På Instagram legger vi ut fine bilder flere ganger i uken :) Det er også mye som blir lagt ut der som man ikke kan se andre steder :) 


Følg oss: mette_moller_


Noen ganger ønsker man bare å ta ting med ro. En skjorte, en olabukse og en deilig strikkegenser. På med joggeskoa og bare gå seg en tur. Tenke litt etter... 

Det var utgangspunktet for vårens kolleksjon. Jeg ville gi dere noe enkelt, bra og riktig. Begynne å gi dere mer av tankene og de gode intensjoner bak. 

Jeg har alltid vært opptatt av å lage skikkelige ting. De siste årene har jeg blitt mer og mer bevisst på hvordan, av hva og for hvem jeg designer. Ettersom kunnskapen om baksiden av klesbransjen øker, desto lettere blir det å ta de riktige, men vanskelige valgene. Ann-Carin har på seg "Boyfriend" olabukser, "30 50 Stripes sweat" i blå og "014 Small striped cotton shirt" i blå. Ann-Carin er 153 cm høy og bruker størrelse 38 i bukse og 36 i overdelene.

En del av designideen denne våren var å leke med stripene i stoffet. I skjorten over er stripene lagt i forskjellige retninger for å gi designet mer dynamikk uten å miste roen og enkelheten som plagget og den litt tørre bomullen ønsker. I genseren hun har på seg under er stripene litt mer tydelige og ambisiøse, så da passet det med en liten streng kontrast i halsen og nederst på ermene. Sammen gjør de hverdagen morsommere for en som Ann-Carin, som er opptatt av slike detaljer :)


Shilpu har på seg "Boyfriend" olabukser, "30 51 Solid sweat" i sort og "013 big viscose shirt" i hvit.  Shilpu er 170 cm høy og bruker størrelse 36 i alle plaggene.

Avslappet og enkelt i form, mens kontrastene i klærne og Shilpu sine egne farger gir antrekket en tydelig karakter.Et selvfølgelig riktig valg når jeg lager så mange klær i ull er å velge en god ull. Jeg bruker to av Europas mest solide leverandører Schoeller og Baruffa. Garnet blir produsert i henhold til gjeldende regler i Europa og de er nøye med å holde både natur og menneskers velferd i hevd. De kan også garantere at de kvalitetene jeg har valgt å bruke er fri for mulesing. Ullen kommer fra spesielt sorterte partier som garanterer for dyrevelferden. (Hva er mulesing)På bildet over har Hanna har på seg "Slim" olabukser og "30 52 Striped cardigan" i blå. Hanna er 174 cm høy. Klærne hun har på seg er i størrelse 38.

På bildet under har Hanna på seg samme skjorter som Shilpu og Ann -Carin hadde på bildene før henne. 

Når Shilpu hadde skjorten løst under genseren sin, så har Hanna knytt den i livet. Den slappe og myke viskosen føyer seg fint og mister ikke sin "cool" nesten samme hva du gjør med den. Da er det mer interessant å se hvordan den lille skjorten har gått fra "cool", til litt forsiktig og prippen. Et riktig valg er også å designe smarte klær. Fikse design eller moteideer har blir jo bare dumme om plagget ikke fungerer. Videre vil alle gode intensjoner faller gjennom om DU ikke bruker dem. Derfor liker jeg best å ta utgangspunkt i rene, enkle linjer og behagelige materialer og former. Jeg må dytte litt på dine fastlåste mønstre, men samtidig passe på at du føler deg og er smart, fin og feminin. Merkets egenart følger side om side med disse retningslinjene. For hver kolleksjon prøver jeg også å tilpasse den forrige, og den før der igjen. På den måten kanskje du bruker klær fra tidligere sesonger mer når du "slipper" å handle hele antrekk eller skifte palett for hver sesong?  På bildet over og under har Anne på seg "013 Big viscose shirt" i sort. Her er skjorten den perfekte bakgrunnen til Annes eget særegne smykke.

De fire jentene dere har sett til nå har fått plukke ut jeans, strikk og skjorter etter eget ønske og brukt dem slik de ville ha gjort i virkeligheten. 4 forskjellige personligheter som gjør plaggene og antrekkene til sine egne. Hvordan jeg som designer har tenkt det hele er mer et forslag enn en fasit. 

