Mette Møller's website

Jeg bruker som regel mine egne klær, og er derfor veldig trygg og har mer enn noen oversikt over fotavtrykket de har på miljøet. Vanskeligere blir det når jeg er på utkikk etter de få plaggene jeg trenger fra andre produsenter. mest interessert er jeg i treningsklær.

Etter å ga googlet litt runt fant jeg en fin side som het «My Green Closet». Verena Erin som driver siden har vært interessert i slow fashion og det å leve bærekraftig i over 10 år.


På siden sin deler hun informasjon om produkter som er både bærekraftige og økologiske innenfor klær, sko og hudpleieprodukter. Siden er veldig interessant og innholdsrik.


Jeg tittet på treningsklær. Mye er for yoga og de bruker tencell, lyocell fibre som vi har vært inne på før.


Disse er bra for trening med lav intensitet, men ikke så bra til de gangene treningen krever mer støtte, letthet og transport av fuktighet. men, det var mange fine alternativer. Se mer her.


På bildet under er produkter fra Miakoda.


Men jeg tittet litt på sko. Sko er interessant, for det inneholder så mange forskjellige komponenter at det er vanskelig å treffe miljøet på alle.

Merker har forskjellige fokus. Det kan for eksempel være vegansk eller plastikk fritt. Noen lager produkter hvor alt helt naturlig i materialene, så har du de som i tillegg vil bevare håndverkstradisjonene.

My Green Closet kom med gode alternativer fra «Verden», men da kom jeg på to fine alternativer fra Norge. Bla Lars Jensen fra Åsa utenfor Hønefoss som signerer, nummerer og daterer hvert par han lager før han selger de gjennom et digitalt lykkehjul på nett. Hør P2-portrettet om ham fra august 2020, og se mer på hans instagramside @folklore.

Dundas footwear – et par norske menn, Helge og Liam så etter et par gode, røffe lærstøvler i god kvalitet og av håndverk. Det fant de ikke, så de laget sine egne. Deres støvler blir laget på en liten fabrikk i Nord-England som har håndlaget sko i over 100 år. Følg lenken til nettsiden deres eller følg instagramsiden @dundasfootwear.


Under er Dundas sin støvler til venstre og Lars Jensen sine til høyre.


Men, det utvikles masse spennende på materialfronten om dagen. Dere husker sikkert episoden om viskose hvor vi snakket om avfall fra mais som ble brukt i produksjon av viskose? Det samme er gjort for å lage imitasjoner av lær og skinn.

Et slikt nytt materiale er Pinatex. Piñatex er et naturlig skinnalternativ laget av cellulosefibre hentet fra ananasblader, PLA (thermoplastic polyester) og petroleumsbasert harpiks.

Man lager Pinatex ved å filte sammen de lange fibrene fra ananasblader. Ananasindustrien produserer opp til 40 tusen tonn avfall på verdensbasis ila et år. Vanligvis blir det liggende og råtne eller det blir brent. Ca 480 blad, (eller avfall fra ca 16 ananaser) tar det å lage 1 kvm med materiale.

Ikke bare er det bra å bruke avfall som materiale, men ananasdyrkere kan tjene litt ekstra på å skille ut de lange fibrene, avfallet etter denne prosessen igjen blir brukt som gjødsel.

Siden Pinatex er produsert dels fra et avfallsprodukt krever det ikke ekstra land, vann, insektmidler eller gjødsel. Det unngår også bruken av giftige kjemikalier og tungmetaller som man bruker i produksjon av ekte lær. Man kan også utnytte materialet bedre da det ikke blir begrenset av dyrets form. Bare gladnytt mao :)

Under er eksempler på hvordan Pinatex kan se ut.Andre spennende alternativer er Eple-lær. Avfall fra epler blir tørket og malt til pulverform. Dette pulveret blir blandet med pigmenter og et bindemiddel og deretter spredt utover et bomullslerret. Da det er tørt har det fått en skinnaktig struktur. Materialet er PETA godkjent for veganere.

Andre elementer man kan gjøre dette med er banan, druer, sopp, løv fra mulberry trær og teak blader. Les mer om alternativer til lær her.

