Mette Møller hjemmeside

Strikk selv - Little Lamb


I perioden 2013 tom 2017 hadde jeg et håndstrikkeprosjekt gående i Sarajevo. Utgangspunktet var en ganske tilfeldig invitasjon fra den norske ambassaden i Sarajevo. De ønsket å være et knutepunkt mellom norske designere og strikkere i Bosnia-Herzegovina.

Ambassaden jobbet med en lokal organisasjon, NGO Udruzenje, som engasjerte kvinner for produksjon av håndstrikk. Etter en opprivende og blodig krig på 90-tallet var det høy arbeidsledighet i landet. Å strikke var en fin måte for hjemmeværende å tjene penger på. Det var et fleksibelt arbeid som lett kan tilpasses det å ta vare på en familie. Jeg er ikke lengre en del av prosjektet, men strikkegruppen lever i beste velgående og strikker for designere i hele Europa :)

Les mer om prosjektet her


Genseren Little Lamb dere ser bilde av under, var en av genserene de strikket for meg og nå gir jeg oppskriften videre til dere. 


“Little Lamb” – Smal genser med høy hals

Garn fra Pickles – Tweedy ca 400 g (Garn finner du på www.pickles.no)

I genseren har jeg brukt disse fargene: Tweedy shade SD4725 – strågul, Tweey shade SD4806 – perle, Tweedy shade SD4802 – teglstein, Pure Wool – shade – SD138 – fjelltopp (dobbelt garn)

Pinner:  7 og 5,5

Strikkefasthet:10 cm = 16 masker (m), 10 cm = 22 rader/ omganger (r/omg)


Bolen og ermene er strikket hver for seg opp til brystpunktet F. Der samles delene og blir strikket sammen hele veien opp til og med halsen. Genseren strekker seg opptil 10 cm i bredden, så husk på dette når du bestemmer deg for størrelse


Plaggets mål S (M) L (se på bildet hvordan målene er tatt):

A - Halsvidde – 40 cm

B - Hel lengde fra skulder – 59 (61) 63 cm

C - Ermlengde fra hals – 69 (70) 71 cm

D - Brystvidde – 78 (83) 88 cm

E - Overermsvidde – 30 (32,5) 35 cmERMENE

Legg opp 34 (38) 42 m på p 7. Marker m 1 og 34 (38) 42

Strikk 2 rader. Bytt til p 5,5

Strikk rett 15 cm (Ønsker du annen lengde på ermene, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Etter 15 cm *legg ut 1 m mellom m 1 og 2, og mellom den nest siste og siste m på omgangen. Strikk 5 cm*. Gjenta *til* 7 ganger. Du skal nå ha 48 (52) 56 m.

Strikk det andre ermet helt likt. Marker de 3 første og 3 siste maskene på omgangen.


BOLEN

Legg opp 112 (120) 128 m på p 7. Strikk 2 rader.

Bytt til p 5,5

Strikk rett 35 cm (Ønsker du annen lengde på bolen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Marker de 3. første og 3. siste m på raden i tillegg til m 54/59 (58/63) 62/67SAMMENSLÅING/ SKULDER OG HALSEN

Strikk de markerte 6 maskene på ermene og bolen sammen og fell av. Du har nå 184 (200) 216 m

Marker de første og siste 2 m som tilhører ermene. Oppdelingen av masker ser nå ut som på skissen over. 

Strikk 4 omganger *Strikk sammen 2 m på hver side av de 2 markerte maskene, totalt reduseres 8 m pr omgang. Strikk 3 omganger* Gjenta * til* 16 (18) 20 ganger til du har 56 m igjen.

Strikk 10 cm (Ønsker du annen lengde på halsen, så strikk denne delen lenger eller kortere).

Bytt til p 7, strikk 2 rader. Fell av. Om halsen blir litt trang, så kan siste rad strikkes med dobbelt garn. Da blir kanten mer elastisk.MONTERING/ AVSLUTNING

Fest alle tråder. Vask plagget på 30 grader ullvask I maskin. Tørk flatt. Damp/ press plagget lett og genseren er FERDIG!!

