Mette Møller's website

Ferietips og din garderobe i en koffert

Det er mange som tar seg en velfortjent ferie nå og skal nyte dager eller uker med gode folk rundt seg, god mat og fine lokasjoner. Men først skal man gjennom hele prosessen med planlegging og pakking. Vi har lyst å hjelpe deg med å pakke. Les videre og få pakketips, og tips til fine sommerantrekk. PAKKELISTE

Lag en pakkeliste på forhånd for å få mer oversikt over hva du trenger å ha med. Noter underveis hvis du kommer på noe du hadde glemt å ta med da du skrev listen din. Det dukker stadig opp noe man plutselig husker hadde vært praktisk å ha med. I mitt tilfelle så glemmer jeg alltid myggspray. Hvis du skriver pakkelisten din på et notat på mobilen så kan du også bruke lista til hjemreisen for å sjekke om du har fått med deg alt hjem.

Er det lenge siden du har vært på tur, og du bare klarer ikke å komme på hva du burde ha med - Så finnes det alltid pakkelister på nettet. Bare søk på fjelltur pakkeliste, storbyferie pakkeliste eller lignende. Bruk pinterest.com eller google.


ANTREKK

Planlegg antrekk på forhånd og pakk det som kan kombineres sammen på flere måter. Dersom du skal på fjelltur så gjelder kanskje ikke disse tipsene like mye, men det er et godt tips ellers! Uansett om du skal til Syden eller på storbyferie. Med dette tipset pakker du sannsynligvis litt lettere enn du ellers ville gjort. 

Et bonustips, som jeg lærte av ei en venninne bare for et par år siden, er å ta bilder av antrekkene du har planlagt før du pakker de ned i kofferten eller baggen. Legg til bildene av antrekkene i en egen mappe på telefonen så har du tilgang til antrekkene dine hele tiden mens du er på ferie. Det kan jo bli overveldende når du står og ser nedi kofferten og kanskje ikke har så god tid før du må ut døra. Du sparer tid ved å ha bildene klare, og slipper å lure på hvordan det egentlig var du ville kombinere plaggene. 


Bildet over viser hvordan du kan bruke din Dragonfly skjorte til to ulike aktiviteter. Bruk den på stranda med din favoritt shorts og bikini, eller til den fine buksen din når du skal ut på middag utover kvelden. :)

Det er en perfekt dag til kveld skjorte! 

Pris:

Dragonfly Shirt: 980 kr (Førpris: 1400 kr)

June Trousers: 980 kr (Førpris 1400 kr)

Ps.... 

Trenger du en liten hatt mens du ligger på stranda så har vi en superfin bucket hatt i økologisk denim til kun 610 kr!!

Ghibli Sweater er en kort genser fra årets vårkolleksjon. Den er helt genial å pakke med seg på ferie, og jeg skal fortelle deg hvorfor!

Den kan du bruke til kjoler, shorts, skjørt og bukser. Den tar ikke stor plass og er fin å ha om man ligger på stranda og det plutselig blir kjølig, på båttur eller når du tar deg et glass på uteserveringen. 

Ghibli sweater: 840 kr (Førpris 1200 kr)

På bildene under kan du se hvor godt Ghibli sweater passer til ulike outfits!

Når du pakker så er det veldig praktisk å ta med plagg som du kan bruke fra dag til kveld!

For eksempel er Dragonfly shirt dress (vi har to varianter, kort og lang) perfekt til dette. Du kan bruke den med sandaler, en strandveske eller sekk, og solbriller på dagen. Men når solen tar kvelden, så kan du skifte til noen finere sandaler eller høye heler, en liten veske og slenge på en genser. 

Pris:

Dragonfly shirt Dress: 1680 kr (Førpris 2400 kr)

Dragonfly Short shirt dress: 1505 kr (Førpris 2150 kr)

Evas dress: 1260 kr (Førpris 1800 kr)

Short Jeans: 1450 kr

Classic Jersey V-top: 490 kr (Førpris 700 kr)


Noen av våre gensere / jakker:

Supersoft turtle sweat:1900 kr

Ghibli cardigan: 1050 kr (Førpris 1500 kr)

Ghibli sweater: 840 kr (Førpris 1200 kr)

Ghibli Bolero: 770 kr (Førpris 1100 kr)

Ghibli jacket: 1225 kr (Førpris 1750 kr)


PAKKETIPS

Bare et lite avbrekk fra disse inspo bildene og fine antrekkene - Nå over til litt flere pakketips!

Nå har vi jo allerede nevnt at det er lurt å pakke klær som kan kombineres på ulike måter, men vi kan ikke understreke dette nok! Dette er det aller viktigste når du pakker, eller i hvert fall veldig lurt. Når du pakker tilbehør, sko og lignende, så kan du prøve å tenke på samme vis - "hvilke sko kan passe til disse tre antrekkene..?".