 Et siste alternativ er 3D strikkede sko av resirkulert plastikk.

Et amerikansk merke, Rothy’s 3D strikker sine sko fra resirkulerte plastikkflasker og «havplastikk» som kan være fiskenett og all annen plastikk som flyter rundt som søppel i vannet.

Skoene er kombinerte med vegansk lær, ull og andre bionedbrytbare komponenter. Merket er amerikansk, men sender internasjonalt (med karbonavtrykk, hmmm).

3d strikking er som vanlig strikking i form. En vanlig raggsokk er 3d strikket, så litt fancy ord på noe vi allerede kjenner godt . Men,- fordelen er jo at det blir veldig lite avfall når man bruker denne metoden siden man bruker nesten 100% av materialet og det blir minimalt med avkapp.

Produktene er slitesterke, og du kan vaske dem i maskin i vaskepose, så klart.

Ble du inspirert? Se flere forslag fra «My green Closet» om sko her.

Under ser du bilde av en klassisk Rothys modell i et "plastikkhav" av farger ;)


Episode 27: Sommergarderoben

Hva bør man tenke på når man bygger sommergarderoben? Hvis du har høst på episoden om basisgarderoben så er det litt på samme måte. Velg ut dine farger, sørg for at de går godt sammen. Martine sin sommergarderobe er hvit, lys blå, denim, og beige. Innslag av striper. 


En sommer betyr ofte ferie og med det reise, både korte og lange. Når skal pakke til en ferie så kan det være litt vanskelig å vite hva man skal ha med. Men har man et utgangspunkt i farger og former som går sammen er det lettere allerede. Så vårt første tips er:


1 - Velg smarte farger og former som går sammen og som med enkle grep gir variasjon. Og så klart, pakk etter destinasjon.


2 - Planlegg dagene du skal være borte. Er det 10 dager? Hvor skal du? Hva skal du gjøre disse dagene? Skal du ligge på stranda? Skal du ha byferie? Skal du gå i fjellet? Skriv en plan for hva dagene skal bringe. Da er det lettere å planlegge hva du faktisk må og burde ha med. Lag en aktivitetsliste. 


3 -  Etter du har aktivitetslisten din så kan du starte å planlegg antrekkene dag for dag. Ja, det kan være kjedelig. men hvis du planlegger hva du skal ha på deg så trenger du ikke pakke mer enn nødvendig. Hvis du vet at du skal på to sommerfester ila ferien eller ha to finere restaurantbesøk. Da vet du at du må i hvert fall ha to antrekk du føler deg litt ekstra fin i. Om det er kjole eller bukse er jo opp til hver enkelt. Vi hadde tatt med en ekstra fin kjole og en finere shorts. Sammen med en av base-toppene blir det to pene antrekk. 

Legg frem antrekkene. For Martine hadde det vært: 

·         Én langbukse, to shorts og en solkjole. 

·         En penere kjole.

·         Seks ulike overdeler; 3 t-skjorter, 2 topper og en varmere genser for kjøligere kvelder/ dongerijakke

·         Badeklær.

Og så bare husk: En pen kjole kan like godt være en basekjole som kan funke på dagtid også. Poenget er at du skal kunne pynte den opp og ned med f.eks skovalg og smykker. Som tar oss til neste punkt... 


5 - Når du skal pakke ting i kofferten. Pakk alltid med ‘ytterst til innerst’ prinsippet. Pakk de ytterste klesplaggene først, deretter undertøy. Undertøy og sokker trenger ingen «fast plass» i bagasjen, og kan plasseres mellom andre ting til slutt. Har du et ekstra par sko med deg? De passer utmerket for oppbevaring av sokker og andre småting!

 

Et godt tips for en både ryddig og effektiv bagasje er å bruke små stoffposer med glidelås. Da ligger plaggene pent brettet hele tiden,og du kan raskt finne det du trenger. Mette pleier å pakke sine ting slik:


1 – undertøy (truser + BH)

2 – singlets + topper

3  - kjoler + bukser + shorts

4 – hvert par sko i egne poser.