Oppskriften er laget enkel, men variasjonsmulighetene er mange. Under er en annen variant. Det er morsomt å se hvor forskjellig karakter genseren får utifra farger og inndelinger.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Strikk selv - Helen jakke

Enhver tid er perfekt for strikking og her har du et fint plagg du kan bryne deg på. Formen og strikkemetoden er ganske lik en oppskrift jeg ga dere for to år siden, men jeg har laget en ny vri på den.


Det mest åpenbare er at det ikke en genser men en jakke. Forrige gang snakket jeg om å variere formen på genserene ved å bruke tykke og tynne pinner om hverandre. Da var garnet og oppskriften det samme på begge genserene. Denne gangen har jeg laget to ganske ulike jakker ved å bytte på garn og pinner men beholde oppskriften lik-ish. Alt er veldig enkelt og krever lite tekniske kunnskaper, men hovedpoenget er å få dere til å se hvor store variasjonsmuligheter som allerede ligger der selv om alt er enkelt. Den lyse jakken er strikket med tykke pinner og tykt garn hele veien. Ribbekantene er tykke og vide for å lage en fin tyngde i jakkens endepunkter. Kragen kan med fordel strikkes litt fastere så den holder seg mer stabil i halspartiet som jo resten av jakken "henger" på. Ermene har jeg laget lange for jeg ville understreke at den er stor-stor. I praksis kan dette bli litt slitsomt, men man kan brette dem opp, eller som her, sette inn en regulerbar strikk. Jakkens er stor, luftig og lett.Den burgunder jakken under er strikket etter samme oppskrift, men med tynnere garn og tynnere pinner. Eneste tekniske forskjell er at den er kortere, og kragen er brettet og sydd ned foran slik at det ser ut som en skjortekrage. Lukningen er gjort med trykknapper mot kun en sikkerhetsnål på den lyse jakken. Det er veldig gøy å se hvor stor forskjell det er på jakkene, både i form og karakter. Tidligere i vår, så laget jeg en blogg om hvordan man ved enkle fargeknep kunne friske opp eller knytte plagg sammen ved å strikke seg et skjerf eller liknende til. Fargevalget til de to påskejakkene ble valgt utifra samme prinsipp. De skulle knytte sammen allerede eksisterende plagg jeg hadde i garderoben. 

Jeg klarte å handle nok garn til den lyse grå jakka i en runde, og alt gikk som planlagt. Det ble ikke tilfellet med den burgunder jakken. 

I utgangspunktet, så var det en utfordring å finne riktige farger til denne jakken. Det behøver ikke å være supermatch fargemessig, men de tre jeg valgte måtte til sammen ha nok fellesnevnere med hovedplaggene (genser/ topp/bukse) til at de føltes i familie, ikke bare en tilfeldig odd gjest. 

I kvalitetene Sølje og Varde, begge Norsk pelsull fra Hillesvåg, så fant jeg til slutt mørk burgunder, lys grå og rosa som passet tålelig godt. De hadde riktignok litt forskjellige tykkelser, men siden jeg ikke skulle ha så mye grå og rosa, så ville det ikke ha så mye å si for sluttresultatet. Det var jo burgunder som skulle være hovedfargen. Etter garn var valgt og kjøpt, så bar det full fart hjem og strikkingen kunne ta til.Men ganske snart fant jeg ut at jeg ikke hadde nok garn i burgunder. I farten hadde jeg kjøpt bare 1 nøste og ikke 2. Optimistisk nok, så ble det ikke før julaften jeg gikk ned til garnbutikken for å kjøpe det manglende nøstet før ferden gikk ut til familie og julefeiring. 

