Episode 27: Sommergarderoben

Episode 27: Sommergarderoben

Hva bør man tenke på når man bygger sommergarderoben? Hvis du har høst på episoden om basisgarderoben så er det litt på samme måte. Velg ut dine farger, sørg for at de går godt sammen. Martine sin sommergarderobe er hvit, lys blå, denim, og beige. Innslag av striper. 


En sommer betyr ofte ferie og med det reise, både korte og lange. Når skal pakke til en ferie så kan det være litt vanskelig å vite hva man skal ha med. Men har man et utgangspunkt i farger og former som går sammen er det lettere allerede. Så vårt første tips er:


1 - Velg smarte farger og former som går sammen og som med enkle grep gir variasjon. Og så klart, pakk etter destinasjon.


2 - Planlegg dagene du skal være borte. Er det 10 dager? Hvor skal du? Hva skal du gjøre disse dagene? Skal du ligge på stranda? Skal du ha byferie? Skal du gå i fjellet? Skriv en plan for hva dagene skal bringe. Da er det lettere å planlegge hva du faktisk må og burde ha med. Lag en aktivitetsliste. 


3 -  Etter du har aktivitetslisten din så kan du starte å planlegg antrekkene dag for dag. Ja, det kan være kjedelig. men hvis du planlegger hva du skal ha på deg så trenger du ikke pakke mer enn nødvendig. Hvis du vet at du skal på to sommerfester ila ferien eller ha to finere restaurantbesøk. Da vet du at du må i hvert fall ha to antrekk du føler deg litt ekstra fin i. Om det er kjole eller bukse er jo opp til hver enkelt. Vi hadde tatt med en ekstra fin kjole og en finere shorts. Sammen med en av base-toppene blir det to pene antrekk. 

Legg frem antrekkene. For Martine hadde det vært: 

·         Én langbukse, to shorts og en solkjole. 

·         En penere kjole.

·         Seks ulike overdeler; 3 t-skjorter, 2 topper og en varmere genser for kjøligere kvelder/ dongerijakke

·         Badeklær.

Og så bare husk: En pen kjole kan like godt være en basekjole som kan funke på dagtid også. Poenget er at du skal kunne pynte den opp og ned med f.eks skovalg og smykker. Som tar oss til neste punkt... 


5 - Når du skal pakke ting i kofferten. Pakk alltid med ‘ytterst til innerst’ prinsippet. Pakk de ytterste klesplaggene først, deretter undertøy. Undertøy og sokker trenger ingen «fast plass» i bagasjen, og kan plasseres mellom andre ting til slutt. Har du et ekstra par sko med deg? De passer utmerket for oppbevaring av sokker og andre småting!

 

Et godt tips for en både ryddig og effektiv bagasje er å bruke små stoffposer med glidelås. Da ligger plaggene pent brettet hele tiden,og du kan raskt finne det du trenger. Mette pleier å pakke sine ting slik:


1 – undertøy (truser + BH)

2 – singlets + topper

3  - kjoler + bukser + shorts

4 – hvert par sko i egne poser.

5 - badetøy/ treningstøy

 

Det er lurt å skille ut skittentøyet og ha med noen tomem poser til dette. De kan gjerne være i en annen farge, og om du gidder, samme fordeling ;)



Glade venner på starten av Inka Trail

Det er viktig at du selv er komfortabel med din reisegarderobe og at de praktiske behovene går hånd i hånd med dine "indre" behov. Med det mener vi de situasjonene du føler du "har ingenting å ha på " samtidig som skapet er fullt opp med klær. 

Mette forteller: 

For noen år tilbake siden, så skulle vi på en lengre tur til Sør-Amerika. Vi skulle opp i fjellene og ned i jungelen. Drikke drinker på Miami Beach og hjemmelaget brygg i landsbyer som fløt på vannet.

Her skulle klærne dekke alle typer vær og kulturelle "normaler", og jeg skulle ikke komme opp i et "jeg har ingenting som passer" situasjon. 

Den største utfordringen ble Inka-trailen til Machu Picchu i Peru. Jeg trodde egentlig vi startet i bunn av en bunn, og gikk opp til det hellige stedet som lå på toppen av en topp. Slik var det ikke. Det går bratt opp og bratt ned hver av de 3 dagene turen tar. I dalbunnene er det varmt når solen står på, men det blir kaldere og kaldere jo høyere du kommer. I tillegg kunne det komme mye vind og brå regnskyll. I tillegg blir man jo veldig varm av anstrengelsene i når man går oppover, og tilsvarende kald på vei nedover.

Mitt problem var at jeg på den tiden ikke kunne fordra konvensjonell sportstøy. I tillegg hadde jeg lyst til å  prøve en annen variant på  av faglig interesse. Det ble slik:

1 - Ullstrømpebukse (den ga mye bevegelse og ulla holder meg tørr og godt ventilert hele veien. Den tørket iløpet av natten, og luktet ikke vondt.

2 - Strikket tuikakjole i tynn ull (Den hadde samme fordeler som strømpebuksen. Under hadde jeg en enkel underkjole som gjorde at tunikaen ikke hang seg opp i strømpebuksen. Ble det veldig varmt gikk jeg også bare i den.)

3 - Tykk strikket tunika (Lag på lag med ull er uvurderlig! Denne tok jeg på etterhvert som det ble kaldere før vinden ble for sterk, for lagene holdt meg lun mens vinden snek seg passe behagelig inn mellom lagene. Den var også veldig god å ha på om natten da det kunne bli skikkelig kaldt, eller som hodepute.)

4 - Knelang anorakk med hette (Den var vind og delvis vanntett og en god venn i 4000 m høyde når det bla kaldt og jeg trengte noe som holdt varmen samlet.

5 - Leggvarmere (Perfekte til når det ble kaldt, også på natten. ved å trekke dem opp og ned, så løste man fort varme/ventileringsproblemene.)

6 - Gode fjellsko! Gore tex. Kjøp et par en gang som passer godt og er av god kvalitet, så har du venner for livet.

7 - Solhatt - strikkelue - votter - regnponcho - dette måtte alltid være lett tilgjengelig. 

Med lag på lag som aldri kom i konflikt med hverken praktiske behov eller personlighet, så gikk turen som en drøm! En fantastisk tur jeg vil anbefale når verden tillater det igjen :)