Episode 32: Omslagskjolen - Den evige klassikeren

OMSLAGSKJOLEN - Hvordan har den blitt en evig klassiker?

Omslagskjoler finnes i mange varianter og stoffer. Vi har alltid en omslagskjole på både høst og sommer i våre kolleksjoner. På høsten finner du den i myk og god ull og på sommeren har vi dem i sval og stretchy viskosejersey. En evig klassiker som aldri går av moten. Hvordan har denne type kjole fått et slikt statussymbol? 


Diane Von Fürstenberg får ofte æren for å ha funnet opp den ikoniske omslagskjolen på 1970-tallet. Men den flatterende fasongen og knytefunksjonen ble mye brukt av designere til sportsklær i USA lenge før 70-tallet. Omslagskjolen har alltid eksistert i en eller annen form. Bare tenk på en kimono. På 1930-tallet gikk mange kvinner med kjoler som ble kalt «hooverettes», som også er en versjon av omslagskjolen, men den gikk til midt på leggen og hadde ofte en bred krage og korte ermer. Designere som Elsa Schiaparelli designet også kjoler med omslagsdesign og knyting i siden på 30-tallet.





Så hvorfor er det likevel Diane Von Fürstenbergs sine omslagskjoler som blir husket? Hun var en av de første som laget dem kortere og mer sporty. Hun brukte jersey-stoff med masse farger og mønstre og dette ble en stor trend i 1974 midt i kvinnefrigjøringen. Hva gjorde den så spesiell?


Von Fürstenbergs sier selv; 

“It is both proper and sexy. It´s the dress that the boyfriend like and his mother didn't mind. ”. 


Kjendisene elsket den også, og den ble ikke mindre populær da Cybill Shepherd hadde på seg en omslagskjole av Von Fürstenberg i kultfilmen «Taxi Driver». 

I 1997 relanserte hun kjolen og den lages fortsatt hver sesong og er et sikkert plagg å investere i. På hennes nettside er det en helt egen side dedikert til omslagskjolen som heter “wrap-O-pedia: The little dress that started it all.”


Diane i en av sine omslagskjoler med det første printet hun laget. Printet heter chainlink.  



Cybill Shepherd i filmen Taxi Driver, 1975


Det er noe med det… Den kjolen en kvinne kan føle seg velkledd i, men likevel flott og sexy. Det er det som har gjort den så spesiell. Når et plagg blir elsket så går det aldri av mote. Vi fortsetter hele tiden å bruke det.


Omslagskjolen er ofte å finne i mine kolleksjoner. Mange føler seg vel i den nettopp av den grunn Diane Von Fürstenberg ga. Man kan være velkledd uten å miste sine kvinnelige atributter.

Strikk og jersey kan være avslørende for hva som er inni kjolen, nemlig en kropp med ben og muskler og fett og at det der. Omslaget kan derfor virke dempende på en frodig mage for eksempel.

Anstendigheten kommer så klart an på størrelsen på utrigning og byste i kombinasjon, også lengde og størrelsen på omslaget. 

Over og under er et utvalg av omslagskjoler jeg har hatt opp gjennom årene. Selv om grunnformen er den samme, så har jeg lekt mye med krager, ermer, kombinasjoner av stoffer og mønstre. 




Mange kan nok allikevel synes det er et vanskelig plagg å bruke. Det sitter ikke så fint, eller det blåser opp og viser lår og det som verre er!

Regel nummer 1 - bruk underkjole! Da vil du ikke avsløre noen hemmeligheter om det skulle komme et lite vindkast. En riktig underkjole, som er litt tung i stoffet og glatt, vil gjøre at kjolen alltid fører seg fint. Den vil også fungere som en liten buffer mellom kjole og kropp slik at du ikke behøver å vaske så ofte, formen holder seg bedre og den er en god hjelper mot statisk elektrisitet.

Regel nummer 2 - Ta den på deg riktig! Synes du omslagskjoler har en morgenkåpe vibe over seg? Det er sikkert fordi du tar den på deg som en morgenkåpe. omslaget slenges rundt kroppen og beltet får en blåknute. Kjolen blir uformelig og slapp og ikke spenstig feminin.

Du kan knyte den slik om kjolen er ment til å være løs og ledig. Men, er den ettersittende i overdelen (som mine kjoler på bildene over) så er det viktig at du plasserer understykket godt over bysten først og trekker beltet til. Deretter legges det andre stykket like tett over. De tilstrammede beltene føres dermed bak hvor du kan knyte det fast, eller bak og foran igjen og knyte det der. Er beltet bredt, så pass på at de ikke blir liggende i en snurr.



Etter du har fått strammet og knytt den riktig, så kan du justere lagene slik at de ligger riktig over bysten. Om du synes dette var mye styr, så kan jeg trøste deg med at etter dette, så holder den seg på plass resten av dagen. 

Vinterens kolleksjon har 2 omslagskjoler. Den klassiske med klokkeskjørt kommer med ton i ton kanting i brunt, blå petrol og lys grønn. Den andre er smalere og er mer en jakke med omslagslukning. Denne er fin med bukser under. Siden omslaget er så lite, så vil den ikke føles massiv ut foran.Selv bruker jeg den med en underkjole. Denne vil være tydelig når jeg sitter og går, men jeg liker at "jakken" er nett som en kjole, men mindre kompakt siden den har en åpning foran.

Jeg har nok laget denne kjolen mest fordi jeg ønsket meg den til meg selv. Men, kombinasjonen med en bukse som er slank i livet og har vide ben, så synes jeg mange større damer blir veldig elegante i dette antrekket. 

Uansett hvem du handler omslagskjole fra, så bruk underkjoler og ta den på deg riktig!