På bildet under har Anne på seg "Slim" olabukser, "30 53 Colorblock cardigan" i blå og "013 Big viscose shirt" i sort. Anne er 166 cm høy og bruker størrelse 36 i alle klærne hun har på.Mitt nyeste steg riktig vei er vårens olabukser laget i organisk bomull. Bomull er en versting i klassen hva mijøskading angår og det er vanskelig å ha fullstendig oversikt over produksjonskjeden til den bomullvaren man velger. Jeg er trygg på produsentene jeg har valgt å bruke til disse olabuksene. I tillegg til å gi dere et brukervennlig og tidløst produkt, så gir jeg dere et ansvalig produkt. Mer om dette vil jeg fortelle om i neste blogg hvor jeg går tettere inn på temaet.

Men har jeg ikke nettopp vist dere skjorter i bomull? Jo, det har jeg. Dette er ordinær bomull jeg har hatt en god stund uten å ha brukt det. Et etisk dilemma som er typisk i en omstillingsfase. Skal jeg la det støve ned og ikke bruke det? Skal jeg lage noe brukanes og late som ingenting? Skal jeg lage noe brukanes og fortelle dere om dilemmaet? Skal jeg kaste det? Det som er bra er at det er et rent naturprodukt som til syvende og sist vil bli til jord igjen.På bildet over har Anna på seg "30 53 Colorblock cardigan" i blå. Jeg liker den gode maskuliniteten i disse enkle jakkene. Den er lengere foran enn bak akkurat som en bestefarsjakke som over mange år har blitt strukket framover av hender i lommene. Det er også noe mandig ved fargevalget og det brå skifte dem imellom. Jakken er trygg og varm men rett på sak.

Gjennom våren vil jeg gå mer i dybden etterhvert som bloggen presenterer nye klær for dere. Ikke bare gi dere vakre bilder, men gi dere mer av hva som ligger bak. Hvorfor det ikke alltid bare er å....

Det enkleste er å kritisere, det vanskeligste er å uangripelig gjennomføre. Det beste man kan gjøre er å forsøke. 


Foto: Mette Møller, Styling: Linda/ Pudder,  Sminke og hår: Sara og Charlotte/Pudder
Perfekt til vårens kommende jeans må jo være en god stabel med håndstrikk. (Vi snakker tross alt om sommeren i Norge ;). Kolleksjonen er i tråd med forvårens tilbakelente holdning. Uanstrengt, uhøytidelig, men varm på mange måter. Alle produktene er laget i Sarajevo.

Modellene denne gangen er helt vanlige jenter. Noen er venninner av oss som jobber her og noen kjente vi ikke i det hele tatt før opptaksdagen. Jeg ville vise hvor fin hver enkelt er i seg selv og hvordan klærne mine kan passe mange forskjellige jenter. De fleste av dere er veldig opptatte av tallet på merkelappen, og glemmer ofte å se på hvor fine dere er i dere selv,- uten tall. Den minste av jentene er 153 cm høy og den høyeste er 178 cm. Størrelsen varierer mellom 36 og 42. Sminken er naturlig, men fotovennlig. Ingen er strukket eller retusjert ut av virkeligheten. Dere møter dem første gang her, men følger dere med, så vil dere treffe på dem flere ganger i løpet av våren.


På bildet under ser dere Kine i "Ahead cap" i Grey og Shilpu har samme lue i fargen Putty. Genserne er "Solid sweat" fra vårkolleksjonen.


Jeg har tidligere fortalt om dette håndstrikkeprosjektet i Sarajevo jeg ble invitert med på høsten 2013. Kort oppsummert:

Våren 2013 fikk jeg en spennende invitasjon av den norske ambassaden i Sarajevo. De ville, sammen med Det Norske Handelsdepartement, gjerne gjennomføre et prosjekt med en utvalgt gruppe norske klesdesignere som kunne være interessert i å legge ut noe av sin produksjon til Sarajevo og Bosnia-Hercegovina.

Det finnes gode tradisjoner for håndarbeid i Bosnia-Hercegovina, inkludert strikking, broderi, hekling og søm. Ambassaden hadde et godt samarbeid med en lokal organisasjon, NGO Udruzene, som engasjerte kvinner for produksjon av håndstrikk. Bosnia-Hercegovina har i dag flere sosiale utfordringer etter en opprivende og blodig krig på 90-tallet. Det er høy arbeidsledighet i landet, og å strikke er en fin måte for hjemmeværende å tjene penger på. Det er et fleksibelt arbeid som lett kan tilpasses jobben med å ta vare på en familie.