5 - badetøy/ treningstøy

 

Det er lurt å skille ut skittentøyet og ha med noen tomem poser til dette. De kan gjerne være i en annen farge, og om du gidder, samme fordeling ;)Glade venner på starten av Inka Trail

Det er viktig at du selv er komfortabel med din reisegarderobe og at de praktiske behovene går hånd i hånd med dine "indre" behov. Med det mener vi de situasjonene du føler du "har ingenting å ha på " samtidig som skapet er fullt opp med klær. 

Mette forteller: 

For noen år tilbake siden, så skulle vi på en lengre tur til Sør-Amerika. Vi skulle opp i fjellene og ned i jungelen. Drikke drinker på Miami Beach og hjemmelaget brygg i landsbyer som fløt på vannet.

Her skulle klærne dekke alle typer vær og kulturelle "normaler", og jeg skulle ikke komme opp i et "jeg har ingenting som passer" situasjon. 

Den største utfordringen ble Inka-trailen til Machu Picchu i Peru. Jeg trodde egentlig vi startet i bunn av en bunn, og gikk opp til det hellige stedet som lå på toppen av en topp. Slik var det ikke. Det går bratt opp og bratt ned hver av de 3 dagene turen tar. I dalbunnene er det varmt når solen står på, men det blir kaldere og kaldere jo høyere du kommer. I tillegg kunne det komme mye vind og brå regnskyll. I tillegg blir man jo veldig varm av anstrengelsene i når man går oppover, og tilsvarende kald på vei nedover.

Mitt problem var at jeg på den tiden ikke kunne fordra konvensjonell sportstøy. I tillegg hadde jeg lyst til å  prøve en annen variant på  av faglig interesse. Det ble slik:

1 - Ullstrømpebukse (den ga mye bevegelse og ulla holder meg tørr og godt ventilert hele veien. Den tørket iløpet av natten, og luktet ikke vondt.

2 - Strikket tuikakjole i tynn ull (Den hadde samme fordeler som strømpebuksen. Under hadde jeg en enkel underkjole som gjorde at tunikaen ikke hang seg opp i strømpebuksen. Ble det veldig varmt gikk jeg også bare i den.)

3 - Tykk strikket tunika (Lag på lag med ull er uvurderlig! Denne tok jeg på etterhvert som det ble kaldere før vinden ble for sterk, for lagene holdt meg lun mens vinden snek seg passe behagelig inn mellom lagene. Den var også veldig god å ha på om natten da det kunne bli skikkelig kaldt, eller som hodepute.)

4 - Knelang anorakk med hette (Den var vind og delvis vanntett og en god venn i 4000 m høyde når det bla kaldt og jeg trengte noe som holdt varmen samlet.

5 - Leggvarmere (Perfekte til når det ble kaldt, også på natten. ved å trekke dem opp og ned, så løste man fort varme/ventileringsproblemene.)

6 - Gode fjellsko! Gore tex. Kjøp et par en gang som passer godt og er av god kvalitet, så har du venner for livet.

7 - Solhatt - strikkelue - votter - regnponcho - dette måtte alltid være lett tilgjengelig. 

Med lag på lag som aldri kom i konflikt med hverken praktiske behov eller personlighet, så gikk turen som en drøm! En fantastisk tur jeg vil anbefale når verden tillater det igjen :)


 

Episode 20: Basisgarderoben

Samme hvordan ditt forhold til klær, så trenger vi alle å starte fra en god base. Klær og hva du kler deg i sier mye om hvem du er og hvordan du vil at verden rundt skal oppfatte deg. Dette er sant om både om du bryr deg mye eller lite om hva du har på deg. Et hvert plagg er et valg. 

Et godt resultat kommer alltid utifra en god base. Dette synes vi er veldig moro. Her er våre beste tips.FORBEREDELSENE - Hvem er du?

Før du går i gang ned å kaste halve klesskapet eller handle masse nytt, så må du være ærlig med deg selv om hva du vil garderoben skal gjøre for deg, og hva som er realistisk i forhold til hvem du er.

1 - Hva slags klær trives du best i og hvorfor? Det er en grunn til at en favoritt er en favoritt. Er det en form, farge eller materiale? 

2 - Hva slags klær bruker du mest og hvorfor? Det er en grunn til dette også. Finn ut hva det er og ta det med deg videre.

