Grunnen til at du har hull i ullklærne dine

Et hull kan vel ikke oppstå av seg selv? Så hvorfor har det seg da at det noen ganger plutselig bare skjer? Vel, det kan være av forskjellige grunner. Vi tar deg gjennom noen av de mest vanlige når det gjelder plagg strikket i ull. 


Hull i ull? Vi har svaret på hvorfor det skjer! 



Bruksuhell: 

Bruksuhell skjer når plagget er i bruk. Du er på vei ut døra og plutselig henger du deg opp i eller kommer borti noe. Vipps så har det fine ullplagget ditt fått et hull. Jo tynnere ullstrikken er, jo lettere er det å få hull fordi tråden er tynn og ømfintlig. Jo løsere ulla er strikket, jo lettere er det å dra ut en tråd. Det kan være når du løfter opp barnet ditt, katten eller hunden, eller når du tar på deg genseren og den henger seg opp i smykket, klokka eller ringen din. Plutselig så har en liten kant eller krok hengt seg opp i en av maskene og revet av fiberen eller trukket i tråden. Det er ikke sikkert du legger merke til det der og da, så når plagget er i bevegelse og tråden blir trukket ut av posisjon, så oppstår hullet og det kan være vanskelig å spore årsaken.  Slike bruksuhell er den vanligste grunnen til at man får hull i ullplagget sitt. Men hvordan kan man unngå dette? 


Hvordan unngå:

Først av alt må du anerkjenne at selv om du har betalt dyrt for klærne dine så betyr det ikke at det skal tåle alt. Tenk på silke.. Silke er dyrt, men skjørt og må behandles deretter. Akkurat slik er det med ullstrikk også. Du har kanskje forstått det allerede, men veldig mange uhell kan man altså unngå ved å være forsiktig når man tar av og på ullplagget. Tynn strikk er veldig bevegelig i forhold til sømmer og strikkede sammenføyninger. Da er det fort gjort å strekke disse litt ekstra fordi selve materialet lett lar seg strekke uten problem. Spesielt gjelder dette bevegelsen når man stikker armene i ermene på en jakke og strekker den godt over skuldrene for at ermene skal komme på plass. Det er en utfordring for sammenføyningen i nakken og den henger ikke alltid med. "Man skal det ikke tåle normal bruk da?" Jo, men jo tynnere og finere ullplagget er strikket, jo mer utsatt blir det for slike uhell. Om man er oppmerksom på disse tingene ved bruk, så går det fint. Om du er litt røff i dine bevegelser og bruk, så velg heller en tykkere ull som er tettere strikket.


Når uhellet først er ute:

Se etter om tråden har blitt kuttet eller bare dratt ut. Hvis tråden kun er blitt dratt ut så kan du helt enkelt trekke tråden inn igjen slik at det ikke syns. Hvis tråden er kuttet derimot må du sy igjen hullet. Finn en tråd som du vil bruke og sy rundt hullet slik at du får med alle maskene. Vær forsiktig og ikke bruk en altfor skarp nål. Da kan du ende opp med å kutte trådene rundt hullet og gjør vondt verre. Vi kan også fikse hull for deg (Kun plagg fra Mette Møller, uansett om det er plagg fra gammel eller ny kolleksjon), men hvis du ønsker å gjøre det selv så kan vi hjelpe med å finne tråd som kan passe plagget ditt. 


Hvorfor lager vi plagg som ikke tåler en trøkk?

I vår klassiske strikkekolleksjon bruker vi samme kvalitet sommer og vinter. På vinteren er den tykkere fordi det er kaldere i været, på sommeren er tråden tynnere siden det er varmere i været. En lett liten overdel i ull er gull verdt og en god følgesvenn til sommerkjolen. Tynn ull luner uten å bli tett og klam og den tørker fort om den blir fuktig. Plaggets uttrykk er også lettere slik at den harmonerer bedre til et sommerlig antrekk.




Tekstilskadedyr:

Klesmøll eller tekstilbiller er ikke godt å få i hus. Disse er både plagsomme og kan gjøre stor skade på tekstiler og spesielt går det utover ulltøy. Hvis du oppdager at det er kommet små hull i noen ullplagg uten at du kan skjønne hvorfor så kan det være møll eller tekstilbiller. Det er larven til klesmøllen som spiser og lever av ull. Når møllen legger eggene foretrekker den ren ull (som alle våre strikkeplagg er laget av). Eggene, som blir til larver, er avhengige av fettstoffer for å utvikle seg og derfor lever de best i klær som ikke er vasket så ofte. Ubehandlet ull er derfor mer utsatt da det inneholder naturlige fettstoffer. Det kan være grunnen til at det oppstår hull på noen ullplagg, og ikke på andre. Jo tynnere ullen er, desto lettere er det å "spise" seg gjennom fiberen og man ser hullene raskere..