Et annet tips jeg har fått med meg som jeg vil dele med dere, er hvordan du kan pakke halskjedene dine uten at de krøller seg i hverandre. Dette har jeg testet ut selv, og det fungerer så bra at jeg nok kommer til å gjøre dette hver gang jeg skal reise. Det du gjør er å tre smykket gjennom et sugerør. Super enkelt og helt genialt. Se på videoen under.


Har du barn du skal reise med? Jeg har fått et ordentlig lurt pakketips av en som er mamma, enda jeg selv ikke er mor. Men hei, dette er nyttig uansett!

Hvis du skal pakke dine barns klær i samme bagasje som din egen, så kan du pakke klærne til barna dine i egne zip-poser. Marker posene med navn og du har dem lett tilgjengelig. Dine egne klær kan du la ligge fritt i baggen/kofferten. 

Dette tipset kan jo anvendes med en liten vri (om du ikke reiser med barn). Pakk dine planlagte antrekk i zip-poser for eksempel. Kreativiteten stopper ikke her..

Pakk noen av tingene dine i et fint handlenett som du kan bruke som veske mens du er i feriedestinasjonen din.

Har du kjempelyst å pakke med deg favorittkjolen din eller noe annet som du vet kommer til å krølle og rynke seg totalt i kofferten? Nå er jo ikke dette noe absolutt alle har hjemme, men hvis du har det, så kan du ta med deg håndsteameren din. Den tar ikke mye plass om du prioriterer et lite rom i bagasjen til den.

Pakk sokkene i skoene - hvorfor ikke! Dette er et annet tips jeg har fått. Ellers er det alltid lurt å sjekke hvordan været er dit du skal og pakke klær som passer været. 


INSPIRASJON


Bare litt inspirasjon..

Basics eller klassikere, som omslagskjolen, er alltid sikre vinnere og gode å ha med på ferie. Basics kan alltid kombineres med noe annet du har, enten om det er ensfargede plagg eller med mye print på. Mens omslagsjolen ofte kan fungere som kjole eller som en topp/tunika med en bukse under. Dette kommer selvfølgelig helt an på fasongen på kjolen, men bare prøv deg frem!

Slim wrap dress: 1260 kr (Førpris: 1800 kr)

Bucket hat: 610 kr

Classic J singlet: 343 kr (Førpris: 490 kr)


Summer strap dress, som du ser bilde av under dette avsnittet, er en superfin selskapskjole som har en overdel med god stretch, og et glatt og fint skjørt. Vi har hatt mange hyggelige kunder innom som har kjøpt denne med formål om å bruke den som en sommerkjole! Det er kjempe smart, for da er mulighetene åpne, og du kan bruke den til fest også. 

Summer strap dress: 1225 kr (Førpris: 2450 kr)


På bildene under har modellen på seg Dragonfly trousers i en nydelig og livlig fersken farge, sammen med en topp som har en drapering i overdelen. Denne buksen er kjempe behagelig og er veldig enkel å pynte opp eller å tone ned. 

Dragonfly trousers: 980 kr (Førpris: 1400 kr)

Classic J drape tee: 511 kr (Førpris: 730 kr)


Vi håper pakkehjelpen var nyttig, eller i det minste gøy å lese gjennom. Har du noen lure pakketriks eller generelle ferietips? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet! :)

Vi ønsker dere en riktig god sommer!!

Fotoshoot med stoffavhengig

Marie Hansen er en influencer på instagram som kaller seg selv Stoffavhengig på meide plattformen. Hun er ei ung kvinne med interesse for bærekraftigmote, og det er derfor ingen stor overraskelse over at hun redesigner og syr sine egne klær. Bærekraftig mote er noe vi støtter, så vi ble glade over å kunne få samarbeide med en ung og talentfull sjel som Marie! :)

Oppdraget baserte seg på at hun skulle style noen antrekk med plagg fra vårkolleksjonen slik hun selv kunne tenke seg å bruke klærne. Nå får dere også se de fine bildene vi fikk tilsendt!


ANTREKK 1 

Pris: 

- Dragonfly shirt dress i dusty yellow - 2400,- 
- Ghibli cardigan i Lime - 1500,-

Med sneakers til dette antrekket får man en sporty look. Stripene på beltet og en kul fanny pack bidrar også til å lage en sporty karakter. Marie har valgt å ha på seg Ghibli cardigan over kjolen. Fargekombinasjonen er super frisk og sommerlig! Å ha Ghibli cardigan over Dragonfly kjolen fungerer best om du lar den være åpen slik Marie har gjort her. Eventuelt å bare kneppe de midterste knappene.