På bildet under sitter Silpu med "Cover me" genserene i både Grey og Putty. På føttene har hun "Step by step" sokkene i fargen Putty. Olabuksene kommer i miden av februar.Da vi kom på besøk i september 2013 fikk vi innblikk i strikkerenes hverdag, hvor de bodde, jobbet og hva de hadde opplevd under krigen. Det ble sterke møter og inntrykk for oss blåøyde og bortskjemte nordmenn, men det var godt å treffe hverandre over faget. De var gode strikkere, og vi hadde ideene. Vi kunne faktisk gi dem en jobb.

Allerede november 2013 hadde jeg de første produktene på plass i butikkene mine. Jeg var fornøyd med å ha kommet fort og godt i gang og produktene ble godt mottatt.

I April 2014 ble gjengen med designere invitert ned til et oppfølgingsmøte til glede for alle. Nye prosjekter og modeller ble diskutert og det var helt tydelig at begge sider inspirerte hverandre. En av strikkerene kunne fortelle hun hadde kjøpt ny sykkel til datteren sin for pengene hun hadde tjent på å strikke. En annen fortalte hun forsørget hele familien sin (datter med mann og deres to små barn) på strikkeoppdrag hun fikk gjennom Udruzene. I en bransje som er så opptatt av overflate og flyktige trender var det godt å føle det så direkte at man gjør en forskjell.

Vårens kolleksjon er min 3 hos Udruzene. Vi har blitt godt kjent med hverandres arbeidsform, og barnesykdommene er et tilbakelagt stadie.

På bildet under har Anne på seg "Cover me" genser i fargen Putty og "013 Big striped cotton shirt" i fargen Black stripes.Det hyggeligste med å designe håndstrikkeplagg er kanskje at det foregår for det meste i sofaen. Pinner, garn og prøvelapp er første trinn sammen med ideen om et plagg. Så prøver jeg meg fram. Alt mens film etter film går forbi på TV. Mål, masker og fellinger noteres og justeres underveis. Verre er det ikke ;) 
 

Eller? Det er aspekter ved det å designe som går utover form, farge og kvalitet. Veien til det ferdige produkt må være så effektiv og hensiktsmessig som mulig med de midler man har til rådighet.


Det var viktig at de første produktene jeg fikk produsert i Sarajevo var enkle og oppskriftene lette å forstå. Det er alltid misforståelser inntil man lærer hverandres metoder og vaner å kjenne. En snill start for begge parter. Enklere produkter åpner også for å gi arbeid til flere. Det skal ikke så mye strikkekunnskap til for å lage de enkleste tingene, det er heller ikke så mye å holde styr på med fellinger og liknende slik at man enkelt kan gå ut og inn av arbeidet. Jobber man hjemme og passer små barn kan det jo bli mange avbrytelser.


For de som har tøffe traumer fra krigen som forstyrrer konsentrasjonen, så er det fint med noe enkelt. Strikking er jo god terapi. Når de satt flere og strikket sammen, kunne de fortelle at de vanskeligeste historiene kom lettere fram. Galgenhumoren var tydelig til stede da damene lattermildt fortalte at lokalet de møttes i for å strikke ble kalt «Torturkammeret».


På bildet under har Ann-Carin har på seg "Cover me" genser i fargen Grey og "013 Big stripes cotton shirt" i fargen Blue stripes. Buksene hun har på kommer i midten av februar.

 På bildet under ser du sokkene "Step By Step" i fargen Putty. Modellen er bare 153 cm høy, så hun kan ha den verste, kuleste oppbretten på olabuksene sine. Skoene er fra Eytyes og kan fåes kjøpt i butikkene våre (ikke på nett).På bildet under har Hanna til venstre på seg luen "Ahead" i fargen Putty, "Hold my hand" votter i fargen Grey og en olafrakk som kommer i slutten av februar. Kine til høyre har på seg luen "Ahead" i fargen Grey, "Hold my hand" votter i fargen Putty og en trench som kommer i slutten av februar. 
Kommentarer jeg tidvis får fra kunder i butikken på disse produktene er: «- Dette kan jeg strikke selv» «- Denne er jo veldig enkel» «- Denne kan jeg få bestemor til å strikke for meg». Og ja, det er helt riktig. Om du eller noen andre kan strikke, så klarer dette helt fint å strikke disse produktene selv. Det er ingen heksekunst og jeg prøver ikke å få det til å se sånn ut heller.

Det jeg prøver på er at min kunnskap og mitt nettverk kan hjelpe disse damene til å få en bedre hverdag, men min hjelpende hånd rekker ikke fram hvis ikke jeg legger til din.  


Foto: Mette Møller

Styling: Linda/ Pudder

Hår og sminke: Sara assistert av Charlotte/ Pudder