Mette Møller's website

Episode 11: Hvordan vaske klærne dine?

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 11: Hvordan vaske klærne dine?


Å behandle plaggene dine riktig er alfa og omega for dets levetid. Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal vaske, derfor vil vi gi deg en liten oversikt. Må du må vaske?

Noen ganger trenger plagget bare en liten hvil. Heng det pent på en henger og la det være i fred. Da kan både form og lukt bli svakere.

Om mykere plagg får rumpe, knær eller albuer, så kan du henge det på badet mens du dusjer. Da kan dampen får fibrene til å komme tilbake til sin opprinnelige form igjen. Om ikke det hjelper, så ta en runde med strykejern. Ikke strekk plagget, men hold dampen over «bulken» og se materialet trekke seg sammen.

Et alternativ til å vaske er å legge plagget i fryseren. Da dreper du bakterier som er kilden smuss og vond lukt.

For å unngå å vaske så mye er det også viktig å bruke riktige plagg til rett anledning. Tøy du bruker på jobb henger du pent i skapet når du kommer hjem. Skift til plagg det ikke er så farlig med, som du kan gnukke i sofaen eller leke med barn og kjæledyr i.Når du må vaske:

Ren bomull er en hardfør fiber som tåler å vaskes ved høye temperaturer, 60 til 90 grader. Sengemidd dør ved 58 grader. Derfor er det bra om sengetøyet er laget i bomull så du kan vaske det hardt. Også håndklær er bra å kunne vaske på over 60 grader.

Barneklær har oftere behov for å bli vasket, det er derfor smart om disse er i bomull. 

Selv om bomull tåler dette, så er det verdt å merke seg at jo hardere behandling et materiale får, desto fortere blir det slitt og mister fargen. 

Ren bomull kan helt greit tørkes i tørketrommel.

Lin bør vaskes på et skånsomt program, uten blekemiddel. Det krymper i vask, og tåler ikke å bli gnidd.

Viskose bør ikke vaskes hardere enn 40 grader finvask. Dette er en halvsyntetisk fiber som blir svakere i våt tilstand, og kan bli skadet av overdreven vri og vridning som kan oppstå i en vaskemaskin. Viskose blir hardt og trått når det er vått, men mykt og føyelig med en gang det er tørt. Viskose kan trekke seg mye sammen i vask, men dette stryker du lett tilbake.

Viskose burde ikke tørkes i tørketrommel da viskose ikke er glad i å bli eksponert for for mye varme. Plaggets overflate vil slites og bli unødig stygt. Mikrofiber + helsyntetiske materialer må ikke vaskes på mer enn 40 grader, men det kan være hardere vask enn finvask (materialet tåler flere omdreininger i minuttet enn hva finvask gir). Syntetiske plagg er i bunn og grunn plastikk og kommer nærmere «bristegraden/smeltepunktet» desto varmere det blir behandlet. Ergo forringes materialet om det til stadighet blir utsatt for mye varme.

Det er viktig å merke seg at tøymykner setter vond lukt i syntetiske plagg og det er vanskelig å få bort. Du kan prøve å få bort vond lukt ved å la plagget ligge i en blanding av 50% vann og 50% hvit eddik en stund, og skylle det opp etterpå.

Ironisk nok er mye treningstøy er laget i syntetiske materialer. Vær derfor nøye med å ikke la det ligge vått for lenge. Vask og heng det til tørk så fort som mulig etter trening. Da trenger heller ikke vasken å være så lang, for bakteriene har ikke fått tid til å sette seg. Ha heller ikke maskinen for full slik at det ikke er vann nok til at plaggene blir skylt skikkelig.

Tørker du syntetiske plagg i tørketrommel, så må du være forberedt på en fest av statisk elektrisitet etterpå.

NB! Ikke kjøp treningstøy som det reklameres for at inneholder såkalt antiodør. De er tilsatt kjemikalier som er uheldige både for mennesker og miljøet siden det kan være svært giftig.Ull må kun vaskes på ullprogram i maskinen eller for hånd (Stol på maskinen din, den er programmert til å vaske ulla di perfekt!). Ull blir også svakere i våt tilstand og må ikke vris eller kastes fort og mye rundt omkring.