Så var det utsolgt!! Jeg kunne jo ikke gå julen i møte UTEN strikketøy! Her kommer det hele 3 dager FRI! Det var bare å kaste seg rundt og løse KRISA! Det fantes ingen tilsvarende farge eller kvalitet, selv utenfor Hillesvåg sin sfære. Og siden jeg skulle lage denne jakken til dere der ute, så var den grenser for freestyling jeg kunne tillate meg. Og ikke minst, det var 15 minutter til Husfliden tok juleferie. For en grøsser :))))))

Lete, lete. Silje og Varde har en kusine som heter Vidde. Det er lammeull og noe tykkere og blassere enn sine eksklusive pelsullkusiner. Men hun var den som var der, så da ble det henne. Mine rastløse hender kunne gå julen trygt i møte. Julemiddagen og pakkene gled forbi mens jeg strikket. Troen på Vidde steg og sank maske for maske. Blir det bra, blir det dumt? Om ikke annet kunne jeg bare rekke opp igjen. Strikke, strikke, lure, lure.

Vidde er det lysere feltet av burgunder som går over overermene og bysten mot midjen. Den rosa ermen ble ferdig, deler av bolen og høyre erme. Julen kom og gikk og endelig kunne jeg gå ut og finne fine Sølje igjen og avslutte det hele. Og det  gikk bra, det ble ingen opprekking, Vidde gjorde jobben, blass og fet var akkurat hva jakken trengte?

Moralen i visa er at moroa skjer når man sporer litt av. Jeg tenker det slik at du følger ikke en oppskrift, men en veiledning. Disse to jakkene er både helt like, helt forskjellige, men helt riktige. Våg å tenke, lure og tråkke feil. Ikke vær redd for å rekke opp, men ikke vær redd for å la "feilen" være heller. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Strikk selv - Frejas Balaklava

I uke 3 har vi hatt en elev på utplassering hos oss. Hun heter Freja og er 14 år. Hun er glad og flink i både å tegne og strikke. Det var egenskaper som passet bra inn hos oss, spesielt siden vi i denne ettertanketiden strikker selv. 

Hennes oppgave denne uken var å lage et håndstrikket produkt basert på den første del av vårens kolleksjon som vi viste i forrige blogg. Det som er viktig er å lage noe "nytt" samtidig som det skal være i familie med resten av kolleksjonen. 

Her er mine plagg fra forrige runde. Det er veldig enkle og raske ting å lage nettopp for at terskelen for å gå i gang ikke skal være for høy. Her er oppgaven hun fikk:

1 - Tegn noen skisser med farger av hva du kan tenke deg å strikke. 
2 - Strikk prøvelapp. Lag mønsteroppskriften med mål, tekst og tegning.
3 - Strikk et produkt, vask og press.
4 - Ta bilder av det ferdige produktet og skriv litt om hvordan du syntes prosjektet var. 

Her er det mange elementer hun må innom. Hun må tenke kreativt innenfor gitte rammer . Hun må realisere det plagget hun har designet. Hun må bruke en del matte i å regne ut masker og omganger, og være systematisk for skrive ned en forståelig oppskrift. I tillegg må hun skrive en utfyllende tekst og tenke etter hva hun synes om alt sammen. Det ble en travel uke med andre ord. 
 

Freja forteller: 

Oppgaven var å lage et design som var i «familie» med Mette’s kolleksjon. Da brukte jeg den samme garntypen og de samme fargene som i kolleksjonen, men valgte ut de fargene jeg likte best.

Form
I kolleksjonen var det en hals og en lue som man kunne bruke sammen og da tenkte jeg at man kunne lage et design hvor de på en måte var satt sammen i et plagg, derfor lagde jeg en balaklava. Balaklava er også et ganske trendy plagg nå, derfor tenkte jeg at det kunne være kult å lage det.

Farge og mønster
På Balaklavaen satt jeg sammen fargene på en litt annen måte og jeg synes at det var ganske fint. Jeg valgte en ganske mørk farge til ribbene for å få kontrast, sånn at mønsteret på hodet er ekstra tydelig. Jeg valgte å ha et mønster med en del striper, som som det er i kolleksjonen. I tillegg til stripene, la jeg til tre stjerner siden jeg synes at det var ganske kult og spennende.