ANTREKK 2

Pris:

-Dragonfly short shirt dress i white - 2150,-
- Supersoft short jacket i oransje - 1900,-

Dette er en kort versjon av Dragonfly shirt dress. Det er korte ermer på denne, men ellers er den lik i utseende. Akkurat den Marie har på seg her i hvit, har vi kun i den korte varianten. Men det er ellers mange nydelige farger å velge mellom! Marie har valgt å plassere beltet på siden og ikke midt på, en kul måte å style på. Det som også er mulig, er å bytte ut beltet med et du har hjemme! :)

Supersoft short jacket er strikket i tykk, myk og lodden ull som gjør den utrolig deilig å ha på! Ulljakken kan brukes til mye annet, for eksempel noen gode jeans, men den er like fin å slenge over kjolen om det er kjølig eller om du for eksempel tar en spasertur en fin sommerkveld! :)


ANTREKK 3

Pris:
- Ghibli cardigan i fargen oker- 1500,-
- Dragonfly trousers i fragen dusty yellow- 1400,-

Cardiganen er laget i 100% merinoull. For å beskrive den enda mer detaljert, så er det en bred ribbekant i bunnen 

På bildene over har Marie på seg en svart turtle neck fra egen garderobe under vår Ghibli cardigan. I tillegg er hennes sneakers og ytterjakke fra egen garderobe. Men se så gjennomført et antrekk blir når man prøver plaggene sammen med annet tilbehør! Vi digger det!


Episode 3: Statisk elektrisitet

Klesbransjen er en av verdens største, men hvor mye vet vi egentlig om den?

Jeg, Mette Møller er klesdesigner og har drevet mitt eget merke i over 20 år. Min kollega Martine er markedsansvarlig i min bedrift.


Klespodden tar utgangspunkt i vår kunnskap og erfaring fra bransjen og dagens forbrukersamfunn. Vi vil snakke mye om oss og vår historie, hvordan er det å drive sitt eget merke. Men viktigst ønsker vi å øke bevisstheten rundt klær slik at både du og jeg som forbruker kan gjøre riktige valg for oss og verden.


Du kan høre tredje episode av klespodden her: Episode 3 - Statisk elektrisitet


Du har kanskje opplevd at et plagg fra tid til annen bare suger seg fast til kroppen din. Det klistrer og gnistrer og det er utrolig kjedelig og irriterende! Dårlig kvalitet vil du kanskje tro, men denne effekten har faktisk ikke noe med dårlig kvalitet å gjøre.

For å kunne unngå dette, så må vi forstå hva som skjer, og da må vi kunne litt mer om hva elektrisitet er. Jeg har prøvd å gjøre det så enkelt og forståelig som mulig, og håper fagfolket vil bære over med mine lette tak om temaet. Hva er elektrisitet?

Elektrisitet er rundt oss hele tiden. Vi er omringet av atomer som består av positivt ladde protoner og negativt ladde elektroner. Disse er i ro eller i bevegelse. Elektrisitet eller strøm oppstår når det ytterste skallet av atomet frigjøres. Dette skjer ved bevegelse og friksjon. Hvordan fungerer flyten av elektrisitet/strøm?

Når vi vil kontrollere elektrisiteten, få den fra punkt A til B, så bruker vi forskjellige grunnstoffer til å lede og stoppe strømmen.

Se for deg en vanlig ledning til en lampe. Det er plastikk utenpå med en kobberledning inni. Kobberet er en god leder og frakter strømmen fra kontakten til lyspæra. Plastikken er en god isolator og holder strømmen inni ledningen.

Slik jeg har forstått det, så er ikke strøm en jevn enhetlig ting som vann i en elv, men snarere frie smådeler i bevegelse vi ønsker skal  dra i samme retning. Jeg ser for med en flokk med småbarn som skal fra barnehagen til lekeplassen. Alle er små surrehoder som lett lar seg distrahere. Om de ikke hadde holdt et tau mellom de to voksne foran og bak, så hadde hele rekken blitt oppløst på kort tid og surret rundt som frie elektroner.Hva er statisk elektrisitet?

Statisk elektrisitet betyr stillestående ladning. Altså det blir laget strøm ved bevegelse og friksjon, men den blir stengt inne når det er ikke ledere rundt strømmen, bare isolatorer. Så er det slik at like ladninger frastøter hverandre og ulike ladninger tiltrekker hverandre.Så forklar klær som er statisk elektriske.

Et vanlig scenario:

Det er kaldt i været, så du har på deg strømpebukse under kjolen din. Du beveger deg fra kulden ute til et oppvarmet kontor. Det gnistrer idet du tar av deg jakka og skjøret klistrer seg til bena dine.