Det finnes superwashbehandlet ull som er laget for å tåle 40 grader vask (sportsundertøy). Se etter merking.

Siden ull har selvrensende egenskaper, slipper ullklær smuss og lukt lettere. Derfor kan ull vaskes sjeldnere, og det er ofte nok å lufte eller fryse det.

Silke er et skjørt og eksklusivt materiale som skal håndvaskes eller vaskes med skånsomt vaskemiddel (for eksempel Milo) på et tilpasset program. Silke skal aldri tørkes i tørketrommelen.

NB! Er plagget laget av et blandingsmateriale, må du ta hensyn til den svakeste komponenten i plagget ved vask.

Et eksempel er en jeans med elastan. Ved 60 grader kneler gummien i elastanen mens bomullen tåler det fint. Ved de første to-tre vaskene ser alt fint ut, men så vil elastanen smuldre opp. Samme bukse vasket like mange ganger på 40 grader finvask ville ha holdt seg helt fint.Uansett:

Knepp igjen alle knapper, da vil ikke plagget strekkes og knytes sammen med andre plagg i maskinen og det blir mindre belastning på sømmer og  materiale

Vreng plagget, da vil innsiden slites mot andre plagg i maskinen og ikke utsiden.

Bruk vaskepose av samme grunn som de to punktene over

Vask med liknende farger. Vi vet alle hva som skjer med røde sokker i hvitvasken?


Tørking

Tørketrommel vil slite på plagg uavhengig av hva det er laget av. De vil kastes rundt og rundt i varm luft. Ved friksjon og varme vil små hår på fibrene reise seg og lage en nupp, eller de vil slites bort. Selv om nupper kan fjernes med nuppefjerner, så vil en tørketrommel lage nupper over hele plagget og ikke bare slitepunkter som ellers kan være vanlig. Uansett blir plagg som tørkes i tørketrommelen bli utsatt for unødvendig slitasje.

Om du henger plagg til tørk, så strekk plagget i form før du henger det over snora.

Henger du et plagg til tørk på henger må du være oppmerksom på at tyngden av fukten som trekkes nedover strekker fibrene øverst på plagget. Pass på at plagget ikke er for vått når du henger det opp.

Løst vevde eller strikkede plagg tørker du best ved å la det ligge flatt.

Sytråd kan trekke seg mer sammen enn plagget i vask. Strekk sømmene ut før du henger det til tørk. 


På bildet over bruker damen til venstre strykejern og damen til høyre steamer. Begge deler er gode verktøy til å få dine nyvaskede plagg til å bli glatte og fine :)


Stryking

En fiber preges av å bli våt. Alle plagg er strøket i en produksjon. Fibre blir presset flatere og strukket ut. Dette er helt vanlig, naturlig og riktig. Skal plagget kom tilbake til slik du kjøpte det, så MÅ det strykes.

Skal du glatte over et plagg som har blitt litt krøllete, så kan du bruke en steamer. Dette er veldig effektivt, men vil ikke kunne strekke ut et viskoseplagg som har trukket seg godt sammen da det var vått, da trenger du strykejern.

 

Rens

Ofte anbefaler man at plagget renses, ikke fordi materialet ikke tåler vann, men oppbygningen av plagget krever nøye stryk og press for å komme tilbake til sin form.

Kåper har for eksempel et tykt ytterstoff og tynt forstoff. I vaskemaskinen blir det tynne foret strukket og dratt av det tykke stoffet. Dette kan skape revner og hull i foret.

En dress eller draktjakke har sin stramme og skarpe form fordi hovedstoffet er stivet opp av limbelegg eller andre stivere stoffer. Disse kan miste sitt lim eller fasthet ved kontakt med vann og plagget kommer ut av form. Du skal være skikkelig god for å klare å presse og dampe plagget tilbake i form.

Man skal ikke være redd for å rense et plagg. En dress eller kåpe trenger toppen 1 rens i sesongen og det vil være vel verdt pengene. 
Mikroplast

For å tilføre havet så lite mikroplast som mulig, så vask så lite du kan og bruk lave temperaturer. Faktisk vil en vask på 20 grader i 30 minutter gi opptil 40% mindre utslipp av mikroplast enn samme vask på 40 grader i 80 minutter.

