Episode 11: Hvordan vaske klærne dine?

Episode 11: Hvordan vaske klærne dine?

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre vår nyeste episode her: Episode 11: Hvordan vaske klærne dine?


Å behandle plaggene dine riktig er alfa og omega for dets levetid. Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal vaske, derfor vil vi gi deg en liten oversikt. 



Må du må vaske?

Noen ganger trenger plagget bare en liten hvil. Heng det pent på en henger og la det være i fred. Da kan både form og lukt bli svakere.

Om mykere plagg får rumpe, knær eller albuer, så kan du henge det på badet mens du dusjer. Da kan dampen får fibrene til å komme tilbake til sin opprinnelige form igjen. Om ikke det hjelper, så ta en runde med strykejern. Ikke strekk plagget, men hold dampen over «bulken» og se materialet trekke seg sammen.

Et alternativ til å vaske er å legge plagget i fryseren. Da dreper du bakterier som er kilden smuss og vond lukt.

For å unngå å vaske så mye er det også viktig å bruke riktige plagg til rett anledning. Tøy du bruker på jobb henger du pent i skapet når du kommer hjem. Skift til plagg det ikke er så farlig med, som du kan gnukke i sofaen eller leke med barn og kjæledyr i.



Når du må vaske:

Ren bomull er en hardfør fiber som tåler å vaskes ved høye temperaturer, 60 til 90 grader. Sengemidd dør ved 58 grader. Derfor er det bra om sengetøyet er laget i bomull så du kan vaske det hardt. Også håndklær er bra å kunne vaske på over 60 grader.

Barneklær har oftere behov for å bli vasket, det er derfor smart om disse er i bomull. 

Selv om bomull tåler dette, så er det verdt å merke seg at jo hardere behandling et materiale får, desto fortere blir det slitt og mister fargen. 

Ren bomull kan helt greit tørkes i tørketrommel.

Lin bør vaskes på et skånsomt program, uten blekemiddel. Det krymper i vask, og tåler ikke å bli gnidd.

Viskose bør ikke vaskes hardere enn 40 grader finvask. Dette er en halvsyntetisk fiber som blir svakere i våt tilstand, og kan bli skadet av overdreven vri og vridning som kan oppstå i en vaskemaskin. Viskose blir hardt og trått når det er vått, men mykt og føyelig med en gang det er tørt. Viskose kan trekke seg mye sammen i vask, men dette stryker du lett tilbake.

Viskose burde ikke tørkes i tørketrommel da viskose ikke er glad i å bli eksponert for for mye varme. Plaggets overflate vil slites og bli unødig stygt. 



Mikrofiber + helsyntetiske materialer må ikke vaskes på mer enn 40 grader, men det kan være hardere vask enn finvask (materialet tåler flere omdreininger i minuttet enn hva finvask gir). Syntetiske plagg er i bunn og grunn plastikk og kommer nærmere «bristegraden/smeltepunktet» desto varmere det blir behandlet. Ergo forringes materialet om det til stadighet blir utsatt for mye varme.

Det er viktig å merke seg at tøymykner setter vond lukt i syntetiske plagg og det er vanskelig å få bort. Du kan prøve å få bort vond lukt ved å la plagget ligge i en blanding av 50% vann og 50% hvit eddik en stund, og skylle det opp etterpå.

Ironisk nok er mye treningstøy er laget i syntetiske materialer. Vær derfor nøye med å ikke la det ligge vått for lenge. Vask og heng det til tørk så fort som mulig etter trening. Da trenger heller ikke vasken å være så lang, for bakteriene har ikke fått tid til å sette seg. Ha heller ikke maskinen for full slik at det ikke er vann nok til at plaggene blir skylt skikkelig.

Tørker du syntetiske plagg i tørketrommel, så må du være forberedt på en fest av statisk elektrisitet etterpå.

NB! Ikke kjøp treningstøy som det reklameres for at inneholder såkalt antiodør. De er tilsatt kjemikalier som er uheldige både for mennesker og miljøet siden det kan være svært giftig.



Ull må kun vaskes på ullprogram i maskinen eller for hånd (Stol på maskinen din, den er programmert til å vaske ulla di perfekt!). Ull blir også svakere i våt tilstand og må ikke vris eller kastes fort og mye rundt omkring.

Det finnes superwashbehandlet ull som er laget for å tåle 40 grader vask (sportsundertøy). Se etter merking.

Siden ull har selvrensende egenskaper, slipper ullklær smuss og lukt lettere. Derfor kan ull vaskes sjeldnere, og det er ofte nok å lufte eller fryse det.

