I uke 3 har vi hatt en elev på utplassering hos oss. Hun heter Freja og er 14 år. Hun er glad og flink i både å tegne og strikke. Det var egenskaper som passet bra inn hos oss, spesielt siden vi i denne ettertanketiden strikker selv.
Hennes oppgave denne uken var å lage et håndstrikket produkt basert på den første del av vårens kolleksjon som vi viste i forrige blogg. Det som er viktig er å lage noe "nytt" samtidig som det skal være i familie med resten av kolleksjonen.
Her er mine plagg fra forrige runde. Det er veldig enkle og raske ting å lage nettopp for at terskelen for å gå i gang ikke skal være for høy.
Her er oppgaven hun fikk:
Freja forteller:
Oppgaven var å lage et design som var i «familie» med Mette’s kolleksjon. Da brukte jeg den samme garntypen og de samme fargene som i kolleksjonen, men valgte ut de fargene jeg likte best.
Her har Freja laget en prøvelapp med stjernemønsteret hun ønsket. Hun hadde en balaklava fra før som vi tok mål av. Deretter gjorde vi om prøvelappens mål til masker og rader og regnet ut hvordan hun skulle lage oppskriften til sin egen balaklava. En stor jobb hvor man må ha tungen rett i munn for det er mange ting å holde styr på.
Så startet strikkingen og det gikk i full fart. Hun var så ivrig at hun tok med seg strikketøyet hjem til og med :)
For at toppen av lua skulle følge hodets kurve, så felte vi av bakfra og et stykke fram. De siste maskene ble sydd sammen med maskesting som var nytt for henne. Men, etter litt prøving og feiling, så gikk det fint.
Siste strikkeelement var ribbekanten foran. Vi veide fram og tilbake hvor mange masker det skulle være. Det skulle ikke være for løst, ikke for fast. Skulle det være tykkere pinner og færre masker eller motsatt? Hva var fordelene og ulempene med de to metodene. Her ble Freja sin egen avgjørelse fasiten og det var nok både skummelt og gøy å bestemme selv.
Kanten ble omsider ferdig etter litt fram og tilbake (det er nemlig viktig å ikke være redd for å rekke opp om man ikke blir helt fornøyd) og trådene festet. For at strikketøyet på en måte skal sette seg, eller jevne seg ut så pleier jeg å vaske eller gjøre det helt vått. Jeg bruker veldig varmt vann. Det er viktig å være forsiktig med ulla som jo blir svakere i våt tilstand. Kryst og press ut vannet, ikke vri eller vær for hardhendt. Når plagget har tørket, så stryk lett over med dampjern for å få en glatt og fin finish.
En-to-tre, så var balaklavaen ferdig!!! Balaklavaen ble kjempefin!! Helt i tråd med kolleksonen, samtidig hadde den sin egen identitet :)
Etter gleden over å ha laget et helt eget produkt har lagt seg, så kommer den litt kjedelige jobben med å ordne opp i notatene og lage oppskrift. Hvordan beskrive hva som er gjort slik at det blir enkelt og lett for noen andre å følge? Skal det gjøres endringer på form? Er antall masker og omganger riktig i forhold til målene? Selv om det kan bli pirkete og kjedelig, så er det også tilfredstillende når alle detaljene kommer på plass.
Vil du strikke denne selv? Her er Frejas oppskrift:
Freja var veldig ivrig og lærte fort. Selv om det var krevende, så løste hun oppgavene veldig bra. Det var morsomt å ha henne på arbeidsuke.
Her er Frejas egne tanker om arbeidsuken og det hun hadde laget:
Jeg er veldig fornøyd med fargene og mønsteret på balaklavaen. Hvis jeg skulle gjort noe annerledes ville jeg kanskje laget balaklavaen litt løsere rundt hodet. Det gikk ganske fort å stikke balaklavaen på grunn av at det var tjukke pinner og tjukt garn.
Freja ville ikke være med på bilde eller film eller noe, og det er helt ok. Da måtte sjefen stille opp ;) Her er balaklavaen i bruk i seg selv og med halsen vi strikket tidligere. Lunt, godt og friskt til kalde vinterdager.
Vi håper våre to" strikkselv" innlegg vil inspirere dere der ute til å ta pinnene fatt og lage noe selv. Kan vi, så kan du!
Nytt år, nye muligheter, blanke ark. Alt det der. Men en kveld med raketter visker vel ikke ut gårsdagen, gjør den vel? Kanskje denne tiden er bedre brukt til ettertanker? Tidene forandrer seg for oss alle. Helt fra der ute i verden og inn til den trygge sofakroken. Det kniper til.