Bruk vaskepose som reduserer utslippet av mikroplast.

Guppyfriend vaskepose har en myk og glatt overflate som gjør at færre fibre løsner under vask. Det som løsner blir fanget opp av posen, som virker som et filter. Etter vask skal man ta ut mikrofibrene som samler seg i vaskeposen og kaste det i restavfallet.


Her er noen råd for hvordan du kan redusere utslipp av mikrofiber fra tekstiler:

Kjøp tekstiler av naturmaterialer.

Ikke vask på mer enn 30⁰C, for å redusere antall mikrofibre som løsner.

Bruk bare flytende vaskemiddel.

Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig.

Vask sjeldnere. Luft tekstilene ved behov i stedet.

Benytt Guppyfriend vaskepose når du vasker.


GOD VASK :)

 

Et hull kan vel ikke oppstå av seg selv? Så hvorfor har det seg da at det noen ganger plutselig bare skjer? Vel, det kan være av forskjellige grunner. Vi tar deg gjennom noen av de mest vanlige når det gjelder plagg strikket i ull. 


Hull i ull? Vi har svaret på hvorfor det skjer! Bruksuhell: 

Bruksuhell skjer når plagget er i bruk. Du er på vei ut døra og plutselig henger du deg opp i eller kommer borti noe. Vipps så har det fine ullplagget ditt fått et hull. Jo tynnere ullstrikken er, jo lettere er det å få hull fordi tråden er tynn og ømfintlig. Jo løsere ulla er strikket, jo lettere er det å dra ut en tråd. Det kan være når du løfter opp barnet ditt, katten eller hunden, eller når du tar på deg genseren og den henger seg opp i smykket, klokka eller ringen din. Plutselig så har en liten kant eller krok hengt seg opp i en av maskene og revet av fiberen eller trukket i tråden. Det er ikke sikkert du legger merke til det der og da, så når plagget er i bevegelse og tråden blir trukket ut av posisjon, så oppstår hullet og det kan være vanskelig å spore årsaken.  Slike bruksuhell er den vanligste grunnen til at man får hull i ullplagget sitt. Men hvordan kan man unngå dette? 


Hvordan unngå:

Først av alt må du anerkjenne at selv om du har betalt dyrt for klærne dine så betyr det ikke at det skal tåle alt. Tenk på silke.. Silke er dyrt, men skjørt og må behandles deretter. Akkurat slik er det med ullstrikk også. Du har kanskje forstått det allerede, men veldig mange uhell kan man altså unngå ved å være forsiktig når man tar av og på ullplagget. Tynn strikk er veldig bevegelig i forhold til sømmer og strikkede sammenføyninger. Da er det fort gjort å strekke disse litt ekstra fordi selve materialet lett lar seg strekke uten problem. Spesielt gjelder dette bevegelsen når man stikker armene i ermene på en jakke og strekker den godt over skuldrene for at ermene skal komme på plass. Det er en utfordring for sammenføyningen i nakken og den henger ikke alltid med. "Man skal det ikke tåle normal bruk da?" Jo, men jo tynnere og finere ullplagget er strikket, jo mer utsatt blir det for slike uhell. Om man er oppmerksom på disse tingene ved bruk, så går det fint. Om du er litt røff i dine bevegelser og bruk, så velg heller en tykkere ull som er tettere strikket.


Når uhellet først er ute:

Se etter om tråden har blitt kuttet eller bare dratt ut. Hvis tråden kun er blitt dratt ut så kan du helt enkelt trekke tråden inn igjen slik at det ikke syns. Hvis tråden er kuttet derimot må du sy igjen hullet. Finn en tråd som du vil bruke og sy rundt hullet slik at du får med alle maskene. Vær forsiktig og ikke bruk en altfor skarp nål. Da kan du ende opp med å kutte trådene rundt hullet og gjør vondt verre. Vi kan også fikse hull for deg (ca 175 kr per hull) men hvis du ønsker å gjøre det selv så kan vi hjelpe med å finne tråd som kan passe plagget ditt. 