Hva har skjedd? Når du har gått, så har skjørt og ben vært i bevegelse og vært nær hverandre (friksjon) og du har laget elektrisitet. Både skjørt og strømpebukse er laget i et isolerende materiale, så elektrisiteten er stengt inne og de ulike ladningene som har oppstått reagerer med å trekke seg mot hverandre.

Da er vi ved saken kjerne. Du har her kledd på deg gode isolatorer som er plastikk i strømpebuksen og kanskje ull i kjolen. Strømpebukser er ofte laget i nylon, polyester ol. Ulla som er dekket av sin naturlige olje, lanolin, leder heller ikke strøm. Kald uteluft og oppvarmet inneluft er ofte svært tørr, så her er det ingen strømledende fuktighet å hente fra omgivelsene.

Det samme skjer når du tar av deg jakken. Det er to isolerende lag som ved en rask eller brå bevegelse mot hverandre, skaper stor friksjon og de ulike ladningene trekkes sammen. Alt godt hjulpet av tørr luft. 
Hvordan unngå statisk elektrisitet?

Det vi må gjøre er å tilføre en leder. Og fuktighet/ vann er en god leder.

Ull kan holde på mye fuktighet uten å føles våt. Heng plagget du skal bruke på badet mens du dusjer, så vil ullfiberen hente og lagre vanndamp i luftlommene sine og være en god elektrisk leder. Ull er spesielt godt egnet til dette, men du kan prøve det samme på andre materialer også.

Bruk tøymykner. Det er som fuktighetskrem til fibrene. Hvis du bevarer du fuktighet i plagget, så har du gode elektrisitetsledere på plass. Nå skal du ikke bruke tøymykner på ull, men dette er bra for syntetiske materialer som ikke absorberer fuktighet så godt som plagg laget av naturlige fibre.

Ikke tørk plagget til døde i tørketrommelen (gjelder spesielt klær av syntetisk materiale). Da fjerner du all fuktighet og plagget er full av statisk elektrisitet allerede fra du tar det ut av tørketrommelen.

Om du ikke bruker strømper, så smør deg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget. Fukt leder.Om skaden allerede har skjedd:

 

Ta en klunk tøymykner på hendene og påfør dette lett i nedadgående bevegelse mellom de forskjellige lagene som klistrer. Feks et lett lag på bena, og deretter på underkjolen og om nødvendig, sveip et strøk i foret på kåpa.

Om du ikke har noen tøymykner i nærheten så kan rent vann hjelpe.

Ha alltid med deg en liten flaske med tøymykner blandet med vann, en fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam.

Et kjerringråd er å stryke en metallhenger over plagget, eller ha en sikkerhetsnål festet på innsiden av skjørtekanten. Flere metaller er gode strømledere, så i teorien kan dette virke uten at jeg kan gå god for metoden selv. Prøv gjerne JMen så er det gravitasjonen!

Det er ikke bare fukt som kan hjelpe på situasjonen. Vi har også gravitasjonen. Om elektrisiteten trekker materialer sammen, så jobber gravitasjonen alltid med å trekke ting nedover. Vi kan hjelpe gravitasjonen med dette ved å:

Bruk glatte overflater. Glatte strømpebukser og glatt, tung underkjole. En underkjole i viskose er å foretrekke da materialet i seg selv er tungt. Da får ikke lagene så lett feste i hverandre.

Bruk plagg med tyngde i så det må mye mer elektrisitet til for å få til en sammentrekning. Lette tekstiler er mer føyelige.

Vi anbefaler alltid å bruke underkjoler nettopp på grunn av dette. Husk den må være tung og glatte.Hvorfor er noen mer elektriske enn andre?

Om du generelt er varm, så avgir du mer fuktighet som fordeles ut i klærne dine. Om du er kald og frossen, så tilfører du ikke fuktighet på egen hånd.

Har du ofte tørr hud, så er dette et tegn på at du mangler fuktighet. Det kan hjelpe om du er flink med å smøre deg inn.

Oppholder du deg i rom med for lite fuktighet? Er det tepper på gulvene? Sitter du på stoler av syntetisk materiale i kombinasjon med dette? Om du forstår hva som skjer, så er det lettere unngå problemet.

Dette handler ikke om god eller dårlig kvalitet. En dyr polyester vil være en like god isolator som en billig polyester. Et plagg i tynn, tørr ull vil klistre seg like fort til kroppen om det er dyrt eller billig. Om vi skjønner fysikken, så skjønner vi det ikke har relevans til kvalitet eller pris. 

Håper dette var til hjelp og at vi har gjort vinterhverdagen din lettere!