Episode 2: Alt du trenger å vite om ull

Episode 2: Alt du trenger å vite om ull

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre andre episode av klespodden her: Episode 2- Alt du trenger å vite om ull


Ull er mye brukt i klær med god grunn. For å få ullplagget ditt til å vare så lenge som mulig, så er det nyttig å vite hva ull egentlig er slik at du kan bruke og vedlikeholde det riktig :)



Hva er ull?

Ull er håret til et dyr. I klær bruker vi mest ull fra sauen.

Hvert enkelt hårstrå består av en kjerne med krøllete proteinmolekylkjeder som er dekket av et lag skjell som henger sammen med små haker. Litt sånn som takstein. Pga denne oppbygningen er ulla veldig elastisk. En krøll som trekkes ut, springer også lett tilbake.

Ull har mange små luftlommer, og er derfor en god isolator. Et ferdig ullstoff inneholder faktisk ca 80 prosent luft og 20 prosent ull.

De små luftrommene trekker inn fuktighet som kommer i dampform. Et plagg av ull kan ta opp inntil 35 prosent fuktighet av sin egenvekt uten å føles våt. Rennende vann derimot, preller av skjellene på utsiden av fiberen. Tenk igjen på taksteinprinsippet. Sauen produserer også fett (lanolin) som legger seg som et tynt lag rundt fiberen. Dette fettet har antibakterielle egenskaper, så hverken vann eller smuss har en sjanse her ;)



Hvorfor er ull bra å bruke i klær?

Det aller beste med ullen er at den er skapt til å ta vare på en kropp i bevegelse, i alle typer vær og temperaturer. Tenk på hvilke oppgaver den har i forhold til sauens liv. Den både isolerer og ventilerer. Den kan bli våt uten å bli kald og tørker fort. Den puster og trekker fuktighet og svette bort og ut fra kroppen når det er varmt. Når ullen klippes, så fortsetter den å gjøre oppgavene sine der den blir plassert, og det er akkurat det som gjør ulla så genial!

Et dykk i detaljene: Ullen gir varme uten å overopphete bæreren og den drar fukt fra huden. Ullfibrene er hydrofobe på den ene siden og hydrofile på den andre. Hydrofob kommer fra ordet hydro= vann og fob= redsel. Dvs. utsiden hater vann og vil støte det fra seg. Innsiden er hydrofil, altså elsker vann, og vil derfor suge til seg det den kan få. På denne måten slipper bæreren å kjenne seg våt.

Altså, hopper du i havet, så blir alt vått til slutt, men her er det snakk om en kropp i normal aktivitet. 



Hvordan blir ull til en tråd?

Etter klipping, så gres eller kardes ulla. Trådene blir så lagt oppå og etter hverandre. For at de skal feste seg sammen og bli en tråd, så snurres de rundt og rundt seg selv. Slik spinner man en tråd. Den beste og sterkeste ulla er laget av lange fibre/hårstrå. 



Hvorfor er det forskjell på ull?

De forskjellige sauerasene gror forskjellig type ull mest fordi de har sitt liv i forskjellige klima. Sauen i Norge lever i et hard og vått klima. Ulla er derfor mer hardfør og krøllete. Mer krøller betyr mer luftrom som kan hamle opp med vått vær og hard vind samtidig som luftrommene skal lagre varme. En sau fra Australia lever i et tørrere og varmere klima, så ullfiberen trenger ikke å tøffe seg til og blir dermed mykere.

Funfact: Plasserer du en Australsk merinosau, med sin glatte og myke ull i Norge, så vil ulla tilpasse seg klimaet. Med tiden vil den bli krøllete og robust lik de andre norske sauene.

Hvor på sauen ulla kommer fra har også betydning. Hårene ytterst som også kalles dekkhår, er grovere fordi de skal ta unna for vær og vind. Hårene innerst er mykere for deres oppgave er å ta vare på dyrets indre. 



Ullens svakheter

Ullen blir svakere i våt tilstand. Vi må derfor være ekstra varsom med ull når den er våt. Når ullprodukter er tilsatt feks nylon eller polyamide, så er det ofte for å hjelpe ulla til å være sterkere. Eksempler er sokkegarn og kåpestoffer.

Et avsnitt med pirk: Ull er en sammensetning av lange og smale celler som er en del av en limaktig matrisestruktur. Når ulla absorberer vann, så blir blir denne strukturen mer geleaktig. Ullfiberen blir mykere og lettere å bøye, men strekkegenskapene forringes.

En tynn og fin ulltråd er svakere enn en tykkere. Et plagg i tynn, myk og luftig strikk vil være mer sårbar mot ytre påvirkning. Det kan være smykker, knapper, flisete kanter som kan hekte seg fast i de tynne trådene, eller hard friksjon mot overflaten som legger stress på den tynne ulltråden og slite opp fibrene. Tynn ull er fint å bruke på sommeren, men ha svakheten i bakhodet når du bruker det.



Hvordan vaske ull?