Her har Freja laget en prøvelapp med stjernemønsteret hun ønsket. Hun hadde en balaklava fra før som vi tok mål av. Deretter gjorde vi om prøvelappens mål til masker og rader og regnet ut hvordan hun skulle lage oppskriften til sin egen balaklava. En stor jobb hvor man må ha tungen rett i munn for det er mange ting å holde styr på.Så startet strikkingen og det gikk i full fart. Hun var så ivrig at hun tok med seg strikketøyet hjem til og med :)

For at toppen av lua skulle følge hodets kurve, så felte vi av bakfra og et stykke fram. De siste maskene ble sydd sammen med maskesting som var nytt for henne. Men, etter litt prøving og feiling, så gikk det fint. Siste strikkeelement var ribbekanten foran. Vi veide fram og tilbake hvor mange masker det skulle være. Det skulle ikke være for løst, ikke for fast.  Skulle det være tykkere pinner og færre masker eller motsatt? Hva var fordelene og ulempene med de to metodene. Her ble Freja sin egen avgjørelse fasiten og det var nok både skummelt og gøy å bestemme selv.Kanten ble omsider ferdig etter litt fram og tilbake (det er nemlig viktig å ikke være redd for å rekke opp om man ikke blir helt fornøyd) og trådene festet. For at strikketøyet på en måte skal sette seg, eller jevne seg ut så pleier jeg å vaske eller gjøre det helt vått. Jeg bruker veldig varmt vann. Det er viktig å være forsiktig med ulla som jo blir svakere i våt tilstand. Kryst og press ut vannet, ikke vri eller vær for hardhendt. Når plagget har tørket, så stryk lett over med dampjern for å få en glatt og fin finish. 

En-to-tre, så var balaklavaen ferdig!!! Balaklavaen ble kjempefin!! Helt i tråd med kolleksonen, samtidig hadde den sin egen identitet :)Etter gleden over å ha laget et helt eget produkt har lagt seg, så kommer den litt kjedelige jobben med å ordne opp i notatene og lage oppskrift. Hvordan beskrive hva som er gjort slik at det blir enkelt og lett for noen andre å følge? Skal det gjøres endringer på form? Er antall masker og omganger riktig i forhold til målene? Selv om det kan bli pirkete og kjedelig, så er det også tilfredstillende når alle detaljene kommer på plass. 


Vil du strikke denne selv? Her er Frejas oppskrift:

Freja var veldig ivrig og lærte fort. Selv om det var krevende, så løste hun oppgavene veldig bra. Det var morsomt å ha henne på arbeidsuke. 

Her er Frejas egne tanker om arbeidsuken og det hun hadde laget:

Jeg er veldig fornøyd med fargene og mønsteret på balaklavaen. Hvis jeg skulle gjort noe annerledes ville jeg kanskje laget balaklavaen litt løsere rundt hodet. Det gikk ganske fort å stikke balaklavaen på grunn av at det var tjukke pinner og tjukt garn. 

Jeg synes at prosjektet var gøy og lærerikt. Det var kult å lære seg å lage et mønster, lære forskjellige teknikker f.eks. maskesting og hvordan man vasker og damper et strikket plagg.

Det var kult å kunne se hvordan en klesdesigner lager kolleksjoner å plagg som skal passe sammen med hverandre. Det var et ganske passe vanskelig prosjekt, ikke for vanskelig og ikke for lett. Mette var flink til å hjelpe!  
Freja ville ikke være med på bilde eller film eller noe, og det er helt ok. Da måtte sjefen stille opp ;) Her er balaklavaen i bruk i seg selv og med halsen vi strikket tidligere. Lunt, godt og friskt til kalde vinterdager.

Vi håper våre to" strikkselv" innlegg vil inspirere dere der ute til å ta pinnene fatt og lage noe selv. Kan vi, så kan du!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------