Ettertanke og kniping for egen del vil føre til en del endringer i Mette Møller da verden med seg og sitt sniker seg inn døra om jeg vil eller ikke. En av endringene er å hoppe av motens spinnville karusell.
Et vanlig løp i denne bransjen er at ny vår og sommerkolleksjon kommer i februar. Uansett vær, så er det lette og vårlige plagg som henges ut i butikkene. Mot enden av juni settes disse på salg, så kommer det ny vinterkolleksjon i august som går på salg i romjula. Et produkt som skal vare i årevis blir sett på som ferskvare. Genseren som man var henrykt over i september er helt uinteressant i januar, så sant den ikke selges til 30 eller helst 50%.
Jeg vil levere kvalitet og forkynner om god bruk og vedlikehold, og klær som tåler tidens tann. Allikevel forventer både dere og jeg at ny kolleksjon skal og må stå klar minst to ganger i året. Hvilke farger kommer nå? Hva er trenden? Hva er nytt? Når kommer det noe NYTT?
Jeg lever av at dere kunder forbruker, men den verden som kom inn min dør trenger at vi tenker oss om, tar gode valg. Den trenger ikke at vi fyrer opp under et tankeløst forbruk, men heller at vi anstrenger oss for å ha et smart forbruk. Så fra nå går jeg for smart :)
Året hos oss starter vi derfor med noe smart og morsomt som stiller “noe nytt”-sulten samtidig som den gir rom for ettertanken.
For hvordan se dine eller våre “gamle plagg” som noe nytt? Med utgangspunkt January-serien med strikkeplagg fra i fjor, så har jeg designet noen veldig enkle, men effektfulle strikkeplagg du kan lage selv.
Jeg tok med January boy sweat i blått og petrol til garnbutikken og forsøkte å gjenskape hovedinntrykket av genserene gjennom farge og tekstur. Dette er veldig morsomt, og jeg kan holde på med dette i timesvis om jeg hadde kunnet. Prøv selv! Til dette prosjektet valgte jeg to typer garn. “Vams” fordi den er tykk og luftig og “Finull” jeg fordi den er tynnere men har en sjarmerende porøshet i utrykket sitt. Begge kvalitetene er fra norske Rauma garn og i 100% ull.
På bildet under fra venstre: Lue i Vams, January trousers i petrol til 1500, Skjerf i Finull og January jacket til 1650
På bildet over fra venstre er: January jacket i petrol, January boy sweat i petrol til 1500 og January sweater i petrol. NB! Første jakke og siste genser er utsolgte fra oss, men jeg har dem med for å inspirere dere som allerede har disse i skapet.
Jeg liker å jobbe med hele kolleksjoner, nettopp fordi oppgaven er å skape variasjon i bruksområder og antrekk i et enhetlig bilde. Her er kunsten å balansere fargefordelig, tekstur og form. Å være ulik med en fellesnevner.
Felles med January er den rene formen. Materialene er allerede så myke at de strenge linjene blir snillere. Felles er også fordelingen av fargene. Det er to kraftige hovedfarger delt av en smal stripe nøytral farge. Håndstrikken er både glatt og med ribb akkurat som de andre plaggene.
Forskjellene er teksturene. Den håndstrikkede glattstrikken er luftigere, tykkere og mer porøs. Ribbestrikken i halsen føles mindre raffinert og mer “ærlig” enn den teknisk pene ribben i Supersft sweater.
Plaggene på bildet over fra venstre er: Supersoft turtle sweat til 2200,- (denne kommer inn igjen i februar). Hals i Vams og Lue i Vams
Plaggene på bildet under fra venstre er: January jacket i blue, January sweater i blue. NB! Disse to plaggene er utsolgte fra oss, men jeg har dem med for å inspirere dere som allerede har disse i skapet. Det som er på lager er: January boy sweat i blå til 1500, January trousers i blå og cloud til 1500 og January sweater - solid til 1650.
I antrekk, så ville jeg hatt ensfargede hånstrikka plagg sammen med January boy sweat. Hvis ikke kan det bli for mye striper og detaljene slår hverandre ihjel. Samtidig vil følelsen fra Boy sweat være tydelig tilstede i antrekkene med ensfargede plagg sammen med stripete håndstrikkede plaggene.