VIKTIG!! Før du vasker, prøv heller lufte plagget eller putt det i fryseren. Dette fjerner lukt og dreper bakterier. Det er mye bedre for miljøet og det gir mye mindre slitasje på ullplagget ditt.

Ull må vaskes skånsomt siden den blir svakere i våt tilstand. Vask plagget på ullvask eller håndvaskprogram i maskin. Våre egne hender kan være mer hardhendte og mindre følsomme på temperaturer enn hva ullen tåler.  Har du en nyere vaskemaskin, så stol på at den gjør jobben bra.

Om du må bruke egne hender, så husk å ikke gni eller vri, men kryst (som du gir ulla en klem).

Hvorfor vaskepose/ kneppe igjen/ vrenge

Knepp alltid igjen jakken din før vask og bruk en vaskepose. Da vil ikke plagget strekkes som en lang tarm, knyte seg sammen med andre plagg og utsette ullfiberen for unøding stress i en sårbar situasjon. Er vrangen ut, så er det den og ikke rettsiden som vil ta imot gnukk og slitasje fra andre plagg.

Hvorfor vaskemiddel for ull

Ullens eget fettstoff, lanolin har en antibakterielle egenskaper. Bruker du for harde vaskemidler, så forringes en av ullens fortreffelige egenskaper. 



Hvordan tørke ull?

Dagens vaskemaskiner er skikkelig gode på å vaske ull. De vet akkurat hvordan og hvor mye ditt ullplagg skal sentrifugeres for å bli såpass tørt at du kan brette det dobbelt og henge det over en snor. Dog ville jeg ikke henge et strikkeplagg på en henger fordi her vil strikketeknikken gi etter for tyngden av materialet og du får laaaange skuldre.

Om du vasker for hånd, så rull plagget i et håndkle og press ut så mye vann du klarer. Press, ikke vri. Antagelig vil du ikke klare å presse ut så mye vann som en ullvennlig sentrifuge, så da burde plagget tørkes flatt.

Ikke tørk ulla i en tørketrommel. Det vil gi unødvendig slitasje på ullfiberen og det kan bidra til en krympeprosess (les avsnittet under om hvorfor ull krymper).



Hvorfor krymper ull?

Det er forskjell på om ullen har trukket seg sammen eller krympet permanent.

TRUKKET SEG SAMMEN: Som du leste over, så er ullfiberen en krøll som tekker seg automatisk sammen etter den har vært strukket ut. I produksjon av både et stoff og et plagg, så blir stryking mye brukt. Dette er helt nødvendig for at et ferdig produkt skal se pent og glatt ut. Det vil si at den krøllete ullfiberen er strukket på og fiksert i en ny lengde. Når ulla vaskes etter anvisninger, så oppheves denne fikseringen, og fiberen trekker seg tilbake til sin opprinnelige form igjen. Da må du gjøre som fabrikken, og stryke plagget tilbake til rett lengde/form.

Et fint eksempel: Du som har krøllete hår, vet sikkert at håret blir mye lengre om du bruker rettetang. Det er fordi lengden håret bruker på å krølle, nå blir strukket helt ut.

Funfact: Faktisk kan en ullfiber tøyes opp til 70% over «normal» lengde når den er våt.

PERMANENT KRYMP:..får du når ullfibrene har surret seg så mye sammen i hverandre at du ikke får dratt dem fra hverandre igjen.

Ulla med sine krøller, skjell med haker og luftlommer har forskjellige oppgaver de utfører gitt av omstendighetene. Dette fungerer perfekt om alt kommer i rett dose og ulla får tid på seg. Om den får det for travelt, så kjerver det seg til. De to hovedgrunnene til at dette skjer er:

1-   Varmt og kaldt vann om hverandre. I vanlig finvask (selv om det er 30 grader) er vaskevannet varmt og skyllevannet kaldt. Ulla får det da travelt med å forme seg etter temperaturen, opp og sammen, transportere, lagre, isolere, fort, fort!

 

2-  Hyppige omdreininger – om det ikke var travelt fra før, så blir ulla kastet rundt i hytt og pine mens den skal gjøre jobben sin.

Og det er da det skjer! Hakene i skjellene hekter seg i hverandre og kommer ikke løs. Flokene blir bare større og større og tettere og tettere. Det er ingen vei tilbake. Jo hardere du vasker og jo høyere temperatur det er, desto tettere blir krymping, eller tovingen. Etter dette er det ingen vei tilbake.


Hva er superwash?

For å gjøre det lettere å vaske ull, så kan man legge på en tynn film utenpå selve ulltråden. Da beskyttes ullfiberen til en viss grad og den tåler hardere vask. Det kan være bra, men samtidig hindrer du ulla i å fungere optimalt siden den er «låst inne». Denne filmen vil også avgi mikroplast i vask. Så uansett lurt å vaske ull så lite som mulig.



Hvorfor stryke ull?

Alle ullplagg er strøket og presset fra fabrikkens side, uten unntak, billig og dyrt. Alle fibre, ikke bare ull, reagerer på å bli søkk vått, og vil bære preg av dette etter det er tørket. Ullen kan ha trukket seg sammen og føles krympet. Hele plagget kan være litt småkrøllete. Kanter og hjørner kan rulle seg opp.

