Washing instructions (info article)

Washing instructions (info article)

Alle Mette Møller-plagg er påsydd egen vaskeetikett og må vaskes som anvist. Et plagg varer lengere om du behandler det med omhu.

Om et plagg anbefales å renses, så betyr ikke nødvendigvis at materialet ikke tåler vann, men at plagget kan komme ut av fasong eller materialer brukt i plagget kan slites unødig på hverandre.

Et godt eksempel er om du vasker en kåpe i maskinen. Ofte er det en del stabiliserende innlegg mellom hovedmateriale og for som kan forskyves i maskin.   Foret er tynnere og glattere enn hovedmaterialet, og tåler ikke godt å bli kastet rundt i maskinen med det mer robuste hovedmaterialet. Foret kan da ryke, selv om det er godt sydd og er i god kvalitet.

Dette meste som er kommet ut av form kan rettes opp ved en skikkelig omgang med strykejern, men det kan være en tung jobb alt ettersom hvor erfaren du er med strykejernet. Enkelte plagg behøver ikke å vaskes så ofte. Får du flekk, så kan det rekke fint å bare vaske bort selve flekken. Mørke farger vaskes separat.

Plaggene må ikke bløtlegges eller bli liggende i maskinen etter vask. Da kan enkelte farger begyne å "blø" (flyte i hverandre). Plagg med tapede sømmer skal ikke tørketromles eller renses.

Om plagget er merket med finvask, men du får noen gjenstridige flekker eller lukt på som trenger hardere vask, så vask flekken først med Zalo eller liknende (ikke gni, men la vaskemiddelet få virke litt) og skyll det området forsiktig med meget varmt vann. Vask så hele plagget etter anvisning.

Det er ikke relamasjon om et plagg behøver å strykes etter vask. Står det tydelig anbefalt, så betyr det at plagget vil se best ut om du stryker det etter vask.

Bruk gjerne dampjern og stryk alltid plagget på vrangen for å unngå "gjennomslag" (dvs at sømmen på vrangen lager en stripe foran på stoffet).

Noen materialer krymper naturlig etter vask, men kommer tilbake til sin opprinnelige form ved at plagget strykes.

Ullplagg tåler fint å strykes. Et ullplagg er ikke av dårlig kvalitet om dette er nødvendig etter vask. Ull er lett å forme ved bruk av dampjern. Er et plagg litt smalt, så strekk og stryk plagget i den retningen du ønsker det skal bli større. Veldig moro.

En nupp er en del av en fiber som har løsnet fra tråden sin og blir til en liten kule når "noe" stadig er i kontakt med den. Dette kalles mekanisk bearbeiding. Om området i tillegg er varmt og litt fuktig, så bidrar dette til mer nupping. En grov fiber som er hardt spunnet/strikket/vevet nupper mindre enn en løst spunnet/vevet/strikket fiber. Dette fordi fine fibre er ofte glatte og myke og dermed mister festet i tråden fortere.

Nupping har derfor ikke noe med kvaliteten av garnet å gjøre, men med den tekniske utførelsen. Nupper fra en god kvalitet fjernes lett med en nuppefjerner og nupping avtar med tiden.

Noen mennesker nupper mer enn andre. Det er fordi de utsondrer mer energi/varme/elekstrisitet. De får fibrene i materialet til å reise seg litt eksta slik at de er mer utsatt for å bli nupper (dette høres litt søkt ut, men er helt sant) Man bør være oppmerksom på andre ytre ting som kan forårsake nupping: 

Remmen på vesken din, jakker som ikke er foret, smykker og hva du sitter på eller i. Alle trå ting som jevnt er i kontakt med plagget ditt.

Et eksempel:

En kunde var misfornøyd med en kjole fordi den nuppet.

Kvaliteten kjolen var laget av hadde vi god erfaring med over flere sesonger når det gjaldt nupping, så dette var litt underlig. Kjolen hadde nupper på høyre skulder og venstre hofte, resten av kjolen var fin. Det var kundens veske som var av materiale med litt grov og stikkete overflate som hadde laget nuppene. En omgang med nuppefjerner løste problemet, og kunden ville bruke en annen veske neste gang.

Nuppefjerner er en god ting å ha uansett :)
 
 

Vasketips