På samme måte kan du fornye dine egne antrekk. To ulike elementer forenes av et tredje ved at du henter inn farge, form eller tekstur som forener dem i samme stilbilde. Klær og antrekk er morsomst når man får til de subtile nyansene (selvfølgelig etter at de har dekket primærbehovene :)).
Planen min framover er å følge vær og vind. Kolleksjonene vil alltid ha gode klassikere, så trekkes noe fra samtidig som annet legges til underveis. Det blir ikke to store nyhetsslipp i året, men snarere drypp av nye gleder hele tiden. Noe kan du kjøpe, noe kan du lage selv og noe kan du hente fram fra svunne tider.
Vi gleder oss til å glede deg!
Denne uken presenterer vi Selin. Hun er en 22 år gammel jente som studerer markedsføring og kommunikasjon i tillegg til å jobbe i skobutikken Roccamore.
Over har Selin på seg Softer than Soft kimono dress i sort til 2700. Støvlettene er fra Roccamore.
Selin er 163 cm høy og har på seg klær i hhv 44 og 46. Hun er en nydelig jente med en formfull og feminin figur. De strikkede plaggene mine smyger seg selvfølgelig rundt og med kroppen hennes.
Kimono kjolen dekker til bysten hennes og hadde blitt veldig streng og tung om den ikke hadde sittet tett og beskrevet formene hennes. Den A-formede skjørtedelen lager en fin bevegelse når hun går og hennes femininitet kommer til sin rett.
Det som ikke så lett kommer fram på bilder, men som er veldig tilstede i virkeligheten er Selines lette og feminine måte å bevege seg på. Hennes måte å føre kroppen sin på stemmer godt med hennes myke og vennlige framtoning. Med våre selvkritiske øyne, så ser vi sjelden slike verdifulle ting ved oss selv. Du er ikke bare en kropp med vekt og mål, men en helhet som inneholder mer enn dette.
Som designer er det veldig tilfredstillende å lage klær som framhever noe av det beste ved en person. Gode farger, gode linjer og komfort gir trygghet slik at resten av personligheten kan får uforstyrret plass.
På bildet over har Selin på seg Retro long jacket til 2300, Retro trousers til 1550 og Frances slip top i sort til 400,-
Dette settet har jeg i stor grad laget for å passe Selin sin figurtype. Den lange jakken dekker ryggen, rumpe og lår som er generelt store hang-ups. Mange vil dekke og gjemme bort kroppen sin uten å dekke og gjemme den bort. En designutfordring med andre ord :)
Retro jacket dekker og gjemmer til en viss grad. De 4 hektene som lukker jakken foran er plassert i bystehøyde og sitter så tett at jakken ikke spriker i bruk. Beltet bak er der mer for å lage innsving isteden for å knytes rundt som en slåbrok.
Resultatet jeg vil fram til er linjen foran som går fra skuldrene til hektene i en V og deretter går utover til en omvendt V. Da brytes fronten opp i to, den forlenges og den diffuse X-linjen gjør det feminint. De lange, rette buksene under er med på å understreke dette. Strekker og forlenger.
På bildet over har Selin på seg Softer than Soft Butterfly sweateri purple til 1550 og Retro trousers til 1550. Glitterstøvlettene er fra Roccamore
Her har Selin på seg samme bukse som over, men her har vi blåst i å skjule og gjemme. Her er det en god helhet som teller.
Det er mye elastikk i retro buksene og for å ikke la det blir for rundt og mykt, så er bena laget rettere og har søm i pressen foran. Butterfly sweater sitter etter over hoftene og underermene, men er ledig i overdelen. Ton-i-ton detaljene på genseren gjør at den ser mindre ut enn den er. Dvs, underdelen blir forlenget og overdelen forkortet.
Selv om dette antrekket ikke dekker så mye, så kan det for en større person oftere se nettere ut med mindre enn mer stoff på kroppen.
Hva som ofte er utfordringen med å veilede kunder i å finne et godt antrekk er i hvilken grad kunden er "på lag" med seg selv eller ikke. Er de på lag er det lettere å finne fine antrekk og vi kan fortelle poeng ved designet som jeg har beskrevet ovenfor. Når det er tall på en størrelse som blir viktigst, da er slaget for en god og bærekraftig garderobe tapt.
Handler du på nett, så er det viktig at du leser informasjonen om produktet, bruker målskjemaet og ser på bildene eller filmene av plagget for å danne deg et så riktig bilde som mulig av hva du kan forvente av et plagg. Er du på ditt eget lag i tillegg, så er sjansene for å treffe blink mye større :)