utlevere den. Jeg ønsker å være fin uten å måtte tenke på det mer enn akkurat når jeg kler på meg.


Et eksempel er mine klassiske kjoler: Livlinjen er hevet, som gjør skjørtedelen lengere. Dette strekker silhuetten. Plagget sitter tettere på overdelen så en nette byste og midje kommer fram. Underdelen er videre så rumpe og ben ikke blir så framtredende.

De beste plaggene mine fra jeg startet til nå er bygget rundt dette prinsippet. Og det har holdt gjennom tid og trend. Mine egne behov har truffet mange andres fordi de ikke er kalkulert, men ekte følt. På bildet under er en "Omvendt triangel".  Behovene er stikk motsatte av mine egne kan det synes ;) Om du føler du fort blir kleshenger så bruk lag på lag med kortere vertikale delinger. Omfavne dine lengder, bruk dem og vis det fram. Lange strikkebukser med tunika og en rett jakke over vil se veldig elegant ut, og krever nettopp gode skuldre og en fin lengde.

For å strekke linjene til en "Eple" fasong, så er det lurt med plagg som har vertikale delinger.  Veksle mellom volumene i antrekket: En vid jakke er fin til en smal bukse. En liten rett jakke er fin til lange flytende bukser. Lag på lag er fint, men ha god dynamikk i materialbruken. Kjolen C2 Classic wide dress på bildet passer veldig ofte fint til denne fasongen. Beltet deler opp foran og hever livlinjen som kan være fint om du er kort. Er du lang og har mye byste er ikke dette så fint, men da kan du bare knyte beltet bak. Beltet knyter du så løst som du vil og denne beskriver fasongen din uten å klenge eller utlevere deg.Men det passer ikke meg

Så er det fasonger jeg har veldig problemer med å finne ut av. Spesielt om du har bred rygg og stor byste og er ganske høy. Alt jeg får til ved meg selv blir jo helt latterlig feil. Jeg har forsøkt mange ganger. Jeg har sett på og snakket med folk med denne formen. Jeg kan jo så mye om balanse, delinger av flater og plassering av linjer, men det blir kalkulert og ikke ektefølt. Det rare er at det kjenner du som kunde også. Det hender jeg i designprosessen stopper opp og ikke finner rett deling eller linjeføring og tenker,- det er det vel ingen som legger merke til allikevel.... så er det gjerne på akkurat der du som kunde stopper ved. «Den føles ikke riktig....jeg vet ikke helt hva det er, den er bare feil». Jeg vet!!!!!!!!!!! Ååååååå!!!!!!!

Jeg står på terskelen og ser på behovene, mulighetene og de spennende utfordringene som ligger der ute. Skulle ønske jeg hadde klart å bli større på de årene jeg har holdt på, så jeg hadde kapasitet til å gå igang med dette skikkelig. Alle kler ikke alt, men noen har større utfordringer enn andre. Det er en veldig stor glede å klare å kle en «fortapt» sjel. Å se det i øynene deres : «Å, når var jeg fiiiin!!» Det slår røde-løper opplevelser så innmari ned i dunken.

Inntil videre har jeg det jeg har og vi tilpasser det vi kan. Har du meninger og konkrete tips og triks du vil dele, så hører jeg gjerne!


 

Fasongen "Rektangel" som du ser under er den jeg synes er vanskelig å kle. Mine anbefalinger er som hos "Eple", å dele opp med linjer på langs. Minnie jakken er fin fordi den er kort bak og strekker seg langt ned foran. Med en krage som går opp i halsen, så strekker man linjen ytterligere. Samme prinsippet gjelder for Herring big jacket (bruk den uten belte). Med dette ville jeg ha brukt smalere underdeler. Smoothie dress er også fin å bruke uten belte. Materialet har et elegant og godt fall, så den rette fasongen vil ikke føles som en boks. 

Does a normal body have a normal size?One thing is as certain as the fact that the Norwegian winter is freezing; whether we want to or not, we are all faced with the debate regarding women's bodies. Numerous articles are written on the subject.  You get tips on what to eat and what not to eat... Suddenly a banana conatins too much sugar?! Who has ever become obese as a result of eating too many bananas? And the biggest question of them all; How to get the summer body?... A quick google search gave me 68.3000 results. Are there really over 68.000 ways of getting the summer body?


Then there is the other side of the coin, with TV shows such as Top Model Plus Size and pictures of beautiful curvy women are shared and spread like wildfire on Facebook. Are they too slim to be plus-size models?


Both the media, the neighbour and ourselves (?) love to talk about the body. Most of us love having an opinion about it, whether it is our own or others. It seems that no matter the shape, the woman's body never looks good enough. Because after all, are you actually "allowed" to say that you are satisfied?