Silke er et skjørt og eksklusivt materiale som skal håndvaskes eller vaskes med skånsomt vaskemiddel (for eksempel Milo) på et tilpasset program. Silke skal aldri tørkes i tørketrommelen.

NB! Er plagget laget av et blandingsmateriale, må du ta hensyn til den svakeste komponenten i plagget ved vask.

Et eksempel er en jeans med elastan. Ved 60 grader kneler gummien i elastanen mens bomullen tåler det fint. Ved de første to-tre vaskene ser alt fint ut, men så vil elastanen smuldre opp. Samme bukse vasket like mange ganger på 40 grader finvask ville ha holdt seg helt fint.



Uansett:

Knepp igjen alle knapper, da vil ikke plagget strekkes og knytes sammen med andre plagg i maskinen og det blir mindre belastning på sømmer og  materiale

Vreng plagget, da vil innsiden slites mot andre plagg i maskinen og ikke utsiden.

Bruk vaskepose av samme grunn som de to punktene over

Vask med liknende farger. Vi vet alle hva som skjer med røde sokker i hvitvasken?


Tørking

Tørketrommel vil slite på plagg uavhengig av hva det er laget av. De vil kastes rundt og rundt i varm luft. Ved friksjon og varme vil små hår på fibrene reise seg og lage en nupp, eller de vil slites bort. Selv om nupper kan fjernes med nuppefjerner, så vil en tørketrommel lage nupper over hele plagget og ikke bare slitepunkter som ellers kan være vanlig. Uansett blir plagg som tørkes i tørketrommelen bli utsatt for unødvendig slitasje.

Om du henger plagg til tørk, så strekk plagget i form før du henger det over snora.

Henger du et plagg til tørk på henger må du være oppmerksom på at tyngden av fukten som trekkes nedover strekker fibrene øverst på plagget. Pass på at plagget ikke er for vått når du henger det opp.

Løst vevde eller strikkede plagg tørker du best ved å la det ligge flatt.

Sytråd kan trekke seg mer sammen enn plagget i vask. Strekk sømmene ut før du henger det til tørk. 


På bildet over bruker damen til venstre strykejern og damen til høyre steamer. Begge deler er gode verktøy til å få dine nyvaskede plagg til å bli glatte og fine :)


Stryking

En fiber preges av å bli våt. Alle plagg er strøket i en produksjon. Fibre blir presset flatere og strukket ut. Dette er helt vanlig, naturlig og riktig. Skal plagget kom tilbake til slik du kjøpte det, så MÅ det strykes.

Skal du glatte over et plagg som har blitt litt krøllete, så kan du bruke en steamer. Dette er veldig effektivt, men vil ikke kunne strekke ut et viskoseplagg som har trukket seg godt sammen da det var vått, da trenger du strykejern.

 

Rens

Ofte anbefaler man at plagget renses, ikke fordi materialet ikke tåler vann, men oppbygningen av plagget krever nøye stryk og press for å komme tilbake til sin form.

Kåper har for eksempel et tykt ytterstoff og tynt forstoff. I vaskemaskinen blir det tynne foret strukket og dratt av det tykke stoffet. Dette kan skape revner og hull i foret.

En dress eller draktjakke har sin stramme og skarpe form fordi hovedstoffet er stivet opp av limbelegg eller andre stivere stoffer. Disse kan miste sitt lim eller fasthet ved kontakt med vann og plagget kommer ut av form. Du skal være skikkelig god for å klare å presse og dampe plagget tilbake i form.

Man skal ikke være redd for å rense et plagg. En dress eller kåpe trenger toppen 1 rens i sesongen og det vil være vel verdt pengene. 




Mikroplast

For å tilføre havet så lite mikroplast som mulig, så vask så lite du kan og bruk lave temperaturer. Faktisk vil en vask på 20 grader i 30 minutter gi opptil 40% mindre utslipp av mikroplast enn samme vask på 40 grader i 80 minutter.

Bruk vaskepose som reduserer utslippet av mikroplast.

Guppyfriend vaskepose har en myk og glatt overflate som gjør at færre fibre løsner under vask. Det som løsner blir fanget opp av posen, som virker som et filter. Etter vask skal man ta ut mikrofibrene som samler seg i vaskeposen og kaste det i restavfallet.


Her er noen råd for hvordan du kan redusere utslipp av mikrofiber fra tekstiler:

Kjøp tekstiler av naturmaterialer.

Ikke vask på mer enn 30⁰C, for å redusere antall mikrofibre som løsner.

Bruk bare flytende vaskemiddel.

Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig.

Vask sjeldnere. Luft tekstilene ved behov i stedet.

Benytt Guppyfriend vaskepose når du vasker.


GOD VASK :)