3 - Hva krever omverdenen av hvordan du kler deg? (jobb, kultur osv.) Er jobbgarderoben forskjellig fra privatgarderoben? Kanskje disse to kan forenes aller kanskje du må holde de fra hverandre.Trenger du penere jobbklær, så ikke "slit " dem ut ved hjemmebruk. Da slipper du å skifte ut så ofte.

4 - Hvor flink og interessert er du i ta vare på og vedlikeholde klærne dine? Alle klær ser fine ut når du kjøper dem, men hvis du ikke kan eller vil ta vare på dem på riktig måte, så vil plaggene se dårlige ut og du kommer ikke til å bruke dem.

5 - Har du noen ekstra utfordringer i forhold til klærne du bruker? (Allergier? Slitepunkter? Krav til bevegelse? Klima? Representasjon?) Er du en nuppeperson, så vær flink å velge plagg som ikke nupper (spør betjening). Er du mye i bevegelse, sørg for at klærne ikke hemmer deg. 

En god analyse er veldig god hjelp.FARGER OG FORMER - Hva liker du?

Når basespørsmålene er på plass kan du gå videre til selve plaggene. Spør deg selv om dette:

1 - Finn ut hvilke farger og fargetoner du liker og hvilke du ikke liker. Sett ord på hvorfor. Husk det er forskjell på farger du liker å ha på og farger du liker å se på. Det kan også være farger du liker på vinteren, og andre du bare liker å bruke på sommeren. En grunnfarge burde være lett å kombinere med andre farger. 

2 - Hvilke former og hvilke kombinasjoner av former liker du og hvilke liker du ikke?? Halsrigning er et viktig element. V eller rund? Dyp eller tett? Liker du vid eller smal siluett? En kombinasjon av smale og vide linjer gir ofte et balansert uttrykk, men du bestemmer hva som skal være hvor. 

Det er viktig å ha disse elementene på plass så man ikke styres av impuls, men kan la inspirasjonen bli i butikken og ikke hengende i skapet uten å bli brukt.HELHETEN

Et antrekk er komplett først når du også har alt på plass fra øverst til nederst, innerst til ytterst. For å få en enkel og lett basegarderobe, så må du også huske på tilbehøret og at alle tingene passer sammen.

1 - Sko/støvler – både høye og lave og til vått/tørt og kaldt/varmt vær

2 - Strømper/sokker – riktig form til deg og i nøytrale farger. Bruk tid på å finne ditt merke og type.

3 - Skjerf/votter/lue – de må ha en sammenheng med hverandre i materiale, tekstur eller farge

4 - Yttertøy i riktige lengder – Ha en kåpe som dekker kjolekanten, eller bryt helt med en kort jakke.

Her spiller klima inn, men prøv å ikke la det praktiske gå utover det estetiske. Allværsjakke til jeans og sneakers eller andre praktiske sportssko, ikke til kjole som stikker nedenfor kanten og pumps til.

Vesker og bag må passe til. Trenger du å ha med mye eller lite? På trening etter jobb? Egen PC bag? Et pent antrekk skjemmes av den slitte sportsbaggen eller sekken, kanskje med glorete logo på? Finn en sekk eller bag som passer din jobbstil og la fjellsekken bare bli med på tur i skogen.

Skill mellom sports/tur klær og arbeidsklær.RIKTIG UNDERTØY

En slaskete truse med stram strikk lager stykke bulker på kroppen din. Finn en som er behagelig som lager minst mulig «hakk» i siluetten din.

Finn en BH som er riktig for din byste. Husk at blonder og stæsj synes ofte utenpå plaggene. Engstelig for side boob? Finn en med bred støtte i sidene laget i et fast materiale, ev bruk en body.

UNDERKJOLE! Da setter ikke plaggene du har over seg fast, men henger uanstrengt og ledig over kroppen din. Underkjolen må være i et glatt, litt tungt og fast elastisk materiale.

Let deg fram til et merke som passer deg. Bruk betjeningen for at de er verdt, tenk igjennom hva du liker og ikke liker. Da er det lettere å hjelpe deg. Invester i ditt behov.