The picture below is from Dove's campaign called "For Real Beauty". These are 11 completely normal women. It is also completely normal to be shorter, higher, thicker and thinner than the women in this picture. The campaign was based on a survey that showed that only 2% of women consider themselves beautiful... 2% !!!!!! The goal was of course to sell more soap, but they also tried to get through an important message: "To make women feel comfortable in the skin they are in, we want to create a world where beauty is a source of confidence and not anxiety."


I also think these women are beautiful because they look happy and content. We can ask ourselves; was the confidence a result of their beauty or did they become attractive as a result of having confidence?In our store we meet different women every day and almost without exception, they manage to say something negative about themselves in the fitting room. The knees aren't nice, the calves are too thick, the bum to flat, the stomach too big, they are too pale, they are too short, the shoulders too gangly, the neck too long. Not one body part is left unscrutinized. Old and young, they all have complexes. Interestingly enough one customer can have an issue with for example their knees. Then the next customer comes in with the exact same knees, but for her the problem is her breasts being all wrong. Usually the flaws aren't visible to anyone but yourself.


However, the one thing that nearly all of them are equally concerned with is what size they use, or rather what size they definitely DON'T use. "Is your sizing normal?" is a frequently asked qestion among our customers. What do we reply? There are only wrong answers. No person is abnormal and the clothes aren't abnormal either. Nevertheless, it can go completely wrong.


Usually we'll answer yes, because it is better to be within the limits of what each individual should define as normal. Then we'll add that the sizes can be small. That way, if there is a need to size up it is not perceived negatively. As long as the person isn't petite, then it can go in the opposite direction. "I'm definitely not a size 34, I'm a size 36!"


If we remove our attention from the size, we can instead focus on what's actually important: SHAPE! It's more important to talk about how the clothes are shaped and how they are meant to fit the body. Whether a garment is experienced as big or small will not be determined as much by size, but rather depend on whether or not it's shape is right for your body.


If you stop by our store we'll gladly help you with this, but if you're shopping online it can be more tricky. Therefore it's important to read the description of the garment. How has the designer envisioned the garment's fit? Which possibilities of variation are there? Is the shape of the garment compatible with your own shape?
A guide to your shape


In the picture above you'll see an overview of different body shapes. Even though it is limited, many people will fit into variations of these and it can be of good help. (Remember that each of these basic shapes come in all types of heights and with more or less body mass).


Let's say you find two dresses online. One has a definite X-shape, the other an H-shape. You have looked at the guide and found that you are a Rectangle. With the X-shaped dress you will most likely have to size up one size as your widest part will be the slimmest part of the dress. Does that mean that the dress is small in size? With the H-shaped dress you would've had to size down as your shape corresponds better with the shape of the dress. Does that mean that the dress is big in size?


If you're a Pear you might have to size down in the X-shaped dress as the slimmest part of the dress will be at your own body's slimmest part. Does that mean that the dress is big in size? Accordingly, you would've had to size up in order for the H-dress to fit around your hips and your petite upper body would disapear in too much fabric at the top. Does that mean that the dress is small in size?


But this has nothing to do with sizes, you might think now? It's rather a question of a good or bad fit. Exactly!! So forget about the damned number!! It doesn't say anything about you. What counts is that you wear something that FITS, that makes you feel good and that makes you feel secure, confident and happy.Martine says:

Some people think the clothes from Mette Møller are too small and some think they are too big. Some fit the clothes perfectly. Martine who works as the marketing manager at Mette Møller describes her body as following:


"Something I've come to realise is that not all clothes will fit me, even though I might wish they did. I'm a size 40 in the upper body and around the breasts, but a size 38 around the hips and bum. However, my waist is my slimmest part! In addition, I'm too tall to fit any trousers... I'm not a perfect match for everything, but I've found good solutions. In the fall collection I really liked the Classic wrap jacket, but it didn't fit my long back. Instead I chose the Classic long jacket, which I also use as a dress. And I just love the Fish cropped pants, the fact that they're short just fits my long legs even better. Problem solved ;) "


As you can tell Martine is a completely normal girl with a completely normal body, even if she needs different sizes.


Our size chart

The reality is that we can't meet the needs of all body types equally well. The number of sizes is limited, but in combination with different shapes, they can still fit most body types.


Here is the size chart I use when I'm designing my clothes. If you measure yourself and compare it with this, you'll find your place in our landscape of styles. Then it is important that you consider which shape you are according to the guide shown above. These two elements go hand in hand and one is lost without the other.


You'll find this chart on all the product pages in our online store.