Dette er ting man er vant til på en skjorte i feks. bomull, og man skjønner det må strykes glatt igjen. Men mange blir veldig overrasket når vi forteller at det samme må gjøres med ull. Ofte konkluderes det heller med at «plagget holdt seg ikke så godt i vask = dårlig kvalitet».

Stryk plagget på vrangen med damp. Prøv deg fram med temperatur. Ull får en fin glans etter å ha blitt strøket. Ull er også lett formbart. Ønsker du litt ekstra lengde eller bredde enkelte steder, feks er det en litt stor glipe over bysten? Strekk og stryk plagget den retningen du ønsker, ullen vil føye seg og glipen blir borte.

Et lite tips: Plagg som ikke er strøket vil fortere få rumpe og knær i seg. Disse stedene får strekk på seg når du er i bevegelse (setter deg ned eller bøyer knærne). Kombinert med varmen fra kroppen, så fungerer det som et strykejern på lav varme. Fiberen blir strukket ut og fiksert i en ny form. Dette kunne du inngått om du hadde strøket hele plagget før bruk.

Mange liker ikke å stryke. Det er kjedelig og/eller man har ikke tid til det i en travel hverdag. Det er helt ditt eget valg. Men husk, det er fordi du ikke vil fullføre vedlikeholdsjobben som gjør at plagget ditt ikke er 100%, og ikke fordi plagget er av dårlig kvalitet.



Hvorfor nupper det?

Nupping er en naturlig konsekvens av ullas unike evne til å ventilere og transportere fukt.

En ulltråd er hår (lange og korte) som er lagt oppå og etter hverandre og tvunnet/spunnet sammen til en tråd. Derfor vil begynnelsen og slutten av håret stikke ut av tråden.

I bruk, så vil du være mye inntil deg selv. Feks svinger armen din mye borti siden av kroppen. Ved bevegelse skaper du varme og gir signaler til ulla om at den må løfte seg og ventilere. De små hårene som reiser seg møter en pendlende arm (friksjon). Da slites enden av fiberen av og rulles til en liten ball fordi det er så mye fram og tilbake. Slik skapes en nupp.

Du har sikkert lagt merke til at plagg nupper stedvis og ikke jevnt over det hele.  Det nuppete stedet har vært utsatt for friksjon, så da må du tenke etter hva det kan ha vært. Typisk eksempel er skuldervesken som lager merker etter remmen, og der vesken har ligget inntil kroppen på siden. Har kontorstolen din stoffrygg? Lener du deg mye mot en bordkant? Bruker du en grov jakke uten for? Alt dette kan være kilder til nupp.



Hva nupper mye og hva nupper lite?

1 – Tett eller løst spunnet/vevet/ strikket

Om ulltråden er laget av lange hår, er hardt spunnet og tett vevet eller strikket, så nupper et plagg mindre. Det er fordi fiberen er låst fast slik at det er vanskeligere for hårendene å trekkes ut ved friksjon.

Jo løsere tråden er spunnet, vevet eller strikket, jo lettere glipper den unna ved friksjon. Feks vil store, løse strikkegensere vil nuppe ganske fort.

2 – Hvor glatt er fiberen

Kasjmir og angora er veldig eksklusivt og dyrt. Det er bla fordi det er veldig glatte og myke fibre. Nettopp derfor nupper de også ganske lett. Fiberen er så glatt at det blir vanskelig å spinne og knytte dem hardt nok fast til at de motstår kraften av friksjon.

Ull som er superwashbehandlet (les over) nupper mindre nettopp fordi den tynne filmen utenpå fiberen hindrer fiberen å sprette opp.

Hva er en nuppeperson

Noen personer er varmere enn andre. Det kan være det helt uten videre, eller det betyr de er mye i bevegelse. På disse personene løfter og ventilerer ulla i mye større grad enn på en rolig og kaldere person. Varme + bevegelse = nupp.



Hvordan behandle nupper?

Nupper fjerner du enkelt ved å bruke en nuppefjerner. Den får du kjøpt på Clas Ohlson eller hvilken som helst jernvarehandel aller større matvarebutikker. De koster ca 150,-. Du kan også bruke barberhøvel, men den er mer ustabil og tidkrevende å bruke.

Langhårede plagg kan du børste ut med en myk hårbørste.



Hvordan oppbevare ull?

Ull som brukes ofte kan du ha liggende i skuffen eller hengende i skapet uten problem. Vær forsiktig med å henge for tunge strikkeplagg da de kan strekke seg ut av form.

Ved lagring over sesonger, så rist og luft plagget godt før du pakker dem i en tett oppbevaringspose ellerklespose.

Vi har laget en egen blogg om hvorfor det kan bli hull i ull. du kan lese mer om det her.


Håper dette var til nytte. Vi blir glade både om du synes dette var gammelt nytt eller om du lærte masse. Ull er gull, tar du vare på den, så vil den også ta vare på deg!