Hvorfor lager vi plagg som ikke tåler en trøkk?

I vår klassiske strikkekolleksjon bruker vi samme kvalitet sommer og vinter. På vinteren er den tykkere fordi det er kaldere i været, på sommeren er tråden tynnere siden det er varmere i været. En lett liten overdel i ull er gull verdt og en god følgesvenn til sommerkjolen. Tynn ull luner uten å bli tett og klam og den tørker fort om den blir fuktig. Plaggets uttrykk er også lettere slik at den harmonerer bedre til et sommerlig antrekk.
Tekstilskadedyr:

Klesmøll eller tekstilbiller er ikke godt å få i hus. Disse er både plagsomme og kan gjøre stor skade på tekstiler og spesielt går det utover ulltøy. Hvis du oppdager at det er kommet små hull i noen ullplagg uten at du kan skjønne hvorfor så kan det være møll eller tekstilbiller. Det er larven til klesmøllen som spiser og lever av ull. Når møllen legger eggene foretrekker den ren ull (som alle våre strikkeplagg er laget av). Eggene, som blir til larver, er avhengige av fettstoffer for å utvikle seg og derfor lever de best i klær som ikke er vasket så ofte. Ubehandlet ull er derfor mer utsatt da det inneholder naturlige fettstoffer. Det kan være grunnen til at det oppstår hull på noen ullplagg, og ikke på andre. Jo tynnere ullen er, desto lettere er det å "spise" seg gjennom fiberen og man ser hullene raskere..


Hvordan unngå:

Problemet oppstår som oftest når plagget får ligge i ro over en lenger periode. Hvis du pakker bort ulltøyet for vinteren så sørg for at de er pakket tett i plast eller bokser slik at du unngår angrep. Du må også tømme alle lommer for rusk og sørge for at plagget er rent. Et ullplagg som får ligge lenge i ro er mer utsatt enn de som henger og er i bruk. Bruk møllkuler eller kleshengere av sedertre. Dette liker ikke møllen. Eggene sitter ikke særlig godt fast, så det er lurt å riste plaggene med jevne mellomrom eller før du pakker dem ned for vinteren.


Når uhellet først er ute:

* Støvsug grundig. Vær spesielt nøye i rom og skap hvor det er funnet klær med hull, og pass på å være nøye langs lister og i kroker og sprekker. Husk å kast støvsugerposen etterpå.
* Rist klær og angrepet tekstil godt. Eggene sitter som regel løst og er ikke særlig solide.
* Møllen liker ikke store temperaturforskjeller: Utsett plagg som er angrepet for temperaturendringer gjentatte ganger. 
* Har du husdyr bør du undersøke deres seng og oppholdssted ekstra nøye. Her er det mye god mat for møllen.
* Frys eller vask angrepet tekstil.


Slitasje på ulltråd: 

Hvis du fortsatt ikke kan forstå hvorfor det dukker opp små hull i ullplagget ditt så er det en siste naturlig forklaring på hvorfor det blir hull. Etter en tid vil et ullplagg generelt bli svakere i sømmer og tråden slites ned og blir tynnere etterhvert som årene går. En ulltråd er spunnet opp av mange små fiber som trekkes ut og tvinnes så de henger sammen for å bli en tråd. Med årene vil flittig bruk av et plagg gjøre slik at det lettere oppstår hull rett og slett fordi tråden blir svakere. Du får siltasjehull som oppstår her og der. Ull er et naturlig materialet og akkurat som håret på hodet ditt kan det bli tørt og knekke lettere. Jo mindre du vasker ulla til bedre beskyttelse har den mot tørrhet, men etterhvert må man altså regne med at ullplagget lettere får hull i seg. Uansett hvor god kvaliteten er så holder ikke en ulltråd for evig. Det krever at man tar vare på plagget sitt og er villig til å gjøre den jobben. 