På alle undertøyspunktene så må det prøves og feiles litt til du finner fram til det ultimate. Dette må du bare akseptere, da mister du ikke motivasjonen ;)BEGYNN Å BYGGE

Det tar tid å være ærlig med seg selv. Begynn med få utvalgte basisplaggene du virkelig liker og vet du kommer til å bruke. Begynn å bygge et veldig enkelt antrekk til en vanlig hverdag.

Her har jeg tatt utgangspunkt i min egen garderobe, klær jeg selv bruker som base. Kombinasjonene her passer bra fra våren, gjennom en norsk sommer til utpå høsten.

Plaggene er i en fargeskala og har former jeg trives godt i. Alle elementene passer til min hverdag og til flere anledninger. 

1 – Bukse + singlet + sko + sokker

2 – Bukse + singlet + sko + sokker + innegenser/ -jakke

3 – Bukse + singlet + sko + sokker + innegenser/ -jakke + ytterjakke

4 - Bukse + singlet + sko + sokker + innegenser/ -jakke + ytterjakke + veske

Bytt ut buksen med et skjørt – kan tilbehøret fremdeles passe til? (Her byttes ut sokker med strømpebukse og sko? Antrekket med sneakers gjør det mer sporty, en nett sko med høy hel gjør det elegant.

1 – Skjørt + singlet + sko + strømpebukse

2 – Skjørt + singlet + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero

3 – Skjørt + singlet + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero + ytterjakke

4 - Skjørt + singlet + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero + ytterjakke + veske

Bytt ut underdel og singlet med en kjole – kan tilbehøret fremdeles passe til? Her tok jeg bort genseren og la til en bolero som er mer feminin til kjolen. Denne passer også fint til kombinasjonen over med skjørt. De høye skoene har hvit såle og passer fint både med og uten strømper. 

1 – Kjole + sko + strømpebukse

2 – Kjole + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero

3 – Kjole + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero + ytterjakke

4 - Kjole + sko + strømpebukse + innejakke eller bolero + ytterjakke + veske

Dette kan sikkert se veldig kjedelig og fargeløst ut, men jeg kan også ha det gøy med farger innenfor denne meget komfortable og sporty stilen. Her er et par antrekk til en kjølig vår eller høstdag. 

I det grå/ gule antrekket, så startet det med at jeg ønsket meg noe som bandt den gule stripen  genseren sammen med resten av antrekket uten at det ble for åpenbar match. Sneakersene jeg fant hadde gult i seg, men tillot også elementer av rødt. Dette passet perfekt til min røde bag. Så toppet jeg det hele med å forlenge det gråstripete skjerfet mitt med litt rødt. 
Det er små elementer som frisker opp basen, og man må ikke glemme å også ha det gøy. Selv om det ikke synes for andre, så synes jeg det er ekstra flott med matchende hemmeligheter som sokker. De kan titte fram i gitte situasjoner og gi et signal om at ingenting er tilfeldig, men jeg trenger ikke vise det til noen. Å være godt kledd er like mye for deg selv som for andre.

Men, å bruke skjerf med rødt og gult på sammen med grått, det ble i overkant. (Bilde under til venstre). Tanken var god, men der gikk grensen. heldigvis kan man rekke opp strikk og bruke garnet til noe annet :)
Dette antrekket likte jeg så godt å gå med at jeg komponerte et i hvor hovedfargene var i mørkere gråtoner mot svart med blått til. Jeg hadde allerede den blå buksen med sort stripe i siden. Så strikket jeg en ny genser i koksgrått med blå og sort stripe på det ene ermet. Jeg måtte lete ganske lenge i garnbutikkene etter rett blåfarge. Å bruke sort/ hvite sneakers og hvit sekk til understreket det sporty uttrykket. Skjerfet kommer med et nytt element, brunt, men siden hovedfargene er sort og blått, så hang det fint sammen med resten. Håper dette var til hjelp og vil inspirere deg til å komme i gang med din egen base. Her finnes ingen raske løsninger. Det beste resultatet får du ved å være tålmodig og ærlig med deg selv. Er det vanskelig å komme i gang, så finn en god venn som kan hjelpe deg, eller kanskje dere kan hjelpe hverandre?