Hvordan unngå:

Problemet oppstår som oftest når plagget får ligge i ro over en lenger periode. Hvis du pakker bort ulltøyet for vinteren så sørg for at de er pakket tett i plast eller bokser slik at du unngår angrep. Du må også tømme alle lommer for rusk og sørge for at plagget er rent. Et ullplagg som får ligge lenge i ro er mer utsatt enn de som henger og er i bruk. Bruk møllkuler eller kleshengere av sedertre. Dette liker ikke møllen. Eggene sitter ikke særlig godt fast, så det er lurt å riste plaggene med jevne mellomrom eller før du pakker dem ned for vinteren.


Når uhellet først er ute:

* Støvsug grundig. Vær spesielt nøye i rom og skap hvor det er funnet klær med hull, og pass på å være nøye langs lister og i kroker og sprekker. Husk å kast støvsugerposen etterpå.
* Rist klær og angrepet tekstil godt. Eggene sitter som regel løst og er ikke særlig solide.
* Møllen liker ikke store temperaturforskjeller: Utsett plagg som er angrepet for temperaturendringer gjentatte ganger. 
* Har du husdyr bør du undersøke deres seng og oppholdssted ekstra nøye. Her er det mye god mat for møllen.
* Frys eller vask angrepet tekstil.


Slitasje på ulltråd: 

Hvis du fortsatt ikke kan forstå hvorfor det dukker opp små hull i ullplagget ditt så er det en siste naturlig forklaring på hvorfor det blir hull. Etter en tid vil et ullplagg generelt bli svakere i sømmer og tråden slites ned og blir tynnere etterhvert som årene går. En ulltråd er spunnet opp av mange små fiber som trekkes ut og tvinnes så de henger sammen for å bli en tråd. Med årene vil flittig bruk av et plagg gjøre slik at det lettere oppstår hull rett og slett fordi tråden blir svakere. Du får siltasjehull som oppstår her og der. Ull er et naturlig materialet og akkurat som håret på hodet ditt kan det bli tørt og knekke lettere. Jo mindre du vasker ulla til bedre beskyttelse har den mot tørrhet, men etterhvert må man altså regne med at ullplagget lettere får hull i seg. Uansett hvor god kvaliteten er så holder ikke en ulltråd for evig. Det krever at man tar vare på plagget sitt og er villig til å gjøre den jobben. 

Hvordan unngå:

Hvis du ønsker å beholde et plagg lenge er du helt nødt til å behandle det med omsorg. Tenk på bruken din og Ikke vask ullklærne dine så ofte.. Ull består av naturlig fett som beskytter tråden og holder den sterk. Til mer du vasker jo mer av det naturlige fettet forsvinner. Ull er selvrensende og trenger ofte bare å luftes eller legges i fryseren. Fjern flekker for hånd. Når du først skal vaske plagget så vil vi anbefale deg å bruke ullvask i maskin. Ikke vask ull for hånd. Ofte er du mer uforsiktig i dine bevegelser enn hva en vaskemaskin er. Vi har også en tendens til å bruke for varmt vann når vi vasker for hand. Putt ditt ullplagg i en vaskepose og vask med vaskemiddel for ull. Er det en jakke så knepp igjen alle knapper. Igjen for at plagget ikke skal få unødvendig slitasje i vask. Ull blir svakere i våt tilstand. Om plagget slippes "fritt" og ukneppet løs i vaskemaskinen, så strekkes den og kan knyte seg sammen i seg selv eller mad andre plagg i samme vask. Da kommer det unødig press på sammenføyninger og tråder kan briste. 



Stryk alltid etter vask om du vil at det skal se ut som da du kjøpte det. Dette er viktig! Når du kjøper ett ullplagg i butikken så er det ferdig strøket fra fabrikken, dyre som billige plagg. Når ullfiberen kommer i kontakt med vann så trekker det seg sammen til sin opprinnelige form. Akkurat som et krøllete hår vil trekke seg sammen når det blir vått! Sammentrekningen er ikke permanent, men vil rette seg ut igjen om det blir strøket. Mange mener at ull alltid krymper, og handler en størrelse for stor. Da kan du velge enten å ha en krøllete jakke som passer nesten eller en glatt og pen som passer perfekt.

Mange mener også at man ikke skal stryke ull da ullen blir ødelagt av det. Det er riktig at ved for hard og varm stryking blir ullfiberen presset flat og vil miste mange av sine unike egenskaper. Om du stryker med damp (da formes ullen lettere) og med passelig trykk og varme, så vil det ikke skade ulla. Husk, dette er en prosess alle kommersielle ullplagg har gått gjennom før de kom ut for salg, så det er en myte at ulla ødelegges av dette.

Strykejernet er din venn og hjelper deg til å holde dine ullplagg fine. Du kan lese mer om hvordan du kan ta vare på klærne dine i bloggen vår "Ta vare på klærne dine"


Har du spørsmål? Gi oss en kommentar så svarer vi så fort vi kan :)