Hvordan unngå:

Hvis du ønsker å beholde et plagg lenge er du helt nødt til å behandle det med omsorg. Tenk på bruken din og Ikke vask ullklærne dine så ofte.. Ull består av naturlig fett som beskytter tråden og holder den sterk. Til mer du vasker jo mer av det naturlige fettet forsvinner. Ull er selvrensende og trenger ofte bare å luftes eller legges i fryseren. Fjern flekker for hånd. Når du først skal vaske plagget så vil vi anbefale deg å bruke ullvask i maskin. Ikke vask ull for hånd. Ofte er du mer uforsiktig i dine bevegelser enn hva en vaskemaskin er. Vi har også en tendens til å bruke for varmt vann når vi vasker for hand. Putt ditt ullplagg i en vaskepose og vask med vaskemiddel for ull. Er det en jakke så knepp igjen alle knapper. Igjen for at plagget ikke skal få unødvendig slitasje i vask. Ull blir svakere i våt tilstand. Om plagget slippes "fritt" og ukneppet løs i vaskemaskinen, så strekkes den og kan knyte seg sammen i seg selv eller mad andre plagg i samme vask. Da kommer det unødig press på sammenføyninger og tråder kan briste. Stryk alltid etter vask om du vil at det skal se ut som da du kjøpte det. Dette er viktig! Når du kjøper ett ullplagg i butikken så er det ferdig strøket fra fabrikken, dyre som billige plagg. Når ullfiberen kommer i kontakt med vann så trekker det seg sammen til sin opprinnelige form. Akkurat som et krøllete hår vil trekke seg sammen når det blir vått! Sammentrekningen er ikke permanent, men vil rette seg ut igjen om det blir strøket. Mange mener at ull alltid krymper, og handler en størrelse for stor. Da kan du velge enten å ha en krøllete jakke som passer nesten eller en glatt og pen som passer perfekt.

Mange mener også at man ikke skal stryke ull da ullen blir ødelagt av det. Det er riktig at ved for hard og varm stryking blir ullfiberen presset flat og vil miste mange av sine unike egenskaper. Om du stryker med damp (da formes ullen lettere) og med passelig trykk og varme, så vil det ikke skade ulla. Husk, dette er en prosess alle kommersielle ullplagg har gått gjennom før de kom ut for salg, så det er en myte at ulla ødelegges av dette.

Strykejernet er din venn og hjelper deg til å holde dine ullplagg fine. Du kan lese mer om hvordan du kan ta vare på klærne dine i bloggen vår "Ta vare på klærne dine"


Har du spørsmål? Gi oss en kommentar så svarer vi så fort vi kan :) 

Hvilken fasong passer meg?

Våre passformer (klikkbare bilder)


På bildet over er en oversikt over forskjellige kroppsformer. Denne er begrenset, men mange kan passe inn i varianter av disse og den kan være en god hjelper når man skal finne sin fasong. (Husk at enhver av disse grunnformene kommer i alle slags høyder og med mer eller mindre kroppsmasse.)
Shop etter fasong

Din fasong minner om rektangel:

Kjole 1) vil du kanskje gå opp en str fordi ditt bredeste punkt er kjolens smaleste.

Kjole 2) må du kanskje vurdere å gå ned eller prøve din vanlige størrelse siden din fasong korresponderer bedre med kjolens. Din fasong minner om pære:

Kjole 1) vil du kanskje gå ned en str fordi ditt smaleste punkt er kjolens smaleste. 

Kjole 2) må du gå opp i størrelse om den skal passe rundt hoftene. Din nette overdel vil bli helt borte i altfor mye stoff oventil. En H-kjole vil nok ikke passe fasongen til en pære. 


Så hva må jeg tenke på? 

1. Hvilken fasong har plagget og passer det min fasong? 

2. Hvor elastisk er stoffet som er brukt? 100% ren viskose eller bomull har ikke noe elastisitet i seg og vil derfor oppleves smått hvis fasongen ikke passer. Ull og viskosejersey har god elastisitet og vil oppleves normalt eller til og med stort i størrelsen.

Vi ønsker at du skal finne det plagget som passer din fasong. Ikke nødvendigvis velge ut i fra størrelse. Et tall sier ingenting om fasong eller materialet som er brukt. Det som teller er at du har på deg noe som passer, som får deg til å føle deg bra og som får deg til å bli trygg, sikker og glad. :)

Vi hjelper gjerne hvis du sender oss en melding eller legger igjen en kommentar :)